Nieuwsbrief januari 2016
Een echte, werkelijk koude winter met veel ijs, sneeuw en vorst is het tot nu toe niet geweest. In Groningen en Friesland wel nog twee weken met temperaturen onder nul, maar dat was het dan ook.

Dat betekent wel dat sommige aktiviteiten gewoon door kunnen gaan. Zo bezochten ons twee weken geleden een redacteur en een fotograaf van het Belgische motorblad "Motoren en Toerisme". Tijdens bruikbaar weer werden het interview en met name de foto's gemaakt. Het resultaat ligt al in de kiosk en verder beneden treft u een vooruitblik aan.

Wij wensen veel plezier bij het lezen van deze "winteruitgave"!
 
Royal Enfield 350 Bullets zijn aangekomen
Onze leverancier in New Delhi, India, heeft deze keer het in overleg opgestelde tijdsplan goed aangehouden. Na ongeveer vijf maanden zijn drie oude Royal Enfield 350 Bullets twee weken geleden bij ons aangekomen.

Twee exemplaren zijn volledig in nieuwstaat gerestaureerd en gereviseerd met bouwjaren 1968 en 1969. De derde hebben we in ongerestaureerde originele toestand gelaten en die heeft bouwjaar 1964. Dit is een zeldzaam exemplaar. Royal Enfield in Engeland heeft destijds de productie in het toenmalige Madras (nu Chennai) in 1955 opgestart. In eerste instantie als assemblagefabriek van aangeleverde Engelse onderdelen voor Indiase legerbestellingen. Daaruit ontstond langzaamaan een 100% zelfstandige, Indiase productie. Dit exemplaar van 1964 is dus pas enkele jaren later gebouwd!

De motorfiets van 1969 is al verkocht.


Aankomst in ons magazijn
De Enfield India 350 Bullet uit 1964 nog in India.

Nieuwe zending Jialing zijspanmotoren staat klaar
Ook Jialing heeft zich goed aan het produktieplan gehouden. Onze bestelling van zes nieuwe Jialing JH600B-A werd begin november 2015 formeel overhandigd aan Jialing. Enkele dagen geleden kregen wij de melding, dat men met het verpakken en de transportwerkzaamheden was begonnen. Nu maar hopen dat het Jialing nog voor de start van het Chinese Nieuwjaar ook werkelijk lukt om de container aan boord te hebben!

MOTORWERK heeft voor de eerste keer een zijspanmotor in de kleuren wit en blauw besteld en dat wordt onze nieuwe demomachine. De slimmerikken onder u hebben al uitgerekend wat er nu met onze huidige, zwarte demomaschine van 2 jaar oud gaat gebeuren....

 
Onze zes Jialing JH600B-A EC wachten op de verpakking

Posttarieven
Zowel in Nederland als in Duitsland zijn per 1.1.2016 enkele tarieven veranderd, lees gestegen. Voor onze vele webshopklanten is dit belangrijke informatie, die u hier kunt nalezen.

Klanten die in Nederland of in Duitsland wonen, krijgen hun pakket tegen de lokale, meest gunstige tarieven aangeleverd. De Belgische klanten krijgen hun pakket uit NL of uit D toegestuurd, al naar gelang van waaruit dat het gunstigst is.

Nieuws uit de motorpers: MOTORWERK in "Motoren & Toerisme"
Jelle Verstaen had net succesvol gesolliciteerd bij het Belgische motorblad "Motoren & Toerisme" en werd meteen als redacteur aangesteld voor deze publicatie. En net zo prompt kreeg hij de opdracht een artikel over de zijspanliefhebberij en de zijspanbouwers te schrijven. Toen wij in 2011 net waren begonnen met MOTORWERK hadden we al eens contact met Motoren & Toerisme - wie weet is daarvan toch nog iets blijven hangen....

Op 13 januari stonden Jelle en zijn fotograaf punctueel voor de deur bij een weersituatie die, nou ja, laten we zeggen "nét bruikbaar was". Na het interview en uiteraard voorzien van koffie en vlaai zijn we allemaal naar buiten gegaan om de fotograaf zoveel mogelijk plaatjes te laten maken. Tussen de regenbuien door is dat uiteindelijk prima gelukt!
 
De uitgave februari van Motoren & Toerisme ligt intussen bij de kiosken en bij de abonnees.
 
 
 Foto: Motoren & Toerisme

En toch sneeuwt het deze winter...
Wij hebben hier in onze omgeving nog helemaal geen sneeuw gezien, maar verder naar het oosten wel. Klaus Kühnl heeft al in de laatste uitgave van deze nieuwbrief verteld over zijn eerste sneeuwavontuur aan het eind van het vorige jaar.

Enkele weken later wilde hij 's morgens met zijn Jialing JH600B-A zoals altijd naar het werk en...., zijn trouwe begeleider was compleet bevroren en zat dik onder de sneeuw! Dan helpen alleen nog maar schoonvegen en veel antivriesmiddel!

 

 
Bijna gelijktijdig was de weersituatie in het hoge noorden van Duitsland vrijwel hetzelfde. Günther Kloppert - een enthousiaste zijspanrijder van "de waterkant" - greep zijn kans om met zijn Jialing eens lekker in de verse sneeuw te dollen!
 

 Günther en Jialing in hun element....
Foto's: Klaus Kühnl, Günther Kloppert

En toch sneeuwt het niet deze winter....
Veel zuidelijker en wel in Oostenrijk was er in december helemaal geen sneeuw meer. Het traditionele Hahnbaumalmtreffen van winter-zijspanrijders werd goed bezocht, maar de vele sneeuwrijders, beter gezegd sneeuwzoekers moesten maar genoegen nemen met mooi voorjaarsweer en een heerlijk zonnetje!

 

Een mooi winterlandschap tijdens het Hahnbaumalmtreffen
Foto: Klaus Kühnl

Een zijspanmotor kan best minder dan "veel" PK hebben
Moderne zijspanmotoren, zoals door bekende zijspansmederijen in Nederland en Duitsland gebouwd, zijn al lang niet meer die brave alledagstrekpaardjes met zijspan die destijds door vrijwel alle grote motorfabrikanten in serie werden gebouwd. Vandaag de dag liggen vermogens van rond de 100 PK eerder aan de onderkant van het spectrum...

Privé bezitten wij een originele BMW R25/2 met Steib LS200 zoals in 1952 door BMW uitgeleverd. Met 12 PK moest het gezinnetje het destijds maar doen. Maar, toch, dat lukte toen allemaal prima!
 
Daarmee vergeleken zijn de 18 PK van een Royal Enfield 350 Bullet (of de rijkelijke 22 PK van de 500 versie) al bijna motorvermogens om een nachtmerrie van te krijgen...
 
En toch, het is werkelijk meer dan genoeg om daarmee 100% zijspanplezier te kunnen hebben. Enkele jaren geleden heeft het tijdschrift Motorrad Gespanne een dergelijke 350-er zijspancombinatie van MOTORWERK getest. Men bevestigde in dat artikel dat men het beweeglijke, krachtige en altijd vlotte rijden van de Enfield-INDER combinatie niet verwacht, maar wel als goed beoordeeld had!

 

Royal Enfield 350 Bullet (klantmachine, 1977) - INDER Euro Retro

 
Scottoiler
Een nieuwe klant uit noord-Duitsland verheugt zich al sinds het EGT 2015 op zijn nieuwe Jialing JH600B-A. Maar, hij wist dat het nog even ging duren. Uit de laatst binnengekomen levering van november j.l., werd deze zijspanmotor met EU L4e conforme toelating door MOTORWERK gebruiksklaar gemaakt. Naast enkele accessoires wilde deze klant graag een Scottoiler, om daarmee de aandrijfketting een lang leven te geven.

Deze motor staat inmiddels gereed in het magazijn en wacht op afhalen. De installatie van het Scottoiler vSystem is niet echt moeilijk, maar het vergt passen en meten om dit vacüum-systeem goed beschut en toch goed toegankelijk in de Jialing onder te brengen.
 
De Scottoiler vSystem is via onze webshop als accessoire leverbaar. De koper krijgt daarbij een precieze en rijk geïllustreerde montage-handleiding, speciaal voor de Jialing JH600B-A.Agenda
 
Central Classics
                2. en 3. April 2016
                Expo Houten
                (aan de A27, ten zuidoosten van Utrecht)
                MOTORWERK ist aanwezig!
 
MOTORWERK aan de vooravond van de 1e Central Classics in december 2015
 
Inhoud
Royal Enfield 350 Bullets zijn aangekomen
 
Nieuwe zending Jialing zijspanmotoren staat klaar
 
Posttarieven
 
Nieuws uit de motorpers: MOTORWERK in "Motoren & Toerisme"
 
En toch sneeuwt het deze winter...
 
En toch sneeuwt het niet deze winter....

Een zijspanmotor kan best minder dan "veel" PK hebben
 
Scottoiler
 
Agenda

 
MOTORWERK -  betaalbaar modern en klassiek motorplezier -  www.motorwerk.nl