thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedin

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

burgemeester Sjaak in de kwekerijtuin

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

oogstfeest - pompoenen en kalebassen - brasserie - pompoenmarkt - rozemarijn - potlavendel - planttijd

Pompoen Parade

pompoenen ruiken, zien, aanraken en proeven

komend weekeinde: zaterdag en zondag 30 september en 1 oktober 2017

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang en gratis parkeren

Onze laatste themadagen van dit jaar zijn misschien wel de meest kleurrijke van allemaal. Vanaf donderdag wordt de pompoen tentoonstelling opgebouwd. Ze zijn te koop vanaf zaterdag 10:00 uur.

Niet alleen zijn die pompoenen nu zo feestelijk.

Zoals altijd rond deze tijd is er nu ook een nieuwe lichting en rijke voorraad verleidelijke, versgekweekte, vaste planten die graag in je tuin ongestoord willen doorgroeien nu de grond nog zo lekker warm is.

Wat zijn pompoendagen?de assenpoesterpompoen

Verschillende pompoenkwekers tonen en verkopen hun kleurrijke oogst pompoenen, kalebassen en siervruchten. Je maakt kennis met vele tientallen oude en nieuwe soorten van deze heerlijke zoete herfstgroente.

Pompoenen zijn met recht geliefd als sierobject, maar je kunt ze bijna allemaal opeten als je er op uitgekeken raakt.

Je kunt de vruchten kopen, maar van veel soorten zijn ook de zaden verkrijgbaar op onze pompoenmarkt.

Je mag het ook als een bijzonder, zeer levendig openluchtmuseum zien.

Pompoenen in de vorm van een UFO, plat als een pannekoek, of grote dikke bolronde om uit te hollen voor halloween, gespikkelde zwanen kallebassen, kleurrijke en grijze vruchten, pompoenen van 3 cm doorsnede tot reuzen van vele tientallen kilo's, pindapompoenen, Lady Godiva en Assepoesterpompoenen, Keizer Alexander komkommers en meer bijzondere vruchten zoals Indiase prikkelkomkommers, Ethiopische aubergines, mini meloenen en lampionvruchten.

Er is een overdekt terras waar de oogst op Limburgse wijze gevierd wordt.

pompoenmarkt

Op de pompoenmarkt vind je:

Pompoenkwekers, tuinboeken, pompoenzaden, onze huisimker met verse honing en lavendel honingijs, pottenbakkers, delicatessen en prijswinnende confitures, appelsap, stroop en sap van de fruitteler.

Eten en drinken kan op ons overdekte tuinterras. Er is lekkere luxe en gewone koffie, streekfruitsap, streekbier, streekwijn en er zijn natuurlijk gerechtjes met onder andere pompoen.

destillatie, lavendelolie

Als het weer een beetje meezit kan ik komend weekeinde beide dagen na 14:00 uur ook de laatste lavendelbloemen uit onze tuin destilleren.

De etherische olie van lavendel wordt door middel van stoom in onze traditionele koperen Alambiek aan de lavendel onttrokken. Dit is een fijn, warm en bijzonder geurig proces. Je moet het een keer meemaken.

rozemarijn

De bloei van rozemarijn kondigt de herfst aan.

Lang geleden schreef ik al:

Als er adelijke planten zijn, dan is rozemarijn het koningshuis. Voor mij is ze hoogedel met haar distincte verschijning, haar onbuigzaamheid en gracieuze bloei, alleen wanneer ze daar zelf voor kiest.

Tijm is dan misschien het liefhebbende volk dat nuttig werk doet, Origanum met haar bijzondere verschijningen, de culturele voorhoede, salie brengt, geur, kleur en fleur.

Peterselie is en blijft echter het allerbelangrijkste keukenkruid ooit.

Rozemarijn is een winterbloeier, ze bloeien alleen als ze daar zin in hebben en doen dat dan rondom de winter.

Onze collectieplanten bloeien nu volop en dat blijven ze doen tot het echt koud wordt. Na de winter zullen de meesten dan weer een opleving beleven en al die tijd verwarmen ze mijn hart en geestelijk gestel op onze binnenplaats.

potlavendel

Nu alle lavendels in onze tuin gesnoeid zijn geniet ik ook van de halfwinterharde lavendels die we in pot houden. We overwinteren ze op een beschutte, koele plek op onze binnenplaats waar het niet te hard vriest.

Het is nu wat laat om er nog mee te beginnen. Je vult je potten in de zomer om je in de herfst met die fijne geuren en kleuren te omringen.

Ik neem me voor hier weer meer mee te gaan doen. Voor een deel gaat het dan om BIO planten: Botanical Interest Only, maar echte lavendelvrienden gaan hier van genieten.

In de loop der jaren waren we een aantal soorten kwijt geraakt van die heerlijke 'Lavande des Quatre Seasons', vierseizoenen- of tandlavendel: Lavandula dentata en kruisingen daarvan met andere soorten zoals Lavandula dentata 'Evermore Blue', Lavandula dentata var. candicans, Lavandula x allardii, Lavandula x heterophylla 'Devantville Cuche', Lavandula x ginginsii 'Goodwin Creek Grey' en Lavandula x Big Boy James'.

Ik heb nieuwe moederplanten gemaakt. Je gaat er dus waarschijnlijk nog veel meer van horen en zien.

Er zijn ook andere lavendels die bijna jaarrond kunnen bloeien zoals Lavandula x christiana en Lavandula multifida. Ze zijn allemaal half winterhard en bedoeld als potplant. Ik ben er heel blij mee nu het leven zich langzaam terugtrekt richting binnenplaats.

planttijd

Nu is het precies ons favoriete moment om nieuwe borders aan te leggen.

De grond is nog lekker warn en vochtig, planten slaan snel aan en staan er, als je ze nu plant, volgend jaar bij alsof ze er altijd al stonden.

In het voorjaar is de situatie omgekeerd. Jonge planten moeten dan meteen bovengronds presteren en krijgen weinig kans in die koude grond eerst een stevig wortelgestel te vormen. De grote potkluit van onze planten met potgrond op basis van compost kan dat deels opvangen maar ik plant zelf bij voorkeur nu.

Planten die nu worden uitgeplant groeien vooral ondergronds. Ze maken snel nieuwe wortels maar groeien bovengronds nog maar weinig.

Ons kweekveld en de verkoopbedden staan vol en er is zelfs nog aardig wat in bloei te zien.

In onze web-winkel houden we dagelijks bij welke planten in voorraad zijn.

Je kunt ze hier opzoeken: Planten op dit moment in voorraad bij kwekerij Bastin.

Aanstaande zaterdag en zondag 30 september en 1 oktober 2017 van 10:00 tot 17:00 uur; pompoenen zien, ruiken, proeven en aanraken.

het laatste vrachtje reuzenpompoenen

het laatste vrachtje vorig jaar

jaarprogramma 2018

De kwekerij is normaal open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur

Tijdens themadagen of feestdagen is de kwekerij regelmatig extra open.

Dit zijn de data voor 2018:

24 en 25 februari Helleborusdagen, tientallen soorten handbestoven en geselecteerde winterrozen.

Vrijdag 30 maart Goede vrijdag, gewoon open.

maandag 2 april extra open voor 2e Paasdag

Vrijdag 27 april op Koningsdag gewoon open

12 en 13 mei, de onvergetelijke groentedagen, groenteplanten, eenjarige kruiden, markt met zaden en tuinboeken: "Die vergeten groenten zijn niet voor niets vergeten."

donderdag 10 mei gewoon open met Hemelvaart

maandag 21 mei extra open voor tweede Pinksterdag

9 en 10 juni Mediterrane plantendagen, vakantiegevoel met winterharde zuidelijke planten en kruiden in de hoofdrol

7 en 8 juli Lavendeldagen, grote markt, culinaire verrassingen, terras en muziek, nog meer geurig en feestelijk vakantiegevoel

25 3n 26 augustus Salvia en prairieplantendagen, Indian summer, langbloeiende planten en siergrassen en heel veel Salvia

29 en 30 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met tientallen versachillende pompoensoorten, kalabassen, siervruchten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt

ook open

Hostakwekerij het Hostaveldje bij ons in de straat is dit weekeinde en de meeste andere themadagen ook extra open op zondag.

linken en liken


'Nieuwtjes' en helpdesk voor tuinvragen via twitter: @aalbeek of @kwekerij_bastin

Kletsen, meer foto's zien, 'Leuk vinden' en 'bevrienden' kan via Facebook pagina: kwekerij BastinMet groet,

Roger Bastin,

Aanmelden, afmelden of gegevens wijzigen voor deze nieuwsbrief.