'Op een Blaadje'
Kook- en Voedingsadviesbureau
 
 
Nieuwsbrief nr. 25 - Oktober 2011
 
Beste ,
 
De laatste dagen van september en de eerste dagen van oktober zijn qua weer onvergetelijk mooi. Maar de echte herfst, wat doet díe met je? Word je blij van de herfstkleuren, de ochtendnevel en de vallende blaadjes? Of het tegendeel en heb je er alleen maar 'last' van? Even kort: volgens de Ayurveda betekent de herfst meer Kaphakwaliteit, de droge zomerprocessen nemen af. Maar dat kan ook doorslaan. Melkgebruik bijvoorbeeld stimuleert Kapha en als je daar al veel van hebt en het is ook nog eens mistig (Kapha) dan wordt het totaal aan Kapha je misschien teveel en krijg je last van verslijming, een snotterig gevoel en vermoeidheid. Wil je er meer over weten kom dan naar een prachtige middag in Amsterdam aan de Ruyterkade waar tal van gerenomeerde sprekers een middagvullend programma houden over voeding, inclusief ikzelf. Zie verderop voor meer informatie of lees de bijlage.
 
 
Agenda
 
Elke 1e avond van de maand Workshop Energie Herstelplan in Boerderij Landzicht, Hofgeesterweg 6, Velserbroek. Dus vandaag (maar deze inschrijving is al gesloten), dinsdag 1 november, donderdag 1 december. We beginnen om 19.00 en de avond eindigt omstreeks 22.00 uur. De kosten zijn 52 euro per persoon. Dit is inclusief eten en thee, koffie en een aantekeningenboekje. Klik hier voor aanmelding of vragen.
 
Zondag 9 oktober, lezing in Amsterdam, zie verder onder kopje 'Amsterdamse middag'.
 
Zaterdag 15 oktober, stiltewandeling, zie artikel 'Wat hoor ik ... Stilte'.
 
Elke maandag, woensdag en zaterdag sporten, zie verder onder het kopje 'Even voorstellen'.
 
In de volgende nieuwsbrief aandacht voor de peulvrucht, bonen in al hun diversiteit.
 
Reinigen met klei
 
Mij wordt regelmatig gevraagd of ik ook hoge darmspoelingen geef en wat ik daarvan vind. Wel, als het echt nodig is omdat je fabriekje flink vervuild is dan kan het nuttig zijn. Maar een mildere vorm van reinigen is het gebruik van klei. Elke ochtend een glas water met daarin wat Luvos heilaarde bijvoorbeeld is een milde manier om je darmen te reinigen. Eigenlijk zoals brandnetelsoep werkt in het voorjaar.
 
 
Dieren weten instinctief wat goed voor ze is (mijn hond Esta ...)
 
Quizvraag
 
Wat doe je tegen een herfst- en/of winterdepressie?    
 
Het antwoord vind je onderaan de nieuwsbrief.
 
Amsterdamse middag
 
 
Op zondag 9 oktober kun je voor 15 euro deelnemen aan een lezingenserie in Amsterdam over gezondheid en voeding. Met goede sprekers, leuke onderwerpen en lekkere soep. Kijk op de bijlage of op de website voor het hele programma. Al 60 mensen hebben zich ingeschreven. Mag ik je begroeten?
 
Uitleg
 
Weblog
Al kan ik er niets aan doen toch wil ik jullie via deze nieuwsbrief uitleggen waarom mijn weblog er al meer dan een maand uit ligt. De plek waar je zoveel informatie kon vinden en waar je zelf ook wat kwijt kon.
De web-omgeving zou door de websitebeheerder in één nacht worden overgezet naar een nieuwe, betere webomgeving. Met nog 29.999 andere medewebloggebruikers zat ik dus de volgende morgen vol spanning aan het computerscherm om te zien wat er van geworden was. Nou, het was één grote puinhoop, en dat is het tot op de dag van vandaag. Maar ze beloven dat het goed komt dus ik blijf met hen hopen. Maar jammer is het wel, voor de vele bezoekers die het per dag trekt, op zoek naar lekkere recepten of informatie en artikelen.
 
Foto's
Nog een uitlegje waar ik vaak vragen over krijg. De foto's die ik gebruik in mijn nieuwsbrief zijn altijd van eigen hand. Zo niet dan staat er een bronvermelding bij.
Ennuh, .... je had zeker al gezien dat ik 'de collageknop' ontdekt heb ...
 
Verzending
O ja, en nog een die ik. In alle vroegte zat ik vanochtend de nieuwsbrief verzendklaar te maken. Dit gaat níet automatisch, voor wie dat denkt.
 
Lekker sfeertje
 
 
Zoals de trouwe lezers al weten is er een mooie plek bijgekomen voor workshops van het Energie Herstelplan (elke 1e avond van de maand) en andere leuke activiteiten die lekker zijn voor je lijf. We hebben net een open dag gehouden die goed bezocht is. Lekker veel mensen aan het bewegen gekregen en goede opkomst voor de gratis lezing.
In het oorspronkelijke oude deel van Velserbroek ligt Boerderij Landzicht en daar is nu ook een eigen websitepagina voor gemaakt waarop je de activiteiten kunt vinden.
 
Wat een sap!
  
 
Recentelijk heb ik een vriend geholpen met zijn druivenoogst. Samen stonden wij een werkdag lang in pannen en potten te roeren, te zeven, te bottelen en te pasteuriseren. Dat was leuk en het resultaat mag er zijn! Vijftig kilo druifjes werden tot 35 liter sap geperst met het handje. Dat pasteuriseren is trouwens een uitkomst. Je doet de dichte flessen met het warme sap in de oven op 70 graden voor een minuut of 10 en dan kun je het jaren bewaren. Maar daarvoor is het veel te lekker.
Bovendien is het supergezond. Zonder enige toevoeging en omdat er nog veel vruchtvlees in zit levert het een langdurige afgifte van energie. Verder bevat druivensap veel kalium, dat samen met natrium van belang is voor de vochthuishouding en het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel. Deze twee mineralen zijn ook samen nodig voor het behoud van een normale bloeddruk.
Verder is kalium van belang voor het samentrekken van de spieren en voor de energiehuishouding in de spieren. Proost!
 
 Even voorstellen ....
 
Heb je de puf niet om te gaan sporten maar weet je dat het goed voor je is? Dat heb ik nou ook. En niets is toeval dus ontmoette ik Bart van Puurfit. Puurfit is een sportgroep die zomer en winter op verschillende locaties (omgeving Velsen en Haarlem) in de buitenlucht traint en gebruik maakt van wat de omgeving te bieden heeft. Het doel van trainingen, die in circuitvorm worden gegeven, is het verbeteren van de conditie, spierkracht en lenigheid. Elke training is zo ingericht dat je op jouw eigen niveau zo intensief mogelijk kan trainen waarbij de nadruk wordt gelegd op het vergroten van de spierkracht en het verbeteren van je conditie en lenigheid. In de trainingen maken ze gebruik van de omgeving, 'bodyweight' oefeningen, kettlebells, sandbags, en nog veel meer.
 
Elke maandag en woensdag van 19:30 t/m 20:30 uur en elke zaterdag van 9:00 t/m 10:00 uur zijn ze te vinden op wisselende locaties in de buitenlucht. Je krijgt per week de locaties opgestuurd. Ben jij op zoek naar een veelzijdige manier van sporten waarbij je jezelf elke keer maximaal op de proef stelt? Wil je niet alleen spierballen, maar ook conditioneel uitgedaagd worden? Dan is PuurFit echt iets voor jou!  
 
 Wat hoor ik, ... stilte!
 
 
Herfst, bij uitstek hèt  seizoen om alle zintuigen wagenwijd open te zetten.
De heerlijke geuren, kleuren, warmte van de nazomerse dagen en de smaken van dit seizoen maken het tot een waar feest. Een hele prettige  bijkomstigheid van je zintuigen bewust gebruiken, is dat je meer en intenser geniet van het moment. En het is een fantastische manier om in het hier en nu te komen waardoor je meer rust en ontspanning ervaart. De stress glijdt van je af en ook voor piekeren en malen is even geen ruimte meer. Dus, wandelschoenen aan en geniet van de weldaad van de natuur om weer even tot rust te komen en je op te laden.
Voor zaterdagochtend 15 oktober staat de volgende stiltewandeling gepland. Tijdens de wandeling vertragen we letterlijk even onze pas en hebben we volle aandacht voor onze zintuigen en ademhaling. Een heerlijke start voor een ontspannen weekend. Wil je ook mee wandelen, meld je dan hier aan.
 
 Jagen op paddenstoelen 
 
Paddenstoelenhunt 
Heb jij al eens meegedaan aan een paddenstoelenhunt ? Nee? ... Ik kan het je van harte aanbevelen. Eens vertrouwd met 6-10 bekende soorten pluk je voortaan tijdens een wandeling of een rondje met de hond zo je eigen stoofpotje bij elkaar. Niets is zo leuk als koken met gevonden spullen.
Op mijn verjaardag eind september nam ik deel aan een paddenstoelenhunting onder leiding van rashunter Edwin Florès. Hij leerde mij het zó goed dat ik de volgende dag in het Diemerpark direct oog kreeg op de weidechampignon en de geschubde inktzwam en deze gingen hup, de plukmand in. Ook tijdens een wandeling op de Veluwe gingen de Rode koolzwam en de cantharel mee in de mand en thuis in de pan. Naast het hunten op kruiden en bessen, waar ik al veel lekkers mee heb gemaakt, is er nu de wereld van paddenstoelen bijgekomen. Nog even en ik ga op berenjacht. Nieuwsgierig? kijk dan hier.
 
Kastanjepompoen marmelade
 
Ingrediënten
1 onbespoten kastanjepompoen (potimarron)
1 zakje marmello (pectine reformwinkel)
1 vanillestokje
25 cl water
4 lege glazen potten

Bereiding
Splits het vanillestokje in de lengte, krab de binnenkant uit met een mes om de zwarte aromatische zaadjes eruit te schrapen. Was de kastanjepompoen, droog hem af, snijd hem in vieren en verwijder de zaden en vezels (niet schillen). Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Weeg de blokjes en pas de hoeveelheid marmello daarop aan. Doe de stukjes kastanjepompoen in een grote kookpan met dikke bodem, voeg suiker, vanillezaadjes en vanillestokje toe. Leg het deksel op de pan, laat het mengsel 12 uur rusten. Roer af en toe in het mengsel. Zet de kookpan op het vuur, voeg water toe, breng de inhoud aan de kook en laat die gedurende 1 uur zachtjes koken.
Om te controleren of de jam ingekookt is, laat je een paar druppels op een koud bord vallen: als ze meteen opstijven, verwijder je het vanillestokje en doe je de marmelade in potten; laat het anders nog een paar minuten doorkoken terwijl je blijft roeren.
 
Quiz-antwoord
  
 
 

Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
 
Kook- en voedingsadviesbureau
'Op een Blaadje'
 
J. Michaëlpad 108 1992 AV Velserbroek
 
 
 
023 - 5382874
06 - 46022065