Foto: Andre Blom   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verkiezing “Stuk van het Jaar”

Op 1 juli starten wij met de voorverkiezing van het mooiste of meest bijzondere archiefstuk uit onze collectie. Dit gebeurt in de aanloop naar de landelijke online verkiezing ‘Stuk van het Jaar’, die in oktober tijdens de Maand van de Geschiedenis plaatsvindt. Hou de komende twee weken www.brabantbekijken.nl en al onze andere kanalen goed in de gaten, want BHIC collega’s prijzen daar hun meest bijzondere stuk aan. Eind augustus gaat het archiefstuk met de meeste stemmen door naar de landelijke verkiezing. Breng óók je stem uit!

Verder lezen

Zomerbreak

In verband met een zomerbreak verschijnt de volgende nieuwsbrief half augustus. Daarom extra verhalen in deze zomereditie!

Beste verhalen deze maand

Schnitzel ter grootte van een deurmat

Bij een schnitzel ter grootte van een deurmat en een schaaltje appelmoes met kers, denk je in Nederland direct aan de restaurants van Van der Valk. Wist je dat de opmars van deze keten motels begon in Nuland?

Het bijzondere leven van Le Sage ten Broek

“Om den storm der verbittering van zijn vroegere geloofsgenooten te ontwijken”, zo staat in de Graafsche Courant in 1934, nam Joachim Le Sage ten Broek de wijk naar Megen en later naar Grave.

Wie was Anna Terruwe?

Dwalend over een begraafplaats kan de geschiedenis van een dorp of stad zich in al haar facetten manifesteren. Soms valt je oog ineens op een relatief onopvallend graf.

De joekel van Boekel

Tinus” ofwel Leontine Martha Henrica Petronella Zijlaard-van Moorsel werd in Boekel geboren, op 22 maart 1970, als dochter van een handelaar in bouwmaterialen en een verpleegster.

Geen optreden zonder Kees de Bok

We schrijven Cuijk ,1944. “Ik moest wacht lopen en hoorde opeens een vreemd geluid, gemekker.” Zo gebeurde het dat ‘Kees de Bok’ mascotte van de Stoottroepen werd. (Bijdrage: Jef van Hout)

Waterschappen langs de Maas

In 1288 verkoopt Jan I van Brabant aan de inwoners van Lithoijen de gemeenschappelijke weidegronden. Later blijkt deze gebeurtenis hét bewijs dat een deel van de Maas zo vroeg al was bedijkt. 

Boekelse jeugdherinneringen

Wisten jullie dat er vroeger ook al een Boekelse wielerronde was? Kennen jullie het verhaal van Hannes de Krepsmid en zijn bedstee? Elies Schafrat vertelt over haar jeugd in Boekel.

Mag ik alsjeblief naar huis?

Stad en Meierij van Den Bosch waren na de verovering van Den Bosch in 1629 frontgebied in de strijd van de Republiek tegen Spanje. De uitoefening van de katholieke eredienst werd onmogelijk gemaakt.

Pyjama House

Een huis met een bijzondere geschiedenis, dat is het pand Kerkstraat 6 (nu Ottenstraat) in Erp. Maar het pand zou vooral naam maken in de laatste jaren van WOII.

Wenken tot behoorlijke verzorging der voeten

Hieronder vind je twee (!) mooie wandelingen die je deze zomer kunt maken. Om blaren te voorkomen zijn de tips van “den geneeskundigen dienst bij de landmacht” geen overbodige luxe!

Wandelen met het BHIC

De zomer staat voor de deur, dit keer gaan we naar Boekel. Ga je mee?

Verder lezen

 

Omdat de volgende nieuwsbrief pas weer half augustus verschijnt, neemt René Bastiaanse je ook nog mee naar de Biesbosch. Veel plezier!

Verder lezen

BHIC in de (online) media

Verder lezen

Tweet van de maand

 

 

Benieuwd naar de vraag waarop zelfs dialectenkenner Jos Swanenberg niet zomaar het antwoord weet? Klik hier! 

 

 

 

 

Het BHIC wenst je een relaxte vakantie toe met mooie terugblikmomenten, tot in augustus!

 

Vragen over vroeger? www.bhic.nl

redactie@bhic.nl

contact: +31 (0)73 681 85 00

 

 Stuur deze email door naar een vriend