Cuba                  
Nieuwsbrief over Cuba: 21 oktober 2018
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD 
 
  1. Niets veranderd
  2. Cubaanse diplomaten verstoren debat mensenrechten 
  3. IDFA 2018: Film: The Olden Heralds
  4. Inge Feltrinelli 1930-2018: boeken i.p.v. geweld
  5. Cartoon: Nostalgie
  6. Het feest van de 15-jarigen
  7. Redde de biologische landbouw Cubanen van de honger?
  8. Tupac Shakur leeft op Cuba.....
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich hier voor een gratis abonnement aanmelden.
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven: klik hier
 
Voorgaande nummers
CubaTips als E-magazine verscheen voor het eerst in april 2002. Alle nummers vanaf 15 mei 2016 zijn hier op internet te lezen.   



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERDE
WEBLOG OVER CUBA
 
 
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Deze nieuwsbrief CubaTips is de grootste wekelijkse onafhankelijke nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
VRIJWILLIGERS



Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken: klik hier.
 
1. Niets veranderd
Over de persvrijheid en de verdere inhoud van dit nummer
Sinds de komst van president Miguel Díaz-Canel in april jl. is er op het gebied van de persvrijheid niets veranderd in Cuba. Dat concludeert de Interamerikaanse Persunie / Sociedad Interamericana de Prensa (SIP) die dit weekend in Buenos Aires bijeenkomt. ‘De censuur lijkt te groeien’, preciseert Henry Constantín van het kritische tijdschrift La Hora de Cuba in Camagüey. Hij kreeg geen toestemming om Cuba te verlaten om het onderzoek in Argentinië te presenteren.

Cubaanse machthebbers blijven ook hun minachting voor democratie en persvrijhijd op agressieve wijze uitdragen. 
In deze CubaTips leest u over het luidruchtige protest van Cubaanse diplomaten, die in het gebouw van de VN een mensenrechtenbijeenkomst onmogelijk maakten.

Verde in deze CubaTips informatie over het komende IDFA-filmfestival, de dood van Inge Feltrinelli en bizarre ontwikkelingen rond het populaire feest van de 15-jarigen in Cuba.

Ook informatie over de biologische landbouw in Cuba en een fakebericht over de vermeende verblijfplaats van rapper Tupac Shakur in Cuba.

En er zijn uiteraard weer de wekelijkse Culturele Agenda en de rubriek Het laatste nieuws.
 
Link
* Het SIP-rapport 2018 over de persvrijheid in Cuba
 
2. Cubaanse diplomaten verstoren debat mensenrechten
Cubaanse diplomaten hebben door geschreeuw en getier in het gebouw van de VN geprobeerd de discussie over mensenrechten #JailedforWhat? onmogelijk te maken. Centraal stond de positie van politieke gevangenen in Cuba.
 
De Amerikaanse ambassadeur bij de Economische en Sociale Raad van de VN, Kelley E. Currie, voerde er het woord en werd ontvangen met hoongelach en schelden van de zijde van de Cubaanse diplomaten en hun medewerkers. De Cubaanse ambassadeur bij de VN had eerder bij de VN-secretaris-generaal geprotesteerd tegen deze ‘politieke komedie’. De Cubaanse ambassadeur zei ‘trots te zijn op de staat van de mensenrechten in zijn land’ en zei geen manipulaties op dit terrein te dulden. De Cubaanse dissidente Sirley Avila Leon was in New York aanwezig. Zij liet weten zich te schamen voor het spektakel dat de Cubaanse diplomaten in de VN maakten. ‘De intolerantie van het Castroregime en zijn kliek werd vandaag in de VN zichtbaar.’ Mensenrechtenspecialist Michael Kozak zei de Cubaanse delegatie te willen danken voor de beeldende wijze waarop zij zichtbaar maakte hoe alternatieve en afwijkende opvattingen in Cuba worden behandeld.
 
Onbeschoft
Yoani Sánchez, redacteur van de website 14ymedio, reageert op haar blog en herinnert aan de keren dat zij zelf slachtoffer werd van zulk lomp gedrag en haar door schelden en gekrijs het spreken onmogelijk werd gemaakt. Dat ging vaak gepaard met beledigende gebaren en onbeschoftheden. 'Ik kan me alleen maar schamen voor de Cubaanse delegatie en het betreurenswaardige spektakel dat ze bij de Verenigde Naties lieten zien. Ik weet dat ze niet alle Cubanen vertegenwoordigen, zelfs niet de meerderheid, maar ik denk aan allen daar aanwezig of aan hen die het online of via de televisie volgden. Voor hen werd daar ‘Cuba’ vertegenwoordigd. Ik wil mij namens hen verontschuldigen, ook al draag ik geen enkele verantwoordelijkheid voor wat er gebeurd is en keur ik die praktijken en de regering die ze uitvoert, af. Ik moet me echter wel verontschuldigen omdat we dit eiland in handen gaven van mensen die niet de morele status of het fatsoen hebben om ons te vertegenwoordigen. ‘
 
 
3. IDFA 2018: Film: The Olden Heralds
Van 14 tot 25 november 2018 wordt in Amsterdam weer het internationaal documentairefestival IDFA gehouden. Afgelopen week werd o.a. de selectie bekend gemaakt van de films in de competitie Student. De Cubaanse film The Olden Heralds van Luis Alejandro Yero (23 minuten) is een van de geselecteerde korte films. Op 24 oktober maakt IDFA het volledige filmprogramma bekend.
 
Inhoud
Esperanza en Antonio ‘Tatá’ González leven in een met platen bij elkaar gehouden hutje op het Cubaanse platteland. Bijna negentig jaar oud zijn ze, maar nog steeds zelfvoorzienend. In een paar rake, prachtig gekadreerde en uitgelichte zwart-witbeelden met heel soms een vleugje kleur vertelt filmmaker Luis Alejandro Yero het verhaal van dit hoogbejaarde echtpaar. Tatá hakt hout; hij maakt buiten een traditionele houtskooloven van aarde, terwijl Esperanza wegdommelt op de bank. De diepe groeven in hun markante gezichten zijn het resultaat van een lang, ijverig leven zonder enige luxe.
 
De nieuwe tijd
Ondertussen dringt via een gammele televisie de nieuwe tijd het leven van deze oude mensen binnen. Na een halve eeuw wordt er een nieuwe president gekozen, eentje die geen Castro heet. Samen kijken Tatá en zijn vrouw naar het nieuws. Maar wat moet je op hoge leeftijd nog met politieke omwentelingen? Dan maar liever het vuur van de oven brandende houden en hopen dat het naderende onweer het niet uitblaast.
 
Meer informatie: 
- Titel: The olden heralds
- Regisseur: Luis Alejandro Yero
- Productie: Ana María Pulido namens EICTV
- Cinematography: Natalia Medina Leiva
- Editing: Kendra Garcia
- Sound: Nathan Armstrong
- Bekijk Trailer
 
4. Inge Feltrinelli (1930-2018): boeken in plaats van geweld
In de rubriek Naschrift in Trouw schreef Rob Velthuis op 15 oktober 2018 een herdenkingsartikel bij de dood op 20 september van de 87-jarige fotografe Inge Feltrinelli. In 1953 werd ze als jonge fotojournalist door een Duitse uitgeverij naar Ernest Hemingway in Cuba gestuurd. Ze verbleef tweeënhalve week bij de schrijver en kwam terug met de iconische foto waarop zijzelf, prominent in strapless badpak, en Hemingway op een vissersboot een 30 kilo zware merlijn omhoog houden.

Later zou ze vertellen dat bootsman Gregorio Fuentes, op wie het boek 'De oude man en de zee' van Hemingway was geïnspireerd, op haar verzoek de bevroren zwaardvis uit een ijsbox had gehaald. ‘Dat was de doorbraak in mijn carrière.’ Dankzij die foto en een snapshot van Greta Garbo kreeg ze beroemdheden als Picasso, Alan Ginsberg, John F. Kennedy en Winston Churchill voor de lens.
 
Ze maakte naam als Inge Schönthal, een aantrekkelijke, onafhankelijke, brutale en flirtende vrouw die mannen uit hoge kringen makkelijk om haar vinger wond. Op een feest ontmoette ze de communistische multimiljonair Giangiacomo Feltrinelli, de 'wonderuitgever' die de wereldwijde rechten had verworven van het in Rusland verboden boek 'Doctor Zhivago'. Ze werd zijn derde vrouw. Zij zou na enkele jaren ook weer van Feltrinelli scheiden.

Fidel Castro
Katalysator van de verwijdering was hun verblijf van een maand bij Fidel Castro in 1964. ‘Hij wilde de wereld met geweld veranderen, ik wilde de uitgeverij onderhouden. Dat was mijn passie geworden.’
 
 
5. Cartoon: Nostalgie

'Wat verlang ik naar de tijd toen wij vissers, jagers en boeren waren'

Cartoon: Santana
 
6. Het feest van de 15-jarigen
De quinceañera of de 15e verjaardag van een meisje wordt in de Latijnse cultuur flink gevierd. Het opvallend vertoon van rijkdom is er ook in het communistische Cuba een bewijs van.
De fotografe Diana Markosian documenteerde de traditie en won er de derde Elliott Erwitt Havana Club 7 Fellowship mee. Binnenkort te zien van 8 tot 11 november tijdens de Paris Photo in het Grand Palais in Parijs.

De Britse Guardian drukte een tiental foto’s af met in de hoofdrol de Cubaanse Pura.
 
 
 
7. Redde de biologische landbouw Cubanen van de honger? 
De website Biojournaal meldt dat de biologische landbouw in Cuba de bevolking ‘van de honger redde’ en ‘overleefde dankzij de biologische landbouw’. De website spreekt enigszins overspannen over ‘een echte revolutie’. De site verwijst naar de zogeheten organopónicos, een systeem van volkstuinen in Cuba.
Organopónicos verschaffen werkgelegenheid, verse producten voor de lokale bevolking en een vergroening van het stadslandschap. De volkstuinen ontstonden na de val van de Sovjet-Unie waardoor Cuba in een verschrikkelijke economische situatie terechtkwam.
De organopónicos zijn een nuttig maar marginaal fenomeen in Cuba. Veel van het voedsel dat er wordt verbouwd komt in de keukens terecht van de particuliere restaurants en hotels. De afhankelijkheid van Cuba van de voedselimport uit het buitenland is er nauwelijks minder door geworden.
Hier volgt het volledige artikel van Biojournaal.  
 
Cuba wordt vaak met suiker geassocieerd. Eigenlijk was dit land de grootste uitvoerder van suiker tot de val van de Sovjet-Unie in 1991. Rietsuiker was het voornaamste gewas dat er geteeld werd en dat heel wat gewasbeschermingsmiddelen nodig had. De situatie veranderde vanaf dat jaar: aangezien de belangrijkste markt, de Sovjetmarkt wegviel - ook noodzakelijk voor de olie-invoer - kreeg de Cubaanse economie rake klappen en brak de eufemistisch genaamde "speciale periode" aan die door de aanscherping van het Amerikaanse embargo nog verslechterde.
 
Gewasbeschermingsmiddelen
Zonder olie (of geld) was het niet mogelijk voedsel voor de Cubaanse bevolking in te voeren. Daarom ontstond er hongersnood. Steeds meer mensen begonnen op hun balkons en in tuinen gewassen te telen en telers werden gedwongen hun teeltmethodes te veranderen: ze gingen opnieuw velden beploegen met ossen, gingen dichter bij klanten staan via rechtstreekse verkoop en gebruikten natuurlijke alternatieven voor gewasbeschermingsmiddelen. ‘Boten kwamen uit de Sovjet-Unie vol chemicaliën en meststoffen en plots waren er geen boten meer uit de Sovjet-Unie en mensen vroegen zich af of ze al deze chemicaliën wel nodig hadden?,’ vertelde Miguel Angel Salcines, de eigenaar van één van Cuba’s biologische teeltbedrijven aan de Britse The Guardian.
 
 
8. Tupac Shakur leeft op Cuba......
Volgens verschillende theorieën proberen de mainstream media ons al jaren wijs te maken dat de Amerikaanse rapper, dichter en acteur Tupac Shakur - alias 2Pac en Makaveli - overleden is in 1996, terwijl dat natuurlijk niet het geval is. Cubanen zijn het levende bewijs daarvan.

YouTuber CharlieBoyTV liep met een cameracrew rond op het eiland en vroeg de lokale bevolking of ze 2Pac ooit gezien hebben. En je raadt het nooit: heel veel mensen hebben Tupac gespot.
 
Maleisië
Het is voor de zoon van Marion 'Suge' Knight wel jammer dat Tupac op Cuba leeft. Deze Suge J Knight beweerde eerder dit jaar dat Tupac in Maleisië leeft. De kans dat hij 2Pac de komende jaren in Maleisië tegenkomt, lijkt door dit bericht nu even groot als de kans dat hij zijn vader tegenkomt op straat. Papa Knight is namelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar wegens doodslag. Hij heeft in 2015 een 55-jarige man doodgereden en een ander verwond bij een burgerrestaurant in Los Angeles.
 
Link
 
9. Culturele Agenda
Muziek, exposities, lezingen enz.
* Concert Los Van Van: zondag 18 november in Amsterdam
Al decennia lang is Los Van Van een salsa-orkest van wereldklasse waar niemand bij stil kan blijven staan. De zestienkoppige formatie blijft aansluiting vinden bij deze tijd door middel van Cubaanse ritmes en Caribische passie. Vandaag de dag bestaat Los Van Van uit een selectie van de beste muzikanten van de eerste generatie én nieuwe Cubaanse talenten en vocalisten, onder leiding van Samuel Formell, zoon van de legendarische oprichter van de band, Juan Formell. Een concert voor liefhebbers van latin en salsa!
 
Meer informatie:
- Email: info@q-factory-amsterdam.nl
- Telefoon: 020-7606780        
- Locatie: Q-Factory, Atlantisplein 1, 1093 NE Amsterdam     
- Tijd: zondag 18 november, 19.30 – 22.30 uur     
- Entree: € 29,-
 
10. Het laatste nieuws
Dagelijks worden actuele berichten gepubliceerd in onze Cuba-weblog
Groei toerisme en prostitutie gaan hand in hand (15 oktober 2018)
De Spaanse krant El País maakte een rondgang door de plaatsen en getuigenissen van mannen en vrouwen in Cuba die er in slagen in ruil voor seks in een middag net zoveel te verdienen als een arts in één maand. De groei van toerisme naar Cuba leidt ook tot groei van de prostitutie. Tegelijk met de massale komst van toeristen gingen duizenden jongeren in het hele land, vooral van het platteland, op zoek naar de buitenlander om zo aan hun economische behoeften te kunnen voldoen of hun verlangen het land tegen elke prijs te kunnen verlaten, naderbij te brengen. Hier volgt het tweede deel van deze reportage. Lees verder 
 
Dissident Tomas Nuñez vrijgelaten (17 oktober 2018)
De Cubaanse dissident Tomas Nuñez Magdariaga is maandag vrijgelaten. Dit deelde Ovidio Martín Castellanos, lid van de Patriottische Unie van Cuba/ Unión Patriótica de Cuba (UNPACU), mee. ‘Hij werd maandagavond vanuit een ziekenhuis in Santiago de Cuba naar Palma Soriano vervoerd,’ aldus Castellanos die de media meedeelde dat Magdariaga 62 dagen in hongerstaking was. Lees verder 
 
* Geen Cubaanse geneesmiddelen voor Amerikaanse longkankerpatiënten (18 oktober 2018)
Amerikaanse longkankerpatiënten die naar Cuba reizen vanwege medicijnen die daar beschikbaar zijn, moeten sinds het aantreden van Trump grote moeite doen om aan die medicijnen te geraken. De Cubaanse vaccins voorkomen longkanker niet, maar versterken het immuunsysteem van het lichaam van de patiënt. Hoe effectief ze werkelijk zijn, is onbekend. Lees verder
 
Macabere trend bij verjaardagsfeesten van 15-jarigen (19 oktober 2018)
In Cubaanse gezinnen is de 15e verjaardag van een dochter of zus een groot feest. De verjaardag van de quinceañera wordt groots gevierd met nieuwe kleren, een rit in een oldtimer, taart, foto’s of een complete videoreportage. Ook in de periode na 1959, toen Fidel Castro aan de macht kwam, gingen deze festiviteiten vaak in afgeslankte vorm gewoon door. Sinds enkele jaren heeft deze bijzondere verjaardag macabere trekjes; de jarigen willen een reportage, gemaakt op een bij voorkeur duister kerkhof. Lees verder