Nieuwsbrief nr. 97
 
 Juni 2018
 
Beste ,
 
Eerst even een huishoudelijke mededeling in het kader van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).
Wil je onze Nieuwsbrief blijven ontvangen dan hoef je in principe niets te doen. Je hebt ons in het verleden al helder en duidelijk toestemming gegeven om je deze nieuwsbrief toe te sturen. Toch uitschrijven? Onderaan deze pagina zit een uitschrijfbutton.
 
Op de waslijn eten vliegen stukjes mango
Beschilderde kalebassen
Bakbanaan
 
De afgelopen maand was ik in Nigeria, een groot contrast met ons geregelde leven hier. In het kader van de grote verschillen nu eens een nieuwsbrief die ook afwijkt voor een keer. Wel, zoals gebruikelijk, met een recept en de agenda en verder met wat minder informatie dan anders.
 
Het is even wennen
 
 
Op de markt, waar het 34 graden was, worden dit soort grote stukken vlees verkocht, zo van een haak zonder koeling.
Deze meneer kocht twee grote delen van een koe en sjorde ze vast aan zijn motorfiets.
Op de motorfietsen zit een grotere zitting dan bij ons. Daardoor zitten ze er vaak met zijn drieën op. Er wordt werkelijk van alles op vervoerd.
 
 
Mango-manie
 
Dwergvleerhonden
Mangoboom
Bananenboom
Smoothie
    
Kom je 's morgens je bed uit dan schiet je in je slippertjes en pluk je de vers gevallen mango's uit de tuin om er een heerlijke smoothie van te maken, samen met de bananen die er naast groeien. Er vallen meer mango's dan je eten kunt. De rest wordt gegeten door vlinders en vliegen en 's nachts door de vleerhonden. En ja, bananen groeien tegen de zwaartekracht omhoog. Altijd weer wonderlijk om te zien.
 
Rabarbertaart met een 'Nigeriaanse' twist
 
De gastvrijheid bij de mensen die ik leerde kennen is heel groot. Van de buurvrouw kreeg ik twee potten ingemaakte mango's en bananen mee.

Toen ik weer terug was in Nederland stond de rabarber in de moestuin er al plukgraag bij. Rabarber heeft een zuurtje, mango een zoetje en zo bedacht ik dat die twee wel samen in een taart kunnen. Het resultaat is een frisse, zoetzure rabarbertaart. Het recept wil ik graag met je delen. Ook bijgevoegd als PDF, om te printen.
  
 
Ingrediënten:
1 kg rabarber
200 g zachte roomboter
2 ½ dl ahornsiroop
1 ei
250 g gebuild meel
1 eetl bakpoeder
1 theel vanillepoeder
zout
1 mango in stukjes
1 wit krijtje om mee te koken
 
Verwarm de oven voor op 250 °c. Beboter een taartvorm en bestuif met meel. Maak de rabarber schoon en snijd er stukken van 3 cm van. Maak van de overige ingrediënten een beslag. Giet de helft van het beslag in de taartvorm, verdeel de rabarber erover en leg hier en daar stukjes mango. Giet de rest van het beslag over de rabarber. Bak de taart gaar in 45 min. op 180 °C.
De wat zure rabarber combineert goed met de zoete ahornsiroop. Er kunnen afhankelijk van het seizoen ook ander vruchtensoorten gebruikt worden zoals bramen, bessen, peren, bananen.
 
Rabarber bevat oxaalzuur. Het best is de rabarber geplukt voor half juni. Ik kook altijd een stukje krijt mee, je kunt ook een schepje calciumcarbonaat toevoegen. Zo hef je de zure smaak en het tekort aan kalk op en wordt dat niet aan je kiezen of botten onttrokken. Daarnaast bevat het veel kalium en magnesium.
Rabarber is familie van de duizendknoop, een lid van de familie die momenteel zo negatief in het nieuws is en door de Chinezen hier duizenden jaren geleden naartoe getransporteerd.
 
Energie herstellen
 
Elke 1e woensdag van de maand is het mogelijk je aan te sluiten bij een kleine groep om, bij een hapje en een drankje, te praten over het Energie Herstelplan. Wat is het Energie Herstelplan, wat is de invloed hiervan op je gezondheid en welke veranderingen vraagt het in de keuken. Er wordt aan de hand van een vragenlijst vastgesteld welk type je bent, dat kan een mix zijn van  aarde, water, lucht en vuur, Vata, Pitta en Kapha. Je wordt op weg geholpen, vragen worden beantwoord en ook als je er voor het eerst mee kennismaakt ga je met bruikbare informatie naar huis.
Doe anders eerst een de test van je lichaamsconstitutie.
 


Je bent welkom bij mij thuis in Vlodrop alwaar voldoende gratis parkeergelegenheid. We beginnen om 19.30 en de avond eindigt omstreeks 21.30 uur. De kosten zijn 10 euro per persoon, dit is inclusief een hapje en een drankje. Voor aanmelden of informatie klik hier. 
 
Agenda

  • Op vrijdag 13 juni kun je mee voor een 'Pluk en Proef'. Een wandeling door de tuin van Kasteel Aerwinkel waarbij je informatie krijgt over wilde (on-)kuiden. Ondertussen vertel ik je welke vogelgeluiden we horen, misschien leer je wel een paar , en na afloop maken we wat lekkers van hetgeen we geplukt hebben.
  • Locatie: Kasteel Aerwinkel Posterholt, aanvang: 11.30. Kosten: 22,50 per persoon.
  • Tijdens een 'Pluk en Proef' speciaal voor jou maken we een wandeling langs de Roer en plukken we enkele onkruiden in de weilanden en bossen rondom. Nu te boeken. Klik hier voor meer info. Steeds meer mensen boeken deze activiteit voor uitleg over planten en kruiden waarbij ook vogels met hun geluiden aan bod komen. Daarna wordt er gezamenlijk buiten gekookt met de kruiden de we zijn tegengekomen. Als het weer het toelaat branden de vuurkorven en is er een lekker glaasje.
  • Of je nu aan een groepswandeling meedoet of 1 op 1 loopt, je doet nieuwe informatie op.
 
De supermarktservival, kookworkshops en lezingen gaan ook onverminderd door.
Bel of MAIL en vraag naar de mogelijkheden. We maken een passend pakket voor kleine of grote groepen of voor jou alleen!
 
Uitleg over tuinieren, aanleg van een kleine of grotere moestuin, is vanaf nu weer mogelijk. Of je komt ervaring opdoen, dan steken we gezamenlijk de handen uit de mouwen. Natuurlijk is er koffie en thee en iets lekkers. Voor data klik hier.
 
 
 
 
 
 

Op een Blaadje op Facebook klik hier 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.