Solidariteitsacties, 4e 5e en 6e jaar
Beste leerling in het 4e, 5e of 6e jaar en ouders
 
Vanuit de werkgroep ‘Solidariteit en Verbondenheid’ stellen wij jullie graag de solidariteitsacties voor die gepland staan voor het 4e, 5e en 6e jaar. We geven ook een woordje uitleg over het project in de derde wereld dat we via deze acties willen steunen.
 
Dit jaar hebben we gekozen voor het project ROOTS & SHOOTS van het Jane Goodall Institute. Het is een internationaal jongerenproject dat werkt rond bevordering van het welzijn van dier, mens en milieu. De leerlingen zullen in de komende weken tijdens de lessen godsdienst kennismaken met het project.
 
Burundese jongeren, lid van de lokale Roots & Shoots, zetten zich sinds 2006 met man en macht in voor een lokaal herbebossingsproject. Zo willen deze  jonge vrijwilligers, waaronder ex-kindsoldaten, hun bomen, planten en dierenrijk redden van de ondergang. (De herbebossing  zorgt met name voor een corridor voor de chimpansees in het gebied). Met onze solidariteitsacties willen wij graag geld inzamelen om hen te steunen.
 Wat staat er precies op de planning?
 
1)      Op vrijdag 31 maart zullen alle leerlingen van het 4e, 5e en 6e jaar deelnemen aan de ‘Challenge the teacher’. Dit houdt het volgende in:
  • Klassen mogen de leraars die aan hen lesgeven op 31 maart 2017 uitdagen/’challengen’. Daarvoor bedenken ze een uitdaging voor die specifieke leraar en leggen die aan de leraar in kwestie voor ter goedkeuring. Een belangrijke voorwaarde bij het opstellen van de uitdagingen is dat de les op een normale manier moet kunnen doorgaan. Uitdagingen zoals ‘de leraar mag een hele les niet praten’ zijn dus niet aan de orde. Leraars mogen uitdagingen weigeren indien deze ongepast zijn of indien de uitdaging volgens de leraar onvervulbaar lijkt. Voorbeelden van uitdagingen zijn:
    • De leraar moet verkleed les geven.
    • De leraar mag geen PowerPoint gebruiken.
    • De leraar geeft les in een andere taal of dialect.
    • De leraar mag bepaalde woorden niet gebruiken tijdens de les.
  • Klassen mogen al hun leraars uitdagen, maar ze mogen er ook voor kiezen om maar enkele of één leraar uit te dagen.
  • Voor elke geslaagde uitdaging geven alle leerlingen van de klas een vooraf afgesproken som (bv. 50 eurocent) ten voordele van het Roots & Shoots project. Slaagt de leraar niet in de uitdaging, dan vervult hij of zij een vooraf afgesproken tegenprestatie (bv. een bijdrage aan het project, een traktatie voor de klas …).
2)      Recycle 4 Chimps
 
In mobiele telefoons zit de waardevolle stof coltan. Deze wordt vooral in Centraal Afrika en de Democratische Republiek Congo gewonnen. Deze regio wordt al sinds 1998 verscheurd door een conflict dat al aan 4 miljoen mensen het leven gekost heeft, waaronder ook vele kinderen. Coltan staat niet alleen centraal in de kritiek vanwege de illegale mijnbouw die wordt gecontroleerd door rebellengroepen, maar ook omwille van kinderarbeid, dwangarbeid en de schadelijke gevolgen voor het milieu – vaak worden voor de ontginning van coltan grote stukken regenwoud gekapt. Door constant gsm’s te kopen of te vervangen, creëren wij een grotere vraag naar dit gevaarlijk conflictmineraal waardoor de prijs ervan de hoogte in gaat. Coltan is zo’n $400/kilo waard. Een eerste stap in de goede richting is om onze consumptie te beperken en te leren recycleren. Iedere gsm die gerecycleerd wordt, helpt een einde aan het geweld in Congo te maken en helpt ons ook de toekomst van de mensapen en hun natuurlijke omgeving in de regio te verzekeren. Daarom willen ook wij meehelpen aan deze inzamelactie. Je zal binnenkort de inzameldozen in het HDC zien staan! Oude gsm’s, maar ook klein ICT-materiaal en cartridges kunnen het hele jaar door in deze dozen worden gedeponeerd.
 
3)      In de week van 27 tot en met 31 maart zullen alle klassen van het 6e jaar op school een workshop van 2 uur volgen die gegeven wordt door enkele medewerkers van het Jane Goodall Institute. In de workshops zullen de 6e jaars – aan de hand het bovengenoemde project ‘Recycle 4 chimps’ – verschillende elementen tegenkomen in de levenscyclus van een mobiele telefoon: de winning van grondstoffen, de politieke, sociale, economische en ecologische gevolgen, de recylage etc.
De exacte data voor de workshops zijn de volgende:
 
·         Di 28/3:               3e en 4e lesuur: 6 MTWE/WEWIe2
5e en 6e lesuur: 6 HW
·         Do 30/3:             3e en 4e lesuur: 6 EMT2/EWI
5e en 6e lesuur: 6 GWI/LWI/LMT/WEWIi
·         Vrij 31/3:             1e en 2e lesuur: 6WEWIe1
5e en 6e lesuur: 6 EMT1
 
 
Hopelijk hebben jullie er evenveel zin in als wij!
 
Vriendelijke groeten
De werkgroep Solidariteit en Verbondenheid
Iris Caluwaerts, Sara Decoene, Caroline Dewallens, Sam Van Tilt en Joris Vangroenderbeek
 
Voor verdere inlichtingen over deze activiteit, contacteer caroline.dewallens@hdc.ksleuven.be
 
 
Dit is een no-reply adres. Gelieve niet te reageren op de afzender van dit bericht.
Voor wijzigingen in contactadres, contacteer secretariaatsmedewerker nick.caron@hdc.ksleuven.be