BARNTEATERAKADEMIN
Nyhetsbrev nr 4
maj 2012
Maj månad är festivalmånad!
 
Det händer mycket nu. I Västsverige laddas det för Göteborgs dans- och teaterfestival som startar den 18 maj. Själv är jag sugen på Die Bühnes Trotagningar, som spelas på Storan och är den sista delen i en trilogi om, av och med unga från Angered. Barnteaterakademin var med och utvecklade den första delen, Angels of Angered, som spelades 2010. Läs mer om föreställningen här >
 
I maj är det också dags för Bibu, scenkonstbiennalen för barn och unga i Lund. En mängd föreställningar och seminarier presenteras under dagarna och Barnteaterakademin deltar med ett seminarium den 24 maj med bl a Mattias Andersson, Malin Axelsson och Carolina Frände i panelen. Läs mer här >
 

Lisa Nowotny, projektledare Barnteaterakademin
 
Vuxna kan bestämma att 2012 ska vara ett barnkulturår. Vuxna kan bestämma att 2013 inte ska vara ett barnkulturår.

Johanna Svalbacke är 19 år och tar studenten från Sinclairgymnasiet i Uddevalla i vår. Hon har tidigare skrivit ungdomsmusikalen Lova och Sam, som sattes upp på GöteborgsOperan 2010 och deltog även i Barnteaterakademins Dramatikerprojekt förra året, då hon skrev pjäsen Och strösockret glittrar. Denna månad är Johanna gästskribent på Barnteaterakademins blogg.
 
 
 
Hösten med Barnteaterakademin
 
I samarbete med Högskolan för Scen och musik vid Göteborgs Universitet arrangerar Barnteaterakademin tre seminarier med barnteaterfokus. Mer information om tid och plats kommer inom kort. 
 
8 oktober - Barnteatern och texten
Dramatikern är död - leve dramatiken 
 
Devising, collage, communityteater, kollektiva processer... Varifrån kommer längtan att jobba på det sättet och vad betyder det för teaterns framtid? Vad vinner texten då den växer fram i en kollektiv process? Är det skådespelarens utvidgade roll som konstnär och teaterns närmare kontakt med sin publik? Vad förloras? Hur kan texten gå på djupet när den växer fram i den kompromiss som en kollektiv process alltid innebär?
 
 
8 november - Barnteatern och skådespelaren
Vem som helst kan väl spela teater för barn? Eller?
 
Vad för specifika färdigheter behöver skådespelaren som spelar barnteater? Vad för krav ställer regissörer på skådespelaren? Behöver högskolornas utbildning anpassas? Måste man eller bör man vara pedagog när man spelar teater för barn?
 
 
3 december - Barnteatern och publiken
Den värsta publiken - den bästa publiken
 
Ungar som kastar godis på skådespelarna och är dit tvingade av sina lärare - Hur skapar man förutsättningar för att ge dem en konstnärlig upplevelse? Är barnen den värsta sortens publik, eller den bästa och mest demokratiska formen av teater - då man har möjlighet att nå alla samhällsgrupper?
 

 
Barnteaterakademin arbetar med att stimulera produktionen av nyskriven dramatik för barn och unga, för att utveckla barn- och ungdomsteatern samt för att öka utbudet och kvalitén på barn- och ungdomsdramatiken. Genom att beställa manus av nya och spännande dramatiker vill Barnteaterakademin ge dem möjlighet att utforska och pröva nya idéer.

Barnteaterakademin verkar också för att vitalisera och stimulera debatt och diskussioner som fokuserar på barn- och ungdomsteatern som konstform samt för att utveckla lokala samarbeten mellan institutioner, fria grupper och representanter inom skola och kultur. Angereds Teater är sedan 2008 huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp bestående av representanter från barn- och ungdomsteatrar
i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Barnteaterakademin verkar på uppdrag av Göteborgs Stads kulturnämnd.
 
 
Månadens tips!

Barn som curators
Konstnärerna Mia Brantzell och Helene Wihlborg låter barn ta makten över utställningsrummet och "hänga om" sina konstnärliga verk. Panncentralen Galleri, Mariestad, Utställningen pågår t o m 13 maj. Läs mer här >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Barnteaterakademins nyhetsbrev utkommer ca 6 gånger per år med information om aktuella händelser samt tips på andra intressanta arrangemang inom barnkulturområdet.
Anmäl dig till nyhetsbrevet genom att maila
info@barnteaterakademin.se.
 
Kontakta
Barnteaterakademin
 
Lisa Nowotny, projektledare
0706-47 94 18
031-331 54 08
info@barnteaterakademin.se

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered

BARNTEATERAKADEMIN  I   www.barnteaterakademin.se