'Op een Blaadje'
Kook- en Voedingsadviesbureau
 
 
Nieuwsbrief no. 10. Juni 2010
 
 
 
 
Beste Beste Abonnee van de Nieuwsbrief,,
 
Nog even en dan is het zomer. Tijd voor korte rokjes en korte nachten, dus ook een korte nieuwsbrief!
 
Vakantie
  
Voor veel mensen is vakantie iets om naar toe te leven. Maar op reis gaan kan ook spanning geven. Er is nog zoveel te regelen vóór je weg kan.
Een paar nuttige tips: ga vooral niet moe op reis en neem geen liters energiedrankjes mee om jezelf mee op te peppen. Gebruik liever Instant Energy B12, te koop in handige portieverpakkingen. Het houd je alert en energiek.
 
Neem een doorgesneden citroen mee om aan te likken. Citroen trekt samen en haalt je 'ik' er weer helemaal bij. Gebruik niet teveel suiker want na elke pep komt een dip. Eet liever fruit en drink veel water en las dan af en toe een toilet-stop in.
 
Bij mij zit de vakantie er op. De reis ging naar Zuid-Spanje met de auto. Hondje mee, tentje mee. Het was een hele rit waar we ruim de tijd voor namen. Het was een prima vakantie. Het Spaanse ritme is iets dat ik graag zou beheersen. Wie weet met een yogales? ....
                                                                       
 Mesquita te Cordoba
 
Overal varkensvlees:
 
Op vakantie was er tijd om kruiden te plukken en mee te experimenteren en kokkerellen. In Zuid-Spanje viel mijn oog op een enorme grote soort venkel van wel 160 cm hoog. Na opslaan van de determinatiegids bleek het om de Ferula communis te gaan die inderdaad Reuzenvenkel heet. Een prachtige plant die niet zo lekker smaakt als zijn soortgenoot en alleen gebruikt wordt bij kalknagels.
 
 
 
Net als in Frankrijk waren er locale marktjes met kruiden en thee, daar kunnen ze wat van daar!
 
 
 
De Alpujarra staat bekend om zijn gedroogde hammen. Overal wordt het gegeten, hangen ze te drogen en lopen mensen met pakken gedroogde ham over straat.
Deze foto uit een supermarkt ontmoedigde mij wel in mijn idee Beste Abonnee van de Nieuwsbrief,, dat het voor de dieren beter moet en kan. In deze hele vakantie geen varken gezien of het moeten die dieren in vrachtwagens op de snelweg zijn geweest. Maar elke winkel hangt er wel vol met achterhammen en daar zijn toch heel wat varkens voor nodig....
 
 
En deze schone slaapster is Esta, onze (Spaanse asiel-)hond. Zij vond het maar saai dat gefotografeer en gesnuffel aan kruiden en orchissen. De Tongorchis is in Zuid-Europa een algemeen voorkomende plant. Hij heeft geen medische noch culinaire eigenschappen. Misschien ruikt hij slaapverwekkend...
 
De open tuindag én de High Tea komen eraan:
 
Kom eens langs op de moestuin om te komen kijken, van alles te proeven, te plukken en vragen stellen over voeding, gezondheid en het Energieherstelplan: www.energieherstelplan.nl. Ook is er, indien gewenst, uitleg over biologisch tuinieren. 
Deze maand op vrijdag 11 juni, verder elke 1e woensdag van de maand. Welkom van 10-12 uur, kosten € 10,- per persoon incl. koffie, thee en lekkers. 
 
Of kom naar de High Tea op vrijdag 25 juni. Aanvangstijd 14.00 uur. De kosten zijn € 25,- per persoon. Je kunt reserveren door tijdig te mailen naar:
 
De Volkstuinvereniging is gelegen aan de Van der Aartweg 25 te Haarlem. Als je het hek bent gepasseerd vind je de moestuin aan de Maluslaan 6.
 
Moestuin zomer
 
Zomerprogramma bij Villa Uitzicht:
 
In de maanden juni, juli en augustus zijn er allerlei activiteiten in Villa Uitzicht te Hillegom zoals heerlijke retraites en korte trainingen Mindfulness.
De meerwekelijkse Mindfulnesstrainingen (ook voor ouders en kinderen) starten begin september.
De training Mindfulness en Gewichtsbeheersing van 8 bijeenkomsten begint op dinsdag 28 september (17-19 u). Deze training is een samenwerkingsverband van Mindfulnesstrainer Trees van Hennik van Villa Uitzicht en Praktijk 'Op een Blaadje'. Bij deze training leer je in 8 weken je automatismen en denkpatronen herkennen en ombuigen. Kijk voor meer informatie op www.villauitzicht.nl
 
Kon het maar altijd vakantie zijn:
 
 
Even lekker uit de dagelijkse sleur, luieren, ontspannen genieten van de dag. Meer tijd voor jezelf en voor de ander. Van hectiek naar slow motion. Wat ziet de wereld er dan anders uit.
Als je zelf relaxt bent, lijkt de wereld om je heen ook relaxt te zijn. Je kan meer hebben, geniet meer van de dingen, bent milder voor jezelf en voor anderen en niet zo gauw aangebrand. Om maar wat zaken te noemen.
Grappig eigenlijk dat we dat onszelf wèl toestaan in vakantieperiodes maar dat het o zo moeilijk is om dit ‘tempo’ aan te houden in onze dagelijkse leven na een vakantie. Dat is vaak nog een hele uitdaging. Vakantie, een mooie levensles!
 
Kijk voor het actuele zomerprogramma op www.basicbalance.nl
 
Agenda:
 
NATUURWINKEL HOOFDDORPelke laatste woensdag van de maand ben ik te gast in de natuurwinkel om te koken: 30 juni thema GLUTENVRIJ koken, 28 juli en 25 augustus. Voor informatie: info@opeenblaadje.nl of www.natuurwinkel.nl
 
INLOOPOCHTEND: voor vragen over voeding en gezondheid start weer in september. Incidentele afspraken kunnen, na telefonisch overleg, worden gepland.
Adres: J. Michaëlpad 108, te Velserbroek.
 
OPEN TUIN: eenmalig op vrijdag 11 juni en verder op elke eerste woensdag van de maand7 juli, 4 augustus, 1 september en 6 oktober. Welkom van 10-12 uur, kosten € 10,- per persoon.
 
HIGH TEA: dit is een aankondiging voor diverse high tea's op een ydillisch plekje.
Op vrijdag 25 juni, vrijdag 30 juli, vrijdag 27 augustus en donderdag 9 september, aanvang 14.00 uur.
 
D' AUVERGNE: medio augustus kun je mee voor een 'Body & Mind' in de Auvergne.
Zet maar vast in je agenda! www.franshuisvakantie.nl
 
MOLLENVLIED: Drie-/vierdaagse sapvastenkuur onder begeleiding van vrijdag 17 t/m zondag 19, met uitloopmogelijkheid naar maandag 20 september. Vraag info aan bij info@opeenblaadje.nl / Voor een sfeerimpressie kijk op: www.mollenvlied.nl
 
MINDFULNESS & GEWICHTSBEHEERSING van 8 bijeenkomsten begint op dinsdag 28 september (17-19 u).
 
LOOPGROEP: Er wordt nog altijd gelopen door een kleine groep op dinsdagavond vanuit Santpoort-Noord. Het tempo ligt gemiddeld hoog. Lopen met Nordic walkpoles is mogelijk (eigen poles meebrengen). Wil je mee met de loopgroep mail me dan even.
 
Koken in de natuurwinkel:
 
Elke laatste woensdag van de maand ben ik aan het koken in de Natuurwinkel te Hoofddorp. Een ruime zaak met een groot assortiment en een prachtige groente/fruit- en broodafdeling. Kom gezellig even langs om te proeven. Kruisweg 1047, 2131 CS Hoofddorp.
 
Zwembroek, badpak en BMI:
 
Zomers speelt ons gewicht vaak wat meer een rol dan 's winters. Zowel bij mannen als bij vrouwen. De zomerkleding die minder camoufleert, de zwembroek of bikini of het tennisshort dat er weer aan zit te komen. Visueel gaat het vooral om hoe je je voelt. Dit straalt mee in je lichaamshouding. Maar voor wie cijfers willen zien en een houvast zoeken in feiten is er de BMI.
De Body Mass Index (BMI) is een maat die aangeeft of je overgewicht hebt of niet. Puur op basis van gegevens.
Je berekent je eigen BMI door je gewicht te delen door de lengte in het kwadraat. Het gewicht neem je in kilo’s. Je lengte neem je in meters.
 
Bijvoorbeeld: gewicht: 85 kg, lengte: 1,75 m, de lengte in het kwadraat is:
1,75 x 1,75 = 3,06. Het gewicht (85) delen door de lengte in het kwadraat (3,06).
BMI = 85 delen door 3,06 = 27,78
 
Je BMI-waarde kun je als volgt "vertalen":
Onder de 18,5 ondergewicht
Tussen 18,5 en 24,9 gezond gewicht
Tussen 25 en 29,9 overgewicht
Boven de 30 adipositas / obesitas
 
Naast de BMI is de buikomvang van belang. De buikomvang meet je tussen de onderste rib de bovenkant van het heupbot. Richtlijn hiervoor is voor de man en vrouw verschillend:
 
Man Vrouw
Gezond Onder 94 cm Onder 80 cm
Neiging tot overgewicht Tussen 94 en 102 cm. Tussen 80 en 88 cm.
Overgewicht Boven 102 cm Boven 88 cm
 
Bij een te grote buikomvang is er teveel vet in de buikholte opgeslagen wat een risico is voor hart- en vaatziekten, diabetes type II.
Dus ook al is je BMI nog (net) goed, maar je buikomvang te groot, dan is het aan te raden daar actief wat aan te doen. Met de lange avonden een (kort) rondje joggen is een goede stap.
 
 
 
Kook- en voedingsadviesbureau
'Op een Blaadje'
J. Michaëlpad 108, 1992 AV Velserbroek
 
Stuur deze e-mail door naar een vriend