Lees deze mail in je browser
 
Nieuwsbrief Vrienden van Amelisweerd
Beste vrienden en vriendinnen van Amelisweerd,
Het is volop zomer, toch zijn wij al bezig met het excursieprogramma voor na de zomer(vakantie). Zie bijvoorbeeld de vleermuizenexcursie eind augustus. Maar je kunt ook op ‘spontane excursie’ wanneer je naar Amelisweerd fietst over de Weg naar Rhijnauwen. Als je afstapt bij het viaduct over de Kromme Rijn en even naar boven loopt kun je het Amelisweerdmonument bewonderen. En iets heel anders: wat kan de val van het kabinet voor gevolgen hebben voor de Ring Utrecht?
Lees meer in onze nieuwsbrief en op de site.
 
Tieneke de Groot
Jos Kloppenborg
AnnA Adrichem
Lynn Kragten
 
Nieuws
 
Vleermuizenlezing en -excursie vrijdagavond 25 augustus
 
Wil je een mooie kans aangrijpen om meer over vleermuizen te leren, dan kan dat vrijdagavond 25 augustus. In het kader van de jaarlijkse Nacht van de Vleermuis gaan we samen met vleermuisdeskundige Marco Snijder op zoek naar deze wat mysterieuze dieren met behulp van een vleermuisdetector. Voorafgaand aan de excursie geeft Marco een korte presentatie.
Als echte nachtdieren oriënteren vleermuizen zich in het donker door het maken en weer opvangen van heel hoog geluid. Voor onze menselijke oren zijn deze geluiden vaak onhoorbaar. Met behulp van een zogeheten batdetector worden de vleermuisgeluiden omgezet naar voor ons hoorbare geluiden.
 
De lezing start om 19.30 uur. De lezing en de excursie zijn geschikt voor deelnemers vanaf 12 jaar denken we. Het is aan de ouders om in te schatten of hun kind een hele avond kan deelnemen.
 
 
Amelisweerd Monument
 
De documentaire ‘Strijdbaar’ die onlangs in première is gegaan bracht voor veel mensen de herinnering naar boven aan de dramatische week in september 1982 toen het bos werd gekapt voor de aanleg van rijksweg A27. Die herinnering is ook vastgelegd in het Amelisweerd Monument dat op Earth Day, 22 april 1990, werd onthuld door wethouder Wim van Willigenburg (VVD) die in 1971 als jong raadslid al een van de voorvechters van Amelisweerd was. Het monument is gemaakt door de Gelderse kunstenaar Wijnand Schoemaker en toont boomstammen die vervlochten naar de hemel reiken.
Dit monument staat langs de Weg naar Rhijnauwen, vlakbij het viaduct van de A27 over de Kromme Rijn en wordt dus zelf ook bedreigd door de verbredingsplannen.
Vorig jaar is op 24 september, de dag dat we jaarlijks de kap van Amelisweerd herdenken, het monument van een nieuwe plaquette voorzien. Vanaf dit jaar dragen de Vrienden van Amelisweerd de zorg voor het beheer.
 
Nieuwe verkiezingen, nieuwe ronde!
 
De val van het kabinet Rutte IV roept de vraag op: wat betekent dat voor de verbredingsplannen en voor Amelisweerd?
Minister Harbers heeft eerder dit jaar aangekondigd dat hij voor veel (Rijks-)wegenprojecten op de pauzeknop wil drukken. Dit heeft hij inmiddels voor 14 projecten gedaan, waaronder de Noordelijke Randweg Utrecht (NRU) langs Overvecht. De reden hiervoor is de stikstofproblematiek en de noodzaak om achterstallig onderhoud aan infrastructuur aan te pakken.
De Ring Utrecht A12/A27 is hierbij niet genoemd; vermoedelijk omdat er al een ander soort pauzeknop is ingedrukt: het Rijk wacht namelijk op de uitwerking van het alternatief ‘binnen de bak’ van de regio Utrecht. Aan die uitwerking wordt ondertussen verder gewerkt. Als het Rijk die uitwerking niet slikt komt het alsnog aan op de procedure die de Kerngroep Ring Utrecht heeft aangespannen bij de Raad van State. Het zou wat ons betreft voor de hand liggen dat de val van het kabinet tot gevolg heeft dat bij de procedure bij de Raad van State de pauzeknop wederom wordt gebruikt.
 
 
 
Steun ons!
  
Belangstelling voor ons werk voor de landgoederen?
  
Iedereen die een bijdrage wil leveren aan onze activiteiten is zeer welkom! We houden ons met verschillende thema’s bezig. Schroom niet om je ideeën met ons te delen! 
 
Ben jij al lid van de Vrienden van Amelisweerd? Met een jaarlijkse donatie van een tientje mag je je al Vriend of Vriendin noemen ;-) Hogere donaties zijn uiteraard zeer welkom voor activiteiten ter bescherming van het bos. 
  
Steun ons met een donatie
 
We maken uiteraard kosten en ontvangen geen subsidie. Iedereen kan ons steunen door een (jaarlijkse) donatie over te maken op: 
IBAN NL21 INGB 0004 0565 70
t.n.v. penningmeester Aktie Amelisweerd / Vrienden van Amelisweerd te Utrecht.
  
Als je daarna ook je e-mailadres stuurt naar info@vriendenvanamelisweerd.nl, dan kunnen we je een bedankje en de volgende nieuwsbrief sturen!
   
  
Vrienden van Amelisweerd
 
 
 
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven voor onze nieuwsbrief of omdat je een contact bent van de Vrienden van Amelisweerd. Uitschrijven of je gegevens wijzigen kan eenvoudig via de link onderaan deze nieuwsbrief.