logohkwvl
 
1

Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2013 - nr. 13

 

1

Bus naar de nationale heemdag te Heers

 


Zoals reeds eerder werd aangekondigd, zal Heemkunde West-Vlaanderen op zaterdag 21 september 2013 een bus inleggen om deelnemers uit onze provincie naar de nationale heemdag te Heers (Limburg) te brengen.

lees verder

 

 


Jaarverslag Heemkunde West-Vlaanderen 2012

 

Met 2012 werd het tweede volledige jaar van de beleidsconvenant 2011-2014 afgesloten. Na een moeilijke herstart met heel veel debat en discussie krijgt de vernieuwde werking stilaan vorm.

lees verder

 

 
 


Prijs Heemkunde West-Vlaanderen 2014


 

Op de heemdag te Wevelgem op 27 april ll. werd de eerste Prijs Heemkunde West-Vlaanderen uitgereikt. Sinds 1 januari van dit jaar kunnen kandidaturen voor de tweede prijs, die zal worden uitgereikt op de heemdag 2014, worden ingediend.

lees verder


 
 Themaproject processies:
gelieve de infofiche tegen 1 september in te dienen

 

Leden die wensen deel te nemen aan het processieproject en de bijhorende publicatie, worden gevraagd om ten laatste tegen 1 september de infofiche in te vullen. Graag per processie die in het werkingsgebied van uw vereniging of kring plaatsvond en waarvan u weet hebt, een nieuwe fiche invullen.

lees verder


 

 

Nieuws van onze leden:
de Dudzeelse beeldbank

 

Op initiatief van Heemkring Dudzele vzw en vooral door het doorzettingsvermogen van Hans Strubbe, secretaris van de heemkring en collectiebeheerder van museum De Groene Tente, kon onlangs de Beeldbank van Dudzele voorgesteld worden.

lees verder


 

 

Nieuws van onze leden:
Heyst Leeft organiseert derde zoektocht

 

Voor de derde keer organiseert de heemkring Heyst Leeft een zoektocht om toeristen en inwoners kennis te laten maken met Heist en Ramskapelle. Deelnemen aan de zoektocht kost vijf euro en kan tot 15 september.

lees verder

 

 

 

Nieuws van onze leden:
Bert de Smet nieuwe voorzitter Juliaan Claerhoutkring

 

 

Bestuurslid van Heemkunde Vlaanderen en Heemkunde West-Vlaanderen Bert De Smet volgde onlangs Monique Claerhout op als voorzitter van de Juliaan Claerhoutkring uit Wielsbeke.

lees verder

 

 


Nieuws van onze leden:
'Unieke' stereofoto's ook in collectie Ten Mandere

 

Onlangs was er in de Amerikaanse en internationale media heel wat te doen om enkele in Niagara Falls (Verenigde Staten) geveilde stereofoto's (3d-foto's) uit de Eerste Wereldoorlog.

lees verder

 

 

 

Nieuwe publicatie: herkomst van de Kachtemse straatnamen


In een dorp of stad heeft elke straat haar eigen geschiedenis en sommige dragen nog duidelijke sporen van een ver verleden of littekens die verwijzen naar belangrijke gebeurtenissen. Voor Kachtem stelde heemkundige Jacques Viaene de herkomst van de straatnamen te boek.

lees verder

 

 

 

Nieuwe publicatie: het Nederlands in Normandië

 

 

Auteur Luc Vanbrabant meent in Normandische plaatsnamen sporen van invloed van de Nederlandse taal te hebben gezien. Hij poneert in zijn boek de stelling dat het vroege Normandisch dichter bij het (Oud)Nederlands staat dan de Noorse talen.

lees verder


 


Nieuwe publicatie: studie over landboeken in het graafschap Vlaanderen


Vanaf de late 16de eeuw werden in de meeste dorpen in het graafschap Vlaanderen alle percelen gemeten en beschreven voor fiscale doeleinden. Dit resulteerde in tientallen zogenaamde landboeken.

lees verder

 

 

Activiteiten: Archeodag aan Zee

 

Op vrijdag 23 augustus trekken de jonge zee-archeologen erop uit! Op die dag is het namelijk volle maan - en dus springtij - wat betekent dat er op het strand interessante archeologische vondsten zouden kunnen gedaan worden.

lees verder

 

 

Nieuws van Heemkunde Vlaanderen:
vormingsaanbod

 

In het rijke vormingsprogramma van Heemkunde Vlaanderen voor het najaar 2013 staan weer een aantal activiteiten die ons in het bijzonder aanbelangen.

lees verder


 
 


Nieuws van Heemkunde Vlaanderen:
Heemkunde Actueel III

 

Na een eerdere brainstormsessie hield Heemkunde Vlaanderen op 22 juni een verdiepingsmoment rond visieontwikkeling.

lees verder


 
 

 

Nieuws van het Gentse Rijksarchief:
collectie Kaarten en Plannen Rijksarchief Gent gedigitaliseerd

 

Recent werd in het Rijksarchief Gent de omvangrijke collectie ‘Kaarten en Plannen’ gedigitaliseerd en opnieuw ontsloten. Het betreft zo’n 3670 kaarten en plannen van de 15de tot 20ste eeuw.

lees verder


 
 

 

Nieuws van het Gentse Rijksarchief:
Inventarissen van archieven Raad van Vlaanderen en Staten van Vlaanderen online


De archieven van de Raad van Vlaanderen en Staten van Vlaanderen, bewaard op het Rijksarchief te Gent, zijn een belangrijke bron voor de gerechtelijke en bestuurlijke geschiedenis van het graafschap Vlaanderen.

lees verder


 
 

 

Nieuwe publicatie:
De Duitse militaire begraafplaats Menen Wald

 

Van het ijverig bestuurslid Jan Vancoillie (Heemkring Wibilinga - Wevelgem) verschijnt binnenkort een nieuwe publicatie: De Duitse militaire begraafplaats Menen Wald.

lees verder

 

 

 

Zoekertje: wie weet meer over deze schoolmeisjes?

 

Misschien weet u over welke school het hier gaat?

lees verder

 


Plaats uw activiteit op onze agenda

 

Is uw heemkring al volop de activiteiten voor 2013/2014 aan het plannen? Waarom zou u die niet doorsturen naar ons. Al deze activiteiten krijgen een plaats op onze kalender. Mail ons

 

 

 

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief
 

 

 

 

[SUBSCRIPTIONS]