thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedinflickrgoogle+

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

Helleborus - Sensas en Marshmallow - luizen - winterwerk - jaarprogramma

Helleborusdagen 2014

komend weekeinde, zaterdag en zondag 1 en 2 maart

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur

Zwarte bloemen, pompeuze Picotees en Partydresses, Winterbeauties; met Helleborus begint het voorjaar..

Vorig jaar hadden we tijdens deze dagen te kampen met sneeuw en ijs. We moesten de planten dagelijks ontdooien om ze nog een beetje toonbaar te houden. Dit jaar kunnen we ongeremd alle bloemetjes buiten zetten. Heerlijk is dat.

Dit jaar is de voorraad groter dan ooit en zijn er ook meer niet eerder vertoonde nieuwe kruisingsvormen uit de voorhoede van het Helleborus sortiment.

De eredevisie van de winterrozen gaat gepaard met veel passie en filosofie, het is bijna een levensbeschouwing. Gespecialiseerde kwekers verbazen elk jaar weer met nieuwe kruisingen, nieuwe kleuren, nieuwe vormen, nog sierlijker blad. Dit jaar hebben onze Helleborusvrienden ons goed voorzien van het allernieuwste als aanvulling op onze winterrozen uit eigen teelt.

We zijn erg opgewonden over al dat moois. Al weken zijn we zo intensief bezig met de voorbereidingen dat ik biijna vergat deze nieuwsbrief te schrijven. Het moet natuurlijk wel een grootse premiere worden, een tuin vol verrassingen.

Ook al is de oogst en het aantal bijzonderheden dit jaar veel groter dan ooit, we willen dat degenen die de moeite nemen zaterdag en zondag 1 en 2 maart naar de kwekerij te komen beloond worden met de meest bijzondere schatten.

Mocht je echt geen tijd hebben dit weekeinde dan kun je online meedingen. We doen weer ons best de voorraad ook tijdens deze dagen actueel te houden en bestellingen die tijdens het weekeinde worden gedaan ook snel te reserveren. Begrijp alsjeblieft dat de voorraad op de website een klein beetje achterloopt op de actuele voorraad

Ook in onze tuin zijn de planten dit jaar veel mooier en voller dan andere jaren. In onze Helleborusborder staan tot 15 jaar oude pollen en subtiele botanische rariteiten.


bekijk hier de actuele voorraad Helleborus

lees hier meer over Helleborussoorten en hun verzorging
Helleborus 'Sensas' (niger subsp. macranthus x orientalis subsp. abchasicus)

'Sensas' en 'Marshmallow'

Vorig jaar was ik erg opgewonden over de nieuwe en toen nog schaarse 'Anna's Red' en 'Penny's Pink' van Rodney Davey. Daar hebben we nu misschien net genoeg voorraad van. De showstoppers van dit jaar hebben met die van Rodney gemeen dat ook hier Helleborus orientalis werd ingekruisd voor groeikracht en een intensieve kleur.

'Sensas' is een kruising van Helleborus niger subsp. macranthus x orientalis subsp. abchasicus, dat klinkt in mijn oren al als muziek, maar 'Sensas' bedient ook andere zintuigen. De bloemen zijn bijna zo groot als een handpalm, ze verkleuren van een soort Chinees zacht anemoon roze naar een intensief net niet rood. Ze blijven lang op kleur. De kruising ontstond zo'n 15 jaar geleden spontaan in Frankrijk, in de tuin van docteur Deken. De vermeerdering is moeilijk aangezien je deze kruising niet kunt zaaien. Gelukkig is er nu eindelijk een manier gevonden om deze heerlijkheid te vermeerderen zodat de vreugde van docteur Deken gedeeld kan worden.

'Marshmallow' werd ook in Frankrijk gevonden door onze Helleborusvriend Thierry Delabroye. Hij kruiste Helleborus x nigercors met Helleborus orientalis. Het resultaat is een rijk bloeiende plant met onwaarschijnlijk witte en ook grote bloemen. Ze zijn nog witter dan die van Helleborus niger, volgens Thierry zijn ze zo wit als Limoge porselein. De randjes kleuren langzaam roze waarna ze in een zoete zachtroze marshmallow veranderen.

Helleborus 'Marshmallow' (nigercors x orientalis)

Ik word hier heel blij van.

Behalve deze grote introducties zijn er ook weer zaailingen in bijzonder begeerlijke kleuren, prachtige picotees en een aantal botanische soorten. We hebben ook kleine aantallen van nieuwe cultivars die eigenlijk pas volgend jaar worden geintroduceerd. Ik vind het leuk om te vernemen wat jullie commentaar hier op is en zal dit, als dat mag, ook doorgeven aan de winners. Het ziet er naar uit dat die dubbele zwarte al weer op zijn voor dit weekeinde, met een beetje geluk hebben we er volgend jaar meer.

Je vind ze allemaal hier: Helleborus


koester je luis, ze kan bijen redden

Gisteren kwam Hans van Hage van Rozenkwekerij de Bierkreek even langs. We hebben het natuurlijk over hun rozen gehad die wij sinds twee jaar in ons sortiment hebben. We zijn blij met die rozen en jullie bleken dat ook te zijn. Ik ga het sortiment verder uitbreiden met nog meer krenten uit de rozenpap.

Maar nog belangrijker vind ik dat we de uitnodiging hebben aanvaard om deel te nemen aan het door de overheid gesubsidieerde en door de HAS Den Bosch uitgevoerde project dat onderzoek doet naar de teelt van potplanten zonder gebruik van neonicotinoiden.Bestrijdingsmiddelen op basis van deze stoffen worden ernstig verdacht van een serieuze bijdrage aan de problemen rondom bijensterfte.

Nicotine is voor insecten het sterkste gif dat de natuur kan voortbrengen, neonicotinoiden zijn, zo wordt verteld, nog duizend keer giftiger. Het is een 'systemisch gif' dat door planten wordt opgenomen en deel gaat uitmaken van hun sapstroom. Alles wat zuigt en hapt krijgt het binnen. Zelfs bijen die onschuldig drinken van het regenwater op het blad van een maisplant krijgen het zo binnen.

Wij zetten zelf natuurlijk geen neonicotinoiden in, maar je komt ze overal tegen. Bijvoorbeeld in zaadcoatings, dat goedbedoelde gekleurde laagje om zaden, daar zit het meestal in. Wij komen het ook wel eens tegen op ingekocht zaad. Het staat er niet bij als je het zaad bestelt. Onder andere daarom hangen vanaf vandaag ook de bio gecertificeerde kruiden, bloemen en groentenzaden van de Bolster in onze winkel. Ze zijn binnenkort ook via onze webwinkel te bestellen.

Het project van de Bierkreek beoogt aan te tonen wat de bijdrage van natuurlijke vijanden zoals sluipwespen, gaasvliegen en lieveheersbeesten kan zijn. Onze ervaring is dat ze veel effectiever zijn dan bestrijdingsmiddelen. Een sluipwesp die op 500 meter afstand een luis kan ruiken en er op af gaat om haar eitjes in de luis te leggen lijkt mij veel efficienter en meer doelgericht dan een deken van gif. We krijgen nu de kans een bijdrage te leveren aan gedegen onderzoek over hoe dit precies werkt in de prakitijk.

De diversiteit op onze kwekerij, de bloemrijke berm, het met kruiden begroeide groendak op de bijenstal leveren een belangrijke bijdrage aan een biologisch evenwicht. Het is waarschijnlijk daarom niet gemakkelijk om op de kwekerij een luis te vinden die niet is geparasiteerd. Ik heb wilde plannen voor nog veel meer bloemenweides en andere biotopen voor elk denkbaar soort beestje.

Luizen in grote aantallen zijn meestal een indicatie dat een plant het niet naar haar zin heeft. Mogelijk staat ze te droog of heeft ze te weinig voeding. Die twee gaan heel goed samen. Het is bijna altijd een probleem dat in de bodem zit. Door de luizen te bestrijden los je dat probleem niet op. Je bestrijdt daarmee ook hun natuurlijke vijanden, ook als je biologische bestrijdingsmiddeelen gebruikt. Een beetje luis hier en daar vormt een goed begin voor hun natuurlijke vijanden om in actie te komen en zich te vermeerderen.

Een van de grootste uitdagingen van het project is om duidelijk te maken dat een plant met een luisje er op juist een aanwinst voor je tuin kan zijn. Omdat ze, als ze van een bedrijf komen waar niet wordt gespoten meestal al geparasiteerd zijn door hun natuurlijke vijanden. Die introduceer je daarmee dus in je tuin.

Ik heb het eerder betoogd: biologisch en bestrijden gaan niet samen. Samenwerken kan veel krachtiger zijn.

wat wij doen in de winter

Wij hebben deze winter stevig doorgewerkt. Meestal maken we dan teeltplannen. Maar deze winter werd ook het project dat we anderhalf jaar geleden begonnen afgerond; een volledig nieuwe website. Onze website is helemaal opnieuw gemaakt. Ze heeft ongeveer het zelfde uiterlijk, het was niet de bedoeling verwarring te zaaien. Op de achtergrond draait onze 25 jaar oude plantendatabase waar we de planning, voorraad en alle plantengegevens in bijhouden. Deze is nu gekoppeld aan een rotsvaste website.

Gebruiksvriendelijkheid was het hoofddoel. Zoeken werkt nu beter, bestellen kon nog plezieriger. Het is een nieuwe basis waar we liefstelke dag aan verder werken. Laat ons graag weten wat we nog kunnen verbeteren. Hier en daar is er nog wat werk aan maar het lijkt nu al een groot succes, we zien veel nieuwe bezoekers en een overweldigende toename aan bestellingen. Wat een geluk dat we in de loop der jaren zo'n geweldig team hebben opgebouwd.

De kwekerijwinkel is op het nippertje ook nog helemaal vernieuwd. De inrichting is in volle gang. Vrijdagavond is het zeker klaar.

Helleborusdagen dus

komend weekeinde, zaterdag en zondag 1 en 2 maart 2014

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur

gratis toegang, gratis parkeren, warme dranken en limonade.

Oh ja, en het is dan ook carnaval. Ik weet nog niet zeker of we de muziek gaan aanpassen, misschien een beetje. Maar je mag natuurlijk gerust in je partydress komen en ons lekker pune met veel schmink.

ons jaarprogramma, alle themadagen in 2014

Tijdens onze themadagen is de kwekerij ook op zondag en soms op maandag open. In 2014 zijn dat:

1 en 2 maart Hellleborusdagen, de nieuwste selecties, handbestoven en geselecteerde winterrozen

5 en 6 april Pulmonaria in de gloria, longkruid, onze favoriete bodembedekker voor de s
chaduw

maandag 21 april extra open op tweede
paasdag

26 april gewoon open op Koningsdag

17 en 18 mei de onvergetelijke groentedagen, groenteplanten, eenjarige kruiden, markt met zaden en boeken.
“Die vergeten groenten zijn niet voor niets vergeten.”


29 mei gewoon open met Hemelvaart


maandag 9 juni extra open op tweede pinksterdag

14 en 15 juni Mediterrane plantendagen, vakantiegevoel met winterharde zuidelijke planten en kruiden in de hoofdrol, arisanale markt (Pinksteren)

12 en 13 juli
Lavendeldagen,
grote markt , terras en muziek.

23 en 24 augustus Salvia en prairieplantendagen, Indian Summer, langbloeiende planten en siergrassen

27 en 28 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt

Klik hier om overzicht op te halen, geschikt om af te drukken: BastinProgramma2014.pdf



Helleborus x sternii


downloads en links

Een uitvoeriger overzicht van alle activiteiten in 2013: BastinProgramma2014.pdf

Actuele foto's zijn onder andere te vinden op onze Flickr pagina: flickr.com/photos/kwekerij_bastin

Een constante stroom nieuwtjes en helpdesk voor tuinvragen via twitter: @aalbeek of @kwekerij_bastin

Kletsen, meer foto's zien, 'Leuk vinden' en 'bevrienden' kan via profiel en Facebook pagina: Roger Bastin en kwekerij Bastin



Met vriendelijke groet, Roger Bastin, telefoon: 045-5231475