Nieuwsbrief KidsCare Kenia Juni 2017
Inhoud nieuwsbrief
 
KidsCare zoekt vrijwilligers!
Inmiddels is er in Kenia een goed draaiend KidsCare Centrum met een gemotiveerd team van 27 lokale medewerkers. Er wordt door de sociaal werkers vanuit 6 buitenposten, dicht bij de kinderen gewerkt. De samenwerking met de overheden en met diverse gespecialiseerde organisaties is goed op gang gekomen. De KidsCare thuiszorgprogramma’s voor weeskinderen en kinderen met geestelijke en/of lichamelijke beperkingen zorgen bij elkaar dat zo’n 2000 kinderen kunnen bouwen aan een betere toekomst. Eigenlijk is het ‘droomplaatje’ in zes jaar neergezet. Geweldig toch? Veel dank aan de sponsors die dat allemaal mogelijk maken.
 
Maar er zijn nog zo zoveel meer kinderen die echt hulp nodig hebben en we zouden nog zoveel meer kunnen betekenen voor de kinderen die thans geholpen worden. Een moeilijk dilemma, want hoe stel je grenzen aan hulp die gewoon noodzakelijk is. Wie met een KidsCare sociaal werker huisbezoeken heeft gedaan zal dit onmiddellijk beamen.
 
In Kenia en in Nederland heeft het KidsCare bestuur dit dilemma opgepakt. Een positieve discussie, waarbij we inmiddels niet meer praten over de grenzen van de hulpverlening, maar over de kaders waarbinnen we verantwoord kunnen werken. Een discussie waarbij de visie 2020 centraal staat: De organisatie in Kenia moet steeds zelfstandiger worden en gelijktijdig kan Nederland blijven bijdragen met financiële middelen en vooral met gerichte kennis en kunde.
 
Om dat de komende jaren mogelijk te maken heeft KidsCare meer vrijwilligers nodig. Mensen die hier of in Kenia hun steentje bij willen dragen. Dat kan op velerlei gebied en kan zowel in Nederland als in Kenia plaatsvinden. Voor eenieder geldt dat het op een bij hem/haar passende manier kan en moet worden ingevuld. Interesse? Stuur dan een email naar info@kidscarekenia.nl. We denken graag met je mee om daar invulling aan te geven. Er is echt heel veel mogelijk. Bedankt alvast.
 
Met vriendelijke groet,
 
Lisette en Gerard Geenen
 
 
Een bericht voor Lisa
Lisa is door de dorpsoudste geselecteerd om mee te doen met het nieuwe Community Based Homecare and Beekeepers (CBHB) programma van KidsCare. Ze is sinds 6 maanden weduwe en heeft twee zoontjes. Haar huis geeft geen enkele bescherming. Ze heeft geen familie en niets om van te leven.
 
De dorpsgemeenschap zorgt voor wat eten. Wij waren erbij toen de dorpsoudste vertelde over haar selectie. Lisa bleef zitten waar ze zat en reageerde met een klein verlegen lachje. Haar ogen bleven dof en tenslotte wees ze naar haar zoontje Rashied van 4 jaar. “Het is beter als jullie hem helpen. Hij heeft problemen met zijn beentjes en kan nog altijd niet lopen”. Daarna bleef ze stil voor zich uitkijken.
 
William, de KidsCare sociaal werker verbrak de stilte. “Rashied kan spoedig naar het KidsCare Centrum voor een behandeling door de therapeut. Hij legde zijn hand bemoedigend op Lisa haar schouder. ‘Wij gaan aan de slag. Samen gaat het ons lukken” zei hij vastberaden.

 
 
50 individuele zorgplannen
Ruth en Winnie (KidsCare sociaal werkers) hebben hun handen vol aan het maken van individuele zorgplannen voor de 50 geselecteerde kinderen met een geestelijke beperking. Elk kind heeft een eigen verhaal: Gezondheid, familie, woon- en leefsituatie en vooral de persoonlijke mogelijkheden moeten zo goed mogelijk in beeld gebracht worden. Na de assessmentdagen werden alle kinderen minstens 2 keer thuis bezocht om de juiste informatie te verzamelen. Minstens net zo belangrijk is overigens dat de ouders/verzorgers worden geïnformeerd over het belang van al die informatie. Nooit eerder werd aandacht besteed aan hun kind en nu komt KidsCare ineens met heel veel vragen. Wat zou daar de bedoeling van zijn en zou het hun echt helpen?
 
Dankzij sponsoring heeft KidsCare gelijktijdig software kunnen aankopen om al de zorggegevens in een persoonlijk registratiesysteem op te slaan. Ruth en Winnie krijgen nu training om met dit softwareprogramma te werken. Een extra uitdaging, maar zij snappen dat alleen op deze manier zoveel informatie voor dagelijks gebruik bewaard kan blijven. Nu maar hopen dat internet in de lucht blijft. Succes Ruth en Winnie!
 
Winnie Kanze Ruth Maina
 
Bijen houden in Kenia?
Het houden van bijen komt nog nauwelijks voor in de plattelandsomgeving waar KidsCare opereert. Maar toch is het idee om 24 bijenhouders-coöperaties te starten lokaal geboren. 17 agrarische overheidsadviseurs hebben zich gebogen over de beste manier om in de agrarische sector een duurzame activiteit te starten. Landbouw, tuinbouw of veeteelt, voor elke deelgebied waren er wel bezwaren: te droog, te nat, slechte grondsoort, te weinig land, te hoge investeringen, enz. Uiteindelijk spraken al die lokale experts hun voorkeur uit voor de bijen en niet in de laatste plaats omdat de marktprijs voor honing goed is. Maar liefst 360 huishoudens met zo’n 1800 wees- en hulpbehoevende kinderen gaan daar straks hun voordeel van krijgen. KidsCare heeft inmiddels samen met de County overheid een start gemaakt met het programma. KidsCare verzorgt vooral de sociale begeleiding en de overheidsadviseurs zorgen voor de economische en technische trainingen. Met gezamenlijke inspanning wordt gewerkt om de 24 bijenhouders-coöperaties duurzame sociale ondernemingen te laten zijn.    
 
Op de website www.Beesupport.nl vonden we overigens ‘10 goede redenen’ om bijen te houden in een ontwikkelingsgebied. Voor de zeer arme huishoudens kent het houden van bijen grote voordelen. Klimatologisch en ecologisch is het zeker verantwoord:
 
  1. Bijen bestuiven landbouwgewassen en wilde planten.
  2. Honing, stuifmeel, bijenwas en propolis zijn goed voor de gezondheid.
  3. Bijenproducten scheppen inkomen. Bijenwas wordt gebruikt voor kaarsen en zeep en bij kunstzinnige batik- en giettechnieken.
  4. Zelfs mensen met weinig bezit kunnen bijenhouden. De uitrusting kan lokaal worden vervaardigd. Bijen zijn in de omgeving te vinden. Zij hebben geen voeding nodig van de imker.
  5. Imkeren behoeft geen eigen landbouwgrond. Bijen verzamelen op alle mogelijke plaatsen. Elk stuk land is waardevol voor imkers, gecultiveerd, braakliggend of ongerept. 
  6. Nectar en pollen worden alleen door bijen en andere insecten verzameld. Er is dus geen competitie met andere dieren.
  7. Plaatselijke handwerkers kunnen bijenkasten en de uitrusting maken. Handelaars kunnen bijenproducten verwerken en verkopen. Zo hebben ook zij er baat bij.
  8. Bijenhouders hebben economisch belang bij natuurbeheer, diversiteit van planten en bescherming van de leefomgeving van bijen.
  9. Mensen van alle leeftijden kunnen bijen houden. Bijen hebben geen dagelijkse verzorging nodig. Het beheer van de kasten kan tussen andere werkzaamheden door worden gedaan.
  10. Bijenhouden genereert inkomen zonder de leefomgeving aan te tasten.
 
 
 
 
 
 
 
 
KidsCare is partner van Wilde Ganzen.
 
Stichting KidsCare Kenia
Mispelstraat 21
2564 TP  Den Haag
T. 070-3250288
E.info@kidscarekenia.nl
K.v.K. 51352702
IBAN: NL21 INGB 0005921007
 
 
 
 
 
 
 
Bezoek ook onze website en blijf ook op de hoogte via onze Facebookpagina.