VÄLKOMMEN till DrömCentrum Minerva.
 
Här får du råd och inspiration om hur drömmar kan förstås, tolkas och användas.
Du har väl läst tidigare månadsbrev (klicka på tidigare brev)
Se även Info, Nyheter och Aktiviteter här längst ned.
Gå in på www.dromcentrum.se
Där hittar du verksamma drömterapeuter, drömkurser, cirklar, föredrag, m.fl aktiviteter.
 
Hej på er allihopa.

Detta är ett extra NyhetsDrömBrev. Nästa kommer om en månad.
 
DRÖMARBETE

Vi vet alla att det är det inre förändringsarbetet som är det viktiga, inte det yttre. Genom DrömArbete kan vi skapa den helande förändring i vårt psyke som förändrar vårt liv och vår livssituation. Att läka hjärtesåren och försonas med inre trauman och blockeringar gör allkärleken till vårt ledljus. Det är det som är nyckeln till medvetandehöjning och nyckeln till äkta frihet och fred. Det är det som hjälper oss att stå starka igenom dessa turbulenta tider.
Om vi är villiga att lyssna till den information som våra drömmar, våra liv och händelserna i världen ger, har vi möjlighet att komma till insikt om den kunskap och visdom som leder till uppvaknande till större klarhet, inre läkning och högre medvetande.
(Ur Nattdröm-Dagsdröm-Livsdröm. Kommer i nytryck till hösten)
 
Lär dig drömarbete och många andra intressanta saker på ny Utbildning i DrömTerapi som Eva och Birgitta startar i september. Se deras hemsida www.dromakademien.com eller www.dromcentrum.com
 
Drömmar är som du vet ”själens språk”. Känslorna, undermedvetandet, och Intuitionen, övermedvetandet, talar med bilder.
 
MARDRÖMMAR
Många har mardrömmar. Alla har vi dem någon gång. Mardrömmar är viktiga drömmar. Med en mardröm ser DrömKällan verkligen till att få fram sitt budskap. Genom förstärkning, så att vi ska reagera och ta till oss budskapet. Tyvärr gör vi inte alltid det. Vi vaknar och säger ”det var bara en hemsk dröm”. Då har vi glömt att DrömKällan, vårt Högre Medvetna Jag, alltid vill oss väl och visar vägen till healing. Den kan inte annat än tala i symboler, även om vårt förnuft inte alltid förstår dem.
 
Här nedan kommer några mardrömmar med tolkning. Men först några ”skräckupplevelser”.
 
1. Jag, Minerva, hörde på radion. En pappa som ringde in till ett par ”rådgivare” och berättade att hans lille son skrek på natten. När pappan frågade varför berättade sonen att han hade varit uppe i taket och tittat ned på sig själv där han låg i sängen och då hade blivit så rädd. Vad var detta och hur kunde han nu hjälpa sin son ?
”Rådgivarnas” svar var att ”hjärnan kan spela oss sådana spratt – det har med syretillförseln att göra”. ”Om det upprepas uppmanar vi er att söka läkare”.
 
Minervas kommentar: Dessa rådgivare kände tydligen inte till Ut-ur-kroppen-upplevelser. Ingen ska behöva söka läkare för dessa naturliga fenomen, för att kanske bli bedömd och felbehandlad av okunniga personer.
 
2. Kvinna berättar: Jag drömmer mardrömmar nästan varje natt. De ger mig dålig sinnesstämning sen på dagen. Varför drömmer man så och vad kan man göra åt det ?
Sömnforskare svarar: De flesta drömmar är mardrömmar och den sista drömmen på morgonkulan är mest maraktig. Tyvärr så verkar det som att du vaknar i den och därför kommer ihåg den (man måste vakna i drömmen för att komma ihåg den). Du skulle kunna pröva med att ändra läggtid eller ställa veckarklockan 15 minuter tidigare.
 
Minervas kommentar: Ack så icke-sant! De flesta mardrömmar är verkligen inte mardrömmar. Nattens sista dröm är inte den mest maraktiga. Man drömmer om sitt eget psykiska tillstånd. Den som har frid i sinne har inte mardrömmar (endast i undantagsfall), särskilt inte i nattens/morgonens sista dröm. Inte heller behöver man vakna i drömmen för att komma ihåg den. (I tidigare sömnforskning trodde man att man måste vakna och komma ihåg en dröm för att minnesspår skulle bildas i hjärnan). Numera vet vi att vi har flera olika typer av minnen och minnesförmåga, och att hjärnan fungerar som en dator men att medvetandet är något helt annat. Både minne och medvetande kan fungera utanför hjärnan, t.ex när man är medvetslös. Dessutom åtgärdas mardrömmar genom att man finner dess orsak och läker den. Man tar reda på varför man drömmer denna dröm, vad den speglar, vad den visar på. När man vet det kan man återinträda i drömmen och förändra förloppet, eller återinträda i det aktuella minnet/traumat och läka/försona sig med det.

Mardröm skrik
När vi flyttade in här började jag drömma en konstig dröm. Jag känner skräck men vet inte varför. Någon är där och något hemskt ska hända. Jag vaknar av att jag skriker. Det har hänt flera gånger, och nu hände det i natt igen. Vad betyder detta?
Tolkning
Det verkar som att något skräckfyllt har hänt i den lägenheten innan ni flyttade in. Tydligen finns energierna (eteriskt minne av händelsen) kvar. Lägenheten bör rensas på dessa energier. Det finns folk som arbetar med sådant.
 
Mardröm strypning
Jag drömmer ofta att någon, ett spöke, kommer bakifrån och försöker strypa mig. Nu har det hänt så många gånger att jag vågar inte sova. Är rädd att det finns väsen som försöker döda mig genom att strypa mig.
Tolkning
När vi undersökte denna dröm och dess ursprung (när i livet har du känt dig psykiskt strypt?) visade det sig att drömmaren inte fick uttrycka sig, säga ifrån, ta med kompisar hem, osv. under uppväxten hemma. Föräldrarna förbjöd det mesta och sonen lärde sig lyda och hålla tyst. (fick lära sig ”strypa” sitt självuttryck). Nu när han är vuxen älskar han att spela gitarr, men hans sambo förbjuder det. Han finner sig i det (stryper sitt självuttryck). Han låter sig alltså ”strypas” och känner sig strypt. Han fick bearbeta minnena både från uppväxten och i samboförhållandet – stå upp för sig själv och säga ifrån, sätta sin egen gräns. När han så hade förstått drömmen och åtgärdat dess orsak, kom mardrömmen aldrig tillbaka.
 
Dröm i dröm
Jag är 40 år och detta med "dröm i dröm" började för några år sedan och var då harmlösa, men har nu eskalerat till djupare med "dröm i dröm i dröm i dröm" och är då nu istället dessutom riktigt ruskigt otäcka mardrömmar. Jag vet att jag drömmer men kan inte vakna upp. Dvs varje gång jag vaknar så visar det sig att jag fortfarande drömmer. Till slut dunkar jag mitt huvud i närmsta vägg jag kan hitta i drömmen, för att vakna. När jag slutligen vaknar så är jag så himla rädd.
Har denna natt inte sovit alls på grund av rädsla för detta.
Tolkning
Dröm i Dröm (falskt uppvaknande) visar ofta på gömda men viktiga undermedvetna saker som behöver ses och bearbetas, men man undviker att se och möta. När drömmen vill visa på detta försöker man vakna för att slippa konfrontera. Man flyr från något, aktar sig för att inse faktum för att det känns skrämmande. Det falska uppvaknandet säger: Du kan inte fly från detta som ditt undermedvetande vill meddela!
Om du försöker stanna kvar i drömmen och möta det som händer där, så kanske du vaknar på riktigt. Ännu bättre, om du i drömmen försöker både ta emot och dessutom åtgärda-förändra drömmens innehåll, så slutar det falska uppvaknandet. 
 
Mera och annorlunda drömtolkningar nästa DrömNyhetsBrev.
 
Nu blir det 3 dagars påskkurs på kursgård i Katrineholm. Det ser jag fram emot. Det blir en del om chakraflöden och hur kroppssymtom motsvarar psyket och energiflödena. Det blir mycket healing på många plan. Passar bra i påsk. Både påskhögtiden och drömarbetet handlar ju om att läka/lämna det gamla och i stället uppstå i nytt ljus, ny helhet och ny medvetenhet.
 
Se här nedan vad en del av Drömcentrum Minervas medlemmar erbjuder.
 
Aktiviteter och Nyheter:

Jeanine har öppen drömcirkel i Stockholm varje onsdag kl 18.30 www.heartandhand.se
 
Minerva har drömkurs (dagsdrömmar och att läka symtom) 5-8 april i Katrineholm. minerva-li@comhem.se  www.dromcentrum.se
 
Minerva-Li och Yvonne har Sömn&Dröm kurs i SydFrankrike 24 apr – 1 maj om att lära sig sova gott och använda sina drömmar. minerva-li@comhem.se
 
Eva o Birgitta startar ny drömterapiutbildning i Norrköping i september. www.dromakademien.com
 
Agneta har Drömtolkning o Shamanskt Drömarbete i Göteborg www.agnetaoreheim.se
 
Lena Westrin har kommit ut med boken Drömsagor. www.dromcentrum.se / tips på böcker och www.acceptans.se
 
Minerva-Li’s böcker ’Din väg genom liven’ och ’Genom döden’ finns som e-bok. www.dromcentrum.se / tips på böcker