Nieuwsbrief 2
vrijdag 23 november 2018
Dit is de digitale nieuwsbrief van het HWC, bestemd voor alle ouders/verzorgers, collega's, oud-collega's, leerlingen en overige relaties.
 
Index
Van de Rector
Hierbij ontvangt u de 2de nieuwsbrief van dit schooljaar. Ik hoop dat u deze nieuwsbrief met veel plezier zult lezen.
 
Ouderzaken
CJP passen
Beste leerlingen en ouders/verzorgers,
De CJP passen komen er aan! De passen worden naar alle waarschijnlijkheid in de eerste week van december aan de leerlingen uitgedeeld. CJP krijgt een heel nieuw Cultuurkaartsysteem. lees verder...
 
Lezing over hoogbegaafdheid door Tessa Kieboom
Op 17 oktober hebben de drie vwo-teams een zeer inspirerende en boeiende lezing over hoogbegaafdheid gevolgd.
Prof. Dr. Tessa Kieboom van het Vlaams kenniscentrum voor hoogbegaafdheid Exentra, verbonden aan de Universiteit Hasselt, kwam voor deze lezing speciaal uit Antwerpen naar Amstelveen.
Tessa Kieboom schetst een duidelijk beeld van wat hoogbegaafdheid is lees verder...
 
Omgaan met examenstress, kun je dat leren? Hoe doe je dat en welke rol kunnen de ouders spelen?
Als uw kind dit jaar het eindexamenjaar is in gegaan, komt er gaandeweg vaak wat meer druk op de ketel te staan.
 
Oudercontactgroep (tweetalig) vmbo-t
De eerste bijeenkomst dit jaar van de oudercontactgroep van het vmbo-t was gericht op internationalisering en tweetalig onderwijs in de afdeling. Er was een mooie afvaardiging, lees verder...
 
Oudercontactgroep havo 3, 4, 5
Deze avond stond voornamelijk in het teken van de start van het schooljaar. We hebben met elkaar gekeken naar wat goed ging en waar verbetering mogelijk is. lees verder...
 
Onderwijs
Feestelijke opening tweetalig havo
Donderdag 1 november was de feestelijke opening van de tweetalige havo-afdeling voor de ouders een leerlingen van de eerste tweetalige havoklas op het HWC. lees verder...
 
Vanuit het decanaat
Voor Ouders van leerlingen in de bovenbouw van vmbo-t, havo en vwo
Data voorlichtingsmomenten
In het kader van voorlichtingen ter oriëntatie op studiekeuze is er een aantal data te noteren, te weten:
1. Op 28 en 29 november 2018 zullen er twee voorlichtingsmiddagen worden georganiseerd op het Hermann Wesselink College in het kader van de keuze voor de vervolgopleiding. lees verder...
 
Voor ouders van leerlingen in de tweede/derde klas
De komende periode worden er in de tweede (vmbo-t) en derde klassen (alle afdelingen) decaanlessen gegeven. Dit om de leerlingen te begeleiden bij het maken van de sector- en profielkeuze.
We hopen dat de profiel- en sectorkeuze ook thuis onderwerp van gesprek is. lees verder...
 
DSD diploma's
Op 20 november hebben wij aan de leerlingen met Duits in het pakket die afgelopen jaar in V4 zaten de DSD1 diploma´s mogen uitreiken.
Het is de derde premiere die we in het kader van het DSD mogen vieren: lees verder...
 
Excursies en Activiteiten
Paarse vrijdag 
De Gay Straight Alliance is druk bezig met de voorbereidingen van Paarse vrijdag.
Dit jaar valt Paarse vrijdag op 14 december. Het is een nationale dag voor gelijkheid tussen hetero's, homo's, transgenders, lesbo's, bi's en in dubio's. lees verder...
 
International awareness
In het kader van het vak International awareness stond op Woensdag 21 november de excursie voor tvwo 3 naar Brussel op het programma. Het programma begon tegen elf uur bij het bezoekerscentrum van het Europese parlement (Parlamemtarium).
 
Opvoering Shakespeare tto 1 
Op donderdag 10 januari (Tvmbo-t1 & Thavo1) en vrijdag 11 januari 2019 (Tvwo1) krijgen de leerlingen van de 1e  tto-klassen een workshop “Shakespearian theatre” van 3 Engelse acteurs. lees verder...
 
Reizen
Romereis
Hieronder volgt het reisverslag van de Romereis 2018 door een leerling, Julia Herni, die eerder dit jaar van 16 t/m 22 september plaats had. De begeleidende docenten waren Milou Kerkhof voor Latijn en Martin Bakker voor Beeldende Vorming. Ook was mevr. Anneke Velthuijsen mee, onze oud-conrector die deze reis als een deel van haar afscheidscadeau kreeg aangeboden na bijna 40 dienstjaren. lees verder...
 
Belangrijke data
van de rector
Hierbij ontvangt u de 2de nieuwsbrief van dit schooljaar. Ik hoop dat u deze nieuwsbrief met veel plezier zult lezen. In deze nieuwsbrief is er ook aandacht voor de oudercontactgroepen. Ik vraag ook uw aandacht voor het driehoeksgesprek. Al een aantal jaren vragen wij aan onze leerlingen om ten overstaan van hun ouders en de mentor te vertellen over de eigen voortgang en ervaringen bij ons op school. Is dat bijzonder? Jazeker! Op deze wijze leggen we de regie bij onze leerlingen: zij zijn aan zet en aan het woord. Het is gebaseerd op een rotsvast vertrouwen dat leerlingen altijd meer te vertellen hebben over zichzelf dan wij voor mogelijk houden. Voor een aantal leerlingen is het best spannend om dit te doen. Er zijn ook leerlingen die het in een handomdraai voor elkaar krijgen. Voor beide groepen leerlingen vraag ik aandacht. Als leerlingen het moeilijk vinden, dan zijn een paar zinnen en uitspraken als een kostbaar kleinood voor ouders en mentor en is dat de basis om het gesprek met elkaar aan te gaan. Als leerlingen veel en nadrukkelijk aan het woord zijn, kan het reden zijn om te vermoeden dat ze alles al weten, maar vaak is verder doorvragen dan een belangrijke voorwaarde om het gesprek te verdiepen en te verrijken. Het zou fijn zijn als u thuis over het driehoeksgesprek met uw zoon of dochter praat, niet om het met elkaar in de puntjes voor te bereiden maar wel om samen na te denken over hoe uw zoon of dochter ervoor staat en te kijken op welke wijze het onderwijsleerproces voor de komende tijd het beste opgepakt kan worden. En voor de rest hoop ik gewoon dat het een mooi half uur is, waar geluisterd, gepraat, gelachen en af en toe ook gehuild kan (mag) worden.
 
Hartelijke groet, dhr. B. Kozijn, rector
ouderzaken
CJP passen
Beste leerlingen en ouders/verzorgers,
De CJP passen komen er aan! De passen worden naar alle waarschijnlijkheid in de eerste week van december aan de leerlingen uitgedeeld. CJP krijgt een heel nieuw Cultuurkaartsysteem. Dat wordt heel mooi, maar CJP is tegen wat onverwachte storingen aangelopen. De cultuurkaart van vorig schooljaar was tot november geldig. De culturele instanties zijn op de hoogte gebracht door CJP en de leerlingen kunnen deze maand hun oude pas gebruiken. 
Mochten er vragen zijn, dan kunt u een mail sturen naar hes@hethwc.nl .
 
Met vriendelijke groet,
mw. E. Hesp
 
Lezing over hoogbegaafdheid door Tessa Kieboom
Op 17 oktober hebben de drie vwo-teams een zeer inspirerende en boeiende lezing over hoogbegaafdheid gevolgd.
Prof. Dr. Tessa Kieboom van het Vlaams kenniscentrum voor hoogbegaafdheid Exentra, verbonden aan de Universiteit Hasselt, kwam voor deze lezing speciaal uit Antwerpen naar Amstelveen.
Tessa Kieboom schetst een duidelijk beeld van wat hoogbegaafdheid is en maakt aan de hand van casussen uit de praktijk inzichtelijk hoe hoogbegaafdheid zich in het onderwijs kan uiten. Ze begint haar lezing met te vertellen dat er veel mythes en vooroordelen zijn rond hoogbegaafdheid. Ondanks het feit dat de leerling een groot potentieel heeft, hebben hoogbegaafden regelmatig moeite met presteren. De statistiek van Exentra wijst uit dat 40% van de leerlingen met een IQ van 130 tijdens hun schoolcarrière of hun studie uitvallen en geen diploma behalen.
Hoogbegaafde jongeren voelen zich niet altijd begrepen door hun omgeving. “Ik zou graag willen dat ze me begrijpen en ophouden me uit te lachen”, aldus één van de jongeren. Hoogbegaafden komen vaak op een creatieve manier tot een oplossing van een vraagstuk. Vanaf jonge leeftijd stellen ze veel vragen en zijn leergierig. Volgens Kieboom moet je je afvragen of die leerhonger gevoed is of dat ze op dieet zijn gezet. Als ze hun leergierigheid zijn kwijt geraakt, dan kunnen ze zich in het voortgezet onderwijs verveeld of extreem ongemotiveerd gaan gedragen.
Benutten van het potentieel moet je niet aan het toeval overlaten, aldus Tessa Kieboom. Deze leerlingen hebben op school en van ouders de juiste begeleiding nodig om hun potentieel te kunnen realiseren. En, zeker niet onbelangrijk, om goed in hun vel te zitten en te ervaren dat hun ‘anders’ zijn eigenlijk gewoon is.
 
We hebben zeer geboeid naar de lezing geluisterd en zijn onder de indruk van de verkregen informatie. De komende tijd gaan we op school in gesprek om te kijken hoe we een goede invulling aan het vervolg willen geven.
 
dhr. A. Schooneman en mw. J. van Veen
 
Omgaan met examenstress, kun je dat leren? Hoe doe je dat en welke rol kunnen de ouders spelen?
Als uw kind dit jaar het eindexamenjaar is in gegaan, komt er gaandeweg vaak wat meer druk op de ketel te staan. De start van het jaar met reis of activiteitenweek was wellicht vooral leuk en ontspannen, maar inmiddels is de eerste toetsweek al weer achter de rug. Soms brengt zo’n toetsweek zoveel spanning met zich mee, dat uw kind eronder gebukt gaat en dat zelfs de resultaten eronder lijden. Dan kan een training handvatten bieden om deze angstgevoelens de baas te worden. Het volgen van een faalangsttraining biedt een aanzet voor een andere manier van denken over presteren en beoordeeld worden. Verschillende leerlingen uit een examenklas volgen momenteel deze training.
 
In de training wordt in een kleine groep van een tiental leerlingen aandacht besteed aan de gedachten die ten grondslag liggen aan de angst voor het examen. In wezen is het eindexamen niet anders dan een aantal toetsen over de stof die uw kind voor het grootste gedeelte nu al beheerst. Het is immers een afsluiting van een opleiding die een aantal jaren heeft geduurd en uw kind is niet toevalligerwijze in vmbo-t4, havo-5 of vwo-6 terecht gekomen. De angstgevoelens die de ingesleten gedachten oproepen, verminderen als we ons alleen al afvragen of het waar is wat wij denken. En of het ons verder helpt.
 
In de training besteden wij aandacht aan alternatieve gedachten die ons wèl verder helpen. Daarnaast is er ruimte voor ontspanningsoefeningen. Door te herkennen hoe en waar de spanning zich opbouwt, ervaren de leerlingen dat zij meer grip krijgen op hun eigen gevoel. De ontspanningsoefeningen helpen ook bij het rustig in slaap vallen de avond voor de toets en de leerlingen ervaren dat zij erop kunnen terugvallen als onverhoopt tóch de faalangst de kop weer opsteekt.
 
Wat is voor u als ouder van belang?
  • • Houd in de gaten dat uw kind niet te lang doorleert voor een toets. Door aandacht te besteden aan ontspanning krijgt uw kind weer ruimte in zijn hoofd om zich te focussen op nieuwe leerstof. Het heeft meer zin om even te gaan sporten dan tot diep in de nacht door te leren. Een goede planning helpt daarbij enorm. 
  • • Help uw kind realistische doelen stellen. Ieder kind heeft zijn sterke, maar ook zijn zwakke punten. Als u reële verwachtingen uitspreekt waaraan uw kind ook werkelijk kan voldoen, zal dat zijn zelfvertrouwen sterken.
  • • Besef dat kinderen met faalangst goede resultaten vaak toekennen aan toeval en de oorzaak van mislukkingen bij zichzelf zoeken. Het helpt om uw kind te laten inzien dat de tijd en aandacht die hij in de voorbereiding van een toets stopt, tezamen met de realistische verwachting tot het eindresultaat leidt.
  • • Tot slot helpt het om uw kind te steunen in het besef dat hij niet meer kan doen dan zijn best, ook al levert dat een slecht cijfer op.
De terugkomdag voor de leerlingen die de training hebben gevolgd is in de week voorafgaand aan het Centraal Schriftelijk examen. Tegen die tijd zullen we u er aan helpen herinneren dat betrokkenheid en realistische verwachtingen uw kind enorm kunnen helpen bij het gunstig afleggen van dit examen.
 
mw. C. den Besten en dhr. f. van Oers
Oudercontactgroep (tweetalig) vmbo-t
De eerste bijeenkomst dit jaar van de oudercontactgroep van het vmbo-t was gericht op internationalisering en tweetalig onderwijs in de afdeling. Er was een mooie afvaardiging, van alle jaarlagen was er een ouder aanwezig en tweetalig en regulier waren vertegenwoordigd.
We hebben gesproken over allerlei nieuwe ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld de invoering van een intake voor nieuwe leerlingen die tweetalig vmbo-t willen gaan volgen. Hoe kijken de ouders aan tegen een intake? Hoe zouden hun kinderen hebben gereageerd als zij een intake hadden moeten doen? Ook hebben we gekeken naar een manier waarop het team docenten de leerlingen feedback wil geven op hun gebruik van Engels, met name op spreekvaardigheid. Dit schooljaar gaan we bij het 2e rapport een pilot doen met de Bilingual Attitude and Effort Rubric in klas 1 en 2. We informeren alle ouders hier later dit jaar nog over. De terugkoppeling van de oudercontactgroep was dat we goed moeten kijken hoe we hierover communiceren, het moet niet als een belemmering worden gezien door nieuwe leerlingen.
Onderwerpen als tto 2.0, de visitatie van het tweetalige vmbo-t en het onderzoek dat in onze school naar tvmbo-t wordt gedaan waren allemaal onderwerpen de informatief van aard waren, waarna we met elkaar hebben gesproken over welk beeld tweetalig vmbo-t er onder ouders leeft en wat ze merken dat het doet met hun kind. Hierbij kwamen ook de ouders van reguliere vmbo-t klassen aan het woord. Over het algemeen is heeft tweetalig onderwijs een positief effect op de leerlingen en zien de ouders dat het invloed heeft op het onderwijs en het buitenschoolse programma van de afdeling.
De tijd vloog voorbij, er werd veel gelachen, maar ook serieus met elkaar gesproken en aan het eind van de avond hebben we gekeken welke onderwerpen we in volgende bijeenkomsten willen bespreken. In januari zal het gaan over ict en onderwijs.
 
dhr. M. Ran, teamleider vmbo-t
terug naar Index
 
Oudercontactgroep havo 3, 4, 5
Deze avond stond voornamelijk in het teken van de start van het schooljaar. We hebben met elkaar gekeken naar wat goed ging en waar verbetering mogelijk is. Zo zijn we erg blij om te horen dat dat de communicatie rondom een aantal zaken goed is verlopen en dat docenten steeds consequenter gebruik maken van Magister. Ook is waardering uitgesproken over de planning van de toetsweek, een mooi compliment voor ons roosterbureau! Daarnaast hebben we onderwerpen besproken waar nog een verbeterslag te maken is. Zo hebben met name de leerlingen in havo 4 om verschillende reden te maken gehad met lesuitval aan het begin van het jaar. Dat maakte dat men het gevoel had dat het jaar wat traag op gang is gekomen. Ook de overstap van vmbo-t naar havo kwam aan bod. Enerzijds waren er complimenten voor bepaalde vakken waar deze overstap ontzettend goed begeleid is. Anderzijds zijn er ook vakken waar onze leerlingen nog steeds moeite ervaren om een niveau hoger goed mee te komen. Hier staan we dus nog voor een uitdaging.
Na een uitgebreid gesprek over het begin van het schooljaar is nog kort het gebruik van social media besproken. Weten ouders wat hun kinderen op social media uitspoken en zo ja, wat bespreek je dan wel en niet? Al met al was dit een goede bijeenkomst waar onderwerpen van verschillende kanten zijn belicht en we met elkaar nuttige informatie hebben gedeeld.
 
mw Y. Thorn, teamleider havo 3, 4, 5, dhr. J. Kok, docent biologie en assistent teamleider havo 1, 2, 3
en mw. H.  van Stelten.conrector
onderwijs
Feestelijke opening tweetalig havo
 
 
Donderdag 1 november was de feestelijke opening van de tweetalige havo-afdeling voor de ouders een leerlingen van de eerste tweetalige havoklas op het HWC.
De Wethouder van Onderwijs, Frank Berkhout, opende de bijeenkomst door samen met twee leerlingen het lint voor de ballonnenpoort door te knippen.
Mevrouw Smits teamleider van het tweetalig vwo en klas 1m vertelde hoe blij zij was met de start van de tweetalige havo-opleiding. Het HWC heeft al langer een  tweetalig vwo en vmbo-t en nu ook havo. En dat laatste is iets wat gevierd moet worden.
De leerlingen presenteerden vervolgens, uiteraard in het Engels, hun mentoren aan het publiek.  In de dramalessen hadden de leerlingen filmpjes gemaakt van leerlingen die hun docenten perfect konden imiteren. De klas heeft laten zien het Engels al goed onder de knie te hebben.
Na de presentaties was het tijd voor een echte high tea. De tafels stonden vol met lekkere hapjes en die vonden gretig aftrek.
De leerlingen vonden het leuk om deze feestelijke opening mede te organiseren en bij te wonen. Het was toch wel heel bijzonder om samen met de wethouder het lint door te knippen. “The food was very good,” aldus 1m. En als je zo aan het einde van de dag de school even helemaal voor je eigen klas hebt, is het ook wel leuk om nog even met elkaar hide-  and - seek te spelen.
 
 
Vanuit het decanaat
Voor Ouders van leerlingen in de bovenbouw van vmbo-t, havo en vwo
Data voorlichtingsmomenten
In het kader van voorlichtingen ter oriëntatie op studiekeuze is er een aantal data te noteren, te weten:
1. Op 28 en 29 november 2018 zullen er twee voorlichtingsmiddagen worden georganiseerd op het Hermann Wesselink College in het kader van de keuze voor de vervolgopleiding. Er zullen in totaal ongeveer 50 opleidingen voorlichting komen geven over studeren in het Hoger Beroepsonderwijs (HBO, met name voor Havo 4/5 op 28 nov) en het Wetenschappelijk Onderwijs (WO, voor vwo 5/6 op 29 nov). In kleine groepen krijgen de leerlingen kans om uitgebreid in gesprek te gaan met studenten, oud-leerlingen en voorlichters. Ook hierover volgt binnenkort meer informatie.
 
In het najaar (oktober en november) hebben de meeste vervolgopleidingen weer open dagen. Wees er snel bij, want ook voor open dagen in inschrijven soms vereist.
 
Daarnaast hebben de meeste hogescholen en universiteiten in de maand december proefstudeerdagen georganiseerd, die per opleiding verschillen. Een aanrader, omdat je als aankomend student hier een realistische kijk krijgt op wat studeren is.
Leerlingen kunnen hiervoor onder voorwaarden verlof krijgen van school. Een compleet overzicht vindt u op: http://hwc.dedecaan.net (havo/vwo) en http://hwcvmbo.dedecaan.net (vmbo-t). Ook de site http://www.studiekeuze123.nl is een aanrader.
In komende nieuwsbrieven zullen we u op de hoogte houden van verdere voorlichtingen. Voor informatie hierover kunt u ook altijd terecht op http://hwc.dedecaan.net (havo/vwo) en http://hwcvmbo.dedecaan.net (vmbo-t).

Voor ouders van leerlingen in de tweede/derde klas
De komende periode worden er in de tweede (vmbo-t) en derde klassen (alle afdelingen) decaanlessen gegeven. Dit om de leerlingen te begeleiden bij het maken van de sector- en profielkeuze.
We hopen dat de profiel- en sectorkeuze ook thuis onderwerp van gesprek is.
Via deze weg willen we u ook graag herinneren aan de informatieavond over de profielkeuze die wordt georganiseerd op donderdag 24 januari 2019. U krijgt hiervoor rond de kerstvakantie een persoonlijke uitnodiging per email, maar zet de datum vast in uw agenda.
De voorlopige eerste profielkeuze moeten leerlingen hebben ingeleverd op 7 februari 2019. In de decaanlessen wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed.
Mocht u over de profiel- of vakkenpakketkeuze vragen hebben, dan kunt u altijd contact opnemen met de decaan van uw afdeling.

mw. K. Bijenhof, decaan vmbo-t (bye@hethwc.nl)
dhr. M. Ruppert, decaan havo (brg@hethwc.nl)
dhr. A. Thijs, decaan vwo (thy@hethwc.nl)
 
DSD diploma's,
Op 20 november hebben wij aan de leerlingen met Duits in het pakket die afgelopen jaar in V4 zaten de DSD1 diploma´s mogen uitreiken.
Het is de derde premiere die we in het kader van het DSD mogen vieren: Twee jaar geleden werd het DSD in Nederland geïntroduceerd en het HWC was het eerste groepje scholen dat de accreditatie kreeg en deed meteen mee in de eerste ronde DSD1 examens. Vervolgens waren wij koploper en hebben als eerste school in Nederland afgelopen jaar het DSD2 examen gedaan en dit jaar zij wij de eerste school waar een hele jaarlaag het DSD1 heeft gedaan heeft!
 
     
   
 
 dhr. A. Schooneman, docent Duits/coördinator internationalisering/coördinator leerlingen met een hoog ontwikkelingspotentieel
 
Paarse vrijdag 
De Gay Straight Alliance is druk bezig met de voorbereidingen van Paarse vrijdag.
Dit jaar valt Paarse vrijdag op 14 december. Het is een nationale dag voor gelijkheid tussen hetero's, homo's, transgenders, lesbo's, bi's en in dubio's.  Iedereen wordt opgeroepen om dan paars te dragen en zo aandacht te vragen voor seksuele diversiteit en een statement te maken tegen homofobie. Ook dit jaar doet het Hermann Wesselink College weer mee. We waren vorig jaar al erg tevreden over hoeveelheid paars die gedragen werd, maar we hopen dat er dit jaar nog meer mensen in het paars naar school zullen komen.
In de aanloop naar Paarse vrijdag zal er in de lessen extra aandacht besteed worden aan homoseksualiteit en genderzaken. Op de dag zelf zal de GSA een standje in de gang bemannen. Zij delen hier paarse vrijdagkranten en paarse bandjes uit. Bovendien kunnen zij vragen van leerlingen beantwoorden. De GSA bezint zich nog over een pauzeactiviteit. Op 16 november vond de GSA-filmavond voor de onderbouw plaats. In het voorjaar zal er een filmavond voor de bovenbouw georganiseerd worden.
Meer informatie over paarse vrijdag is te vinden op: https://www.gsanetwerk.nl/paarsevrijdag/
 
International awareness
In het kader van het vak International awareness stond op Woensdag 21 november de excursie voor tvwo 3 naar Brussel op het programma. Het programma begon tegen elf uur bij het bezoekerscentrum van het Europese parlement (Parlamemtarium). Hier werkte de leerlingen in groepjes aan een opdracht over het na-oorlogse Europa. Vervolgens zijn we ontvangen in het Europees parlement voor een presentatie over het reilen en zeilen in het Europees parlement. Daaropvolgend kregen de klassen de gelegenheid om vragen te stellen aan Stefan de Koning, persvoorlichter van D66 en het Europees parlement. De onderwerpen varieerden van de Brexit tot Thiery Baudet, de Euro en zwarte Piet. Na een korte wandeling is de dag afgesloten met wat vrije tijd in de Afrikaanse wijk Matongé en een hapje bij Afrikaans restaurant Soleil D'afrique.
 
 
    
 
   
 
   
 
     
 
Joris Zijlema, activiteiten coördinator Thavo & Tvwo 1, 2 en 3
 
Opvoering Shakespeare tto 1
Geachte ouders/verzorgers,
Save the date!
 
Op donderdag 10 januari (Tvmbo-t1 & Thavo1) en vrijdag 11 januari 2019 (Tvwo1) krijgen de leerlingen van de 1e  tto-klassen een workshop “Shakespearian theatre” van 3 Engelse acteurs. Hierin zullen zij zich voorbereiden op het spelen van het toneelstuk Romeo & Juliet van William Shakespeare. 
 
Na deze leuke en intensieve voorbereiding op de dag zullen zij diezelfde avond nog laten zien wat zij hebben geoefend. De leerlingen zullen het stuk in een verkorte versie opvoeren. Iedereen heeft een rol in het stuk en het wordt in het Engels opgevoerd! U ontvangt nog een uitnodiging met daarin de tijden en verdere informatie.
Met vriendelijke groet,
 
mw. E. Hesp  & dhr. R. Alexander, sectie drama
reizen
Romereis
Hieronder volgt het reisverslag van de Romereis 2018 door een leerling, Julia Herni, die eerder dit jaar van 16 t/m 22 september plaats had. De begeleidende docenten waren Milou Kerkhof voor Latijn en Martin Bakker voor Beeldende Vorming. Ook was mevr. Anneke Velthuijsen mee, onze oud-conrector die deze reis als een deel van haar afscheidscadeau kreeg aangeboden na bijna 40 dienstjaren.
 
Het Rome reisverslag door Julia Herni V6
De eerste dag
Om 5 uur verzamelden alle slaapkoppen zich op Schiphol. 7 uur zouden we gaan vliegen. Alles verliep soepel. Het was een prachtige dag om te vliegen, want tijdens onze vlucht naar de ‘city of the seven hills’ ervaarden we weinig turbulentie en hadden we de hele vlucht een prachtig uitzicht op het bergachtig landschap beneden ons. Toen we in Rome aankwamen, verlieten we het vliegveld en belandden we in een hittegolf. We zochten naar de bus die ons naar ons hotel zou brengen. Na een tijdje wachten, waren we op weg naar ons hotel. Hotel Pomezia had een prachtige locatie, want alles lag binnen handbereik. Campo de Fiori en Piazza Navona, waar genoeg eet- en drinkgelegenheden waren, was op een afstand van nog geen eens vijf minuten lopen. Door de smalle straatjes van Rome, liepen we naar Hotel Pomezia. Iedereen kreeg zijn eigen kamer toegewezen. Na het verkennen van ons mooie kamers, en nog belangrijker: lekkere bedden, begonnen we aan een wandeling naar Campo di Fiori, het Pantheon en het monument van Vittorio Emmanuel II. We kregen boekjes uitgedeeld waarin van alles stond over Rome en de bezienswaardigheden die we gingen bezoeken die week. Bij elke bezienswaardigheid kregen we een verhaal van meneer Bakker en mevrouw Kerkhof te horen dat elk monument, gebouw of kunstwerk tot leven wekte. Aansluitend op deze wandeling gingen we eten op het Campo de Fiori bij een gezellig tent. De stemming kwam er al aardig in en iedereen praatte gezellig tegen elkaar terwijl ze hun eerste echte Italiaanse maaltijd van de week aten. Hierna maakten we nog een stadswandeling langs pleinen en fonteinen, waaronder de Trevifontein, die het absoluut waard was om te bekijken. Net zoals de fontein op het Piazza Navona had deze fontein ook prachtige levensgrote beelden. Iedereen gooide muntjes in de fontein en deed daarbij een wens. Deze muntjes worden elke week opgevist uit de fontein en gegeven aan een organisatie die zich sterk maakt voor daklozen. Na deze lange en vermoeiende dag liepen we terug naar ons hotel waar we sliepen als roosjes.
 
De tweede dag
Om 9 uur ’s ochtends wachtte de stad van de kunst alweer op ons. We kregen elke ochtend een typisch Italiaans ontbijt met zoete croissants, casinobrood, appels et cetera. Om de hoek van ons hotel zat een ‘forno’ waar we eventueel onze lunch konden kopen. Ze hadden daar lekker zoete broodjes, maar ook pizza’s. Na het kopen van je lunch liepen we naar de bushalte in de buurt van het monument van V. Emmanuel II. Wachtend op de bus met onze hele groep meiden, en Max, tikte de tijd verder. We zagen bijna steeds dezelfde bus langskomen, maar dat was niet de bus die wij nodig hadden. Toen kwam eindelijk onze bus eraan! Alleen kon de helft van onze groep er maar in, want het was heel druk. Gelukkig hoefden we niet lang te wachten op de tweede bus. We stapten in en de hele groep was weer bij elkaar op het einde. We waren op weg naar Galleria Borghese. De prachtige villa waarin dit museum zat bevond zich in een groot en rustgevend park met hoge bijzondere bomen. De bomen hadden wel iets weg van de bomen in de Afrikaanse savanne. Tot onze verbazing kwamen we nog een andere Nederlandse school tegen bij Galleria Borghese. Het bleek dat het museum op maandag, de dag waarop wij Galleria Borghese bezochten, exclusief voor groepen was tentoongesteld. Andere dagen was het voor het hele publiek open. Wij liepen door de verschillende indrukwekkende zalen van het vrij kleine museum, en er was niemand. Meneer Bakker vertelde dat hij dit nog nooit had meegemaakt en dat we enorm boften, want normaal waren de zalen bomvol. We zagen enkele bekende beeldhouwwerken, zoals het beeld van Apollo en Daphne door Bernini en het beeld van Pauline Bonaparte, zus van Napoleon, als Venus door Canova. Tijdens onze reis werd het duidelijk dat Bernini en Canova de topbeeldhouwers van Rome waren en dat was ook te zien in bijna alle musea die we bezocht hebben. Deze twee kunstenaars waren niet meer weg te denken. In Galleria Borghese konden we de mooiste foto’s nemen en een plaatsje nemen op de marmeren grond terwijl we interessante en veel mythische verhalen kregen te horen van onze twee docenten. Ook mevrouw Velthuijsen ging met ons mee op Romereis. Zij genoot, net zoals de leerlingen, van de verhalen over de betekenis achter de vele kunstwerken.
Vervolgens nuttigden we onze lunch in het park dat bij Villa Borghese hoorde en daarna was het plan om naar het Forum Romanum en het Palatijn te gaan. Door de hoge temperatuur was er een slenterend looptempo. Terwijl de docenten voorop flink doorstapte, bleef de groep een beetje achter en moest er soms gewacht worden op elkaar. Als gevolg van de hoge temperaturen had iedereen dan ook aan het einde van de week een waaier in zijn bezit. Bij het Forum Romanum moesten we wat opdrachten uit ons boekje maken waardoor we het Forum Romanum beter leerde kennen. Het was indrukwekkend om te zien hoe het centrum van Rome er in de Grieks-Romeinse tijd grotendeels heeft uitgezien. Imponerende bogen, koepels, zuilen en villa’s werden al zo ver terug in de tijd gemaakt. Het is bijna niet voor te stellen dat dit soort bouwkunsten toen al mogelijk waren. Mevrouw Kerkhof had bij het Forum een leuke bonusopdracht verzonnen waarbij wij met onze groepjes de dood van Caesar moesten afbeelden en daar werd dan een foto van gemaakt. Hiervoor werden de meest creatieve kunsten uit de kast gehaald en het resultaat daarvan waren grappige en artistieke foto’s. Nadat we genoeg rondgedwaald hadden in het Forum Romanum, gingen we het Palatijn beklimmen. Nu was het zo dat ik en wat anderen niet bedacht hadden dat de grote heuvel in het Forum Romanum het Palatijn was, dus hadden wij daarvoor al bedacht om daar bovenop te komen. Een zoektocht naar een ingang van het Palatijn begon en die hebben we uiteindelijk niet kunnen vinden, waardoor we stiekem via een trappetje ergens, waar niemand was, over hekjes heen geklommen hebben om bij het Palatijn uit te komen. Tenslotte bleek de ingang aan de andere kant van het Forum te zijn en hebben we dat deel toen niet bezocht. Maar op het Palatijn hadden we een prachtig uitzicht over Rome en hebben we genoeg mooie selfies en panoramafoto’s kunnen maken.
Elke avond, met uitzondering van de eerste, kregen we na de verplichte activiteiten vrije tijd en konden we zelf een plek vinden om te eten. De meesten bleven in de buurt van het hotel, omdat zo’n hele dag door de stad heen slenteren je voeten moe maakte en we geen energie meer hadden om ergens ver weg naar toe te lopen. Het avondleven in Rome was heel gezellig. Op Piazza Navona waren er veel kunstenaars die hun schilderijen of sieraden verkochten en overal liepen er straatverkopers rond die dezelfde spulletjes verkochten. Ze hadden allemaal van die lichtjes die je de lucht in kon schieten en vervolgens dwarrelden ze naar beneden. Overal in Rome werden deze lichtjes de lucht in afgevuurd, dus het is dan ook geen verassing dat een paar uit onze groep zo’n ding uiteindelijk hadden gekocht.
 
De derde dag
Vandaag stond Vaticaanstad op de planning. Het was ongeveer een halfuur lopen naar het heilige ‘land’. Vaticaanstad was voor mij het hoogtepunt van de reis. We bezochten als eerste het Vaticaanse museum met als toppunt: de Sixtijnse Kapel. De grootte van dit museum was niet te vergelijken met de grootte van Galleria Borghese. Het was vele malen groter dan Galleria Borghese. Ook hier hingen schilderijen van bijvoorbeeld Michelangelo, Rafaël en Leonardo da Vinci. De School van Athene van Rafaël was hier ook te bezoeken (al werd daar helaas weinig aandacht aan besteed door velen, omdat deze fresco vlak voor de Sixtijnse Kapel was en iedereen gefocust was op het zien van de kapel). Het beeld ‘Laocoöngroep’ kon je ook bezichtigen. De schilderijen en beeldhouwwerken die we behandeld hadden in de kunstgeschiedenislessen, en voor de Latinisten in hun Latijnlessen, kregen we nu in het echt te zien. Dat was een erg bijzondere ervaring. 
De St. Pieterkerk stak boven alles uit. De kerk en de gebouwen daaromheen waren een mix van het neoclassicisme en de barok. Waar honderd jaar aan besteed was, stond nu voor onze neus. Er waren ongelofelijk veel gedetailleerde beeldhouwwerken. Het plein voor de kerk was enorm, maar toch stond het helemaal vol met mensen. Voordat we de kerk binnen gingen treden, moesten we onze schouders en benen bedekken. Het was te warm voor lange broeken, dus velen sloegen een sjaal om zich heen en dat voldeed ook aan de eisen. Binnenin de kerk zag je de indrukwekkende koepels, bogen en hoge zuilen die elk versierd waren met onder andere goud en de mooiste beelden. Het gedeelte van de kerk waar het altaar stond was nog uitbundiger gedecoreerd met fantastische goudkleurige spullen. Wat het meest opviel was de Baldakijn van Bernini. Ook de piëta van Michelangelo in de St. Pieterskerk was een buitengewoon mooi beeld. Opvallend was dat, ondanks de enorme hoeveelheid aan mensen in deze grootse kerk, er toch stilte aanwezig was. Iedereen die hier kwam had respect voor het geloof.
We kregen later de kans om de koepel van de St. Pieterskerk te beklimmen, maar dit was een hele onderneming en niet iedereen heeft dan ook de koepel beklommen. Smalle gangetjes en duizenden treden leidden ons naar het hoogste punt van de kerk. Na al het trappen lopen naar dit punt op de St. Pieterkerk, zou je denken dat je tientallen kilo’s bent afgevallen, maar helaas at je die er ook weer aan in de avond met al die lekkere pasta’s op het menu. Bovenop de koepel had je een mooi uitzicht en werden ook hier weer de nodige foto’s genomen. Sommige toeristen gingen soms zo ver voor een mooie foto dat ze hun IPhone buiten de tralies vasthielden, zodat hun foto niet verpest werd door een ijzeren staaf. Helaas hebben we er die dag geen IPhone, noch Samsung naar beneden zien vallen.
De Sta. Maria in Trastevere was de volgende en laatste bezienswaardigheid van de dag. Deze kerk was heel veel bekleed met gouden mozaïek en bevestigde nog maar eens dat de Katholieke kerk niet te weinig aandacht en tijd besteedde aan de inrichting van zijn kerken.
 
De vierde dag
We bezochten deze dag Galleria D’Arte Moderna. Voordat je het museum naar binnen ging, moest je eerst een trap oplopen. Op die trap lagen leeuwensculpturen. De ene leeuw lag te zonnen en de andere lag op zijn rug. In het museum zelf mochten we ter inspiratie van een zelfgekozen schilderij een analyse, tekening en gedicht maken. Iedereen koos zijn eigen schilderij of beeld uit en ging er voor zitten terwijl ze hun boekje voor zich hadden. We kregen zelfs nog een compliment van een vrouw dat wij zo rustig en ijverig aan het werk waren. Het museum was zelfs voor de kunstenaars die niet zo van abstracte kunst houden interessant en mooi. Het had veel kunst met mooie verhalen erachter. Een kunstwerk dat mij is bijgebleven is een olifant met een tijgerprint waarbij er een tijgergezicht aan de achterkant van de olifant gemaakt is. Wellicht onthoud ik dit kunstwerk slechts, omdat ik per ongeluk door het grind ben gelopen dat om deze tijgerolifant lag. Maar gelukkig vond de medewerker dat niet zo erg als ik dat vond en veegde ze het grind weer bij elkaar bij het kunstwerk (misschien gebeurde dit vaker?).
Later maakten we (weer) een wandeling. We hadden nu al drie dagen heel veel gewandeld, wat geen dagelijkse onderneming normaal is voor een student. Iedereen was uitgeput en dat beïnvloedde ook ons looptempo. Maar ondanks de vermoeidheid van velen, zetten we door en verrijkten we onze kennis naarmate we meer bezochten. Via de Spaanse trappen en de Via Condotti, waar tot mijn grootste vreugde een Disneystore zat, liepen we naar Caffe Canova Tadolini. Dit leuke cafeetje was vroeger het atelier van Canova en later ook beeldhouwer Tadolini. Hier kon je nog vele exclusieve beelden bekijken van zowel Canova als Tadolini, terwijl we allemaal een drankje konden nuttigen (staand natuurlijk, want ergens zitten kostte meer geld).
Aansluitend begonnen we een kerkenroute waarbij we een paar van de mooiste kerken en kerkjes bezochten. Ik had niet verwacht dat dit zo mooi en interessant zou zijn. De kerken in Rome zijn niet te vergelijken met de kerken in Nederland. De katholieke kerken in Rome hebben prachtige schilderijen hangen en sommige schilderijen waren zelfs helemaal van mozaïek. Elke kerk die we hadden bezocht had zijn eigen geschiedenis, maar toch sloten deze achterliggende verhalen op elkaar aan. De plafondschilderingen in de St. Ignatius waren heel groot en mooi geschilderd en het meest bijzondere daaraan was dat de schilderingen alleen klopten qua perspectief vanuit een bepaald oogpunt. Zodra je de schilderingen van een andere kant bekeek, klopten de verhoudingen opeens niet meer. In de San Luigi dei Francesi hing een beroemd schilderij van Caravaggio op zijn originele plek. Dat was erg bijzonder, omdat veel bekende kunstwerken nu in een museum staan of in ieder geval niet meer op hun oude plek.
 
De vijfde dag
Op de vijfde dag van onze reis gingen we naar het Capitolijnse musea en aansluitend naar het Colosseum. Het Capitolijnse museum had zowel renaissancekunst als kunst uit de Oudheid. Het bekendste beeld dat er stond was natuurlijk het beeld van de wolf met Romulus en Remus. Het was bijzonder om te zien dat sommige Romeinse kunst nog zo goed bewaard was gebleven, zoals het hoofdsculptuur van keizer Constantijn.
Het Colosseum was heel anders dan dat ik me in gedachten had voorgesteld. Het was nog grootser. In het echt is het heel anders dan op de Google plaatjes. Heel veel was nog intact waardoor je het idee kreeg van een echt Romeins theater. Dit was ook de dag waarop we vrije tijd kregen in de middag en een keuzeopdracht gingen doen. Ik heb de keuzeopdracht van het privémuseum van Mario Praz gedaan, dat heel leuk was om te bezoeken, omdat het zo exclusief en klein was. Alle spullen die in het museum waren, waren curieuze en antieke spullen. We kregen een privé rondleiding van een Italiaan die geen Engels kon, maar dat maakte de ervaring van het museum nog leuker. Na het afronden van onze opdracht over Mario Praz, ging iedereen zelfstandig op pad. Vele meiden gingen winkelen. En een bezoekje aan de Disney Store zat er voor mij ook bij.
 
De zesde dag
Vandaag gingen we naar Pompeji. Het was een lange busrit naar Pompeji van ca. 3 uur, maar het bezoek beloonde ons voor het lange rijden. Pompeji was, net zoals het Colosseum, nog heel intact en dat maakte het bijzonder om door de straten van Pompeji te lopen. De huizen waren deels afgebrokkeld, maar nog steeds herkenbaar. Ook hebben we een badhuis gezien met hier en daar nog wat schilderingen. Pompeji leek een levensechte filmset voor een film over de Romeinse tijd. Natuurlijk hebben we ook de beroemde afgietsels van mensen gezien wat de vulkaanuitbarsting van de Vesuvius nog realistischer maakte. De hele dag waren we zoet met deze mooie bewaarde Romeinse stad. Pas in de avond waren we weer terug in Rome.
 
De zevende dag
De dag van ons vertrek was gekomen, maar dat betekende niet dat het activiteitenprogramma was afgelopen. ’s Ochtends vroeg moesten we onze kamers alweer verlaten en onze koffers ingepakt hebben. Met onze eigen bus reden we naar Tivoli waar we Villa Adriana gingen bezoeken. Deze oude Romeinse villa was uitgestrekt over een enorm gebied. Ruïnes werden omringd door onder andere laurierbomen. De latinisten en de kunstenaars scheidden hier hun wegen voor een poos, want ze gingen allebei een aparte opdracht uitvoeren. De kunstenaars mochten een scene in Villa Adriana natekenen en de latinisten gingen tekstjes vertalen (voor zover ik weet). De Villa straalde rust uit en er was bijna niemand. Vervolgens reden we naar Villa d’Este waar we eerst wat in de buurt gingen lunchen. Elke zitpauze voelde als een zegen na al dat lopen van de hele week. Na de lunch liepen we naar Villa d’Este. In een kerkje voor de ingang van Villa d’Este was er een bruiloft aanwezig. We liepen Villa d’Este binnen en we zagen spectaculaire grote fonteinen en kleine fonteintjes. Ook dit was natuurlijk de perfecte plek om wat fotootjes te maken met de glinsterende watervallen en fonteinen op de achtergrond. Er waren wel duizend fonteinen omringd door hoge bomen en planten. Dit alles lag tegen een steile helling op wat ook erg knap was.
Villa d’Este was dan echt de laatste activiteit. In onze snikhete bus waarvan de airco het niet deed, reden we naar het vliegveld. Toen we uitstapten, was het zelfs minder warm buiten dan dat het was in de bus, terwijl het buiten nog steeds zo’n 27 graden was. Om half zes stegen we op en namen we afscheid van Rome, en vooral van een prachtige reis door deze heel mooie stad.
 
belangrijke data
contactinformatie

Hermann Wesselink College
Startbaan 3
1185 XP Amstelveen
Tel. 020-6459751
E-mail: Hermann Wesselink College
Website: www.hethwc.nl