Cuba                  
Wekelijks E-Magazine over Cuba: 7 mei 2017
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Commentaar: Cuba's kwalijke vrienden
  2. TV-doc: Cuba, sprong in het duister
  3. Lange wachttijden bij Nederlandse ambassade
  4. Cartoon: Hollen met Amerikaanse vlag
  5. 1964: Fidel Castro in gesprek met ABC
  6. Dochter Castro aast niet op presidentschap
  7. Amir Valle's boek Monddood gratis verkrijgbaar 
  8. Nog meer Nederlandse bussen
  9. Miljoenen landkrabben maken overtocht op Cuba
10. Culturele Agenda
11. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Cuba's kwalijke vrienden
De Eerste Mei wordt in Cuba vaak aangegrepen om  rond deze datum internationale meetings te organiseren. Zo hield het communistische Wereldverbond van Vakverenigtingen (WVV) op de tweede mei een zogeheten vakbondsraad in Havana, die ook werd toegesproken door Raúl Castro.

Castro sprak daarbij zijn volledige steun uit voor zijn Noord-Koreaanse collega Kim Jong-un in diens confrontatie met de Trump-administratie en prees de aanwezige Noord-Koreaanse vakbondsleider Ju Yong-gil. Terwijl Cubaanse leiders zich inspannen om nóg meer Amerikaanse bedrijven, filmproducenten, modehuizen en ondernemers te bewegen om te investeren of hun producten in Cuba te importeren, zegt Castro over de Koreaanse Arbeiderspartij en het Koreaanse volk, dat de Cubanen ‘altijd met hen verbonden zijn in het verenigd Anti-Amerikaans Front’.
De Cubaanse leiders hoeven blijkbaar geen keus te maken tussen de dominee en de koopman. Ze kiezen zonder aarzeling voor de dollars en spreken tegelijkertijd hun steun uit voor de hard-liners van een communistische dictatuur als die van Korea.

De redactie 
 
2. TV-doc: Cuba, sprong in het duister
De televisiezenders ARD en ARTE-TV maakten na de dood van Fidel Castro op 26 november 2016 een documentaire over de toekomst van Cuba. Fidel's dood was het einde van een tijdperk, maar de Cubanen leefden al veel langer zonder hun Máximo Líder. Sinds de economische hervormingen van 2011 en het herstel van de diplomatieke betrekkkingen met de VS in december 2014 bevindt het land zich in een proces van verandering. Maar velen vragen zich af, in welke richting zich dit proces ontwikkelt.

Welke concrete effecten heeft deze vernieuwing gehad op het dagelijks leven in de afgelopen jaren, zowel op economisch, cultureel, sociaal en politiek niveau? Zal elke Cubaan, zoals de jongeren al doen, zich op Engelse taalcursussen storten? Welke dromen gaan er schuil achter magische termen als 'opening' en 'verandering'? Welke sporen hebben de crisis van 1990 en de jaren van stilstand en achteruitgang achtergelaten?

Specialisten
De makers van deze documentaire hebben gesproken met onderzoekers, economen, sociologen en politicologen die een rol spelen in het huidige Cuba, vaak sleutelfiguren in de verandering. Ook komen bewoners uit Havana aan het woord die in krotttenwijken wonen. En worden onderwerpen als de  opheffing van het handelsembargo en het nieuwe ontwikkelingsproject van Mariel aan de orde gesteld

Uitzenddata
* Dinsdag 9 mei, ARTE TV om 21.45 uur
Online daarna tot en met 8 juli 2017
* Ook via de ARD op donderdagochtend 11 mei van 10.20 - 11.20 uur.
 
3. Lange wachttijden bij Nederlandse ambassade
Sinds kort is het mogelijk bij de Nederlandse ambassade in Havana een on-line-bezoekersafspraak te maken voor een Schengenvisum voor een Cubaan(se). Houd wel rekening met lange wachttijden. Een wachttijd van 1 maand is niet uitzonderlijk.

Nederlanders die een Cubaan(se) uitnodigen voor een 90-dagen bezoek aan Nederland, kunnen de afspraak ook voor hem of haar vanuit Nederland maken. Cubanen beschikken meestal niet zelf over internet of de verbinding is uitermate traag.

Nieuwe website
Sinds april beschikt de Nederlandse ambassade over een nieuwe website. Zowel in het Nederlands als in het Spaans vinden Nederlandse staatsburgers informatie over reizen, wonen, werken en zaken doen in het buitenland.

Link
* Spaanstalige informatie Nederlandse ambassade
 
4. Hollen met Amerikaanse vlag

‘Kijk…Daar holt iemand met een Amerikaanse vlag.’
‘Wat een gek.’

Cartoon van Santana
(zie voor de context het bericht in de rubriek 'Het laatste nieuws' hieronder.)
 
5. 1964: Fidel Castro in gesprek met ABC
In februari 1964 sprak de Cubaanse leider Fidel Castro met de Amerikaanse journaliste Lisa Howard van het Amerikaanse televisiekanaal ABC.
Het gesprek duurde bijna anderhalf uur en werd in het Engels gevoeerd.

In het  gesprek kwamen thema’s aan de orde als de revolutie, de rol van de communistische partij, de vreedzame coëxistentie en Nikita Chroesjtsjov, het verbod op kernproeven, de betrokkenheid van Cuba bij de opstand in Zanzibar, de arrestatie van Amerikaanse vissers in Cubaanse wateren, de export van de revolutie naar andere landen van Latijns-Amerika en de mogelijkheid dat de VS diplomatieke banden met Cuba zou aangaan als deze export stopte.

Link
* YouTube, 1 uur en 22 minuten.
(Fidel Castro spreekt in het hele interview Engels met zo nu en dan de hulp van een tolk op de achtergrond.)
 
6. Dochter Castro aast niet op presidentschap
De dochter van de Cubaanse president Raúl Castro voelt er niets voor het stokje van haar vader over te nemen. Mariela Castro (54) zei woensdag geen enkele belangstelling te hebben voor het hoogste ambt in de communistische eilandstaat.

De 85-jarige Raúl Castro heeft aangekondigd begin volgend jaar af te treden. Dan loopt zijn tweede ambtstermijn ten einde. Volgens waarnemers heeft eerste vicepresident Miguel Díaz-Canel (57) veruit de beste kaarten om de president op te volgen. Toch kan niet helemaal worden uitgesloten dat een andere kanshebber komt bovendrijven.

Opvolger
Mariela Castro, directeur van het Nationale Centrum voor Seksuele Educatie (CENESEX), ziet zichzelf in elk geval niet als opvolger. ‘De Cubaanse mannen en vrouwen zijn kandidaten’, stelde ze op een persconferentie. Castro zei dat ze zelf nooit voorgedragen wil worden voor ’zo’n grote taak.’

Bron: De Telegraaf, 3 mei 2017
 
7. Amir Valle’s boek Monddood voor lezers CubaTips 
Gagged Words / Palabras Amordazadas is de titel van een boek van de vooraanstaande Cubaanse schrijver Amir Valle (1967) dat vorig jaar februari uitkwam bij de Nederlandse Eva Tas Foundation. Lezers van CubaTips ontvangen het boek op verzoek kosteloos thuis.

Het is een onmisbaar boek voor hen die meer willen weten over de historie van de Cubaanse censuur en de vervolging van het creatieve denken en scheppen in Cuba, met een accent op film en literatuur. Ook schenkt het veel aandacht aan de subtiele censuurmechanismen in het tegenwoordige Cuba.

Kosteloos exemplaar
De Eva Tas Foundation biedt ons de mogelijkheid het boekwerkje (130 blz.) kosteloos te verspreiden onder de lezers van Cuba Tips.

Wilt U een exemplaar ontvangen? Stuur een mail naar: glasnostincuba@upcmail.nl en vergeet niet uw naam en adres te vermelden. Laat ook weten of u een exemplaar met de Spaanse of Engelstalige tekst wilt ontvangen.
 
8. Nog meer bussen uit Nederland
Sommige mensen kunnen er geen genoeg van krijgen. Van de oude afgedankte bussen uit Nederland die in Cuba rondrijden en die al sinds 1991 naar dit land worden verscheept en daar een tweede leven krijgen.

Neem nu Raoul. Hij fotografeerde er maar liefst 25 en plaatste deze op de website Guys. ‘De afgekeurde Nederlandse DAFjes zijn in Cuba behoorlijk geliefd en er wordt dan ook nog altijd gebruik van gemaakt, totdat ze echt niet meer kunnen rijden. Geld voor nieuwe exemplaren is er simpelweg niet en dus zie je plaatsen als Amsterdam, Arnhem en Sliedrecht verschijnen op vaak nog ietwat vervaagd bestemmingsdisplays. Eerlijk is eerlijk, het levert wel hele toffe beelden op!,’ aldus Raoul.

Link
* Vijf-en-twintig bussen op website Guys
 
9. Miljoenen landkrabben maken overtocht op Cuba
Het is weer zover. Ieder jaar maken miljoenen rode, gele en zwarte landkrabben een indrukwekkende overtocht op Cuba. Hun doel: zich voortplanten.
 
Na de regens in de lente vertrekken ze vanuit de bossen naar de Varkensbaai in de zuidkust. De overtocht duurt dagenlang. Helaas overleeft een groot deel van de krabben de overtocht niet: veel worden overreden als ze de wegen proberen over te steken.

Tijdens hun overtocht zijn ze overal te vinden, op de muren van huizen, op de wegen. Men kan in deze tijd beter de deuren en ramen dicht houden. In een mum van tijd drongen zo’n 40 krabben een café binnen. De Varkensbaai ligt binnen een nationaal park waar 80 procent van de inheemse vogels van Cuba, samen met krokodillen en andere wilde dieren, leven. De Varkensbaai staat ook bekend als één van de mooiste duikplaatsen in Cuba. Veel mensen komen naar dit gebied om de natuur en de dieren te bewonderen.
 
Botsing van belangen
Maar als de krabben hun overtocht maken is een duidelijke botsing tussen de belangen van mens en dier te zien. Mensen rijden op de wegen maar het is bijna onmogelijk om de schaaldieren te vermijden wanneer zijn migreren. Maar wat betreft het voortbestaan van het soort is er geen reden tot zorgen. De twee soorten Gecarcinus ruricola en Lateralis worden niet bedreigd in hun voortbestaan, stelt Jorge Luis Jimenez, een functionaris van het ministerie van Wetenschap die in het nationaal park werkt.
 
Krabbenmigraties
Ook in andere delen van Cuba komen op hetzelfde moment dergelijke krabbenmigraties voor. Bij de Varkensbaai keren de volwassen krabben terug naar hun holen in het bos nadat ze de eieren hebben vrijgegeven in de zee. Als de jonge krabjes uit de eieren zijn gekomen vertrekken ze met de volwassen krabben terug het bos in.
 
 
10. Culturele Agenda
* Foto's Cuba in Singer Laren: t/m 14 mei 2017
Onder de titel Xteriors toont Singer Laren van 18 januari t/m 14 mei een overzicht van het werk van een van de meest succesvolle fotografen van Nederland: Desirée Dolron (Haarlem, 1963).
Onderdeel van haar werk zijn foto's gemaakt in Cuba.
Daar maakte Dolron Te dí todos mis suenos (Ik gaf je al mijn dromen) (2002-2003). Het zijn interieurs, portretten en landschappen die een bijzonder, soms beklemmend sfeerbeeld van het leven op Cuba weergeven.
- Plaats: Singer Museum, Oude Drift 1, Laren (NH)
- Data: 18/01 t/m 14/05 2017, di t/m zo van 11.00 – 17.00 uur
- Entree:  € 15,- ; Museumkaart/ BankGiro Loterij VIP-kaart gratis + € 3,- toeslag
 
11. Het laatste nieuws
* Crisis Venezuela dwingt tot ingrijpende bezuinigingen in 2018
De Cubaanse partijkant Granma kondigde voor 2018 nieuwe bezuinigingen aan na twee jaar van inkrimping van diverse budgetten. Oorzaak is de crisis bij de socialistische bondgenoot Venezuela. 
Cuba verminderde vorig jaar op drastische wijze haar importen en bracht ook het gebruik van olie en elektriciteit terug. Voor de eerste maal in bijna een kwart eeuw maakte het eiland een recessie door. Lees verder
* Onafhankelijke Latijns-Amerikaanse vakbonden willen vrije verkiezingen in Cuba
Vakbondsleden uit heel Latijns-Amerika hebben tijdens een bijeenkomst in Bogota de Cubaanse regering gevraagd vrije verkiezingen op het eiland te organiseren. Volgens het congres van het Democratisch Vakbonds Alternatief / Alternativa Democrática Sindical (ADS) is dat de juiste weg naar ‘het vrij functioneren van politieke partijen, vakbonden en andere maatschappelijke organisaties’, die de ‘bemoeienis van de staat beperken en de burger krachtiger maken’. Vier Cubaanse vakbondsleden kregen geen toestemming het congres te bezoeken. Vier anderen Maidolis González Blanco, Felipe Carreras, Emilio Alberto Gotardi en Yamilka Mejías geraakten vanuit Cuba wél in Bogota. Lees verder 
 
* Eenmansactie met Amerikaanse vlag op Plein van de Revolutie 
De Cubaanse partijkrant Granma noemt de eenmansactie van Daniel Llorente Miranda (52) een ‘annexionistische monoloog’, te midden van duizenden die optrokken vanwege de Eerste Mei op het Plein van de Revolutie in Havana. Llorente Miranda rende met een Amerikaanse vlag de stoet vooruit en werd na enkele minuten opgepakt en aangehouden. Een annexionist is iemand die de aansluiting van Cuba bij de VS nastreeft. Lees verder 
 
* ‘Good Morning, Lenin!’
In de verte klonken de luidsprekers. De echo vulde de buurt waar velen de vrije dag van maandag gebruikten om tot ver in de ochtend uit te slapen, ver weg van de parade van de Eerste Mei en de slogans op het Plein van de Revolutie. Het geschreeuw voor de microfoon dringt deze onwillige wereld binnen als een vreemdsoortige band met valse instrumenten. Op de Dag van de Arbeid nodigt de regerende partij uit voor een tropische en chauvinistische tocht. Lees verder
   
* ‘Paketito’, de clandestiene rivaal van het ‘Pakket’
Feitelijk is het Pakket / Paquete illegaal, maar de Cubaanse autoriteiten tolereren de wekelijkse verspreiding op harddisks en usb-sticks van films en ander audiovisueel materiaal. Materiaal met een godsdienstige of politieke inhoud ontbreekt in het Pakket, waarschijnlijk om problemen met de autoriteiten te voorkomen. Sinds kort kent Cuba nu ook het Paketito / Pakje, dat gevarieerder is en vaak met een kritischer inhoud. Veel materiaal wordt aangeleverd door Cubanen die in het buitenland reizen en materiaal hebben gedownload van YouTube of andere sociale netwerken. Lees verder