'Survival of the Fattest' og populismens fremmarch  
 
 1. Nyhedsbrevet
 2. Analyse af populismen og Trump
 3. En anden tolkning af Survival of the Fattest
 4. Kunsten og folket
 5. Lige nu: Klimakunst i Favrskov
 6. 18 marts - Angst ænder sjæle op? – Odense (se kort film)
 7. 24. marts - Tre Stress og Traume-workshop
 8. 8. april - 'Fortællinger fra en flygtningelejr'
 9. 24. maj - Fundamentalism-fernisering i Holbæk
 10. 1. september - Fundamentalism-fernisering i Vejle
 11. Andre udstillinger, event og foredrag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kære
 
Det sker ofte at Galschiøts skulpturer får deres eget liv langt fra den dagsorden de oprindeligt var tænkt ind i. Som fx i 1998 da den amerikansk republikaner Pat Buchanan opfordrede til at sende skamstøtte-postkort til Clinton mod våbensalg til Kina. Eller den gang Søren Pind pludselig kom under massiv amerikansk beskydning efter at have sagt at den blå frihedsgudinde ’Freedom to Pollute’ af æstetiske årsager ikke måtte stå i København. (læs mere om den sag her)
 
En kvart million Brasilianere
Men at Survival of the Fattest pludselig var delt en kvart million gange på en enkelt Brasiliansk facebook-side kom alligevel bag på os. Samme skulptur har ofte floreret på forskellige net-sider, facebook og blogs, fra Vietnam, over Indien og Hong Kong til Mexico og selvfølgelig Europa.
 
 
 
Skulpturen Survival of the Fattest
En udslidt afrikansk mand, bærer på en enorm fed hvid kvinde med en vægt i hånden. Kvinden er Justitia – vestens retfærdighedsgudinde. Hun udtaler:
Jeg sidder på ryggen af en mand, han er ved at segne under byrden. Jeg vil gøre alt for at hjælpe ham, undtagen at stige ned fra hans ryg.
 
Skulpturen havde 263.361 facebook-delinger i Brasilien. Den spredte sig til Mexicanske facebooksider og andre lande som delte det yderligere.
 
 
 
 
 
Survival of the Fattest og Populismens Fremmarch
At det netop er Survival of the Fattest der bliver debatteret i disse år er dog ikke noget tilfælde. Skulpturen afspejler nemlig tidsånden på godt og især ondt. Den afspejler grundlaget for den populisme der især sniger sig frem overalt i Europa og i USA og som truer med at udvikle sig til den fascisme som Galschiøt ironisk nok bruger sine skulpturer til at advare imod.    
 
Hvem er den Fede Dame?
Mange mennesker i den vestlige (og ikke kun fattige) ser sig selv i rollen som den stakkels mand der sakter agterud mens andre styrer samfundet i en forkert retning. Populisterne opfatter at stakkels mand er folket, grundpillen i samfundet, mens Den fede dame bliver set som den elite der på alle måder fjerner sig fra den folkelige virkelighed.
For populisterne er Den fede Dame NGOerne og jetsættet. Dem der nyder frugten af globaliseringen uden selv at opleve dens skyggesider. Den fede dame er dem der sympatiserer med indvandrerne, fra forstaden, med deres egne børn i privatskole. Den fede dame er de der siger at vi skal ændre livsstil pga. klimaforandringer som er så komplicerede at ingen forstår dem (så mon ikke det bare skyldes solstorme). Den fede dame er akademikere og Djøfere der laver kontrollerende systemer der propper folk i praktiske kasser som er umulige at komme ud af og (kun) giver mening på papiret. Den fede dame er DR2, filmfestivaller, snobbet kunstsprog, kunstudstillinger, og kulturradikale. Den er akademiker-sprog og bureaukrati, kompleksitet, sjæleløse levebrødspolitikere, manglen på personlig kontakt, EU, skattely og licens. Den fede dame er en alt for kompleks verden som ingen kan forklarer men man alligevel skal navigere i (og den fede dame er ord som ”navigere i”).
 
Populismen og sparken nedad
Et af svarerne på et samfund hvor en stor del føler sig hægtet af, er netop den øgede populisme. Folk som Pia Kjærsgaard, Gert Wilders (og paradoksalt nok Donald Trump) taler til den jævne befolkning i et klart sprog, som er til at forstå. Populisterne taler til dem der føler at de har det svært. Det handler om at pege fingre af dem der nasser og bliver tilgodeset og desværre er det som oftest dem helt nede på samfundets bund der bliver udpeget. De kriminelle, dem på overførselsindkomst og fremfor alt indvandrerne står for skud, nok fordi de ingen stemme har i debatten. I mellemtiden æder ’De Fede Damer’ sig større i ministerpensioner og offentlige nedskæringer, netværk og gyldne håndtryk.
 
Hvad gør vi?
Men hvad kan man så gøre for at imødegå populismen inden samfundet splitter sig yderligere og vi i værste fald ender med en række fascistiske Trump-typer i det vestlige Europa? Det er der rigtigt mange der spørger sig selv om i disse dage, så svaret er ikke så lige for. Men vi kan jo starte med at erkende at vi må se ud over det traditionelle klasseskel og rent økonomiske skel og se på hvordan man inkluderer alle dele af samfundet.
Et eller andet må vi i hvert fald gøre, for på Galleri Galschiøt kan vi slet ikke følge med i produktionen af Svinehunde.
 
Mange gode forårshilsner fra Galleri Galschiøt
Ved Infobrevs-skribent (og Djøf’er) Lasse Markus
 
PS. Vores praktikant Ilya Ray Bernstein har lavet en fantastisk interessant analyse af populismen, og hvorfor den har medvind. Vi vil klart anbefale at du læser den. Se her (kun på engelsk)
Den 'fede' tolkning af Survival of the Fattest
Det er nu ikke alle der fortolker skulpturen sådan som det er beskrevet ovenfor. I P1-programmet ’Baglandet’ beretter en overvægtig dreng således om hvordan en mor fortæller hendes datter at skulpturen viser hvordan de overvægtige er et problem for samfundet. Hør udsendelsen (21min33sekunder henne)
 
Kunsten og folket
Mange af Galschiøts skulpturer appellerer til mennesker man normalt ikke ser som kunstinteresserede. Grunden til dette kan bedst beskrives med den kritik som den etablerede kunstverdens jævnligt bruger til at undsige Galschiøts værker som ikke-kunst. 'Problemet', siger kunsteliten, er at man utvetydigt kan se hvad værkerne forestiller og at budskaberne sjældent er til at tage fejl af. Man behøver hverken doktorgrad eller kunstindsigt for at forstå værkerne. Det er netop derfor at Galschiøts værker fremstår som anti-autoritære og folkelige, de direkte budskaber af-komplicerer verden og så er de beskrevet på et sprog alle kan forstå. 
Gennem de sidste par år har Galschiøt haft undertegnede, som er ærkeakademiker og oven i købet Djøf'er, ansat. Så vi må håbe at Galschiøt og hans galleri ikke også er ved at plante sig alt for solidt oven på den segnende mand, sådan som vi beskrev ovenfor. 
 
 
EVENTS
 
 
 
MARTS
 
Klimakunst i Hammel
 
Udstillingen slutter d. 19/3.
Hvor: Dalvej 1 i Hammel.
 
Hvad: Udstilling med Klimakunst. Herunder Galschiøts spiddede isbjørn. Her er den en del af en større klimaudstilling som er et led i klimaugen og kulturby 2017 initiativerne. Galschiøt og fotojournalist Jakob Dall udstiller i Kultur- og Sundhedscenter InSide, Hammel. Udstillingen slutter d.19/3. Se mere - Klimakunst i Favrskov
 
 
Offentlig rundvisning ved Galschiøt på Galleriet i Odense
 
Hvornår: 23. marts. kl 19.
Hvor: Galleri Galschiøt - Banevænget 22, Odense N.
Pris: 110kr
 
Hvad: AOF arrangere endnu en gang rundvisning på Galleri Galschiøt. Jens viser rundt og fortæller om sine skulpturer, happenings, lidt om sit liv og en del om sin motivation og forståelse af virkeligheden.
 
 
Galschiøt-udstilling
Æder angsten vores sjæle op?
 
Udstillingen slutter d. 24 marts.
Hvor: Gråbrødre Plads, 5000 Odense C, Danmark
 
Hvad: Udstilling i forbindelse med Europæisk Aktionsdag mod Racisme. Jens Galschiøt stiller med sine skulpturer spørgsmålet: Æder angsten vore sjæle op? Skulpturerne af "flygtningene" overfor "Den indre svinehund" symboliserer debatten om "de fremmede" og vores reaktion på dem. Jens Galschiøt siger: "Det er ikke de fremmede, men vores reaktion på de fremmede, som truer vores kultur og værdier".
Opstillingen af skulpturerne er en del af Den Europæiske Aktionsdag mod Racisme 18. marts i Odense. Du kan læse mere om aktionsdagen og melde dig til den her
 
 
TRE stress- og traumeworkshop
 
Fredag den 24. marts kl. 10 – 16  - opfølgning onsdag den 5. april 14 – 17
Pris: 1.400 kr.
 
Hvad: Gestalterapeut Colette Markus (og Galschiøts kone) afholder stress og Traume-workshop efter den non-verbale TRE-metode. Workshoppen følger en blanding af teori og praktiske øvelser som man selv kan arbejde videre med efter kurset. Colette arbejder med traumeramte i Mexico og Irakisk Kurdistan.
 
 
Foredrag ved Galschiøt - på Lauritz.com
 
Hvornår: 29. marts. kl 19-20.30 (arrangementet starter kl 10.00).
Hvor: Esbjerg, Oddesundvej 28.
 
Hvad (eventbeskrivelse fra Lauritz.com): Skulpturfest hos Lauritz Esbjerg Store vurderingsdag fra kl. 10-18 -mød alle vores eksperter, der gerne vurderer dine ting. Vi holder 'Fyraftens arrangement' - gratis pølsevogn og udskænkning fra kl. 16 -18.45 Foredrag ved Jens Galschiøt kl. 19-20.30 - se et udvalg at kunstnerens skulpturer i vores showroom. Kunst til eftertanke. Jens Galschiøt arbejder mod ulighed og verdens uretfærdigheder - kendt fra ind- og udland med aktioner og udstillinger herunder: 'Abrahams Børn' - et kunst- og dialog-projekt, der fokuserer på religiøs fundamentalisme og søger at etablere dialog og bygge bro mellem de monoteistiske religioner jødedom, kristendom og islam, 'Unbearable' - et samabejde ml. Jens Galschiøt og WWF. Den spiddede skulptur er et symbol på, hvordan menneskelig aktivitet påvirker det globale klima og skal minde offentligheden om sit ansvar over for kommende generationer. Se skulpturer af bl.a. 'Unbearable', 'Survival fo th fattest', 'Min indre Svinehund', 'Skamstøtten', 'Den lille havfrue' mfl. i vores showroom. INFO 
 
 
April
 
 
Lørdag: 8. april kl. 14.00  
Hvor: Teater Momentum i Odense
Tilmelding: Askejk@hotmail.com
 
Hvad: Galleri Galschiøt frivillige supermedarbejder Aske Kreulgaard fortæller om sine oplevelser i den nu lukkede flygtningelejr i Calais også kendt som 'The Jungle'.
Om foredraget ved Jørgen Carlsen, forstander for Testrup Højskole
"Fortællinger fra en flygtningelejr" for eleverne på Testrup Højskole. Hele forsamlingen var tryllebundet af hans beretning om sine oplevelser i den barske flygtningelejr "The Jungle" i Calais. Samtidig fik man et nærbillede af de kranke menneskeskæbner, der havde taget flugten fra Mellemøsten og Nordafrika - fortrinsvis unge mænd og uledsagede børn. Man hørte om de fortvivlende forhold i lejren og om Askes uselviske forsøg på at bringe lidt mening ind i deres tilværelse. Aske Kreilgaard er et menneske med et stort hjerte. Og han har noget på hjerte. Det var alletiders højskoleoplevelse.
 
 
Offentlig rundvisning ved Galschiøt på Galleriet i Odense
 
Hvornår: 25. april. kl 19.
Hvor: Galleri Galschiøt - Banevænget 22, Odense N.
Pris: 110kr -
 
Hvad: AOF arrangere endnu en gang rundvisning på Galleri Galschiøt. Jens viser rundt og fortæller om sine skulpturer, happenings, lidt om sit liv og en del om sin motivation og forståelse af virkeligheden. Yderligere info her
 
 
 
Profetiske Samtaler med Galschiøt og Geeti Amiri på Sostrup Slot ved Grenaa
 
Hvornår: 29. april. kl 14.00
Hvor: Sostrup Slot i Grenaa. Saloner i slottets hovedbygning, Maria Hjerte Engen 1, Gjerrild, 8500 Grenaa
Pris: 83kr
 
Hvad: De Profetiske Samtaler* er et forsøg på at give nogle bud og visioner på den fremtid der tegner sig i horisonten.
I april 2017 afholder DR-vært, foredragsholder og forfatter Anders Laugesen & kulturdebattør, kommunikationsrådgiver og forfatter Christian Have en række Profetiske Samtaler på Sostrup Slot på Djursland. Sammen med en række profetiske videnskabsfolk, kunstnere, debattører, filosoffer, økonomer og erhvervsfolk vil de tage et kig ind i fremtiden og prøve at give et bud på de visioner, der er nødvendige for at skabe en fremtid, hvor mennesket er i centrum.
 
 
Maj
 
Abrahams Børn - Holbæk 
 
Udstillingsperiode: 24. maj - 28. august.
 
Hvad: Udstillingen med Galschiøts store Fundamentalism-skulptur bliver i maj indviet i Holbæk. I byens skoler og institutioner vil der blive opstillet skriftsøjle-skulpturer og samlet set skal der sommeren over diskuteres religion og kultur,forskellige og ligheder osv.  Info
 
Juni
 
Hjemløse i Viborgs gågade
 
Hvornår: 6. juni - 16 august, 2017.
Viborg Handel udstiller Galschiøts hjemløseskulpturer i byens gågader.
 
 
Dokumenta14 i Kassel - nu med flygtninge 
 
Hvornår: ca. 7. juni - 13. juni, 2017 (Dokumenta-udstillingen slutter 17. september)
Hvor: Kassel by.
 
Hvad: En af verdens vigtigste kunst-udstillinger løber af staben i Kassel i juni. Galschiøt mener at de etablerede kunstnere opholder sig alt for meget på Gallerier, museer og netværksmøde med vinglas i hånden mens verden må sejle i sin egen sø. Derfor tager han til Kassel for at kræve at de etablerede kunstnere og kunstinstitutioner kommer ned fra deres elfenbenstårne og ud på gaden og tager stilling til den verden de er en del af. Sammen med den tyske organisation 'Outlaw - die stiftung' lader han derfor sine Flygtiningeskulpturer og svinehunde paradere gennem byen og foran udstillinge, og måske medbringer han også en flygtningebåd.
Aktionen er også en forløber for sommerens omfattende Flygtninge-båds-turne gennem 30 tyske byer. Turneen er arrangeret af  'Outlaw - die stiftung' med hjælp fra organisationen Levende Hav og Galschiøt.
 
 
Folkemøde på Bornholm
 
Hvornår: 15.-18. juni, 2017.
 
Hvad: Galschiøt deltager endnu engang fra hans telt ved Kæmpestranden. Der bliver inviteret til debatter og der er altid mulighed for at komme forbi og få en snak med Galschiøts og hans ansatte.
 
 
Juli
 
Flygtningebåde med Galschiøts skulpturer besøger 30 tyske byer
 
Hvornår: 28. juli - 1. oktober, 2017
Hvor: Nordtyskland.
 
Hvad: Den omfattende Flygtninge-båds-turne går gennem 30 tyske byer, hvor der bliver sat fokus på flygtningestrømmene og de forfærdelige vilkår flygtningene flygter fra. I de enkelte havne vil der være debatmøder, musik, teater og andre arrangementer. Turneen er arrangeret af  'Outlaw - die stiftung' med hjælp fra organisationen Levende Hav og Galschiøt. Der kommer mere om turneen i senere nyhedsbreve. Se her for mere info, seneste nyt og sejlplan.
 
 
EU-Parlament-udstilling af Skriftsøjlerne fra Abrahams Børn/Fundamentalism
 
Hvornår: 10 - 14 juli, 2017 (udstillingen er ikke endeligt bekræftet)
Hvor: EU-parlamentet i Bruxelles.
 
Hvad: Efter flere års arbejde ser det endelig ud til at vi kan udstille Skriftsøjlerne i EU parlamentet. Det skulle jo egentligt have været den store Fundamentalism-skulptur der skulle have været udstillet på plads Luxemburg foran parlamentet, men det blev forbud af Martin Schulz og hans præsidium til trods for at 30EUparlamentarikerer havde anmodet om at have skulpturen stående.
 
 
August
 
Fernisering af Havnearbejder-monument 
 
Hvornår: 26. august
Hvor: Århus Havn (ved DOK1)
 
Hvad: En af Galschiøts største skulptur-grupper skal stå færdig til indvielse på Århus Havn. Skulpturen er et monument over den havnearbejder-kultur der efterhånden helt er forsvundet fra havnen og består af 7 havnearbejdere der læsser kaffe. Monumentet er bestilt af LO og sponseret af Sallingfonden. 
Vi har arbejdet på skulpturen i flere år og glæder os rigtigt meget til at se den færdig!
 
 
Kæmpe Galschiøt-udstilling i Fredericia
 
Fernisering:  d. 18 august.
Udstillingsperiode: 18. august til 6 september, 2017
 
Hvad: Det er Fredericia kunstforening der har arrangeret udstilling som nok kommer til at indbefatte de 9 hjemløseskulpturer, den spiddede isbjørn Unbearable samt en masse andre skulpturer.  
 
September
 
Abrahams Børn - Vejle
 
Udstillingensperiode: 1. september til 5. november
 
Hvad: Udstillingen med Galschiøts store Fundamentalism-skulptur bliver i maj indviet i Vejle. I byens skoler og institutioner vil der blive opstillet skriftsøjle-skulpturer. Vi glæder os til at få afprøvet det nye skolemateriale om projektet og se hvordan debatten udvikler sig i byen. Mere info her
 
 
Fjordens dag - Odense
 
Hvornår: 10. september, 2017
 
Hvad: Endnu en gang fejres fjordens dag i Odense fjord. Galschiøt har lånt sine isbjørnedragter ud så ibjørnehæren kan hussere. Der sker også en lang række andre aktiviteter, så hvis du er i Odense er det nok værd at komme forbi.   
 
 
Vejle Kunstforening udstiller Jens Galschiøt
 
Fernisering:  (nok d. 30 oktober).
Udstillingsperiode: 30. oktober til 15. november, 2017
 
Hvad: I forbindelse med den omfattende Abrahams Børn/Fundamentalism-udstilling i byen præsentere Vejle Kunstforening en række af Galschiøts andre skulpturer. Det er ikke helt på plads men der ser ud til at indbefatte nogle hjemløseskulpturer, voksbøger, HC Andersen som Queer, en skamstøttemodel, dele af 550+1, en stor havfrue og en række andre skulpturer.
 
 
 
 
 
Besøg Galleri Galschiøt
 
Galleri Galschiøt er billedhuggeren Jens Galschiøts værksted og museum på 2.500 m2. Det er et af Danmarks mest spektakulære og største private kunstværksteder. Stedet bugner af aktivitet, og der er, foruden kunstnerens værksted, også bronzestøberi, Galleri-butik, kunstskoler, pilefletværksted, Tv-studier, skulpturpark og et 400 m2 stort kunstgalleri.

Hele området er på ca. 10.000 m2 og er åbent for publikum på alle arbejdsdage mellem kl. 9 og 17 og søndage fra 12 til 16. Der er lukket om lørdagen.
 
Man kan bestille rundvisninger med guide. Fri entré.
 
Adresse er: Galleri Galschiøt - Banevænget 22, 5270 Odense N -  Email:  aidoh@aidoh.dk  -  Info se galleriets webside  - Tlf: 6618 4058 
  
Skulpturens popularitet gik for alvor op for Jens, da han i var på ferie i Kerala i Indien og stødte plakater af skulpturen overalt. Det var de kasteløse dallitter der her havde taget den til sig. 
 
På den Brasilianske facebookside bliver skulpturen beskrevet sådan her "En overvægtig morbid retfærdighed, der transporteres af et elendigt menneske/folk med tynde, og indsunkne øjne."
Skulpturen blev faktisk lavet med fokus på de ulige handelsbetingelser ml Europa og Afrika. Her er den så blevet fortolket til at omhandle om den Brasilianernes indignation overfor deres egen elite og politiske overklasse der er fedtet ind i korruption og vold og ikke tænker på den forarmede befolkning.
 
 
Galleri Galschiøt
 
 
Galleri Galschiøt
 
 
Den kurdiske kunstner Avaan modellerer ansigter til havnearbejderskulpturen ud fra gamle billeder af arbejderne.
 
 
Denne mail er udsendt fra billedhuggeren Jens Galschiøts værksted.
Kontakt til værkstedet:
Galleri Galschiøt
Banevænget 22
5270 Odense N

Tlf : (+45) 6618 4058
Fax:(+45) 6618 4158
E-mail: aidoh@aidoh.dk

websider:
Til
Galleri Galschiøt
Database over Galschiøt skulpturer (ikke opdateret ;-)

Portræt af Galschiøt med link til alle projekter fra hans værkstedet(PDF på engelsk)
200 sider E-bog om Galschiøt på dansk (PDF)

 
 
****************************************** 
 ******************************************
 
Af- og tilmelding af nyhedsbrev fra Jens Galschiøt
Vil du slettes fra denne infoliste så klik her: Afmeld min e-mail fra denne liste
Vil du opdatere dit navn-email m.m på listen:  Opdater min profil
Vil du tilmelde dig til infoliste, så tryk her: Tilmelding til Galschiøts infoliste