Cuba                  
 25 september 2016      Wekelijks E-Magazine over Cuba
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Verontrustend
  2. Cubaanse partijkrant kondigt verkiezingen VS aan
  3. Expositie New York: Fidel's vele gezichten
  4. Ondernemers eisen dat banken transacties met Cuba uitvoeren
  5. Cubaanse media verhullen seksschandaal volleyballers
  6. Cartoon van Santana over wifi
  7. Iraanse president niet welkom in Cuba
  8. Cuba op de website ARTE TV
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Verontrustend
In dezelfde week dat de Europese Commissie de 28 lidstaten van de Unie steun vraagt voor een samenwerkingsakkoord en een politieke dialoog met Cuba, hebben de autoriteiten in Havana met harde hand actie ondernomen tegen organisaties van de civil society.
Het onafhankelijke juridisch adviesbureau Cubalex werd vrijdag binnengevallen en computers, harddisks, usb-sticks en mobiele telefoons werden daarbij in beslag genomen.
De woning van de 77-jarige activiste Aida Valdés Santana werd binnengevallen omdat zij een vreedzame bijeenkomst met 12 vrouwen wilde organiseren.
En vorige week werd een vakbondsbijeenkomst onmogelijk gemaakt door het brute optreden van de Cubaanse geheime dienst.
Uit dergelijke voorvallen blijkt maar al te duidelijk dat de Cubaanse machthebbers hun belofte breken die zij in juni 2015 deden toen de onderhandelingen tussen Cuba en de EU begonnen en Havana uitsprak dat bij deze gesprekken ‘de universeel erkende mensenrechten het uitgangspunt zouden vormen.’ Nog verontrustender is de constatering dat een meerderheid van de 28 lidstaten blijkbaar genoegen neemt met het timide proces van economische hervormingen en de naleving van de universele mensenrechten uit het oog verliest.
 

 
De redactie 
 
2. Cubaanse partijkrant kondigt VS-verkiezingen aan
In de Cubaanse partijkrant Granma is afgelopen woensdag 21 september een oproep opgenomen waarin Amerikanen die in Cuba wonen, wordt uitgelegd hoe men kan meedoen met de Amerikaanse verkiezingen in november.

Granma, de belangrijkste krant in Cuba is vooral bekend vanwege de opinies van Fidel Castro en de optimistische voorspellingen over de volgende suikeroogst. Woensdag bevatte de krant, die zich omschrijft als ‘het officieel orgaan van het Centraal Comité van de Cubaanse Communistische Partij, een bericht over de komende Amerikaanse verkiezingen en over de wijze waarop de Amerikanen kunnen stemmen.
 
Gelukkig
Het berichtje draagt de kop: Informatie voor Amerikaanse burgers die inwoners van Cuba zijn en legt uit hoe men zijn stembiljet kan opsturen of afgeven bij de Amerikaanse ambassade in Havana. De informatie was aangeleverd door die ambassade. Cubanen kunnen tot nu toe niet zelf deelnemen aan verkiezingen waar verschillende partijen aan deelnemen. In antwoord op een vraag van het persbureau AFP liet de Amerikaanse ambassade weten ‘gelukkig‘ te zijn met de publicatie die ondenkbaar zou zijn geweest tijdens de lange periode van confrontatie tussen de regeringen van Cuba en de VS.
 
3. Expositie: Fidel's vele gezichten
Vrijdag opende in New York de expositie The Many Faces of Fidel. Schilderijen, posters, tekeningen, foto’s, beeldhouwwerken met het konterfeitsel van de voormalige Cubaanse leider, zijn tot 29 oktober te zien in de Cuban Art Space in Lower Manhattan.
 
‘Fidel verbood openbare aandacht voor portretten  van hemzelf, behalve die afbeeldingen die door de Cubaanse regering waren goedgekeurd’, aldus de initiatienemer van de expositie Juan Carlos Tamargo. Sommige kunstenaars maakten gebruik van die officiële foto’s om schilderijen of sculpturen van de leider te maken zoals Carlos Cesar Roman of men maakte op basis van krantenknipsels collages.
 
'Altijd bij ons'
Carlos Cesar Roman maakte enkele sculpturen zoals die op bijgaande foto, bestaande uit stukken hout, spijkers, stroomdraad, keukengerei, scheerapparaten, een oude radio en een Cubaanse rantsoeneringkaart. De kunstenaar denkt aan de relatie van elke Cubaan met Castro ‘want hij was altijd met ons ’. Er is er ook een werk Home Run genaamd, met Fidel’s gezicht op een honkbalbat vanwege de passie van de leider voor die sport. Ook is er werk van Sandra Ceballos die problemen kreeg met het Ministerie van Cultuur toen ze als eerste een particuliere kunstgalerie in Havana opende en ze verdere problemen kon voorkomen door speeches van Fidel te gebruiken. 'Als ze Fidel had getekend zoals ze zou willen, had ze problemen met de regering gekregen,’ zegt Tamargo.
 
Lees verder
* Meer werken zijn te zien in de Spaanstalige reportage van El Nuevo Diario (Nicaragua)
 
4. Ondernemers eisen dat banken transacties met Cuba uitvoeren
Bedrijven die zaken doen met Cuba, hebben Den Haag gevraagd de banken onder druk te zetten om toch transacties met Cuba uit te voeren. De ondernemingen waarschuwen dat zij geen zaken kunnen doen in Cuba omdat de banken geen geld willen overmaken uit angst voor Amerikaanse represailles. Dit zeggen ondernemers die eind vorige week voor een gesprek met de Cubaanse minister van buitenlandse handel en investeringen, Rodrigo Malmierca Díaz, naar Den Haag waren gekomen. Rodrigo Malmerca Diaz rechts op de foto
 
Bescheiden handelsrelatie
Nederland en Cuba hebben bescheiden handelsrelaties. De invoer bleef in de eerste zes maanden volgens het CBS steken op € 33 mln. De uitvoer was met ruim € 60 mln bijna dubbel zo groot en bestond vooral uit machines en transportmiddelen. Maar het diplomatieke en economische isolationisme waarvoor het communistisch regime na de revolutie in 1959 koos, is de afgelopen jaren wat afgebrokkeld. Ook het Nederlandse bedrijfsleven zou van de nieuwe openheid kunnen profiteren.
 
Handelsembargo zit in de weg
De ondernemers in Den Haag bij het bezoek van de Cubaanse minister bevestigen dat er meer dynamiek is, maar zij zeggen ook dat het zakendoen niet echt gemakkelijker is geworden. Het kost nog veel tijd en geduld om een weg door de bureaucratie te vinden en het betalingsverkeer blijft een groot obstakel.
Het Amerikaanse handelsembargo zit de Nederlandse bedrijven duidelijk in de weg. Het embargo is in 1962 ingesteld en president Obama zou het liefste het verbod willen intrekken, maar het Amerikaanse Congres wil daar niets weten. Europese bedrijven kunnen vrij opereren in Cuba, maar zij lopen het risico in aanvaring te komen met de Amerikaanse autoriteiten als zij tegelijkertijd zaken doen in de VS. Amerikaanse toezichthouders hebben in het verleden meerdere Nederlandse bedrijven, waaronder banken, beboet die zaken hadden gedaan met onder meer Cuba.
 
Scherpe kantjes er af
Het Amerikaanse embargo heeft de afgelopen jaren wel zijn scherpe kantjes verloren. Amerikaanse bedrijven profiteren volop van de kansen die hen nu geboden worden om in Cuba te opereren, weten de Nederlandse ondernemers, die vrezen dat hun Amerikaanse concurrenten via ontheffingen de markt in Cuba zullen veroveren voordat zij zelf in Cuba aan de slag kunnen gaan.
 
Richt EU-fonds op voor investeringen in Cuba
Een ondernemer, Sebastiaan Berger van Ceiba Investments, een bedrijf in Guersey dat onder meer vanuit Nederland belegt in Cuba, suggereert dat er een EU-fonds moet komen voor investeringen in Cubaanse infrastructurele projecten die door Europese bedrijven worden uitgevoerd. Cuba is sinds 1964 geen lid meer van het Internationaal Monetair Fonds en kan dus ook geen leningen krijgen van het IMF, en evenmin van de Wereldbank. 'Als Europa een Cuba-fonds in het leven roept, kan er veel gemakkelijker geïnvesteerd worden in projecten voor water, duurzame energie en andere zaken waaraan het land veel behoefte heeft', zegt Berger. 'Het IMF zou die leningen kunnen overnemen zodra Cuba weer is teruggekeerd bij het IMF.'
 
Doe zoals Unilever
Malmierca, de Cubaanse minister van handel, wil in Den Haag niet met de pers praten. Maar de Cubaan, die eerder ambassadeur van Cuba bij de EU was, toont zich na enig aandringen bereid om toch één vraag te beantwoorden: waarom hij in Den Haag is. 'Ik ben er omdat ik uitgenodigd was en om mijn land te promoten', zegt hij. 'Unilever investeert al in Cuba, maar ook andere bedrijven zouden dat moeten doen. En ook bedrijven op de Nederlandse eilanden in de Cariben. Die zijn eveneens welkom.'
Minister Liliane Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking had de bewindsman gevraagd om naar Nederland te komen toen zij begin dit jaar met een grote ondernemersdelegatie Havana bezocht.
 
 
5. Cubaanse media verhullen seksschandaal volleyballers
Het duurde tien uur voor de Cubaanse volleybalbond op 20 september jl. officieel reageerde op het nieuws dat 5 Cubaanse spelers in Finland waren veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens verkrachting van een Finse vrouw.

De partijkrant Granma publiceerde een kort berichtje op de voorlaatste pagina van de krant. De vijf Cubaanse spelers moeten ook 24.000 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer van seksueel geweld. De media zwegen over het feit dat het hier gaat om seksueel geweld.
 
 
6. Cartoon van Santana over wifi
 
Cartoonist Omar Santana reageert op het bericht dat de boulevard Malecón in Havana snel wifi zal hebben.
 
President Raúl Castro: 'Het is beter dat ze wifi gebruiken in de publieke ruimte. Internet in huis zou vreselijk gevaarlijk zijn; de huizen staan al op instorten.'
 
7. ‘Iraanse president niet welkom in Cuba’
Isbel Diaz Torres is werkzaam voor Havana Times. Als homoseksuele Cubaan zag hij met weerzin hoe de Iraanse president Rouhani met alle eerbetoon werd ontvangen. Hij mocht zelfs op bezoek bij oud-president Fidel Castro (zie foto). Torres herinnert er aan hoe Iran tussen 1979 en 2008 tussen de 4.000 en 6.000 gays executeerde.
 
Torres erkent dat Rouhani de architect is van de diplomatieke dooi tussen Iran en de rest van de wereld, maar de afschuwelijke praktijken onder zijn voorganger Ahmadinejad tegen LGBTI’s gaan door.

Mariela Castro zwijgt
Honderd dagen nadat Rouhani werd benoemd, arresteerden Iraanse gardisten leden van ‘een homoseksueel netwerk', vlakbij de Iraakse grens. Zij vielen een bar binnen waar een verjaardagsfeest werd gevierd en namen 80 mensen gevangen.Torres herinnert ook aan de recente doodstraf door ophanging van de 19-jaar oude Hassan Afshar in de gevangenis van Arak op 18 juli. Isbel Diaz Torres is een van de weinigen in Cuba die protesteerde tegen het bezoek van Rouhani. Ook Mariela Castro, die in Nederland en Europa nog wel eens wordt binnengehaald als de kampioen voor homorechten in Cuba, zweeg in alle talen.
 
Lees meer
* De Engelstalige tekst van Isbel Diaz Torres op de website Havana Times, 19 september 2016 
 
8. Cuba op website ARTE-TV
Vorige week zondag was het 14 uur lang genieten van Cubafilms op de Frans-Duitse zender ARTE-TV. Op de website zijn nu nog diverse programma-onderdelen te bekijken.
 
U kunt o.a. de volledige film Soy Cuba nog eens bekijken, maar ook de vijf korte en weinig kritische reportages die de acteur Fernando Spengler maakte, o.a. over de stad Havana, mobiele telefoons, landbouw en nieuwe beroepen. Ook de kookrubriek, een documentaire over de diplomatie van het Vaticaan en een documentaire  over ‘de wortels van de salsa en de son’ zijn nog te zien.
 
Meer informatie
* Mediatheek ARTE TV
 
9. Culturele Agenda
* Expositie Cuba La Lucha: t/m 30 oktober in Breda
Magnum-fotograaf Carl De Keyzer is al heel zijn leven gefascineerd door machtsstructuren, die hij genadeloos blootlegt in zijn beelden. Voor zijn nieuwe boek en tentoonstelling ‘Cuba. La Lucha’ reisde hij door Cuba. De expositie is te zien op fotofestival BredaPhoto.
Voor info programma, deelnemers en prijzen: www.BredaPhoto.nl
 
10. Het laatste nieuws
* Geheimzinnige graffiti: ‘Fidel Castro 90+’
Sinds enkele weken is op sommige muren in Havana een opvallende graffiti-tag te zien waarvan de herkomst onbekend is. De afbeelding bestaat uit het profiel van Fidel Castro met de vermelding 90 en een plusteken. Lees meer
 
* Reisverbod Cubaanse jongeren naar Spanje
Politie en leden van de geheime dienst hebben dinsdag voorkomen dat een tiental Cubaanse jongeren op het Spaanse consulaat in Havana een visum voor Spanje konden afhalen. In oktober en november zouden zij in Madrid een cursus volgen aan het Instituto Atlántico, waarvan oud-president José María Aznar de president is.
Lees meer
 
* Vakbondstreffen in Havana met geweld verhinderd
Woordvoerder Iván Hernández Carrillo van de Onafhankelijke Vakbondscoalitie / Coalición Sindical Independiente, veroordeelde deze week in Havana in scherpe bewoordingen acties van de politieke politie die een bijeenkomst van diverse vakbondsmensen verhinderden. De bijeenkomst was bedoeld om drie vakbondsgroeperingen te verenigen tot één organisatie. ‘Het zou een laatste bijeenkomst worden om nog enkele details te regelen.’ Hernández Carrillo, ex-politieke gevangene uit de Groep van 75, is leider van de oppositionele vakbondsgroep Confederación de Trabajadores Independientes de Cuba, CTIC. Lees meer

* EU-lidstaten oordelen binnenkort over ‘politieke dialoog’ met Cuba
De gesprekken tussen de EU en Cuba hebben geleid tot een Akkoord over de Politieke Dialoog en Samenwerking / Acuerdo Diálogo Político y Coöperación (ADPC). De Europese Commissie heeft de tekst afgelopen donderdag naar de lidstaten gezonden  met de vraag dit beleid goed te keuren. Daarmee komt een einde komen aan de zogeheten Common Position (1966)*, waarbij de relaties met Cuba werden gekoppeld aan de voortgang die geboekt wordt op het gebied van de mensenrechten en worden de banden tussen Cuba en de 28 leden van de EU genormaliseerd. Verwacht wordt dat het akkoord binnen enkele maanden zal worden ondertekend. Lees verder