Cuba                  
Nieuwsbrief over Cuba: 3 juni 2018
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD 
 
  1. Commentaar: Oud of Nieuw?
  2. President Díaz-Canel laat nieuwe wind waaien door Cuba
  3. 'Terschelling vergelijken met Cuba gaat gewoon te ver'
  4. Cartoon: Er is overal water
  5. Granma censureert kritiek op nieuwe president
  6. Eerste editie Latin DIstrict op 22 juni
  7. Cuba, the Cook Book
  8. Waarom het politiek systeem in Cuba moet veranderen
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich hier voor een gratis abonnement aanmelden.
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven: klik hier
 
Voorgaande nummers
CubaTips als E-magazine verscheen voor het eerst in april 2002. Alle nummers vanaf 15 mei 2016 zijn hier op internet te lezen.   



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERDE
WEBLOG OVER CUBA
 
 
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Deze nieuwsbrief CubaTips is de grootste wekelijkse onafhankelijke nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
VRIJWILLIGERS



Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken: klik hier.
 
1. Oud of nieuw?
Ons commentaar op de actualiteit
Volgens de Vlaamse website MO/Mondiaal Nieuws laat de nieuwe president van Cuba, Diaz-Canel, ‘een nieuwe wind door Cuba waaien.’ Citaat: ‘Tijdens zijn eerste maand als president liet Miguel Díaz-Canel een nieuwe regeerstijl zien. Hij kwam buiten, luisterde naar de mensen en meed de pers niet.’  Het optimistisch getoonzette artikel hebben we als CubaTip hierna onder 2 bijgevoegd.

Diaz-Canel (57) werd op 19 april aangewezen als president en de vraag is gerechtvaardigd of één maand niet tekort is om al zo’n definitief oordeel te geven. De feitelijke gebeurtenissen in de afgelopen maand rechtvaardigen dit optimisme in geen geval. De website MO prijst Díaz-Canel omdat hij de pers niet meed. Worden dan de staatsmedia bedoeld die na de vliegtuigramp met de Boeing 737 zwegen over de verantwoordelijkheid van de Cubaanse autoriteiten, die het bijna 40-jaar oude vliegtuig huurden bij een Mexicaans bedrijf met een dubieuze achtergrond?

En Diaz-Canel mag dan ‘buiten komen’, vorige week vertrok hij toch voor een officieel bezoek naar Venezuela, op een moment dat grote delen van Cuba getroffen werden door overstromingen, oogsten werden bedreigd en 35.000 personen hun woning moesten verlaten. Twee Cubanen plaatsten een kritische reactie op de website van de partijkrant Granma. Zij schreven Díaz-Canel liever met de laarzen in de modder en slachtoffers helpend, te hebben gezien dan op staatsbezoek in Venezuela. Binnen enkele uren waren deze reacties van de website van Granma verwijderd.

Als MO/Mondiaal Nieuws gelijk zou hebben, had de Cubaanse pers de nieuwe president bij terugkeer in Havana, bestookt met kritische vragen. Die media waren er niet. Díaz-Canel werd op het vliegveld José Marti verwelkomd dor zijn voorganger Raúl Castro. Zoals vanouds.
 
De redactie
 
2. President Díaz-Canel laat nieuwe wind waaien door Cuba
Tijdens zijn eerste maand als president liet Miguel Díaz-Canel een nieuwe regeerstijl zien. Hij kwam buiten, luisterde naar de mensen en meed de pers niet. Die conclusie trekt de Vlaamse website MO. De media lieten Miguel Díaz-Canel tijdens zijn eerste weken als president onder meer zien in een vergadering met zijn ministerraad en tijdens wandelingen door de wijken van de hoofdstad.
 
‘De mensen zeggen dat je dit zo moet doen, zelf naar de mensen stappen die hard werken en weinig verdienen en met hen praten’, zegt Maria Caridad, die in een winkel in Havana werkt (ze wil niet met haar achternaam in de pers). ‘We hopen dat hij deze bezoeken voortzet, maar dan onaangekondigd, zodat ze hem niet misleiden.’
 
Op de fiets
Op het internet duiken verhalen op over Díaz-Canels periode als eerste secretaris van de Communistische Partij (PCC) in Villa Clara, een stad op 270 kilometer van Havana. ‘Toen je hem het minst verwachtte verscheen hij op de fiets. Dat was zijn manier van doen”, schrijft Kamilo, lezer van een digitale nieuwssite. ‘Het is zeer belangrijk dat de leiders met hun eigen ogen zien wat we aan het doen zijn en zo de dingen verbeteren’, vult een andere lezer aan. ‘Dat is wat een goede president moet doen’, besluit Carlos Crespo op de site.
 
Vliegtuigcrash
Ook na de vliegtuigcrash van 18 mei in Havana, die aan 111 mensen het leven kostte, was Díaz-Canel snel ter plaatse. (zie foto boven) Later zag men hem in het Instituut voor Forensische Geneeskunde, waar de slachtoffers geïdentificeerd worden, en in het Tulipán-hotel, waar hij de familieleden troostte. Op 20 mei nam de president deel aan de laatste dag van Meteoro 2018, de jaarlijkse oefening waarmee de overheid zich voorbereidt op aardbevingen, zware orkanen, ernstige droogte en andere rampen.
 
Economische depressie
Zowel de agenda van Díaz-Canel als de reacties van de mensen geven aan wat de belangrijkste uitdaging wordt voor de nieuwe regering: het land uit zijn chronische economische depressie halen.
De druk is groot, zegt politiek analist Carlos Alzugaray. ‘De meeste doelstellingen van de Richtlijnen (de hervormingen van 2011, IPS) heeft Cuba niet gehaald.’
 
Lees verder
 
3. 'Terschelling vergelijken met Cuba gaat gewoon te ver'
De Volkskrant van 28 mei plaatste een ingezonden brief van Martijn Schuurman uit Apeldoorn. De krant had een reortage geplaatst over oltimers in Terschelling en de liefhebberij en passie daaromheen. ‘Maar om het simpele feit dat Terschelling ook een eiland is te koppelen aan het wagenpark op Cuba, gaat me te ver,’ aldus Schuurman. Hier volgt de tekst van zijn Brief van de dag: Terschelling is geen Cuba.
 
Als liefhebber van oude auto’s en vooral van de passie van mensen die er alles aan doen om zo’n auto in topconditie te houden, heb ik genoten van de Uitgelicht met oldtimers op Terschelling (25 mei). Maar om het simpele feit dat Terschelling ook een eiland is te koppelen aan het wagenpark op Cuba, gaat me te ver. Cuba is een arm land met super-inventieve bewoners die alles wat maar enigszins hergebruikt kan worden ook hergebruiken, van gootsteenbakken tot kogellagers. Natuurlijk vallen de Amerikaanse auto’s uit de jaren vijftig heel erg op. Dit zijn echter nooit originele auto’s: er rijdt daar geen benzine slurpende V8 rond, want 99 procent van die auto’s is met kunst en vliegwerk voorzien van een oude stinkende dieselmotor uit Japan die via de voormalige Sovjet-Unie op Cuba terecht is gekomen.
 
Minder comfort
Deze inventiviteit zien we niet op Terschelling, hier gaat het meer om liefhebberij en goedkoop autorijden, want 40 jaar en ouder is immers belastingvrij en de verzekering van zo’n oud bakkie kost hooguit 10 euro per maand. Komt nog bij dat je op zo’n klein eiland toch weinig kilometers kunt maken, dus je kunt best met wat minder comfort uit. Ik verzeker u dat het geen pretje is om van Apeldoorn naar Amsterdam te rijden in een Pinzgauer, terwijl een rondrit Terschelling van een 30 kilometer juist een groot feest is.
 
4. Er is overal water
 
 
'Er is overal water'
'Behalve uit de kraan'
 
Cartoon van Santana
 
5. Granma censureert kritiek op nieuwe president
Op de website van de partijkrant Granma verschenen woensdag jl. twee kritische reacties over het bezoek van Miguel Díaz-Canel aan Venezuela. Terwijl grote stukken land in het midden van Cuba zijn overstroomd, 35.000 personen moesten evacueren en er 4 dodelijke slachtoffers zijn te betreuren, besloot de nieuwe president het officiële bezoek aan Venezuela door te laten gaan.
 

De reacties van Aby en Humberto die na enkele uren verdwenen
 
'Hij zou bij de mensen moeten zijn die hun huizen, hun oogst verloren,’ schrijft Aby. Enkele minuten laten laat Humberto weten dat hij de president liever ‘met laarzen aan had gezien, de slachtoffers hulp biedend’.
 
Weggehaald
Enkele uren later waren deze reacties weggehaald en waren er enkel nog lovende berichten over Canel’s reis naar Venezuela te lezen. Het is zeer zeldzaam dat Granma, orgaan van de Cubaanse Communistische Partij, kritiek toelaat op het politiek systeem, de leiders van de Revolutie of officiële functionarissen.
 
6. Eerste editie Latin DIstrict op 22 juni
Vrijdag 22 juni is de eerste editie van Latin District. Latin District is de nieuwe grote latin & R&B clubavond in Paradiso Amsterdam. De hits van nu, schudden op latin, reggaeton en dancehall, losgaan op de beste R&B en hiphop en voor de liefhebbers is er salsa en bachata in de benedenzaal.
 
1. Grote zaal: Latin Mix District
Mix van: R&B, Latin hits, reggaeton, dancehall.
 
2. Beneden zaal: Salsa District
Mix van: Salsa, Bachata, merengue
Workshop bachata
 
Nadere informatie:
- Datum: vrijdag 22 juni van 23 tot 5 uur
- Tijd:23 tot 5 uur
- Locatie: Paradiso, Weteringschans 6-8, 1018 SG, Amsterdam
- Kosten: vanaf 11,50 euro
- Kaartverkoop via deze link
 
7. Cuba, the Cookbook 
Sheryl Julian van de Boston Globe besprak een nieuw Cubaans kookboek. Het boek belicht de vele culturele en politieke achtergronden van de Cubaanse culinaire cultuur.
 
De Cubaanse keuken begon met de oorspronkelijke indigenasbevolking van Cuba. Hun eetgewoonten veranderden toen in de 16e eeuw Spaanse kolonisten het land bezetten. Zij brachten levende have, bonensoep en kruiden mee. Hun keuken werd beïnvloed door de Afrikaanse slaven die kookten in de keukens op de plantages (okra, bakbananen, tarowortelknollen). De Haitianen kwamen later na hun revolutie in 1791 (koffie, cacao) en de Chinezen die in  het midden van de 19e eeuw naar Cuba kwamen,  populariseerden het gebruik van rijst dat al op het eiland groeide.

Mix
In Cuba, the Cookbook (Phaidon, $49.95) analyseren Madelaine Vazquez Galvez and Imogene Tondre de kookcultuur in Cuba en leggen uit hoe er zo’n mix van cultures kon ontstaan. En wist u dat in de periode van de vriendschapsbanden met de Sovjet-Unie en duizenden Cubanen in Moskou studeerden, zij gek waren op borscht en beef Stroganoff?

Dit kookboek beschrijft het hele spectrum. Van de Moros y Christianos (Moren en Christenen; zwarte bonen en rijst) tot de Cubaanse sandwiches waarvan velen denken dat deze in Florida werden uitgevonden. En er is de Cubaanse gebakken rijst en de salsa criolla (tomatensaus met peper en komijn), het toetje Yucaflan en het ananassap met komkommer en mint. 
 
 
8. Waarom het politiek systeem in Cuba moet veranderen
Op de website Havana Times – de Engelstalige versie – schrijft El Repatriado dat hij maar moeilijk kan begrijpen waarom een groot deel van de Cubaanse bevolking geen politieke veranderingen wil. Zij willen liever veranderingen in de economie waardoor hun materiële omstandigheden veranderen. El Repatriado is net terug van boodschappen doen. Hij kocht o.a. sla, wat vlees, vis en verf. ‘Ik gaf 904 peso’s uit in een halve ochtend, meer dan het dubbele van de 405 peso’s die mijn zoon als onderwijzer maandelijks verdient’.
 
Volgens El Repatriado bestaat er een groot gebrek aan kennis over elk systeem dat anders is dan het castrisme. Dat veranderen betekent alles veranderen en dat is voor veel Cubanen beangstigend.
* Het uitbannen van de particuliere onderneming heeft geleid tot een passieve samenleving waar iedereen wacht tot hem wordt gezegd wat hem/haar te doen staat.
* Het monopolie van de staat op de media, ook in de opvoeding en de cultuur, heeft tientallen jaren achtereen op de al dan niet bestaande verschrikkingen van het kapitalisme gehamerd. De verschrikkingen van het castrisme werden verzwegen en genegeerd. 
* Het idee bestaat dat het onderwijs- en gezondheidsysteem zullen verdwijnen met het castrisme, alsof deze systemen nergens ter wereld voorkomen.
* Er is de stammenstrijd. Elke kleine oppositiegroep die kritiek uit, wordt onmiddellijk gekoppeld aan duivelse buitenlandse belangen waardoor repressie wordt gelegaliseerd.
* Er is de mix van natie, staat, vaderlandsliefde en communistische ideologie waar de regering zich van bedient.
* Het ontbreken van de vrijheid van vereniging en meningsuiting, het beletten van toegang tot de media en het recht om op het eiland of daarbuiten te verblijven, belemmeren de ontwikkeling van nieuwe ideeën en concepten.
 
9. Culturele Agenda
Muziek, exposities, lezingen enz.
* Camila Cabello: 13 juni in Amsterdam
Camila Cabello komt voor het eerst naar Nederland met een solo-optreden. De Cubaans-Amerikaanse zangeres en songwriter staat op woensdag 13 juni op het podium in AFAS Live in Amsterdam.
 
* Cubaanse pianisten in Bimhuis Amsterdam
In de komende maand staan er een aantal geweldige Cubaanse pianisten op het BIMHUIS podium: Ramón Valle en Fabian Almazan.
- Do 21 juni: Fabian Almazan trio
- Za 30 juni: Ramón Valle trio
Meer informatie: website met agenda van het BIMHUIS in Amsterdam

* Maykel Blanco y su Salsa Mayor: 28 september in Amsterdam
Maykel Blanco (Cuba) komt naar Nederland met zijn band ‘Salsa Mayor’. Hij is een van de populairste en meest veelbelovende artiesten en wordt in één adem genoemd met topbands uit Cuba zoals Los Van Van en Havana d’Primera. En het is volkomen terecht dat deze getalenteerde jonge Cubaan in korte tijd een grote bekendheid is geworden in de Cubaanse Timba-scene. Kortom op 28 september zal Maykel Blanco y su Salsa Mayor garant staan voor een knallend en swingend concert dat ons helemaal in Cubaanse sferen zal brengen, met daarna in de Upstairs een Afterparty (let op, hier kunnen maar 250 man in, dus vol is vol!)
Plaats: Zaal: Melkweg in Amsterdam. Aanvang: 19:30 uur. 
 
10. Het laatste nieuws
Dagelijks worden actuele berichten gepubliceerd in onze Cuba-weblog
* VN-leden doen Cuba 339 suggesties over verbetering mensenrechten (28 mei 2018)
143 lidstaten van de VN hebben Cuba aanbevolen een onafhankelijke nationale mensenrechtencommissie op te richten, gewetensgevangenen onmiddellijk vrij te laten en een einde te maken aan de intimidatie van mensenrechtenactivisten. De aanbevelingen zijn opgenomen in een ontwerpverslag over Cuba dat afgelopen week in Genève is goedgekeurd door een VN- Werkgroep die de vooruitgang evalueert die Cuba boekt bij het nakomen van zijn verplichtingen. Elk jaar evalueert de VN Mensenrechtenraad bij 14 lidstaten de situatie van de mensenrechten. Het eindverslag zal naar verwachting binnen enkele weken na afronding van de officiële vertalingen, worden gepubliceerd. Cuba krijgt de gelegenheid om te reageren op de aanbevelingen. Lees verder
 
Meer dan 15.000 Cubanen geëvacueerd door stortregens Alberto (29 mei 2018)
Meer dan 15.000 mensen in de provincies Sancti Spíritus en Villa Clara in Midden – Cuba, zijn geëvacueerd als gevolg van gezwollen rivieren, stijgende waterstanden in reservoirs en overstromingen, veroorzaakt door hevige stortregens afkomstig van de subtropische storm Alberto. Lees verder 

* Inwoners Oud Havana slapen op stoep wegens instortinggevaar (30 mei 2018)   
Een ledikantje, een groot bed en een buggy zijn de eerste zaken die voorbijgangers zien, als ze de portieken van Calle Zulueta in Oud-Havana passeren. Op nummer 505 bivakkeren negen wanhopige gezinnen liever in de open lucht dan in het door de autoriteiten onbewoonbaar verklaarde gammele gebouw. Zij vrezen dat door de hevige regenval veroorzaakt door de subtropische storm Alberto, hun huis zal instorten. Lees verder
 
* Vier doden en 35.000 geëvacueerden door subtropische storm Alberta (31 mei 2018) 
Cuba is nog maar nauwelijks hersteld van de verwoestende orkaan Irma en het eiland word opnieuw getroffen door een ramp, ditmaal is het de subtropische storm Alberto. De overvloedige regens troffen vooral de provincies Cienfuegos, Sancti Spíritus en Villa Clara. Behalve de schade aan de infrastructuur, woningen en gewassen, werden tot nu toe vier dodelijke slachtoffers gemeld. Meer dan 35.000 Cubanen zouden op dit moment zijn geëvacueerd. Lees verder
 
* Zes maanden geen bezoek voor gevangen dissident (1 juni 2018)
Politiek gevangene en mensenrechtenactivist Eduardo Cardet mag zes maanden lang geen bezoek ontvangen vanwege ‘het verspreiden van vals nieuws’. Eduardo Cardet is de voorman van de Movimiento Cristiano Liberación (MCL) / Christelijke Beweging van Bevrijding. Hij zit al anderhalf jaar gevangen vanwege ‘belediging van de autoriteiten’. Amnesty International heeft de campagne voor vrijlating van Cardet hervat. Cardet is sinds het overlijden op 22 juli  2012 onder verdachte omstandigheden van Oswaldo Payá, Nationaal Coördinator van het MCL. Lees verder
 
* Wat te doen met de First Lady van Cuba? (2 juni 2018) Wie is toch die vrouw gekleed in zwart en paars, naast president Miguel Díaz-Canel tijdens zijn bezoek woensdag jl. aan Venezuela? Voor de Cubaanse staatsmedia bestond ze aanvankelijk niet. Op de  foto’s over dat bezoek in de staatsmedia werd Liz Cuesta Peraza, echtgenote van president Díaz-Canel, niet genoemd. Lees verder