Nr 1- 2018   
 
 
Kära kunder, kollegor och nyckel-personer i kulturlivet. Vi hoppas att ni alla haft en lika bra start på 2018 som vi har. En del av er träffade vi ju på Sweden Live som på alla tänkbara sätt var fantastiskt lyckat och vi blev enormt inspirerade av kraften i musiklivet just nu. Vi har alla skäl att tro att 2018 kommer att bli ett fint år för musiksverige och vi hoppas att vi kan bidra på vårt sätt!

Mathaias Landaeus — from the piano är uttagen till Tallinn Music Week i april.
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi vill också påminna om att 2018 är ett valår och att Musikcentrum RIks med dess systerföreningar i Syd, Öst och Väst både är underskrivare och har deltagit i utformingen av uppropet ett Ett musikliv för alla.

Fokus i uppropet är att det nu är hög tid för en ordentlig genomlysning av musiklivet och det komplexa ekosystem som musiklivet utgör. Det finns gott om olika partsinlagor men hel-hetsbilden har saknats. Från musikskaparna till publiken. Läs mer om de som skrivit under och själva uppropet här:

Den 11 april kommer uppropet att bjuda in till en musikpolitisk debatt på Stallet i Stockholm.

Här kommer några nedslag i Musikcentrum Östs verksamhet med fokus på våra fantastiska nya och gamla medlemmar. Det finna många skäl att kontakta oss och vi hoppas att det här nyhetsmailet skall inspirera er.
 
 
 
 
NYA MEDLEMMAR: Från rytande blues till kubansk salsa
 
 
Glädjande bestämde sig några av Sveriges finaste musiker för att inleda 2018 med att söka medlemsskap i Musikcentrum Öst. Efter årets första styrelsemöte hade vi därför glädjen att få välkomna fyra artister som vi storligen ser fram emot att jobba med.
 
Isabel Blommé, cellist sökte med den renommerade och gränsöverskridande världmusik-gruppen Parizad, Anna Ander med duon  Anna & Olof som med känsla och precision arbetar i fältet mellan barock- och folkmusik.

Vi har har också kunnat utöka vårt stora barnmusikutbud med en av Sveriges mest spelade 
barnakter, Longkalsong, repre-
 
 
 
 
 
Lina Forsberg  och Maria Friman I vår sånglåda
 
senterad av Tomas Edelgård. Suveräna I vår sånglåda och Lina Forsberg är den andra nya medlemmen inom barnmusik. En underbar musik-magisk akt som riktar sig till förekolebarn. 
 
Läs mer om alla dessa artister på vår hemsida som uppdateras kontinuerligt.
 
NYA ALBUM, LIVE OCH PÅ GÅNG: 
 
 
Här följer några nedslag kring albumreleaser, livehappenings och uruppföranden. Vi ses i publiken eller skivbutiken!
 
 
Lisa Ullén bygger sina musikaliska landskap  i gränslandet mellan konstmusik och improvisations-musik. Hon är en av de stora svenska musikaliska innovatörerna idag och har ett pianospel som inte kan beskrivas som annat än högoktanigt. Lisa var initiativ-tagare till Hear, here! 2014-2017 och har nu släppt sitt mest ambi-tiösa soloprojekt hittills. Trippel CD:n Piano Works. Vi är helt enkelt golvade. Releasen blir 23 februari och releasekonserter i april. Vi kommer att påminna om detta, var så säkra! Uppdaterad info här:

Ständigt aktive Matthew Peterson som vi gjorde en en spotlight på för ett par nummer sedan har en diger vår. På festivalen Svensk Musikvår framförs det magnifika stycket för solobarytonsax, "Smooth fat and nasty", skrivet för Linn Persson som också står för framförandet den 16 mars på Teater Lederman. Verket åker sedan på turné till Sydafrka senare i mars till Stellenbosch och Purpur Festival i Kapstaden. Den 23 mars uruppförs också Petersons
Pereginations för gitarr med Mårten Falk i Konserthuset, Stockholm.

Duo Gelland (Ceclia och Martin) är en annan av våra högst internatio-nella artister, delvis boende i Tysk-land och med ett grundmurat renommé i Europa. Den 25 januari gör de en intim konsert med samtal i Konzerthaus Berlin där de framför tre stycken av den Svensk-Österrikiske tonsättaren Hans Holewa. Läs mer här:

 
 
 
 
 
 
 
 
Sofia Castro har väckt uppmärk-samhet med sitt kraftfulla, känsliga och självklara uttrycks-sätt. Pulso är en av våra mycket bokade akter där flamenco möter elektronmusik och visuella filmelement. Missa inte heller hennes nya föreställning Mellan rummen som just haft premiär på Stallet i Stockholm. Läs mer och boka föreställningen  här:
 
Sousou & Maher Cissoko har haft ett gränslöst år. Med turné i Kina sommarturné med Laleh, TV-framträdanden i både Folkets Musik (med Kapten Röd) och i På spåret och en fantastisk soloplatta av Maher. De har dessutom fort-satt att bygga sin kreativitets-camp i Senegal samtidigt som de har hunnit spela in ett nytt album tillsammans. Duon har haft en otrolig kreativ resa med sina album och nu är deras senaste Made of Music släppt, missa inte den! Digital release 16 februari. Bandet bokar nu gig för 2018 och 2019. Kontakt här:
 
 
 
När Tibble Transsibiriska äntrar scenen så svänger det alltid. Ett makalöst sceniskt band drivet av skicklighet, passion och glöd. Men man tar nu ett ännu klubbigare steg i karriären med nya remix-plattan där bland andra
 BalkanBeats SoundSystem är en de DJ:s som kastat sig över TT:s material. Remixen av ”100 år av längtan” har redan slagit ner som en bomb på de stora klubbarna i Berlin. Vi säger: Lyssna på Spotify och försök sitta stilla. Sedan bokar ni bandet!
 
 
 
Quilty är en av Europas tyngsta akter när det gäller Irländsk folk-musik. Nu firar man 25 årsjubi-leum med platta, Sverigeturné, turnépremiär (med P2-inspelning den 22 februari), och i april turné i Tyskland. Missa inte chansen att kolla in dom live. I samband med jubileet är det också på gång en jubileums-CD med outgivet studiomaterial och liveinspelnin-gar. Mumma för gamla och nya fans! Uppdaterad info hittar du  här:
 

  
 
INTERNATIONELLT OCH KOMMANDE MÄSSOR:
 
Musikcentrum Öst/Sweden har många musiker med stor internationell verksamhet och särskilt glädjande är att flera av dem finns med på viktiga showcasefestivaler i vår. Att synas i rätt forum är avgörande och vi har många exempel där rätt framträdande kan ta karriären många steg framåt.
 
Jazzahead i Bremen är tveklöst jazzvärldens stora internationella mötesplats. Trots att det svenska samarbetet Swedish Sunday Brunch pausat ett par år så fick det officiella showcaset med Emil Brandqvist Trio förra året svensk jazz rykte att boostas ordentligt.
 
Det har blivit en avsevärd spin off på detta internationellt. Emil är sedan lång tid etablerad i Tyskland men vidgar nu sina cirklar. Läs mer om Emil här:

 
När nu ytterligare en av MCÖ:s artister, Emilia Mårtensson, tagits ut till Jazzahead för 2018 är vi inte förvånade. Emilia är en väletablerad artist i England där hon bor sedan många år och spelar regelbundet på flera av de stora jazzscenerna i Europa. Hon blev 2016 vald till 'Vocalist of the year' vid Parlamentary Jazz Awards. För sitt arbete med trion Elda valdes hon ut till PRS For Musics program Women makes Music. Läs mer om Emilia här: 
 
I år kommer också den kollektiva skivbolagssatsningen Jazzapparat att finnas på plats, och en rad medlemmar i Musikcentrum Öst som Lisa Ullén, Lina Nyberg, Josef Kallerdahl m.fl. Vi behöver väl inte säga att vi ser fram emot april?

 

Gnučči
 
Tallinn Music Week 5-8 april är en showcasefestival med annan och bredare profil. Här presenteras en sylvass palett av det främsta inom en rad genrer. En smältdegel av allt från metal, punk. folkmusik och urban electronica till jazz, pop och rock.
 
Festivalen blir också startpunkten för Keychange vilket vi återkommer till framöver  men vi måste passa på att lyfta fram Keychange-artisten Gnučči som headlinar lördagkvällen på festvalens club/hip hop-scen.
 
I en annan del av Tallinn Music Weeks program återfinner vi Mathias Landaeus, en av Sveriges allra främsta jazzpianister som förutom sin musik också med fingertoppskänsla ligger bakom jazzklubbskoncept som Glenn Miller Café och Underground i Lund. I hans nya soloprojekt 
Mathias Landaeus — From the piano har han med utgångspunkt i en preppad flygel och ett helt nytt sätt att använda live-elektronik skapat en suggestiv klubbväv. Det här är ett projekt med en enorm potential och vi är glada att finnas på plats i Tallinn och stötta i promotionarbetet. Se ett kort exempel på projektet här:
 
Även Maija Kauhanen som vi skrev om i höstas och som showcaseat på WOMEX kommer att spela på Tallinn Music Week. Ambient Electronica möter kantele och sång.
 
 
MANIFEST: Barn, Experimentellt och Årets kompositör
 
Förra fredagen ägde indiebola-gens MANIFESTGALA rum och som vanligt stod många av Musikcentrum Östs medlem-mar i rampljuset.
 

Nominerade var bland andra Gustav Lundgren, Gothenburg Combo och Lina Nyberg som alla skapat kritikerrosade album under året.

Glädjande tog sig även flera medlemmar hela vägen fram till Manifestpriset:

EMMA & KJ vann för bästa barnalbum  med Huset – Ny musik för barn mellan noll och hundra år! 

Mirjam Tally tog hem priset inom 'Experimentell' med plattan Interferences där bl.a. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mirjam Tally prisades på Manifestgalan
 
Anna Petrini och Girilal Baars medverkar.

Keychange-duon Pale Honey (Tuva Lodmark & Nelly Daltrey) knep också priset som bästa kompositör för albumet Devotion. Medkompo-sitör var även Anders Lagerfors.

Läs mer på Manifests hemsida:
 
SOCIALA MEDIER: Musiktips på Facebook & #Instatake
 
 
Facebook
Varje vecka ger vi tips på en bra låt och en aktuell konsert med våra medlemmar på Facebook
 
#Instatake varje vecka
På vårt Instagramkonto följer vi artisterna bakom kulisserna - Musikcentrumost
 
 
 
 
OM MUSIKCENTRUM ÖST: 
 
 
Musikcentrum Öst är till för dig som är arrangör lika mycket som för musiker. Vill du ses för att bolla programidéer eller diskutera livemusiken i Sverige?

Maila oss på: info@musikcentrum.se  
och boka ett möte.
 
 
 
 
 
Musikcentrum Öst är musikernas egen agentur och drivs utan vinstsyfte. Vi kan alltid hjälpa dig att hitta rätt akt till rätt tillfälle! Vårt kontor ligger centralt i STIM-huset på Hornsgatan i Stockholm. Kontaktuppgifter till oss och alla våra artister hittar du på vår hemsida
 
Vår hemsida innehåller mycket information men vi står också till tjänst med tips och råd kring hur du kan använda våra medlemmars musik på olika sätt. Ring eller maila oss!
 
Musikcentrum Öst finansieras huvudsakligen av medel från Statens Kulturråd & Stockholms Läns Landsting
 
hemsida: www.musikcentrumost.se mail: info@musikcentrum.se tel: 08-651 01 42