thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedinflickrgoogle+

Salvia discolor met zwarte bloemen een Peruaanse schoonheid

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

Agastache 'Summer Glow' een van de vele nieuwe kleuren


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

Salvia - prairieplanten - Corsica – tuinwerk - beplantingsplannen

Salvia en prairieplantendagen


zaterdag en zondag 23 en 24 augustus 2014


Komend weekeinde is het astronomisch hoogtepunt van onze prairieborder. Dit valt dit jaar niet helemaal samen met het meteorologisch hoogtepunt. Het valt wel, zoals elk jaar, samen met de grootste keus aan
Salvia soorten.

Salvia is een van de meest veelzijdige plantengeslachten. Ze komen over de hele wereld voor, in elk klimaat, met een grote diversiteit aan geuren en kleuren. Bij elke bladvorm die botanisch beschreven kan worden is een Salvia soort te vinden. Er zijn veel goed winterharde soorten die nu nog kunnen bloeien. De langstbloeiende soorten in ons sortiment zijn vaak net niet winterhard maar wel gemakkelijk te overwinteren. Daar zijn ze op geselecteerd. Speciaal voor deze dagen doen we ons best om zo veel mogelijk verschillende Salvia soorten in bloei te hebben. Dat is dit jaar beter dan ooit gelukt.

Onze prairieborder begint in juli echt lekker op gang te komen en beleeft nu een hoogtepunt. Het weer heeft dit jaar niet erg meegewerkt. Extreem zware regenbuien hebben stevig huisgehouden. Niet alle planten staan meer waterpas. Je zou de border zelfs warrig kunnen noemen. Maar ik vind hem nog steeds heerlijk nu. Veel prairieplanten en andere soorten die in de loop van het voorjaar uitverkocht raakten zijn nu weer aangevuld. Elke week zijn er weer nieuwe lichtingen klaar, ook van hele nieuwe, soms nog een beetje experimentele planten.

zaterdag en zondag 23 en 24 augustus 2014

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang, gratis parkeren

deelnemers:

Maarten van Camac Machi uit Roermond maakt ambachtelijk middeleeuws gebruiksaardewerk voor huis en tuin.
www.camacmachi.nl

Honing, honingproducten zoals propolis, mede en zonnig lavendel-honing ijs, vind je bij onze huisimker Will
em van imkerij Beelicious.
www.beelicious.nl

Kookerij Lahaye maakt geitenkaas taartjes met appel en salie, vanille scones en nog iets experimenteels, dat ik beloof, als het even kan, voor te proeven. Je kunt zelf ook proeven op het overdekte terras en natuurlijk kun je er ook iets bij drinken.

Verder: suikervrije bramen confituur met vlierbloesem, pure frambozensaus, gemberconfituur, frambozenconfituur met witte chocolade, vanille en citroenblaadjes, blauwebessenconfituur met kaneel en citroen en een nieuwe voorraad van de chiliconfituur met gember en citroengras die gisteren op de Nationale jammarkt in Neede werd uitgeroepen tot de lekkerste jam van 2014.
www.kookerijlahaye.com

Fuenteroyos reist veel door Spanje en Marokko. In zuid Spanje verzamelen ze uitgedroogde bloemstengels waar ze digeridoos van maken. Ik Marokko drinken ze regelmatig thee bij dezelfde famillies waar ze ook huiden, natuurlijk geverfde tapijten, fossielenschalen en oude Berbersieraden kopen.

Corsica

Om uit te rusten van het overweldigende voorjaar hebben we even op dit prachtige eiland doorgebracht. Ons vakantiehuisje stond hoog op een duin met aan de ene kant uitzicht op zee en de andere een meer. Zon, zee en planten.

Iedereen die weet dat op Corsica meer dan 300 plantensoorten inheems zijn die alleen daar voorkomen begrijpt mijn plezier, toch?

Mijn landkaart was een soortenlijst met zo'n 3500 soorten die op Corsica zijn aangetroffen. Veel van die soorten kennen we al lang en een aantal daarvan maken al jaren deel uit van ons sortiment. Maar het is enorm leuk en leerzaam ze in hun natuurlijke omgeving te zien.

zeevenkel tegen de azuurblauwe lucht

Dit eiland ligt midden in de azuurblauwe Middelandse zee. Er is niet alleen die diep blauwe zee maar ook genoeg zoet water voor rivieren met veel watervallen, moerassen en meren. Dat water stroomt rijkelijk uit de bergen die tot 3000 meter hoog zijn. Het kan daarboven ook behoorlijk winteren. De vegetatie is vooral in de laaggelegen maquis overwegend zuurminnend. We treffen de daarom voor ons wat moeilijkere soorten aan zoals Myrtus, Cistus en Lavandula stoechas, maar ook soorten die het hier prima doen zoals Ferula communis, Santolina corsica, Mentha requienii, Euphorbia corsica, Clematis flammula en Thymus herba-barona. De kustvegetatie is niet zo heel afwijkend van wat je in grote delen van Europa tegen komt; Eryngium maritima, Glaucium flavum en zeekraal.

Crithmum maritima of zeevenkel groeit overal aan de kust tussen rotsen of in muurtjes. Als je zon droog en zonnig plekje in je tuin hebt kan ze daar ook overleven.Clematis flammula tref je veel aan liggend op open stukken in de volle zon.De kort levende Glaucum flavum of hoornpapaver is een typische kustplant die het ook op het strand in het zand nog doet.

Ferula communis was mijn grootste favoriet onder de soorten die ik in het wild wilde zien. De eerste zag er zo uit:

De dorre bloemstengel van Ferula communis in de berm.

Je moet je hierbij voorstellen dat we met 90 km per uur op een bochtige weg rijden en ik vanachter het stuur bij de eerste afgeknakte dorre Ferula communis in de berm heel hard "Ferula. Ferula, Ferula" roep. Voor de beheersing om dan pas te stoppen waar dat veilig kan mag ik best een complimentje krijgen. Ferula verliest in de zomer vaak alle blad om in de herfst weer uit te lopen. Het blad lijkt op dat van venkel maar dan reusachtig. Daarom wordt Ferula ook wel Corsicaanse schijnvenkel genoemd.

Ferula arrigonii vinden was een nog grotere wens en obsessie bijna. Bijzonder goed voorbereid kamde ik dus een bekende vindplaats uit halverwege Bonifacio, de mooiste stad van Corsica bleek deze compacte vorm niet meer te vinden. Een beetje triest reed ik door naar Bonifacio maar ik liet het los. We maakten eerst een heerlijk boottochtje en beklommen daarna de citadel. Daar net buiten de stadswal niet ver van de 'escallier du roi d'Arragon;' "Ferula. Ferula, Ferula". Gewoon daar, eindelijk en vanzelfsprekend; Ferula arrigonii met op de achtergrond de zachte contouren van Sardinie.

Ferula arrigonii een zeldzame dwergvorm bij Bonifacio

Dorre bloemstengels zijn er eind juli volop en voor mij is dat al meer dan genoeg, voor de bloemen van Cistus en Asphodelus ramosus moet je in april of mei naar Corsica.

etherische olie

Natruurlijk hebben we ook bondgenoten bezocht; drie producenten van etherische olie en een kweker van inheemse planten.

Helichrysum italicum is op Corsica niet grijsviltig zoals we haar hier meestal tegenkomen. De sterkgeurende olijfgroene variant die je overal op Corsica tegenkomt blijkt bijzonder goede eigenschappen te hebben. De etherische oliesjeiks kunnen er niet genoeg van produceren. De vraag overtreft het aanbod ruimschoots.

reusachtige alambieks voor de productie van etherische olie

Bij Essences Naturelles Corses was ook een tuin met onder andere een fantastische citrus collectie. Citrus medica 'Hands of Buddha' (rechts) is een van de meest bijzondere

kafferlimoenkumquatHand of Buddha een van de meest bijzonder citrusvruchten die ik ooit zag

Stephane Rogliano van 'Les Aromatiques de l'Ile de Beaute' kweekt alleen maar planten die op Corsica in het wild voorkomen. Het zaad dat hij verzamelt wordt opgestuurd naar Kew, voor het archief en om het te laten controleren op naamgeving. Natuurlijk gingen we niet weg zonder een kratje echte Corsicaanse planten waaronder de originele Cistus creticus var. corsicus.

De Corsicaanse vorm van Cistus creticus heeft olie kleuren en bevat dus ook etherische olie.

Ik heb weer veel geleerd van deze bezoekjes en erg genoten van de gesprekken met deze Corsicaanse bondgenoten.

Vrijwel meteen na thuiskomst hebben we alle lavendels gesnoeid en ik destilleerde er dankzei de tips en truuks van de oliebaronnen efficienter en misschien ook betere olie van dan tot nu toe.

Nice

Onderweg naar huis bezochten we Nice. Het heet niet voor niets zo. In het nieuw aangelegde park bij de boulevard een nog jonge zee van Salvia 'Royal Bumble'. Toch leuk om een eigen introductie zo massaal toegepast te zien op zo'n mooie plek. Stekjes van stekjes van stekjes die ik ooit zelf gestekt had.

Salvia 'Royal Bumble' maasaal aangeplant in Nice

tuinwerk

Onze lavendels zijn dus inmiddels allemaal gesnoeid. Als de bloemen eenmaal verregend zijn heeft het geen zin dat nog uit te stellen. We knippen ze nu bolrond en volgend voorjaar nog een keer heel diep.

Het onkruid heeft het de afgleopen weken fantastisch gedaan. We zijn nog niet helemaal bij maar ook wat terughoudend. Omdat het elke dag regent is daar op het moment niet zo veel aan te doen. Schofflen heeft weinig zin. Je kunt met de hand wieden maar op zwaardere grond moet je er wel rekening mee houden dat je met elke stap in je border op natte grond bijzonder effectief de structuur kunt bederven. Wees daarom terughoudend met het betreden van je borders. Nog even, dan wordt het weer schoffelweer.

beplantingsplannen

Vanaf september is er eindelijk weer tijd voor creatief werk. Ik maak dan, zo lang er nog veilig gepant kan worden, gratis bepantingsplannen. Mocht je een border willen maken of een volledige tuin willen inrichten met onze planten dan help ik daar graag bij. Stuur foto's, een plattegrond met duidelijke afmetingen, een lijst met favoriete planten en motiveer je wensen. Er ligt al een stapeltje, dus wacht niet te lang, anders halen we het misschien net niet.

ook open

Hostakwekerij het Hostavedje bij ons in de straat is komend weekeinde ook extra open op zondag.

jaarprogramma, alle themadagen in 2014

De kwekerij is normaal open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

Tijdens onze themadagen is de kwekerij ook op zondag en soms op maandag open.

In 2014 zijn dat verder nog:

23 en 24 augustus Salvia en prairieplantendagen, Indian Summer, langbloeiende planten en siergrassen

27 en 28 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt


linken


'Nieuwtjes' en helpdesk voor tuinvragen via twitter: @aalbeek of @kwekerij_bastin

Kletsen, meer foto's zien, 'Leuk vinden' en 'bevrienden' kan via profiel en Facebook pagina: Roger Bastin en kwekerij Bastin



Met vriendelijke groet,

Roger Bastin,

Aanmelden, afmelden of gegevens wijzigen voor deze nieuwsbrief.