7e jaargang, nummer 4
 
 
 
 
 
 
 
 

Maatschappelijke Beursvloer, 21 nov

Op donderdag 21 november (om 15.15 uur) gaat de 4e editie van de Maatschappelijke Beusvloer van start. Een unieke gelegenheid om Hilversumse ondernemingen, burgerinitiatieven, maatschappelijke organisaties, verenigingen, scholen en overheid met elkaar in contact te brengen en te verbinden.
Tijdens de beursvloer sluiten deelnemers matches met andere deelnemers waarbij ze wederzijds toezeggen iets voor de ander te gaan doen zonder dat daar betaling voor plaatsvindt. Goed voor beide partijen.
De komende weken werven we deelnemers en helpen we bij het verwoorden van vraag en aanbod. Meer weten, of aanmelden? Bel of mail: info@hilversumverbonden.nl  /  06-1250.5498
Nieuwe Repair Cafe-
locatie: De Zoutkeet
 
 
Heb je iets te repareren, of wil je gewoon even langskomen voor een kopje koffie of je wilt advies om zelf iets te fixen? Je bent van harte welkom.
 
Repair Café Hilversum  -  Weggooien? Mooi niet!
 
De vrijwilligers van het Repair Café-Hilversum staan weer voor u klaar. Iedere maand gelegenheid uw spullen langs te brengen; of kom gewoon een kop koffie drinken!
14 september, Wijkcentrum De Zoutkeet, Zoutmanlaan 3, 1215 PR Hilversum
12 oktober, 16 november, 14 december - Wijkcentrum De Zoutkeet
 
(telkens op zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur)                  Meer informatie

De Hilversum 100: Duurzame Doeners gezocht

Wil jij aan de slag voor een groener, gezonder en duurzamer Hilversum? Dan zoeken we jou! Voor het derde jaar op rij is de Hilversum100 Challenge van start gegaan en zijn we op zoek naar actieplannen. Groen hart en een goed plan? Doe mee!
Als jij ook aan de slag wilt met een duurzaam Hilversum, dan is de Hilversum100 is op zoek naar jou. Dien een plan in, bij voorkeur samen met je vrienden, buurtgenoten, de leden van je sportclub of je collega’s.
Ideeën die concreet tot minder CO2-uitstoot leden hebben de voorkeur, maar ook plannen die op een andere manier bijdragen aan een duurzame samenleving zijn welkom.
Meer informatie over Hilversum100 Challenge: Website
 
 
Ben jij het bestuurslid com-
municatie die samen met ons
Hilversum duurzamer maakt?
Meer over deze en andere gezochte specialisaties? info@hilverzon.nu
 
 

Nieuws van HilverZon

* Energiecoach worden? Eind september start er weer een regionale training i.s.m. Hoom. De training is praktijkgericht en omvat een bouwkundig deel en een installatietechnisch deel, een praktijkdeel en een gespreksdeel. De energiecoach krijgt inzicht in energiebesparende maatregelen, de effecten daarvan, de wensen van bewoners, de praktische toepasbaarheid en een oefening in gespreksvoering. Meer info: energiecoach-training
 
* Verduurzamingsadvies nodig? De HilverZon-energieoaches zijn beschikbaar.
Kom naar het energieloket of maak een afspraak: Meer info en aanmelden.
 
* Meld je aan voor de HilverZon-nieuwsbrief: Zonneberichten (=nieuwsbrief)
 
* HilverZon kan ook ondersteunen bij het leggen van panelen op VvE's, scholen, verenigingen of voor bedrijven.
Samen maken we Heel Hilversum Duurzaam!
Informeer naar de mogelijkheden op 06-1921.2288 / info@hilverzon.nu
 
* HilverZon zoekt daken! Na de Dudok Arena en Zonneweide Anna's Hoeve vorig jaar en recent enkele daken van VvE's zoekt HilverZon z.s.m. nieuwe locaties voor collectieve zonnepaneel projecten. Mail: info@hilverzon.nu
 
(!) Nieuwe voorzitter Hilversum Verbonden & jaarverslag
 
Stichting Hilversum Verbonden heeft sinds 1 september een nieuwe voorzitter; Inge van Dommelen. Zij neemt dat stokje over van initiatiefnemer Aernoud Olde.
In de periode dat we druk zijn met de beursvloer (van 1 september tot 15 december) zal Aernoud zich binnen de stichting inzetten als coördinator.
Na de beursvloer zal het voltallige bestuur, hopelijk aangevuld met meer vers bloed, bepalen hoe we vanaf 2020 verder gaan.
Meepraten? Neem contact op met de voorzitster: inge@hilversumverbonden.nl
 
Ter voorbereiding hierop is deze zomer alsnog het jaarverslag 2018 opgesteld.
 
 
De agenda van sociaal maatschappelijk Hilversum vind je op onze website.
 
Jouw initiatief (*) ook in onze agenda, op onze website of in de volgende nieuwsbrief? Stuur een email aan: info@hilversumverbonden.nl
(*) activiteiten voor/door inwoners van Hilversum zonder winstoogmerk
 
 
Bijeenkomst Right 2 Challenge in 't Gooi: vrijdag 27 sept.
 
Bewoners maken het Gooi is een werkgroep van bewoners uit alle Gooise gemeenten. Met als doel de lokale democratie verder te ontwikkelen, maken wij een ronde langs de verschillende gemeenten. Dit keer zijn we te gast in Blaricum, locatie dorpshuis de Blaercom (Schoolstraat). ​Onderwerp: "R2C"
 
Right to Challenge: het recht om taken van de gemeente over te nemen.
Kunnen we met elkaar zorgen dat de Right to Challenge in het Gooi vanzelfsprekend wordt. Een mooi idee om concreet te maken. 
 
Verslagen en foto's van de eerdere bijeenkosten zijn te vinden op: < link >
 
Van harte aanbevolen!         Info/aanmelden: bewoners maken het Gooi
 
 
Op het groene spoor, Oosterspoorplein, 7 t/m 12 oktober.
‘Op het groene spoor’ wordt van 7 t/m 12 oktober een klein duurzaamheids-festival op het Oosterspoorplein (achterzijde station Hilversum). Middelpunt van het festival zal het Tiny House PLUpetit zijn. Het doel is via het Tiny House, inwoners van Hilversum e.o. enthousiast te maken morgen te beginnen met een eigen bijdrage aan het verminderen van CO2 uitstoot.

Het Tiny House is een prachtig ontworpen object, een multifunctionele ruimte, maar mét alle woonfuncties. Het is volledig zelfvoorzienend waarbij we alle innovatieve technieken zoveel mogelijk zichtbaar zijn gebleven met hierbij een begrijpelijke uitleg. Mensen kunnen nieuwsgierig binnenlopen tijdens koffie- en theetijd en informatie krijgen over circulair bouwen, autarkisch leven, verkleinen eigen voetafdruk.
 
 
COLUMN
van de coördinator
 
Aernoud Olde
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
We hebben in NL een kans; een kans om mensen op buurtniveau samen de regie te laten nemen en een aanzet te geven tot meer sociale samenhang. Vanuit (energie- en andere) coöperaties kan het voorbeeld en de aanzet gegeven worden tot een gezamenlijke energie-voorziening. Gezamenlijke energienetwerken kunnen uitgebouwd worden tot een collectieve warmtevoorziening. Al doende ervaren we dat we onze samenleving daadwerkelijk samen kunnen organiseren. Net zoals eind 19e eeuw ook gebeurde bij de start van de eerste grote golf aan coöperaties en verenigingen.
 
Destijds ontstonden (vaak per zuil) nieuwe organisaties voor woningbouw, verzekeringen, banken, sport, zorg, etc. Nu gaat het om energie, maar dat kan met veel meer voorzieningen; denk aan zorg, welzijn, bewegen, sociale cohesie en vooral circulair leven.
Mensen moeten weer leren hoe je coöperatief samen kunt werken in een wijk, een samenleving vormt. De kennis en kracht zit in vrijwel iedere buurt.
 
Op 5 april jl. vond in het raadhuis van Wijdemeren een bijeenkomst plaats met als titel ‘hoe organiseren bewoners de energietransitie’. Tijdens deze bijeenkomst mocht ik mijn gedachten over de toekomst van de energiecoöperatie uiteenzetten, met als laatste sheet het volgende plaatje:
Dit onderwerp verdient veel meer aandacht van ons, de bewoners. Wanneer je wilt voorkomen dat commerciële partijen straks de warmtenetten gaan domineren en de gebruikers zich blauw gaan betalen, zul je als samenleving tot de oprichting van regionale energie-organisaties moeten komen. Vroeger hadden we de REGEV, nu zou er een REGEV2 moeten komen (Regionale Energie Gooi- en Vechtstreek – nieuwe stijl). De Stichting Energie Verbonden in ’t Gooi is daartoe een aanzet. Volle kracht vooruit wat mij betreft.
 
Meer weten over Energie Verbonden in ’t Gooi: https://energieverbonden.nl
Bovenstaande is eerder gepubliceerd op mijn blog/website: https://aernoudolde.nl
 
_____________________________________
 
Hilversum Verbonden is een vrijwilligers-initiatief. Vanuit een kleine kerngroep ondersteunen wij tal van burger-initiatieven zoals Repair Cafe Hilversum, Fietsen alle Jaren Hilversum, de beursvloer, HilverZon en diverse wijkgroepen.
Onze belangrijkste activiteit is echter communicatie; twitter (@hsumverb), de website en deze nieuwsbrief.
 
Zin om mee te denken en/of doen? Of wil je helpen bij de communicatie of bij het ondersteunen van initiatieven? Laat het ons weten: info@hilversumverbonden.nl
Volg ons ook op facebook: www.facebook.com/hilversumverbonden