maart 2017
Handboek "Samen op Pad" geactualiseerd
Het handboek 'Samen op Pad', de 'bijbel' op het gebied van toegankelijke voorzieningen voor mensen met een beperking in natuur- en recreatiegebieden, is deze maand volledig geactualiseerd door de beide auteurs Job Haug en Ton Kwakkel. Het 'SOP', zoals het handboek in de wandelgangen is gaan heten, bevat sinds deze editie ook verwijzingen naar de website www.goedevoorbeelden.nu, waarop veel voorbeeldmateriaal te vinden is over het toegankelijk maken van voorzieningen in natuur- en recreatiegebieden.
 
 
Jaarverslag 2016 Groen & Handicap
Het Jaarverslag 2016 van Kenniscentrum Groen & Handicap is verschenen. Het verslag bevat een uitgebreide opsomming van de activiteiten die Groen & Handicap vorig jaar heeft ontwikkeld en een aantal ideeën van het bestuur over de plannen in het komende jaar.
Het Jaarverslag 2016 is hier als pdf-bestand te downloaden en hier als Word-bestand.
 
 
Losloopgebieden voor honden met rolstoelvriendelijke paden
Op de website http://www.doggydating.com/losloopgebieden vindt u 452 losloopgebieden in heel Nederland, waar honden los mogen lopen èn waar de paden rolstoeltoegankelijk zijn.
 
 
Hoe de komst van een blindengeleidehond je leven kan verrijken
Imari de Haan, bestuurslid van Kenniscentrum Groen & Handicap is al haar hele leven slechtziend en heeft een paar weken geleden een nieuwe blindengeleidehond gekregen. Hierdoor kan zij zelfredzaam blijven en zelfstandig haar weg vinden.
De nieuwe blindengeleidehond geleidt haar namelijk om obstakels heen en zorgt er dus voor dat zij niet tegen (lantaarn)palen aan loopt en over kleine opstaande randen of stoepranden valt. Daarnaast geeft de hond, ondanks dat hij geen navigatiehulpmiddel is, haar het vertrouwen dat zij samen hun weg gaan vinden.
Het hele verhaal van Imari vindt u hier.
 
 
 
Nieuw-Wulven-project van start
Op 14 maart is een begin gemaakt met een project dat ervoor moet zorgen dat het parkbos Nieuw-Wulven, tussen Bunnik en Houten, optimaal toegankelijk wordt voor mensen met een beperking. Er zijn namelijk plannen om in Nieuw-Wulven een theehuis en een aantal trekkershutten te realiseren. Kenniscentrum Groen & Handicap heeft het initiatief genomen om samen met de betreffende ondernemers én met de lokale gehandicaptenplatforms en Staatsbosbeheer te onderzoeken of het mogelijk is om het theehuis en een van de trekkershutten rolstoeltoegankelijk te laten maken. Ook wordt gekeken naar de bereikbaarheid van het theehuis (gehandicaptenparkeerplaatsen, een verhard pad, geen drempels) en wordt onderzocht of het plaatsen van een aangepaste picknicktafel tot de mogelijkheden behoort. Staatsbosbeheer is bezig om een aantal onverharde paden te verharden, zodat ook mensen met een rolstoel of rollator daar gebruik van kunnen maken. We houden u in deze nieuwsbrief op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.
 
 
 
Deze nieuwsbrief is een uitgave van:  Kenniscentrum Groen & Handicap
aanmelden voor de nieuwsbrief: tonkwakkel@natuurzonderdrempels.nl
Gesteund door: