Nieuwsbrief nr. 68
september 2015
 
Beste ,
 
Zo, de knoop is doorgehakt. Na 9 jaar heb ik besloten om, per 1 oktober, de beroepsverenigingen te verlaten. Het heeft in het verleden nut gehad maar inmiddels geen meerwaarde meer. Mijn kwaliteit blijf ik op peil houden door middel van scholingen, vakliteratuur en contact met collega's, dat blijft onveranderd.
Verder vond ik 'kook- en voedingsadviesbureau' de lading niet langer dekken. Van adviesbureau getransformeerd naar 'vrij in het veld' en 'beleving in de keuken'. Een nieuwe ondertitel bij Op een Blaadje was geboren: 'Pluk en Proef'. Met dank aan mijn vaste bureau van creatieve breinen Hoenen en van Dooren.
 
 
Vol inspiratie voor een lege koelkast
 
Op veel plaatsen op een zeker tijdstip van de dag wordt er gezucht en gesteund voor een, ogenschijnlijk, lege koelkast. Van 'wat zullen we eten' tot 'er is niets in huis'. 
Nu blijkt dat in de regel reuze mee te vallen. Het is vooral een kwestie van afwijken van combinaties die je gewoonlijk maakt. Maar in plaats daarvan rijd je nog snel even naar de supermarkt en haalt iets 'makkelijks'. Het gevaar voor 'craving' ligt op de loer, genotsmiddelen belanden onbedoeld toch in het boodschappenkarretje. Of je belt een 'brengbrommer', een pizza wordt bezorgd. Voedsel waar we moe en gemakzuchtig van worden (en vetzuchtig op termijn).
 
 
 
Je kunt bij mij een koelkastchallenge aanvragen. Wat houdt dat in? Aan de hand van jouw inspiratieloze koelkastinhoud maak ik voor jou een recept. Het resultaat is vooral 'niet ingewikkeld', gezond en lekker. 
 
Wat zijn de voordelen?
Je krijgt zicht op je inkoopbeleid en leert welke basisvoorraad onmisbaar is voor situaties waarbij je even niet meer weet wat je nu weer zal koken. Je wordt creatiever en leert kookmogelijkheden en combinaties die je zelf waarschijnlijk niet bedenkt. Dat geeft inzicht en zo word je behendiger in het opmaken van restjes, waar je voorheen geen brood meer in zag.
 Tot slot ontvang je een fris en fruitig recept met ingrediënten die je al in huis hebt.

Mail of bel me de inhoud van je koelkast, fruitschaal en voorraadkast(je) en, indien aanwezig, je vensterbank vol verse kruiden en ik stuur je per ommegaande een recept. De betaling van € 10, geschiedt achteraf zodat je direct aan de slag kunt gaan.
 
Wil je koelkastchallenge workshop kijk dan bij de agenda verderop in de nieuwsbrief.
 
 
Weg met de dikke buik
 
Veel mensen vinden hun eigen buik niet mooi. Alhoewel dat perceptie is en feitelijk de buik misschien bij veel van jullie van gezonde omvang is. Als jullie de tips uit de nieuwsbrieven van Op een Blaadje een beetje toepassen.
Een dikke buik is slecht voor je gezondheid, zegt Jaap Seidell, Hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. 
Hoe meer vet ín de buik, hoe groter de kans op diabetes en hart- en vaatziekten zoals hersenbloedingen, hartfalen en dementie.
 
Er zijn twee soorten buikvet. Het eerste type buikvet zit vlak onder de huid. Denk aan het beruchte vetrolletje. Deze soort is onschuldig. Het gevaarlijke vet bevindt zich tussen de organen, onder de spierlaag. De lever slaat vet op maar bij een overschot komt het in de bloedsomloop en zorgt het voor verstoringen wat kan leiden tot ontsteking van bloedvaten en atherosclerose (aderverkalking).
 
 
Vetverdeling is evolutionair bepaald en hormonaal gestuurd, dat verklaart de verschillen tussen Mars en Venus, mannen en vrouwen. Het vet van mannen nestelt zich rond de organen, omdat in de tijd dat de mannen nog jaagden op wild, ze snel energie nodig hadden om te vechten en te rennen. Bij vrouwen vindt vooral na de overgang een grote verandering plaats. Er worden dan minder vrouwelijke geslachtshormonen aangemaakt en meer opslag van vet in de buik is een snel gevolg.
 
Om te weten of je teveel intern buikvet hebt meet je de omvang van je middel tussen het bekken en de ribben. Voor vrouwen is tot 80 cm gezond en voor de man tot 94 cm.
 
Goed nieuws! Wanneer je afvalt verdwijnt het interne buikvet als eerste. Door minder zetmeelrijke producten te eten en meer fruit en groenten, peulvruchten en eiwitrijke producten kom je al een heel eind. En alcohol laten staan scheelt ook een slok op een borrel en verdwijnt vet als sneeuw voor de zon.
 
 
Muffin met courgette
 
Bij een vriendin kreeg ik een heerlijke muffin , die ik daarna zelf ook maakte. Een leuk, gemakkelijk en gezond recept. Het komt uit het boek 'Gezond bakken' van Amber Albarda. 
 
Een tarwevrije muffin met extra vezels en goede vetten. Door de courgette is de muffin lekker zacht en vrij gezond.
 
Ingrediënten voor 6 muffins:
120 gram volkoren speltmeel
30 gram zeer fijngemalen lichte lijnzaadjes
2 theelepels bakpoeder
snuf gemalen zeezout of Himalayazout
60 gram gesmolten kokosolie
50 ml ahornsiroop
75 ml amandelmelk of andere melk
theelepel vanille-extract
130 gram courgette, geraspt 
45 gram pure chocola in stukjes of rauwe choconibs
 
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een muffinbakblik met papieren vormpjes. Doe het speltmeel, de lijnzaadjes, het bakpoeder, natriumbicarbonaat en zout in een kom en roer door elkaar. Voeg de kokosolie, ahornsiroop, amandelmelk en het vanille-extract toe. Schep de courgette en de chocoladestukjes erdoor. Zorg dat het goed verdeeld raakt over het beslag. Verdeel het beslag over de vormpjes in het bakblik en bak de muffins 20 minuten in de oven.
 
Middagdutje gunstig
 
Als jij iemand bent die last heeft van een middagdip en als je je al afvroeg of het nodig was te vechten tegen de slaap die je 's middags overvalt dan is het antwoord 'nee'. Uit onderzoek van het Griekse Asklipieio Voula (uitspreken is goed voor de gezichtsspieren) blijkt dat, zo schrijft Medical Xpress.
Een middagdutje verlaagt de bloeddruk, houdt het hart gezonder en onze hormonen beter in de pas waardoor we ons beter voelen. Dames in de overgang hebben hierdoor minder last van opvliegers en opslag van vet.
 
 

 
Agenda
 
Donderdag 17 september
Lezing in bibliotheek Melick op uitnodiging van Groei en Bloei
Aanvang: 20.00 uur
 
Koelkastchallenge
In november starten de workshops voor deze nieuwe manier van kijken naar je voorraad. 
Wil je alvast wat meer informatie dan kun je me mailen
Ook op afspraak.
 
Bodyscan  
Kom eens langs voor een bodyscan. Je krijgt dan inzicht in je conditie, spiermassa, gewicht, botmassa en meer interessante cijfers. De onderlinge verhouding zegt meer dan alleen je gewicht!  
Elke maandag tussen 10-17 u. Meld je van tevoren aan zodat ik genoeg tijd voor je kan vrijmaken.
Tot snel!
 
Geinige groentenborder en koddige kruidentuin
In de maand oktober geef ik informatie over de aanleg en het onderhouden van een groentenborder en kruidentuin.
Je bent welkom in Vlodrop tussen 10-13 uur. Vooraf even bellen of mailen dat je langskomt is voldoende. Kosten inclusief koffie of thee met wat lekkers en informatie 7,50.
 
Plukken, proeven en proosten
Vanuit Vlodrop worden het hele jaar door kruidenexcursies gepland die bij goed weer (als het maar droog is) eindigen bij mij thuis, bij de 'Zweedse hoek' waar een grote vuurplaats zorgt voor de warmte en plaats is rond het vuur. Daar wordt gekookt wat wij met elkaar geplukt en gevonden hebben, in gietijzeren pannen, en met elkaar gegeten onder het genot van een glas. De kosten zijn 65 euro. Daarvoor krijg je heerlijk eten en drinken en een 2-3 uur durende kruidenwandeling vooraf. Vanaf 4 personen. Data op afspraak.
 
Supermarktservival
Heb je al eens een supermarktsurvival gedaan? In ca. twee uur tijd word je wegwijs gemaakt in de supermarkt en kijken we welke keuzes we gewoonlijk maken. We staan stil bij welke weg je voedsel heeft afgelegd voordat het bij jou in je winkelwagentje gaat en wat je ermee doet. Leerzaam en leuk! Op aanvraag te houden in elke supermarkt naar keuze. Prijs en data op aanvraag
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
Copyright

Niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.
 
 
 
 
 
 
Praktijk:
Tussen de Bruggen 14
6063 NA Vlodrop
0475-527561 / 06-46022065