Nieuwsbrief 13 mei 2014
 
Bijscholingsprogramma voor professionals  
 
 Het BivT is opgericht door therapeuten voor therapeuten en is het onafhankelijke instituut voor praktijkprofessionalisering. De vergaarde kennis kan direct gepraktiseerd worden zodat je als therapeut je cliënten nog beter van dienst kan zijn. Vanzelfsprekend zijn alle bijscholingen geaccrediteerd voor studiepunten. 
 
 
Deze week uitgelicht
 
Blokkades tijdens therapie
 
Start: zaterdag 31 mei 2014
Locatie: Den Haag
Aantal dagen: 1
Docent: Rita Gras
 
Veel mensen benutten hun kwaliteiten niet in alle situaties even optimaal. Dit is bijvoorbeeld zo wanneer ze in weerstand en blokkades terecht komen. `Weerstand' is te beschouwen als een verzet of afweer tegen iets nieuws, tegen de wijze waarop advies gegeven wordt of de manier waarop iemand zich gedraagt. Het komt ook regelmatig voor dat de boodschap (inhoud) en de boodschapper (persoon) aan elkaar gekoppeld worden, zodat de boodschapper de schuld krijgt van het (vervelende) bericht. Dit kan een rol spelen bij een slecht-nieuwsgesprek. In de bijscholing Blokkades tijdens therapie leert u omgaan met deze blokkades en weerstand in uw praktijk.
 
Doel
Deze workshop geeft achtergrond informatie. Welke fenomenen kunnen we tegenkomen, hoe kunnen we ze duiden en nog belangrijker, hoe gaan we er mee om? Welke middelen kunnen we inzetten om weerstanden om te buigen of zelfs te benutten. Naast het zoeken naar de oorzaak van weerstand is het ook van belang na te gaan wat het nut er van is. Vaak is verzet tegen iets nieuws natuurlijk en functioneel. Als iemand met een onuitvoer­baar idee komt, dan is het verstandig je daartegen te verzetten. Misschien leidt dit verzet tot aanpassing van het idee, waardoor het wel bruikbaar is.
 
Programma
In het ochtendprogramma gaan we na een theoretische inleiding aan de slag met praktijk oefeningen. Welke verschijnselen en mechanismen hebben weerstand bij de cliënt. Weerstand heeft directe en indirecte communicatie in zich en beide vormen zullen besproken worden.
 
Het middagprogramma is gewijd aan het werken met weerstand en blokkades.
  • Welke persoonlijkheids-typeringen komen we tegen, wat zijn hun blokkades?
  • Hoe kunnen we ze behandelen? 
  • Wat kunnen knelpunten zijn ? 
  • Op welke aspecten dienen we te letten bij de afronding van de therapie. 
  • Hoe kunnen we de effecten van de therapie nog extra versterken. 
Kortom, een workshop vol handige tips en ervaringen waarmee u uw professionaliteit kunt vergroten.
 
Voor meer informatie over deze bijscholing kijkt u hier.
 
 
 
Tekenen als interventie
 
Start: vrijdag 6 juni 2014
Locatie: Beverwijk
Aantal dagen: 2
Docent: Clarisse Mirandolle
 
Tijdens het therapeutisch begeleiden van mensen van alle leeftijden, is het gebruik maken van tekeningen een interventietechniek die veel informatie kan geven over een situatie of een gemoedstoestand waarin de cliënt zich bevindt. Een cliënt vertelt iets in zijn tekening en wij kunnen aan de hand van de universele en symbolische betekenis, deze beeldende taal leren 'verstaan'. De beeldende taal heeft geen woorden, maar wij kunnen er in samenspraak woorden aan gaan geven. Kinderen zullen als vanzelf gaan tekenen, als ze het materiaal zien en het beschikbaar is in de praktijk. Jongeren en volwassenen zijn eenvoudig in beweging te krijgen door een opdracht. Het plezier van het tekeningen, of het opnieuw beleven van het tekenen wordt door velen als positief ervaren.
 
Doel
Tekens en signalen leren verstaan van tekeningen. Systematisch leren kijken zonder vooroordelen of invullingen. Het is uiteindelijk alleen de cliënt, de maker zelf, die het antwoord ( vaak deels/ geheel onbewust) weet.
 
Tekeningen en/of tekenopdrachten leren gebruiken bij:
  • Blokkades en psychische afweerreacties
  • Vastgelopen gesprekken
  • Trauma en heling
 
Let op! Je hoeft niet te kunnen tekenen om aan deze nascholing mee te willen doen.
 
Programma
 
Theorie:
  • Beknopte psychologische ontwikkeling van een kind.
  • Ontwikkeling kindertekening
Praktijk:
  • Interventie technieken d.m.v. tekenen
  • Gezamenlijke besprekingen
 
Voor meer informatie over deze bijscholing kijkt u op onze website.
 
 
 
Deelpersoonlijkheden
 
Start: zaterdag 7 juni 2014
Locatie: Den Haag
Aantal dagen: 1
Docent: Barbara Nanninga
 
Iedereen herkent bij zichzelf verschillende gemoedstoestanden. Soms heeft u geen enkel idee waar deze gevoelens vandaan komen. De ene dag voelt u zich verdrietig en eenzaam, de dag erop kunt u het idee hebben alles weer aan te kunnen. Helaas kunnen (traumatische) gebeurtenissen zorgen voor een onbalans tussen delen. Een kind dat wordt geslagen en te klein is om hulp te zoeken kan gevoelloos worden voor de pijn om zichzelf te beschermen. Het kind leert zo om zich af te sluiten als het gekwetst wordt. Het afsluiten wordt dan een verdedigings- of overlevingsmechanisme wat het kind gedurende zijn verdere ontwikkeling met zich meeneemt. Als een persoon zich hier niet van bewust is zal het als volwassene nog steeds dit mechanisme inzetten als het gekwetst wordt. Helaas hebben we nu te maken met een ‘verstoord ik'.
 
Door middel van het werken met delen kunt u de delen weer in balans brengen door inzicht te krijgen in de oorzaak van de onbalans. Elke onbalans kan ontrafeld worden, of dat nou gaat over het hierboven beschreven voorbeeld of over onzekerheid, agressie, innerlijke conflicten, lichamelijke klachten of zelfs een ziekte.
 
Doel
U krijgt inzicht in de verschillende deelpersoonlijkheden die volgens een doeltreffende methodiek kan worden benaderd. U leert deelpersoonlijkheden te onderzoeken en hun drijfveer van aanwezigheid te doorgronden om deze via methodiek uit te werken
 
Programma
  • Theorie omtrent deelpersoonlijkheden, door middel van een visualisatie zal je een deel van jezelf ontmoeten/leren kennen.
  • Behandeling stappenplan: 'werken met delen'
  • Voorbeeldsessie oefenen (2 aan 2) onder begeleiding
 
Voor meer informatie en inschrijven kijkt u op onze website.
 
 
 
 
 
Medische basiskennis deel 1 - CPION geaccrediteerd
 
Start: dinsdag 10 juni 2014
Locatie: Den Bosch
Aantal dagen: 10
Docenten: Dr. Ruud Kloek, Drs. Anita de Nennie, Dr. Pieter van Amerongen
 
 
 
EFT - Emotional Freedom Techniques
 
Start: vrijdag 13 juni 2014
Locatie: Zwolle
Aantal dagen: 2
Docent: Drs. Steven de Nie
 
 
 
Familieopstellingen met kinderen
 
Start: vrijdag 30 mei 2014
Locatie: Den Bosch
Aantal dagen: 4
Docent: Cisca Holkamp
 
 
 
Ericksoniaanse hypnotherapie
 
Start: zaterdag 31 mei 2014
Locatie: Beverwijk
Aantal dagen: 3
Docent: Petra Elst
 
 
 
 
Opleiding tot 'Integratieve psychotherapie therapeut' (ECP)

 
 
Start: zaterdag 20 september 2014
Locatie: Beverwijk
Aantal dagen: 18.5 (1e jaar)
Docenten: o.a. Phillipe Vrancken, Hans Koolen
Opleider: Academie Integratieve Psychologie en Psychotherapie
Accreditatie: ECP - EAIP - EAP
 
 
BivT hoofdlocatie:
Koningstraat 75a (achter)  1941 BB  Beverwijk
secretariaat: 0251-222210 maandag t/m vrijdag 10.00 tot 17.00 uur.
  
Het BivT heeft het @ bestand met de grootste zorg samengesteld. Gegevens worden nooit voor enig ander doeleinden aan derden overgedragen. Stelt u echter geen prijs op nieuws of andere berichtgeving van het Bijscholing instituut voor Therapeuten, dan kunt u zich uitschrijven via de link onderaan deze mail of op www.bivt.nl.