NIEUWSBRIEF                HUISARTSENPRAKTIJK MAASBREE
    Jaargang 7 Nr 3
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
- Nieuwsbrief
- Griepvaccinatie
- Griep
- SOH
- Meningococcen
- Gezondheidscentrum
- Opleiding
- Preventieconsult
- Auditieve verwerking
- Vakantie
- Herfst
- Mag ik u voorstellen
- Deel een boek...
 
 
Huisartsenpraktijk Maasbree
Achter de Hoven 4c
5993 CR Maasbree
 
Telefoonnummer: 077-4651500
Optie 1:
spoed
Optie 2: herhaalreceptenlijn
Optie 3:
assistente
 
Fax: 0774652444
 
 
Twitter: @HpMaasbree
 
Site:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nieuwsbrief
Met deze nieuwsbrief hopen wij u nog beter te kunnen informeren over onze praktijk en haar medewerkers. Daarnaast zullen we ook aandacht besteden aan medische informatie en handige tips. Mocht u geen prijs stellen op deze nieuwsbrief, dan kunt u zich via de link onder deze mail uitschrijven. Via de link in de kolom hiernaast kunt u de nieuwsbrief doorsturen naar een vriend. Om in te schrijven klik hier. Wilt u onze vorige nieuwsbrieven nog eens bekijken, klik dan hier
 
Griepvaccinatie
Dit jaar zal de griepvaccinatie zijn van maandag 29 oktober  t/m vrijdag 2 november.
U kunt dagelijks terecht van 09.00 tot 11.30 en van 14.00 tot 17.00 uur.
Alle patiënten die volgens onze gegevens in aanmerking komen voor de griepprik krijgen een persoonlijke uitnodiging middels een brief. Neem deze brief mee als u voor de griepprik komt, omdat deze brief uw persoonlijke (streepjes)code bevat!
 
Mocht u van mening zijn dat u ten onrechte geen uitnodiging hebt ontvangen voor de griepprik, neem dan even contact op met de praktijk.
 
In verband met de griepvaccinatie is er die week geen inloopspreekuur bij de assistentes! 
 
Griep
Griep begint met hoge koorts, koude rillingen, keelpijn, hoofdpijn en spierpijn in het hele lichaam. Griep is dus iets anders dan verkoudheid. De oorzaak van griep is het influenzavirus.  Sommige mensen lopen meer risico om ernstig ziek te worden door de griep. Bijvoorbeeld mensen met een langdurige ziekte van hart of longen.
Neem genoeg rust en drink veel bij hoge koorts.
Wilt u weten of u de griep heeft en wat u kunt doen?
 
Doe de Griep Check.
 
Lees hier meer over griep
 
Spreekuurondersteuner Huisarts
Een Spreekuur Ondersteuner Huisarts (SOH) is een goed opgeleide doktersassistente die de logistiek van het spreekuur waarborgt door semi-spoedeisende patiënten de aandacht te geven die ze nodig hebben. De SOH kan zelfstandig klein letsel en veel voorkomende klachten afhandelen (denk bijvoorbeeld aan neusbloedingen, teenletsel, snij- en schaafwonden, keelklachten, verstuikte enkels en insectenbeten) of doorverwijzen indien nodig. Dit geeft de huisarts rust in zijn dagelijkse spreekuur.
 
In onze praktijk hebben Linda en Jessie de opleiding tot spreekuurondersteuner gedaan.
 
 
 
 
Meningococcenvaccinatie

Waarom wijzigt de vaccinatie tegen meningokokken?

Meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie: de meningokok. Verschillende typen meningokokken kunnen meningokokkenziekte veroorzaken. In het Rijksvaccinatieprogramma wordt al sinds 2002 gevaccineerd tegen meningokokken type C. Sinds 3 jaar is er een toename van het aantal besmettingen en ziektegevallen door de meningokok type W. Daarom wordt er voortaan een vaccin gebruikt dat óók bescherming biedt tegen dit type meningokok. Dit is een al lang bestaand, veilig en effectief vaccin.

Wat is het risico van meningokokkenbacteriën?

Meningokokkenziekte kan tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging leiden. Meningokokkenziekte kan behandeld worden met antibiotica. Maar vaak word je snel heel erg ziek en dan helpen medicijnen niet meer.

Zijn er ernstige gevolgen van meningokokkenziekte?

Je kunt door meningokokkenziekte ernstige complicaties krijgen als hersenschade, epilepsie, doofheid en concentratiestoornissen. Amputatie van een arm of been kan nodig zijn na een ernstige bloedvergiftiging. 5 tot 10% van de mensen met een hersenvliesontsteking en 20-50% van de mensen met een ernstige bloedvergiftiging overlijdt.

Hoe groot is de kans dat mijn kind meningokokkenziekte type W krijgt?

Die kans is gelukkig heel klein. Sinds oktober 2015 is er in Nederland een stijging van het aantal patiënten met meningokokkenziekte W. Vóór 2015 waren er gemiddeld 4 patiënten per jaar. Sindsdien neemt het toe. In 2017 waren er 80 patiënten met meningokokkenziekte W. De ziekte komt het meest voor bij jonge kinderen, tieners en 65-plussers. Met het invoeren van deze vaccinatie willen we toename van het aantal ziektegevallen voorkomen.
 
Wie krijgt een oproep?
Tieners die 14 jaar worden tussen 1-5-2018 en 31-12-2018 krijgen in de periode oktober t/m december 2018 een vaccinatie tegen meningokokken ACWY aangeboden. Kinderen die in 2019 14 jaar worden, krijgen in het voorjaar van 2019 een uitnodiging. Daarnaast zullen in 2019 alle jongeren vanaf 1 januari 2001 t/m 1 mei 2004 worden uitgenodigd. Het is nog niet precies bekend wanneer dat zal zijn. 
 
Ik wil mijn kind toch graag laten vaccineren tegen meningokokken ACWY. Hoe doe ik dat?
Als je (kind) niet in bovengenoemde leeftijdsgroep valt, krijgt het geen uitnodiging voor een meningokokkenvaccinatie vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. De kans dat iemand in Nederland Meningokokken W ziekte krijgt, is ontzettend klein. Het is nog steeds een zeldzame ziekte. Door de komende tijd de jongeren tussen 14 en 18 jaar te vaccineren, wordt de kans voor álle mensen in Nederland om de ziekte te krijgen nóg kleiner. Om de toename van Meningokokken W-infecties te stoppen, is het op dit moment niet nodig om anderen met spoed te vaccineren. Als je je kind (of jezelf) desondanks toch wil laten vaccineren, dan kun je dat bespreken met je huisarts of bij een vaccinatiecentrum van bijvoorbeeld de GGD. Sommige vaccinatiecentra van GGD bieden het vaccin aan, andere niet of beperkt. De vaccinatie is dan niet gratis. Het vaccin kost via de apotheek ongeveer 60 tot 80 euro. Hier kunnen nog kosten voor het consult bij komen.
De beschikbaarheid van meningokokken ACWY-vaccin wisselt; soms is er weinig vaccin beschikbaar. Het is dus niet zeker dat het altijd lukt om je (kind) op eigen initiatief te laten vaccineren.

Meer informatie

 
Gezondheidscentrum
Op 11 september was het precies een jaar geleden dat we gestart zijn in het gezondheidscentrum. Het is bijna niet meer voor te stellen hoe het eerst geweest is. Daarom ter herinnering onderstaand filmpje wat gemaakt is tijdens de bouw van het gezondheidscentrum. 
 
En als we nog veel verder teruggaan in de tijd...             Toen was de aanblik vanuit de poort van het kerkhof richting het gezondheidscentrum zo:
 
Opleiding in de praktijk
Overal in de gezondheidszorg dreigen tekorten van goed opgeleide medewerkers. Ook in de huisartsenzorg is dat een groot probleem. Daarom is onze praktijk actief in het opleiden van nieuwe mensen. De kans is groot dat u vroeg of laat met één van onze stagiaires in contact komt. Op dit moment loopt Juul Ottenheijm stage als praktijkondersteuner somatiek. Margaret Teeuwen doet de opleiding tot verpleegkundig specialist. Binnenkort start er weer een nieuwe stagiaire voor de opleiding tot dokters-assistente en ook zal opnieuw een co-assistent meelopen met de huisartsen in het kader van de opleiding tot basisarts.
 
Preventieconsult Hart Vaatziekten
Steeds meer mensen krijgen suikerziekte (diabetes),
hart- en vaatziekten en nierschade. Dit komt omdat veel mensen roken, niet gezond eten of te weinig bewegen. Diabetes, hart- en vaatziekten en nierschade hebben grote gevolgen voor de gezondheid en gezondheidszorg. Het is belangrijk te weten of er een grotere kans is om diabetes, hart- en vaatziekten of nierschade te krijgen. Dan is er nog wat aan te doen, zoals gezonder leven of medicijnen als dat nodig is. Dan wordt de kans kleiner om deze aandoeningen te krijgen.
U kunt uw risico zelf berekenen met de Risicotest 
In onze praktijk bieden we nu ook de mogelijkheid om uw risico in kaart te brengen. Daarbij wordt gekeken naar uw persoonlijke risicoprofiel op diabetes, hart-vaatziekten en nierziekten en worden ook metingen verricht waaronder bloeddruk, glucose, cholesterol en nierfunctie.
Als u interesse heeft in het preventie-consult dan kunt u zich aanmelden via POHmaasbree@cohesie.org
Hier zijn voor u verder geen kosten aan verbonden. Eventuele onderzoeken van bloed en/of urine via het ziekenhuis gaan wel ten koste van uw eigen risico.
 
Auditieve verwerkingsproblemen?
 
Steeds vaker zien wij kinderen in de praktijk met auditieve verwerkingsproblemen. Deze kinderen hebben problemen met het verwerken van wat ze horen. De oren functioneren goed, maar het kind kan bijvoorbeeld niet onthouden wat de juf gezegd heeft. Ook kunnen er problemen zijn bij het lokaliseren van geluiden, het verschil horen tussen geluiden en klanken en het goed kunnen verstaan van spraak met achtergrondlawaai.
Kinderen met AVP (auditieve verwerkingsproblemen) kunnen zo moeilijkheden ondervinden in de klas. Lezen en schrijven gaat langzamer en ze gaan achter lopen bij anderen vakken op school.
Bij de logopedie kan er onderzocht worden waar het probleem precies zit. Daarna volgt behandeling door het doen van oefeningen en (luister)spelletjes. Bij Hart voor Logopedie heeft Niky Geenen-Last de specialisatie voor AVP.
Meer informatie kunt u vinden door hier te klikken.
 
 
Vakantie
Dr Janssen is afwezig van maandag 15 oktober t/m vrijdag 19 oktober.
 
Dr Janssen is afwezig ivm nascholing van woensdag 24 oktober t/m vrijdag 26 oktober.
 
Dr Aendekerk en Dr van Venrooij zijn afwezig ivm nascholing van woensdag 7 november t/m vrijdag 9 november
 
 
Gezond en fit in de herfst!
In de herfst zijn we weer vaker verkouden, grieperig en misschien wat somber. Wat kunt u zelf doen om gezond en fit te blijven? Wanneer heeft u echt griep? Met de informatie van Thuisarts helpt u uzelf en anderen.
We hebben op deze herfstpagina wat kwaaltjes en ziekten op een rij gezet.
 
 
Mag ik u voorstellen...
Johan Koks, praktijkondersteuner GGZ
In februari 2018 ben ik begonnen als POH GGZ in deze mooie praktijk. Ik ben hier 2 dagen per week, de andere dagen werk ik in Eindhoven bij een huisartsenpraktijk.
Mijn basisopleiding is de HBO Verpleegkunde, waar ik in 1990 het diploma voor behaalde. Door de jaren heen deed ik verschillende vervolgopleidingen die maken dat ik mijn huidige werk kan doen. Ik werkte met veel plezier bij verschillende instellingen en met uitéénlopende doelgroepen. Ik had al een tijdje de wens om als POH GGZ te gaan werken in de huisartsenpraktijk. De enorme diversiteit van mensen die hulp vragen spreekt mij aan en ook het gegeven dat de geestelijke gezondheidszorg zo dicht bij de huisarts georganiseerd is. Ik denk dat die laagdrempeligheid kan helpen om mensen tijdig te ondersteunen en dat werkt natuurlijk preventief. 
Ik woon in Eindhoven samen met mijn vriendin Gerry en onze kinderen Thijs en Floor. Ik sport en wandel graag, doe vrijwilligerswerk bij een biologische boerderij en schrijf stukjes voor een buurtkrantje. En als rechtgeaarde Eindhovenaar ben ik natuurlijk PSV supporter. 
BIG-nummer: 79028486930
 
Deel een boek...
In de hal van het gezondheidscentrum hangt een boekenkast. U vindt deze in de zithoek bij de ingang van de huisartsenpraktijk.
 
 
In deze openbare boekenkast kunnen mensen gratis boeken lenen of ruilen. Heb je een boek uitgelezen of staat je boekenkast overvol, gun je een ander om jouw boeken te lezen? Kom dan langs bij deze minibiep.
Het principe is heel simpel: leen of ruil er een boek. Zo komen er steeds nieuwe boeken in de kast die door anderen gelezen kunnen worden. U kunt er dus voor kiezen om het boek na het lezen terug te zetten of een ander boek terug te plaatsen.
 
 
 
 
 
Huisartsenpraktijk Maasbree -huisartsenpraktijkmaasbree.nl