NIEUWSBRIEF VAN DE KLEINE PLANTAGE
HERFSTSONATE  9,10 oktober
 
KWEKERIJ DE KLEINE PLANTAGE
Handerweg 1, 9967 TC  Eenrum  0595-491604
 
Nieuwsbrief HERFSTSONATE
zaterdag 9 en zondag 10 oktober
10.00-17.00 uur
   
 
   
 
GOLDEN RAAND en HERFSTSONATE
 
De herfst dient zich aan met zware dauw, volle spinnenwebben, paddenstoelen en een nevelige ochtend. Mysterieus, idyllisch en ook adembenemend mooi. De grassen bloeien volop, de herfstanemonen, de herfstasters, Strobilanthus, Isodon en tal van andere nazomerbloeiers sieren de tuinen. Ook al  gebeurt het elk jaar weer, steeds blijft het een geschenk.
Het Groninger land waarin wij wonen doet de naam ‘Golden Raand’ eer aan. De maren, de landerijen, het Reitdiep, het Lauwersmeer, en natuurlijk het wad zIjn waanzinnig mooi en bij een lage zon kleurt alles goud. Met ontzettend veel plezier rapen we bij laag water oesters bij Lauwersoog en plukken we zeeasters(lamsoor) op de kwelders bij het wad. De tijd van zeekraal is helaas voorbij, maar wat een weelde allemaal. En dan is De Kleine Plantage ook nog eens gezegend met een prachtig ruim erf en tuin.
Het is weer een bijzonder jaar geweest. Wat hebben we veel reacties gekregen op het naderende afscheid van de kwekerij en de start van ons nieuwe project. Bizar was het jaar met Corona, met de gedeeltelijke Lockdowns, de mondkapjes, met de herontdekking van de tuin. Met alle nieuws, fake-nieuws, theorieën, samenzweringstheorieën, hele, halve en onwaarheden. Wat een wereld.
Goed dat we in Groningen wonen, want: ‘doar woont de dege degelkhaaid, de wille, vast as stoal, doar vuilt het haart, wat tonge sprekt, in richt- en slichte toal’, dus geen fake hier. Maar recht voor z’n raap en geen flauwekul.
Eerlijke muziek.
Zo ook op de HERFSTSONATE op zaterdag 9 en zondag 10 oktober met een keur aan specialisten met hun prachtige favorieten.
Bijzondere antiquarische tuinboeken worden door Bij Tij en Ontij uit Kloosterburen meegebracht. (www.antiqbook.com).  Ria Loohuizen is er met haar boeken en oogst van de herfst, waarschijnlijk veel paddenstoelen.
Steeds meer wordt de nadruk gelegd op het belang van biodiversiteit en wij streven dat ook na op onze kwekerij en in de tuin. We zijn dan ook zeer vereerd dat de biologische kwekerijen De Cruydt-Hoeck en Arborealis met hun schatten aanwezig zijn.
Zaden, stinzenbollen en heemplanten zijn bij De Cruydt-Hoeck en De Heliant.  (www.cruydthoeck.nl en www.deheliant.nl).  Heesters en voedselbosplanten bij Arborealis. (www.arborealis.nl). Tuintijdschrift ‘Onze Eigen Tuin’ is van de partij en Petra is er met de minibiofoodtruck Gino.
En natuurlijk staat de hele kwekerij vol met overvloedig bloeiende herfstasters, herfstanemonen, leverkruid, zilverkaarsen, grassen en een groot sortiment clematissen. Dit seizoen stoppen we op 16 oktober, een week na de Herfstsonate. De webshop blijft tot 1 november open.
En wellicht ten overvloede: De kwekerij stopt definitief per 1 juli  2022. Tot die tijd gaat de kwekerij volop door en blijven de tuinen open. In ieder geval organiseren we nog de rozendagen en de bollendagen.
 
   
 
Vrij entree. Verdere informatie is te vinden op de website van de kwekerij: www.dekleineplantage.nl .
 
 
Tot ziens in de tuin en op de kwekerij
Eric Spruit
Fleur van Zonneveld
en medewerkers
 
De Kleine Plantage,  Handerweg 1  9967 TC  Eenrum