NIEUWSBRIEF                HUISARTSENPRAKTIJK MAASBREE
    Jaargang 4 Nr 3
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
- Nieuwsbrief
- website
- Eigen risico
- Provico
- Week v/d werkstress
- Gezondheidscentrum
- Dorpsoverleg
- Praktijknieuws
- Social Media
- Verwijzing specialist
- Mag ik u voorstellen
 
 
 
Huisartsenpraktijk Maasbree
Piet Petersstraat 1-3
5993 DC Maasbree
 
Telefoon: 0774651500
Fax: 0774652444
Recepten: 0774650848
Spoed: 0774653110
 
Twitter: @HpMaasbree
Site:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
  
 
 
  
 
  
Nieuwsbrief
Met deze nieuwsbrief hopen wij u nog beter te kunnen informeren over onze praktijk en haar medewerkers. Daarnaast zullen we ook aandacht besteden aan medische informatie en handige tips. Mocht u geen prijs stellen op deze nieuwsbrief, dan kunt u zich via de link onder deze mail uitschrijven. Via de link in de kolom hiernaast kunt u de nieuwsbrief doorsturen naar een vriend. Om in te schrijven klik hier.
Wilt u onze vorige nieuwsbrieven nog eens bekijken, klik dan hier
 
Oude website vervalt
Via onze nieuwe website hebben velen van u al geregistreerd voor het patiëntenportaal. De registraties van onze oude site zijn hiervoor niet bruikbaar. Met dit patiëntenportaal krijgt u toegang tot een deel van ons computersysteem. Hiermee is het mogelijk om E-consult te doen, maar ook om herhaalrecepten te bestellen rechtstreeks in uw eigen dossier. Tenslotte krijgt u hiermee de mogelijkheid om zelf een afspraak te plannen in de agenda van uw huisarts. Voor registratie is wel een uniek e-mail adres nodig, omdat het gekoppeld wordt aan het dossier. Daarom is eenmalige identificatie in de praktijk nodig om zeker te weten dat de privacy van uw dossier gewaarborgd is.
Om toegang te krijgen tot uw medicatiedossier moeten wij chronische medicatie "markeren" in uw dossier. Daarna kunt u deze medicijnen zelf herhalen via het patiëntenportaal. Ontbreken er medicijnen in uw lijst? Neem dan contact op met de assistente of stuur een mail via het wijzigingsformulier -> Receptmutatie, met het verzoek deze medicijnen aan uw lijst toe te voegen.
 
We hebben nu bijna een jaar de oude site laten bestaan naast de nieuwe. In december zullen we de oude site definitief verwijderen.
 
 
Eigen risico zorgverzekering
Wat valt niet onder uw eigen risico?
De zorg van de huisartsenpraktijk gaat niet ten koste van uw eigen risico. Dit betreffen alle telefoontjes, email consulten, bezoek van het spreekuur en visites. Dit geldt ook voor huisartsenzorg verleend door doktersassistenten, praktijkondersteuners of verpleegkundig specialist. Er wordt voor deze zorg geen  beroep gedaan op uw eigen risico. De enige uitzondering hierop zijn teledermatologie consulten en de CRP-bepaling (ontstekingswaarde) in de praktijk.
 
Ook voor de ketenzorg die gegeven wordt in de huisartsenpraktijk bij chronische ziekten zoals Diabetes, COPD en Hart/vaatziekten wordt uw eigen risico niet aangesproken.
 
Ook kleine chirurgie (wegsnijden moedervlekken, vetbulten e.d.) of het plaatsen van een spiraaltje valt niet onder het eigen risico. Het spiraaltje zelf echter wel.
 
Wat valt wel onder uw eigen risico?
  • Als de huisarts extra onderzoek aanvraagt zoals foto's, echo, bloedonderzoek of (urine)kweken.
  • Als u medicatie wordt toegediend (bijv. injecties op het spreekuur of thuis) of als u medicatie krijgt voorgeschreven
  • Als u wordt verwezen naar een andere hulpverlener of naar het ziekenhuis kan uw eigen risico worden aangesproken
 
De huisarts is niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor de kosten die bijvoorbeeld voor onderzoek of een verwijzing naar een specialist bij u in rekening worden gebracht. De huisarts heeft geen zicht op de hoogte van het bedrag dat andere zorgaanbieders in rekening kunnen brengen. Ook is de huisarts er niet van op de hoogte wat wel of niet valt onder het eigen risico. U kunt dit zelf navragen bij uw zorgverzekeraar of de hulpverlener waar u naar toe verwezen bent.
Het is voor de huisarts niet werkbaar om voor elke actie die kan vallen onder het eigen risico u daarvan op de hoogte te stellen.
 
 
Provico
Als u te maken krijgt met psychische klachten werd u in het verleden meestal doorverwezen naar een psychologenpraktijk of naar een ggz-instelling. Vanaf nu kunt u daarvoor terecht bij onze huisartsenpraktijk. Wanneer u met psychische klachten bij uw huisarts komt zal uw huisarts u, als u daar toestemming voor geeft, veelal doorverwijzen naar de praktijkondersteuner voor geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ). Aan de hand van een vragenlijst, die u tevoren heeft ingevuld, brengt de POH-GGZ uw psychische klachten samen met u in kaart en bespreekt deze met u. Vervolgens wordt besproken welk type behandeling het meest geschikt is en hoe vaak u daarvoor contact heeft met elkaar. De POH-GGZ kan de behandeling zelf geven.
Waar nodig kan, in overleg met u, ondersteuning van andere zorgverleners als maatschappelijk werk, psycholoog of psychiater worden ingezet. Ook kan er gebruik worden gemaakt van behandelingen waarmee u zelfstandig, eventueel via het internet, aan de slag gaat. Of u kunt gaan deelnemen aan een groep patiënten die, onder begeleiding van een preventiemedewerker, aan de slag gaat op een bepaald onderwerp. Doel blijft dat u uw behandeling dichtbij huis ontvangt en dat deze goed is afgestemd op uw klachten, vragen, wensen en mogelijkheden.
Uw huisarts houdt de regie over uw behandeling. Hij werkt daarom nauw samen met de praktijkondersteuner en met de eventueel andere betrokken professionals.
 
Kijk voor meer informatie ook eens op: http://www.provico.nl
 
Week van de werkstress
Slapeloosheid, steeds hoofdpijn of oververmoeidheid. Dit kunnen klachten zijn van (werk)stress. Maar liefst 1 op de 7 werknemers in Nederland heeft last van werkstress. Daarom is er de Week van de werkstress. 
Het is belangrijk om stress op tijd te herkennen. Of nog beter: stress voorkomen.
Bij Ik wil beter omgaan met stress (ook een filmpje) leest u hier meer over. Voelt u zich overbelast en kunt u niet meer normaal functioneren? Kijk bij Overspannen wat u het beste kunt doen en voorkom dat u een burnout krijgt. 
 
Wilt u testen wat bij u werkstress veroorzaakt? Doe de test Check je werkstress
U krijgt ook tips om werkstress te voorkomen!
 
Gezondheidscentrum
Na constructief overleg met de gemeente is het college accoord gegaan met de overname van het Trefcentrum door de initiatiefgroep. Het contract is inmiddels getekend.
Het Trefcentrum zal voor een symbolisch bedrag verworven worden en de grond wordt in erfpacht genomen. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over randvoorwaardelijke zaken met de gemeente. Om het trefcentrum geschikt te maken als gezondheidscentrum zal het afgesplitst gaan worden van de sporthal. Hierdoor ontstaan dus 2 aparte gebouwen. Het trefcentrum zal vervolgens verbouwd worden met een stukje nieuwbouw om het aan de eisen van het gezondheidscentrum te laten voldoen.
Verder worden de plannen momenteel verder uitgewerkt om te komen tot een voorlopig ontwerp. Daarnaast moet er nog het nodige geregeld worden voor de financiering en de juridische structuur van het gezondheidscentrum.
Op dit moment is het Trefcentrum nog niet beschikbaar. Dat zal pas zijn als de huidige gebruikers hun nieuwe plek in het MFA kunnen innemen. We hopen dat het gezondheidscentrum klaar zal zijn in de tweede helft van 2017.
 
Dorpsoverleg
De overheid heeft d.m.v. een aantal decentralisaties taken afgestoten naar de gemeenten. De gemeente Peel en Maas is van oordeel dat invulling van die nieuwe taken het best gaat op basis van de inbreng vanuit de bevolking, liefst per dorpskern met een eigen aanspreekpunt om beleid mee te kunnen afstemmen. Het dorpsoverleg dat al langer probeerde deze functie te vervullen heeft zichzelf versterkt met een aantal nieuwe leden en deze uitdaging opgepakt. In enkele bijeenkomsten met inwoners van Maasbree zijn een aantal dimensies benoemd van waaruit wordt gekeken naar Maasbree in de toekomst en zijn er werkgroepen gevormd die per dimensie een uitwerking zullen geven.
Een van deze dimensies is welzijn en zorg. In deze werkgroep wordt getracht tegen de achtergrond van de vernieuwingen in de zorg inzicht te krijgen in wie er zich in Maasbree allemaal bezig houden met welzijn en zorg, professioneel en informeel ( denk hierbij aan welfare, zonnebloem, rode kruis, huiskamerproject etc) 
De tijd dat alle zorg door professionele organisaties geleverd kon worden, zo die al ooit heeft bestaan, ligt definitief achter ons. Met minder geld en minder mensen zal meer werk gedaan moeten worden. In deze werkgroep wordt er gepoogd door slimme verbindingen te leggen tussen deze organisaties hun kracht maximaal te benutten.
Namens het nieuw te vormen gezondheidscentrum heeft Ramon Aendekerk al een aantal presentaties geven en neemt Jacques Janssen deel aan de werkgroep.
Esther van Venrooij neemt namens de huisartsen van de regio deel aan het overleg met de gemeente Peel en Maas over de samenwerking rondom de decentralisaties.
Bent u nieuwsgierig naar de vorderingen op dit gebied of naar de initiatieven in de andere dimensies kijk dan eens op de site van het nieuwe dorpsoverleg. http://www.maasbree.nl/ of mail naar: info@maasbree.nl
 
Praktijknieuws 
Onze assistente Jessie is samen met haar partner Sjoerd trotse ouder geworden van Lynn en Nora.
Onze assistente Stephanie heeft samen met haar partner Mark ook gezinsuitbreiding gekregen. Emily is nu de grote zus geworden van Laura.
Praktijkondersteuner-GGZ Judith heeft een dochter Isa gekregen.
 
De ooievaar heeft overuren gemaakt zoals u kunt lezen, maar gelukkig maken ouders en kinderen het goed.
 
 
Social media
Via twitter ( @HpMaasbree ) plaatsen wij berichten over de praktijk en over de gezondheidszorg.
Velen van u hebben ons ook al weten te vinden op onze nieuwe facebookpagina  https://www.facebook.com/huisartsenpraktijkmaasbree 
 
 
Verwijzing specialist
Veel patiënten met een bekende en/of chronische aandoening horen in het ziekenhuis dat een nieuwe verwijzing van de huisarts nodig is als ze langer dan een jaar niet bij de specialist zijn geweest. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geeft echter aan dat nieuwe verwijzingen overbodig zijn, op enkele uitzonderingen na.
Zolang een medisch specialist een patiënt structureel laat terugkomen, is volgens de NZa geen nieuwe verwijzing nodig van een eerstelijnszorgaanbieder. Daarnaast hebben verwijzingen in principe geen ‘houdbaarheidsdatum.’
 
Wel een nieuwe verwijzing nodig
Uitzonderingen zijn verwijzingen waarbij de termijn duidelijk is aangegeven en/of gevallen waarbij de zorgverzekeraar voorwaarden aan de verwijzing heeft gekoppeld. Ook voor patiënten die uitbehandeld zijn of van wie het onduidelijk is of degene nog terugkomt, is volgens de NZa een nieuwe verwijzing nodig.
 
 
Mag ik u voorstellen...
Mijn naam is Jacques Janssen.
Aanvankelijk opgeleid tot analist klinische chemie kwam ik er al snel achter dat mijn hart meer uitging naar het patiëntencontact dan naar de analyses in het lab. Na het voltooien van de HBO-opleiding leek geneeskunde dan ook meer in de lijn van mijn ambities.
Zowel de basisartsopleiding alsook de latere specialisatie tot huisarts heb ik in Maastricht gevolgd. Deze twee opleidingen werden onderbroken door de militaire dienstplicht die ik als arts in de landmacht heb vervuld. Gelegerd in Breda was er ruimte voor nog wat neventaken en zo werd ik ook enige tijd keuringsarts voor de bloedbank in Roosendaal. 
Na de huisartsopleiding kwam al snel Maasbree in beeld maar bleef er nog enige tijd over om als huisarts in het toenmalige asielzoekerscentrum in Roermond te werken en als schoolarts voor de GGD Noord-Limburg.
In het begin, nu ruim 21 jaar geleden, zag het huisartsenvak er totaal anders uit dan nu. Met 2 artsen, 1 assistente en een meewerkende partner werd invulling gegeven aan de taken. Chronische ziekten werden veelal in het ziekenhuis door de specialisten behandeld. Preventieve zorg stond nog op de horizon en de enige preventieve taak die destijds door ons gestructureerd geleverd werd was het consultatiebureau wat altijd een vrolijke chaos was, temeer omdat de praktijk daarnaast gewoon doorging.
Nu bestaat het team uit 3 artsen, nog steeds diezelfde assistente maar nu met 4 collega’s in vaste dienst, 2 praktijkondersteuners voor de chronische zorg, 2 praktijkondersteuners voor de geestelijke gezondheidszorg en een verpleegkundig specialist in opleiding ter ondersteuning in de dagelijkse praktijkvoering.
Het vak is er hectischer maar ook veel uitdagender door geworden. Samenwerken is al lang geen vrijblijvende optie meer maar een voorwaarde voor goede zorg geworden. Mede om die reden ben ik voorzitter van de “stichting ter bevordering van samenwerking en nascholing regionale gezondheidszorg Noord-Limburg” waarin we medisch specialisten, huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en psychiaters in een meerdaagse gezamenlijke nascholing met elkaar in contact brengen.  Daarnaast hoop ik binnenkort toe te treden tot de kwaliteitscommissie die m.n. de spoedpost van advies voorziet.
Wat gelukkig niet is veranderd, is de kernwaarde van het vak. Nog steeds mag ik elke dag met veel plezier luisteren naar uw zorgen, problemen en kwalen en proberen daarin verlichting te brengen. Het kernbegrip hierin is uw vertrouwen in de kwaliteit van de consultatie. Vooral in de laatste levensfase waarin op genezing gerichte behandeling niet meer mogelijk is speelt dit vertrouwen een grote rol. Misschien is dat de reden dat ik dit deel van mijn vak het bijzonderst vind.
 
Naast het werk geniet ik, samen met mijn veel te lieve echtgenote, van onze drie kinderen die al een eind op weg naar volwassenheid ieder hun passie volgen.  
Mijn ontspanning vind ik vooral in sporten, badminton en volleybal waar ik helaas te weinig aan toe kom,  in koken (en ook iets teveel in het eten) in fotografie en in motorrijden, m.n.  meerdaagse tochten waarin ik probeer om de passies te combineren.
 
Huisartsenpraktijk Maasbree -huisartsenpraktijkmaasbree.nl