logohkwvl
 
 

Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2017 - nr. 35

 

1
 
Heemdag 2017 staat voor de deur!

Over minder dan twee maanden staat het jaarlijkse hoogfeest voor de West-Vlaamse heemkundige en erfgoedvrijwilliger opnieuw voor de deur. Het was al eerder bekend dat de jaarlijkse heemdag op zaterdag 13 mei plaats vindt te Zonnebeke.

 

lees verder

 

 

1

Nieuws van onze leden:
Heemkundige Kring Moorslede opent een nieuw lokaal


 

Heemkundige Kring Moorslede opende op vrijdag 10 maart 2017 feestelijk haar nieuwe lokaal ’t Peerd. Het gemeentebestuur van Moorslede stelt twee verdiepingen ter beschikking van het voormalige café ’t Peerd op de Marktplaats 3 te Moorslede. De heemkring heeft met steun van het gemeentebestuur de eerste verdieping en de zolder volledig gerenoveerd en ingericht.


lees verder

 

 

 

Nieuws van onze leden:
Nocturne in het Lange Max Museum

 

 

In het Lange Max Museum te Koekelare loopt nog tot 30 juni 2017 de tijdelijke tentoonstelling “De gevolgen van de onderwaterzetting voor de Duitse oorlogsvoering”. Om iedereen nog de kans te geven om met een gids de tentoonstelling te bezoeken organiseert het museum op 27 maart een nocturne.lees verder

 

 


Nieuwe publicatie:
Het Ampevuur. Van Egem tot India

 

De kroniek over het gezin van Henri Ampe en Sidonie Mattheus begint in Egem met hun huwelijk in 1881 en eindigt in 1981 met de dood van Zoë, de langstlevende van hun kinderen. Het is een verhaal over een welstellend, diepgelovig, Vlaams gezin, waarvan één van de kinderen naar de missie trekt. Het is gebaseerd op een unieke collectie brieven, ...lees verder

 

 

 

Nieuwe publicatie:
Volksdevotie tot Sint-Antonius-Abt in West-Vlaanderen

 

 

Met zijn publicatie over de eeuwenoude traditie bij de ommegang tot Sint-Antonius-Abt vestigt Guido Vermeulen de aandacht op het merkwaardige godsdienstige leven van onze voorouders. Hij richt zich daarbij op de vele devotionalia die de tand des tijds hebben overleefd in kerken en kapellen en gebruikt voor die zoektocht gebedenboeken, kerkarchieven en in het bijzonder voorwerpen bij verzamelaars zijn bewaard gebleven.

lees verder

 

 

 

Nieuwe publicatie:
Waterlopen in West-Vlaanderen

 

Jaarlijks brengt de koepelvereniging van de West-Vlaamse Gidsenkring een jaarboek op de markt. Met enige vertraging werd het jaarboek van 2016 gepresenteerd.In een 122 blz. tellend boek schreef de auteur Johan Vermote zijn studiewerk over de waterlopen in West-Vlaanderen neer.

lees verder


 

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

 

 

[SUBSCRIPTIONS]