thuis | webwinkel | help | over | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedinflickrgoogle+

Pulmonaria longifolia subsp. cevennensis: niet alleen prachting lang smal gevlekt blad maar ook leuke bloemen.

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

'Yellow Debut'; bijna wilde tomaatjes die niet ziek worden en zoet zijn als snoep.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

- moestuindagen - eetbare tuin – kleinfruit - kruiden - zaden, boeken en een hapje -


komend weekeinde 11 en 12 mei 2013:

de onvergetelijke groentedagen

Het feest van de eetbare tuin.

Ik ben jullie echt niet vergeten maar het is al de hele week razend druk op de kwekerij en ik heb mijn tijd vooral gestoken in de beschrijvingen van de vele leuke nieuwe soorten en cultivars die speciaal voor deze dagen zijn opgekweekt. Je kunt ze nu alvast opzoeken in onze webwinkel.

Daar bestellen is af te raden, de meeste groenteplanten zijn te teer voor verzending. Kom ze vanaf zaterdag 10:00 uur lekker zelf uitzoeken en kom op tijd, want het zijn heel veel soorten in kleine aantallen. Het meeste raakt dit weekeinde al uitverkocht.

Eten uit eigen tuin, moestuinieren, biologisch, eetbare planten, groenten en kruiden zijn tegenwoordig een soort rage. Voor ons zijn ze al bijna 30 jaar dagelijkse kost. We genieten natuurlijk plaatsvervangend van de extra aandacht en zien elk jaar met veel plezier meer opvallend vrolijke gezichten op deze dagen. Het is ons grootste evenement geworden en geniet zelfs meer belangstelling dan de altijd al druk bezochtte lavendeldagen.

Zaterdag en zondag 11 en 12 mei van 10:00 tot 17:00 uur, toegang en parkeren gratis.

Speciaal voor deze dagen kweken we vele tientallen vaak onbekende rassen tomaten, paprika, peper, aubergine, pompoen, courgette, kolen en andere groenteplanten. Ook eenjarige kruiden zoals rucola, venkel, dille en koriander worden voor deze dagen gezaaid en opgepot. Vanzelfsprekend gebeurt dit in biologisch bemestte turfvrije potgrond en worden hierbij, net als bij de rest van de planten die we kweken, geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruikt.

zeekool, Crambe maritima is een heerlijke maar ook prachtige delicatesse

We willen met deze dagen duidelijk maken dat er nog heel veel bijzonder goede groenterassen te ontdekken zijn die niet eens de kans kregen vergeten te worden en inspireren hier zelf mee aan de slag te gaan. Het hoeft niet ouderwets te zijn om goed te smaken.

De grootschalige teelt en afzet via steeds groter wordende supermarktketens zijn welliswaar zeer efficiënt maar sluiten helaas ook veel heerlijkheden uit. Transportbestendigheid, houdbaarheid in de schappen en een uniform uiterlijk zijn belangrijker geworden dan smaak. Het resultaat is eenheidsworst in het groenteschap. Groenten uit eigen tuin verhouden zich tot wat in supermarkten te koop is als een symphonieorkest vergeleken met een cassettebandje. Echte rijkdom groeit het best dicht bij huis.

Behalve groenteplanten en kruiden zijn er nu ook heel veel verschillende soorten kleinfruit zoals bijzondere bessen, kiwi's, druiven, bramen, frambozen, aardbeien, vijgenstruiken en druiven geselecteerd op smaak en geschiktheid voor ons klimaat en biologische teelt.

Vaste rucola, is heerlijk in salade, en kan in een droge bloemenwijde verwilderen.Een zeer zoete zwarte tomaat is 'Black Krim'Witte aubergine smaakt inderdaad zo romig als ze er uit ziet.Chaddar, de oranje bloemkool is extra zoet.

Zwarte, groene, gele, paarse en witte tomaten, oranje en paarse bloemkolen, witte, gele en reusachtige aubergines, scherpe en zoete pepers, hertshoornweegbree, witte aardbeien en nog veel meer.

Welke groenteplanten er zijn kun je vanaf vrijdag in onze webwinkel opzoeken.

Niet alles kan worden opgestuurd, ze staan er hoofdzakelijk zodat je je bezoek aan de kwekerij kunt voorbereiden.

Het zijn vooral veel soorten in kleine oplage.

Er is ook een marktje met onder andere:

tuinzaden en tuinboeken

Een van onze schuren wordt door tuinzaden&zo ingericht als een goed gesorteerde en uitgebreide zadenwinkel. Je kunt je zaden natuurlijk online bestellen maar wat is er nu lekkerder dan zelf die knisperend ritselende zakjes uit het rek te trekken? Biologische zaden onder andere van de Bolster voor je moestuin, bijzondere in- en uitheemse soorten van de Cruydthoeck, eenjarige kruiden, vlinderplanten en nog veel meer. Jaap weet altijd precies wat we zoeken en komt er nu ook nog eens precies op het juiste moment mee. Hij is ook de man achter planteenboek en neemt dus ook de bijpassende tuinboeken mee. Dit weekeinde heeft hij net de zaden van Franchi, de Italiaanse zaadfirma (sinds 1738) binnen. De originele Italiaanse moestuin binnen bereik met rassen die je verder alleen op Toscaanse groentemarkten ziet.

Onze tijd is beperkt, dus kweek alsjeblieft zelf ook wat op uit zaad. Het is een duurzaam plezier, te leuk om het niet te doen. Veel eenjarige kruiden kun je beter ter plaatse zaaien dan in een potje kopen. Daarom hebben we Jaap uitgenodigd.

kookerij Lahaye

Is er met confituren, geleien, chutney's, sauzen, appel-perenstroop, en veel meer huisgemaakte lekkernijen. Nieuw zijn de huisgemaakte verse kruidenroomkaas, smoky tomato ketchup, bieten chutney, biermosterd met knoflook of Provençaalse kruiden en...chocolade pasta!

Eten en drinken is ook mogelijk. De kookerij zorgt voor feestelijke hartige en zoete hapjes
.

Camac Machi

Is een bijzondere pottebakker uit Roermond met ambachtelijk middeleeuws tuin en keuken aardewerk.


Het wordt weer een geweldig plantenfeest, we verheugen ons op je komst. Maar we verwachten grote drukte, dus vertel het alleen door aan je allerbeste vrienden.

Komend weekeinde; zaterdag en zondag 11 en 12 mei 2013 van 10:00 tot 17:00 uur, toegang en parkeren als altijd gratis.

'Anablanca' de witte annanas aardbij.Aubergine is een van onze favoriete groenten, we kweken ze in alle soorten en maten.'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.

wat een weer


De tuin heeft niet zo zwaar geleden deze winter, maar de tuinier zo veel te meer. Het was niet eens echt koud. Maar er wilde maar geen eind aan komen. En met verbazing constateer ik dat ik nu misschien voor het eerst in mijn leven verheugd ben over de regen van de afgelopen dagen. Het heeft hier 3 maanden amper geregend. En regen is toch de gangmaker van het voorjaar.

Alles was eerst een maand, toen drie weken, uiteindelijk twee weken later en botst nu op elkaar. We zien de vreemdste bloeicombinaties en bollen ploffen open. Maar de groenteplanten zijn eigenlijk nog grotendeels precies op tijd klaar. Sommige zijn nog een week te klein, of nog niet helemaal doorworteld. Van de basilicum zijn alleen nog de meest koude bestendige soorten klaar Maar het meeste is precies pasklaar.

ook open


Het
Hostaveldje is dit weekeinde natuurlijk ook open net als ons van 10:00 tot 17:00 uur.

andere themadagen in 2013


19 en 20 mei pinkplant, extra open voor Pinksteren

15 en 16 juni Mediterrane plantendagen, winterharde planten en kruiden in de hoofdrol, arisanale markt

13 en 14 juli Lavendeldagen, markt met demonstraties, terras

17 en 18 augustus Salvia en prairieplantendagen, Indian Summer, langbloeiende planten en siergrassen

28 en 29 september pompoen parade, verschillende pompoenkwekers met tientallen verschillenden pompoen, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt


downloads en links

Een uitvoeriger overzicht van alle activiteiten in 2013: BastinProgramma2013.pdf

Een constante stroom nieuwtjes en helpdesk voor tuinvragen via twitter: @aalbeek of @kwekerij_bastin

Actuele foto's zijn onder andere te vinden op onze Flickr pagina: flickr.com/photos/kwekerij_bastin

Kletsen, meer foto's zien, 'Leuk vinden' en 'bevrienden' kan via profiel en Facebook pagina: Roger Bastin en kwekerij BastinMet groente groet, Roger Bastin

Aanmelden, afmelden of gegevens wijzigen voor deze nieuwsbrief kan hier.