Nieuwsbrief nr. 51 - Februari 2014
 
Beste ,
 
En ... hoe vaak heb jij je vergist in het schrijven van '2013' en je bedacht dat het 2014 moest zijn? Mensen zijn gewoontedieren. Dat is maar goed ook want als we bij alles wat tot onze routine hoort zouden moeten nadenken houden we geen tijd meer over voor verdieping en verbreding.
Koken hoort tot een van die routinematigheden die vele huishoudens kopzorgen brengt. Dus om het je gemakkelijk te maken vind je in deze nieuwsbrief weer een lekker recept waarbij je alleen het papier maar hoeft te volgen. Als bijlage in PDF, dus even printen en mee de keuken in. Sta eens stil wat je opmerkt na het eten van dit gerecht.
Verder merken we dat de dagen gaan lengen. Het is alweer iets eerder licht 's morgens. Als je vroeg op bent zie je links naast de maan de heldere planeet Venus.
 
 
Zaaien
 
Lentekriebels, misschien een beetje vroeg maar toch. Het is er weer tijd voor; een zaaiplan. Het zaad dat je over hebt van vorig jaar erbij, eventueel de bestelcatalogus van een (biologische) zaadleverancier en dan maar denken hoe je het hebben wilt. Dat het in de praktijk altijd anders uitpakt, a lá, het zij zo. Al heb je een vensterbank, een balkon of een vierkante metertuin, het is al genoeg om je eigen kruiden te zaaien. Sterker en smaakvoller dan de gekochte exemplaren uit de supermarkt en door slim te zaaien zit je nooit zonder.
 
 
Vroege gewassen die je nu al op een zonnige vensterbank kunt zaaien zijn tuinbonen, spruitkool, prei, uien, erwten, radijzen, sjalotten, spinazie en rapen. Als je vensterbank te donker is, is het soms handiger om in het voorjaar planten te kopen, zogenaamde plugplantjes. Zaailingen mogen niet te lang binnen en in het donker staan. Daar worden ze iel en kwetsbaar van.
Heb je een stukje grond dan kun je nog net wat compost of oude stalmest inwerken, zaaibedden klaar maken en de grond fijnharken.
 
Koken, een hele kunst

Wat voor mij zo gewoon is, is voor veel mensen vaak een hele bezoeking. Koken, het komt elke dag terug. Als we het in de openingstekst dan toch hebben over routine, bij koken is het superhandig om op een basisroutine te kunnen rekenen. Schrijvers van kookboeken kunnen je nog zulke mooie gerechten beloven maar ze komen ze niet brengen.
Onlangs zijn er twee dames voor een workshop bij mij geweest die eigenlijk in een half uur een hele maaltijd van de bodem af aan vers op tafel willen zetten. Aangemoedigd door programma's op t.v. die suggereren dat dat moet kunnen. Kookboeken met kreten als 'koken in 15 minuten' maken dat mensen denken dat dat reël is. Maar vergeten dat je dan wel een basis moet hebben, wat routine. 
De dames hebben een druk leven met opgroeiende kinderen en een baan. Zij sporten op hoog niveau en willen gezond eten.
Hoe doe je dat eigenlijk, een maaltijd bereiden?
 
 
We hebben vier uur rond de tafel gezeten en rond het fornuis gestaan. In deze workshop hebben Cathelijn en Ilona mij laten zien waar ze in de praktijk tegenaan lopen. Ik had voor hen de bijkeuken ingericht als winkel met versproducten. Groenten, granen, pastasoorten, quinoa, allerhande boonsoorten, vlees, vis, gevogelte en een vegetarische keuze. 'Wat gaan we maken, aan jullie de keuze".
De keuze viel op pompoen, kip, aardappels en broccoli. Zoals dat thuis ook voorkomt. Zij zijn aan de slag gegaan onder mijn toeziend oog en advies en na afloop stond er een zalige maaltijd op tafel. Zij waren dik tevreden en zijn geïnspireerd geraakt. Vrijwel daags daarna hebben zij het thuis zelf geprobeerd en het was, op een kleinigheid na, goed gelukt. Leuk om te horen.
Heb jij ook het gevoel dat het handiger kan, gezonder, sneller of smakelijker? Neem dan eens contact op en we kijken of er iets aan gedaan kan worden.
Je leert bij mij geen trucje , je krijgt vaardigheden mee en inzicht in combinaties van ingrediënten en timing. Een maaltijd bereiden zonder dat de keuken daarna ontploft lijkt. Routine bouw je niet in een keer op maar ik kan je wel helpen om die start te maken.
 
Bietjes met een Hongaarse knipoog
 

Een recept met bieten, gekregen van mijn pianolerares. Het is een heel gezond recept. Waar komt dat door? De ingrediënten nader bekeken:
Bieten zijn gezond en bevatten veel foliumzuur, ofwel vitamine B11, kalium, ijzer, mangaan en vooral veel fytonutriënten. Die zijn nog krachtiger dan vitaminen. Met name een die ontstekingen remt.
Walnotenolie bevat veel meervoudig onverzadigde vetten en is rijk aan magnesium en vezels.
Gember en kaneel zijn verwarmend en bovendien ontsteking werend en helpen bij de vertering.
Koriander is zomers gemakkelijk zelf te telen. Je weet dan dat het vrij is van herbiciden en andere bestrijdingsmiddelen. Daar heb ik bij de gekochte koriander in deze periode van het jaar mijn bedenkingen bij, al gebruik ik het wel zo nu en dan. Het is een heel specifiek kruid en je houdt er van of je vindt het helemaal niets. De smaak is erg uitgesproken. Sommige mensen vinden het smaken naar zeep. Dus kijk maar of je de koriander een aanvulling vindt en vervang het anders door bladpeterselie.
 
Ingrediënten:
500 gram verse ongekookte rode bieten (of gekookte bieten als je dat gemakkelijker vindt)
1 rode ui
2 eetlepel rode wijnazijn
3 eetlepel walnotenolie, niet vervangen door iets anders!
½ theelepel vers gemalen zwarte peper
½ theelepel gember
½ theelepel kaneel
Verse koriander, zeker niet overslaan of vervangen door iets anders!
 
Bereiding:
Snijd de gekookte bieten in blokjes of schil de ongekookte bieten en snijd ze in kleine blokjes. Kook ze in een pan water in 12 minuten gaar. Giet het af. Snipper de rode ui in stukjes. Maak van de overige ingrediënten in een kom een saus en voeg de bieten en ui hierbij. Goed doorroeren. Laat je het een nachtje staan dan komen de smaken het beste uit.

Dit is vermoedelijk een Hongaars recept hoewel het gebruik van gember in de keuken daar nog betrekkelijk jong is. Het kan ook prima met gekookte bieten uit de supermarkt.
 
Eet smakelijk!
 
Agenda
 
Inloopspreekuur voor vragen over voeding en gezondheid - Sittard
Dinsdagen 11 februari, 11 maart, 8 april
 
Bodyscan
Dinsdagen 18 februari, 18 maart, 15 april
 
BODYSCAN EN INLOOPSPREEKUUR TE SITTARDZIJN GRATIS - SVP VOORAF AANMELDEN
 
Zaterdag & Zondag 3-4 Mei
Deelname evenement 'Proef de lente', Kasteel Aerwinkel - Posterholt
 
Vanuit Sint Odiliënberg worden het hele jaar door kruidenexcursies gepland die bij goed weer (als het maar droog is) eindigen bij mij thuis, bij de 'Zweedse hoek' waar een grote vuurplaats zorgt voor de warmte en plaats is rond het vuur. Daar wordt gekookt wat wij met elkaar geplukt en gevonden hebben, in gietijzeren pannen, en met elkaar gegeten onder het genot van een glas. De kosten zijn 65 euro. Daarvoor krijg je heerlijk eten en drinken en een 2-3 uur durende kruidenwandeling vooraf. Vanaf 4 personen. Data op afspraak.
 
 
Heb je al eens een supermarktsurvival gedaan? In twee uur tijd word je wegwijs gemaakt in de supermarkt en staan we stil bij de keuzes die je gewoonlijk maakt, de weg die je voedsel heeft afgelegd voordat het bij jou in je winkelwagentje gaat en wat je ermee doet. Leerzaam en leuk! Elke woensdag van 10-12 uur in Roermond. Vooraf aanmelden.
 
De kookworkshops en informatieavonden volgens het Energie Herstelplan worden op aanvraag gehouden. Kijk voor uitleg hier.

 
Biovak in Zwolle

Net achter de rug, de 7e Biovak in Zwolle. Een biologische beurs waar ik mijn vakkennis hoopte aan te scherpen. In de IJsselhalen hadden honderden exposanten hun bivak opgeslagen. Te kust en te keur kon er geproeft, geroken en gedronken worden van een veelheid aan biologische producten. Op mij maakte het meeste indruk het duindoornijs, misschien wel omdat ik daar, toen ik nog bij de duinen woonde, zelf jam van maakte. Een smaak met herkenning. Er waren workshops en lezingen en er zijn ruim 15.000 bezoekers in twee dagen geweest. Als je een impressie wilt klik dan hier. Wie weet is het iets voor jou, volgend jaar is er weer een Biovak.
 
 
Kool
 
Kool en spruiten zijn rijk aan salvestrolen en andere flavanoïden. Vergeet die namen desnoods meteen weer, als je maar onthoudt dat ze gezond zijn en onze weerstand een boost geven. De plant maakt de stoffen aan om belagers op een afstand te houden. Het zijn bitterstoffen, reden dat sommige mensen niet van spruitjes en andere kolen houden. Kort maar krachtig. Zo kook je ze.
 
rode spruitjes
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
Copyright

Niets van deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.
 
 
Praktijk aan huis:
Reutjesweg 35
6077 NA Sint Odiliënberg
 
Gezondheidscentrum:
Agricolastraat 73
6131 JW Sittard
 
0475-527561 / 06-46022065