Vuxna kan bestämma att 2012 ska vara ett barnkulturår. Vuxna kan bestämma att 2013 inte ska vara ett barnkulturår.
Johanna Svalbacke är 19 år och tar studenten från Sinclairgymnasiet i Uddevalla i vår. Hon har tidigare skrivit ungdomsmusikalen Lova och Sam, som sattes upp på GöteborgsOperan 2010 och deltog även i Barnteaterakademins Dramatikerprojekt förra året, då hon skrev pjäsen Och strösockret glittrar. Denna månad är Johanna gästskribent på Barnteaterakademins blogg.
Hösten med Barnteaterakademin
I samarbete med Högskolan för Scen och musik vid Göteborgs Universitet arrangerar Barnteaterakademin tre seminarier med barnteaterfokus. Mer information om tid och plats kommer inom kort.
8 oktober - Barnteatern och texten
Dramatikern är död - leve dramatiken
Devising, collage, communityteater, kollektiva processer... Varifrån kommer längtan att jobba på det sättet och vad betyder det för teaterns framtid? Vad vinner texten då den växer fram i en kollektiv process? Är det skådespelarens utvidgade roll som konstnär och teaterns närmare kontakt med sin publik? Vad förloras? Hur kan texten gå på djupet när den växer fram i den kompromiss som en kollektiv process alltid innebär?
8 november - Barnteatern och skådespelaren
Vem som helst kan väl spela teater för barn? Eller?
Vad för specifika färdigheter behöver skådespelaren som spelar barnteater? Vad för krav ställer regissörer på skådespelaren? Behöver högskolornas utbildning anpassas? Måste man eller bör man vara pedagog när man spelar teater för barn?
3 december - Barnteatern och publiken
Den värsta publiken - den bästa publiken
Ungar som kastar godis på skådespelarna och är dit tvingade av sina lärare - Hur skapar man förutsättningar för att ge dem en konstnärlig upplevelse? Är barnen den värsta sortens publik, eller den bästa och mest demokratiska formen av teater - då man har möjlighet att nå alla samhällsgrupper?