BARNTEATERAKADEMIN
Nyhetsbrev nr 4
Juni 2014
Bara armar och ben, brännboll och skolavslutningar, salta dopp i fantastisk försommarvärme. Sommaren är redan här.
 
Barnteaterakademin kan summera en innehållsrik vår med samtal om devising och genus, reading av grovmanus (se nedan), besök i Oslo och mycket mer. Nu tar vi snart sommaruppehåll och önskar er alla sköna dagar med några sista notiser.

Under några år har ung scen/öst arbetat med publikinteraktion genom föreställningar och forskningsprocesser. Det har nu resulterat i boken Att delta på djupet – publikinteraktion i scenkonst för barn och unga. Releasen skedde under BIBU; boken går nu att beställa mot en ringa kostnad.
 
Den fria scenkonsten fyller en viktig funktion, inte minst vad gäller föreställningar för barn och unga. Men sektorn utarmas samtidigt sakta på grund av sämre infrastruktur och bristande resurser. Siffrorna är tydliga: Samtidigt som anslagen till den fria scenkonsten från Kulturrådet under åren 2006-2013 har ökat med bara 5,4 %, har prisökningen varit 10,4 % och avtalad löneökning 20,1 % (på hela arbetsmarknaden 23,4 %). För alla er som får Sverige att nästan kantra den där veckan i Almedalen, missa inte debatten den 2 juli som ställer frågan: Finns det en framtid för den fria scenkonsten efter valet?
 
Dimen Abdulla och Johanna Emanuelsson, som ju båda har skrivit för oss, blev nyss som två av fem dramatiker inbjudna att skriva för Riksteaterns Länkprojekt. De övriga tre är Mattias Brunn, Gertrud Larsson och Isa Schöier. Vilket gäng! Grattis alla fem till ett roligt uppdrag och grattis till de skol- och amatörensembler som 2016 får ta sig an de nya Länk-pjäserna! Grattis slutligen till själva Länkprojektet som fick mottaga 2014 års Prix D’Assitej.
 
På de flesta scenerna i stan blir det nu sommartomt, men för den som vill ta med sina barn på scenkonst finns en rad föreställningar på programmet i Göteborgs Stads Sommarunderhållningen. Se mer till höger.
 
Glad midsommar!
 
Kristina Ros,
projektledare
 
2 x GROVMANUS // 2014
 
Och någon blev inte knivhuggen
av Dimen Abdulla
I en trakt mellan stor och liten, i skogen bortanför, testar tre tonåringar gränser, sig själva och varandra. Vem älskar vem? Vem har kontrollen? När går leken över i allvar?
Någon fyller år, någon slår in ett paket, någon hamnar i kläm. Plötsligt står tiden still och det värsta har hänt - och på en diffus våglängd hörs de vuxnas röster
Antal roller: 3 (2 k, 1 m)   Målgrupp: Högstadiet
 
Fimbulvinter – sagan om hur en get, en ekorre och två korpar räddade sin vän ormen och havet
av America Vera-Zavala
På stranden högar med sopor och skrot, i haven stora sjok av plastskräp som driver omkring - och de stora verkar inte bry sig. När Heidrun, Ratatosk, Hugin och Munin en dag hittar en död säl på stranden, blir det starskottet för en resa ända bort till Midgårdsormens värme, vrede och urkraft.
Antal roller: 3-5 (kön utan betydelse)  Målgrupp: Barn 6-8 år
 
Beställa den färdiga pjäsen
Efter readingen har de två grovmanusen skickats ut brett till teatrar i hela landet. Intresserad teater kan sluta avtal med dramatikerna om färdigställd pjäs. Avtalat pjäsarvode är då förhandssubventionerat med en tredjedel av Barnteaterakademin. För att detta ska gälla måste beställningen göras inom sex månader från 5 maj räknat (dvs senast 5 nov 2014).
 
Kontakt angående Och någon blev inte knivhuggen sker genom Barnteaterakademin (info@barnteaterakademin.se) eller direkt med Dimen: dimenh@gmail.com
Kontakt angående Fimbulvinter sker genom Barnteaterakademin eller Colombine Teaterförlag (info@colombine.se alt. 08-411 70 85).
.................................................................................................
 
Barnteaterakademins publikationer Samtal om devisingMakt och maktlöshet och Kultur - nytta eller mening) finns att hämta på följande teatrar:
 
Angereds Teater, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Masthuggsteatern, Teater Sesam, Teater Uno och Regionteater Väst (Uddevalla).
 
Det går också att få böckerna per post. Maila då info@barnteaterakademin.se för vidare instruktioner!
 
 
Barnteaterakademin arbetar med att stimulera produktionen av nyskriven dramatik för barn och unga, för att utveckla barn- och ungdomsteatern samt för att öka utbudet och kvalitén på barn- och ungdomsdramatiken. Genom att beställa manus av nya och spännande dramatiker vill Barnteaterakademin ge dem möjlighet att utforska och pröva nya idéer.

Barnteaterakademin verkar också för att vitalisera och stimulera debatt och diskussioner som fokuserar på barn- och ungdomsteatern som konstform samt för att utveckla lokala samarbeten mellan institutioner, fria grupper och representanter inom skola och kultur. Angereds Teater är sedan 2008 huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp bestående av representanter från barn- och ungdomsteatrar i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Barnteaterakademin verkar på uppdrag av Göteborgs Stads kulturnämnd med stöd från Västra Götalandsregionen.
 
Månadens tips & notiser!
 
 
Almedalsveckan:
Upprop för den fria scenkonsten
En debatt arrangerad av Teatercentrum, Danscentrum och Teaterförbundet
2 juli kl 13:00 - 13:45, TCO-parken
 
 
Att delta på djupet - publikinteraktion i scenkonst för barn och unga.
Ung scen/öst delar med sig av insikter, tekniker och arbetsmetoder. Redaktör Tova Gerge, medverkande bl a Malin Axelsson, Nasim Agili och Linda Kunze. För info och beställning:
 
 
Länk
”I detta landsomfattande projekt får teaterintresserade ungdomar spela nyskrivna pjäser och samtida dramatiker får en unik möjlighet att skriva för en stor ensemble. En skatt av dramatik för unga är under uppbyggnad.”
Ur Assitej-juryns motivering.
 
 
Sommarunderhållningen
Marmelad, Mangoträdet och När Findus var liten och försvann är några av de föreställningar som spelas på Slottsskogsteatern, i Eriksbo Fritidspark, Trädgårdsföreningen, Botaniska Trädgården och Delsjökolonin. 
Under tiden 18 juni - 31 juli

 
Barnteaterakademins nyhetsbrev presenterar information om aktuella händelser och arrangemang inom barnkulturområdet. 
Anmäl dig till nyhetsbrevet genom att maila
info@barnteaterakademin.se.
 
Kontakta
Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare
0734-347275
info@barnteaterakademin.se

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered
 
Hemsida:
www.barnteaterakademin.se

BARNTEATERAKADEMIN  I   www.barnteaterakademin.se