Zondag 10 mei 2020

   ....   

Dag lieve Opgepepten,

Vandaag een bijzondere Moederdag. Laat aan de Oppepper eens weten hoe het was...

Alle filmpjes die u instuurt, zetten wij op internet, op YouTube. De hele verzameling kunt u hier zien, en nog eens wat terugkijken.
 
Winfried Gall stuurde een aantal foto's van bizarre planten en bloemen.
Foto links: Babies in de kinderschoenen. Meer van die bizarre bloemen hier op de website.

Een mooie zondag gewenst,
Ineke, Henja en Helmi

Deze Oppeppers versturen we 5 dagen in de week maar niet op woensdag en zaterdag.
 
Oproep: in het buitenland gewoond?
Het maandblad van Senver ziet er tijdens deze coronacrisis anders uit. Er zijn geen actviteiten. Dus komen er andere artikelen in te staan. 
Zo wil de redactie Senver-leden interviewen die in het buitenland gewoond hebben.
Is dat bij u het geval en wilt u daar wel wat over vertellen? Stuur dan een mailtje naar redactie@senver.nl of bel met Ineke van de Rotte 035-6241880.
 
10 mei 1945 - de sportwagen van de prins
Een curieus berichtje: deze week (maar dan in 1945) komt een sportwagen van prins Bernhard tevoorschijn. Die blijkt vijf jaar in ’s-Graveland te zijn ‘ondergedoken’.
Die auto is een Alfa Romeo 8C 2900B. De prins kocht hem in april 1938 en reed er tot begin mei 1945 mee. De wagen overleeft niet ongeschonden: er zijn scheuren in het motorblok en reparatie gaat niet lukken.

De prins verkoopt hem later aan een Belgische garagehouder, die er waarschijnlijk een nieuwe motor in plaatst. De wagen wordt rood gespoten en op een veiling in Londen verkocht aan iemand in de Verenigde Staten. Misschien bestaat hij nog wel.. 
 
 
Familiebericht van 5 mei 1945
Op 5 mei plaatsten we de advertentie rechts. We schreven erbij: Natuurlijk waren haar ouders vervuld van grote vreugde en dankbaarheid, en dat werd vastgelegd in de namen die de kleine meid kreeg. Als ze nog in leven is, is ze vandaag 75 jaar!
Daarop zijn verschillende reacties gekomen. Herma schrijft bijvoorbeeld:
Irene leeft gelukkig nog en is al ruim 50 jaar m’n vriendin. Woont in IJsselstein samen met echtgenoot en (klein) kinderen.
 
Ballet, modern, klassiek en een beetje gek

Moderne dans // Salvation Dance Centre. Zang: Marco Borsato. Jonge meisjes uit een leefgroep die de eerste ‘passen’ op een danscarrière zetten.
Annelies Mersel die de filmpjes uitzoekt schrijft: 'Het spreekt me aan omdat het nog zo pril gedanst wordt net als mijn kleindochter van 12 jaar die ook van dansen houdt er er veel gevoel in kwijt kan.'

Zwanenmeer, dans van de kleine zwanen
Ga er even voor zitten, daar zijn mooie en grappige variaties op.
 
Koorzang
Speciaal voor de koorleden die hun repetities en uitvoeringen moeten missen, deze zang-tip.

 
Online cursus gregoriaans
Herman Finkers en het koor Wishfull Singing starten een korte cursus van 5 lessen Gregoriaans.

Voor 15 euro krijg je 7 digitale lessen over de basisbeginselen van het Gregoriaans.

Dit was de oefenvideovoor de meezing-mis.

Herdenkingsconcert in Raadhuis Hilversum

Terwijl iedereen op 4 mei naar de uitzending op de Dam keek traden musici en zangers van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor op in ons Raadhuis. Wonderschoon.Hier kun je dat terug kijken. Op ongeveer 11.00 uur komen de zangers.
 
 
Op de koffie met video-bellen, straks om 11.15 uur
Op zondagochtend houden we met Senver-leden die dat leuk vinden een digitaal koffieuurtje. Vanmorgen (10 mei) doen we dat ook weer, om 11.15 uur. Kopje koffie erbij, gezellig.
Wie zin heeft om mee te doen typt op internet in, op laptop, smartphone of iPad: meet.jit.si/SenverKoffieMetJitsi.

Wil je vóór 11.15 uur even oefenen?
Dat kan, een van de Oppepper-redactie zit vanaf 10.30 uur klaar.
Het kan alleen op een apparaat waar een camera op zit, dus niet op een oudere computer. Misschien wordt het wel een chaos, als we met veel mensen inloggen, maar in ieder geval een gezéllige chaos. Op je scherm ziet het er ongeveer uit als op de afbeelding boven.
NB: je moet die link niet laten opzoeken door Google, die vindt alleen www-adressen. Dus direct de link intypen in de adresbalk.
 
Mahlerfestival in coronatijd
In deze rubriek klassieke muziek, waarvoor Claire Verlinden verzoeken heeft gekregen.

 
Als er geen coronapandemie was gekomen, hadden we in de afgelopen maand bij Senver inleidingen gehad over Mahler, naar aanleiding van een heel groot Mahlerfestival in Amsterdam. Helaas ging dat niet door. Hier een informatief filmpje over Mahler.

Radio4 zendt nu elke avond om 20.30 uur een symfonie uit. En op NPO2 is er een extra live-uitzending. Rond die uitzendingen is extra informatie over Mahler te vinden: Hier kunt u alle uitzendingen van de hele week vinden.


Op deze site van het concertgebouw staan elke dag filmpjes met extra - en leuke - informatie  Claire schrijft: ik heb al genoten!

Hier meer informatie van Claire over Mahler
 
Knutselrubriek van Ella
Breien van een knuffelkonijn
We gaan eindelijk een keer breien! Alleen maar rechte steken. Daar maken we een konijntje van.
 
Mijn lieve kleindochter van 15 was er zo van gecharmeerd, dat ik dit zachte knuffeltje meteen aan haar heb gegeven...

Veel plezier met dit leuke werkje,
Ella van den Bogaard
 
 
 
Kerkdiensten
GooiTV zendt vandaag een dienst uit vanuit de Spieghelkerk in Bussum. Die begint om 10.30 uur en wordt een paar maal herhaald.

Er wordt gezongen door leden van het Spieghelkoor en Vocaal ensemble Voices. De voorganger is ds. Leendert van der Sluis. Op www.GooiTV.nl zijn de uitzendkanalen te vinden, die verschillen per gemeente en per kabelaanbieder.

Online in De Kapel - de menigte die moeder heet
Samen met Mignon van Bokhoven van Vrijzinnig Renkum leidt Monika Rieveld vandaag, 10 mei, de Viering die te zien is via www.kapel.nu


Het gedicht van Anna Enquist Een menigte die moeder heet, geeft de emoties, de versprokkeling, het uiteenvallen van onze levens en onze samenleving van dit moment goed weer. Evenals het verdriet van de vrouwen die rond Jezus kruis stonden, maar ook de mythologie van Demeter en Persephone.
Hoe kunnen wij, die uiteenvallen, weer opstaan en doorgaan?
 
Vaste rubrieken

 
Kijk ook eens:
 
Boekentip als afsluiting - Moeders Zondag
Je kunt boeken lenen in de online bibliotheek, ook als je geen lid bent. Ook Moeders Zondag van Graham Swift. E-books kun je lezen op een iPad of op een speciale e-reader.

Moeders Zondag van Graham Swift
Het is 30 maart 1924, Moeders Zondag. Het is de (bijna enige) dag waarop al het huispersoneel vrijaf krijgt voor familiebezoek.
Hoofdpersoon is een dienstmeisje dat als kind te vondeling is gelegd. Hoe zal zij deze dag doorbrengen? Zij heeft immers geen moeder om te bezoeken. Hoe zal de rest van haar leven zich ontvouwen, na de gebeurtenissen van deze dag - een dag om nooit meer te vergeten? Het verrassende, diep ontroerende levensverhaal van een jonge vrouw vormt het hart van dit briljante boek - Graham Swift op zijn allerbest.
In Moeders Zondag zijn geluk, hartstocht en een afschuwelijk verlies met elkaar verweven in het tijdsbestek van een eerste, idyllische zomerdag