BARNTEATERAKADEMIN
Nyhetsbrev nr 7
November 2016 |
Barnteaterakademin arbetar för framväxt av dramatik för barn och unga. Genom skrivprojekt med olika metoder söker vi nya röster, berättelser och former. Nu lanserar vi en manustävling!
Sedan starten 2005 har vi: bjudit in skådespelare, poeter, filmskapare och romanförfattare att skriva dramatik; ställt frågan till fria grupper - vad vill ni undersöka?; genomfört skrivprojekt med alldeles nya unga röster. Ett stor andel av texterna har varit av grovmanusformat, varav flera har lett till färdiga uppsättningar på scener i Göteborg och hela landet. Andra texter har levt vidare som en erfarenhet att bygga vidare på för de enskilda dramatikerna. Samtliga har presenterats i offentliga läsningar för branschen och andra intresserade.
Genom en manustävling bjuder vi nu in dramatiker - erfarna, rookies, studerande - att skicka in idéförslag på en pjäs för barn/unga. På ett givet tema. Läs mer om tävlingen nedan. En utförlig inbjudan finns i bifogad pdf. Läs den! Sprid den! Skriv!
___________________
Häromveckan var vi på besök i Helsingfors för ett utbyte av erfarenheter och metoder med kollegor där. Inspirerade och imponerade blev vi av den stora satsning som just nu görs på nyskriven dramatik för den finlandssvenska scenen. Både för barn och vuxna. Tillsammans kommer de två projekten REKO och Ung Dramatik ha producerat drygt 40 nya texter. Den intresserade kan läsa mer i länkar till höger. Själva ser vi fram emot fortsatt samarbete med våra östra grannar.
Till höger finns också tips om årets kanske sista premiär - en nyskriven opera! Annars börjar tempot gå ner lite i stadens kulturella rum efter en intensiv höst, fylld inte bara av scenkonst utan också av seminarier och sammankomster, därbland ett flertal arrangemang från Kultur i Väst, TreTe i Trollhättan och firandet av KULF:s första 40 år.
Ett tema som återkommit på flera håll är frågor om representation och integration. Den 14 november var Barnteaterakademin medarrangör till Från Shakespeare till Pavlovs Tispe, en välbesökt eftermiddag på Storan på temat rasism och representation i scenkonsten.
Och i måndags tillbringade många av oss en branschdag i regi av Kulturakademin Trappan, om mångfald, representation och integration. Det blev en sällsynt tankeväckande, peppande och värmande dag i Storans kristallfoajé, där skådespelaren Sergej Merkusjev pekade ut i mörkret och gav oss bilden av den nyanlända scenkonstnären som står där ute i kylan och regnet, tittar på teaterbyggnaden och upp mot de lysande fönstren och undrar: Vad händer där inne, hur kommer man in?
Och där satt vi. Inne i värmen, i kristallkronornas sken.
Det finns sannerligen normer och ett utanför och innanför, i kulturvärlden likväl som i samhället i stort.
Men samtidigt: Det rör på sig. Det finns många som tar ansvar och flyttar fram positionerna, slår ner nya pålar i leran att bygga nya möjligheter på. Inte minst blev vi, däruppe i Kristallfoajén, glada över den filmsekvens som där vi fick se Omar Diab medverka i en föreställning från Regionteater Väst. Omar kom till Sverige från Syrien för ett och ett halvt år sedan.
I länk till höger kan den som vill ta del av programmet till branschdagen.
Avslutningsvis vill vi berätta att vår antologi Samtal om devising, ska översättas och ges ut på danska. Roligt! Och med det önskar jag alla en skön helg - på söndag redan första advent!
Kristina Ros
Projektledare
|
Manustävling
Dramatik för barn och unga
För den som vill prova på att för första gången skriva för barn och unga. Eller är sugen på att undersöka ett nytt formspråk. Eller helt enkelt bara måste skriva en pjäs om: VATTEN
I vår nya satsning välkomnas dramatiker - erfarna, rookies, studerande - att skicka in idéförslag på en pjäs för barn/unga. På ett givet tema. Vilken betydelse temat/företeelsen/ordet VATTEN kan ges - metaforisk, kemisk, geopolitisk eller högst konkret - är helt öppet för tolkning.
Några sidor skriven dramatisk text ska skickas in, tillsammans med en idébeskrivning. En jury väljer därpå ut två-tre dramatiker som får utveckla sina pjäsidéer till grovmanus vilka kommer presenteras i en reading hösten 2017.
Deadline för inskick är 25 januari 2017.
Bidragen ska av anonymitetsskäl inte skickas till projektledaren utan till Teatercentrum Väst. Läs mer om detta, om tävlingen och hur materialinlämning går till i särskild inbjudan bifogad med detta nyhetsbrev eller på vår hemsida, www.barnteaterakademin.se.
...........................................................................................................
Barnteaterakademins publikationer Samtal om devising, Makt och maktlöshet och Kultur - nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser finns att hämta på följande teatrar:
Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Konserthuset (se info nedan), Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar, Teater Sesam och Teater Uno.
Det finns ingen garanti för att det alltid finns exemplar av samtliga publikationer på alla uthämtningsställen. (Och Makt och maktlöshet finns endast kvar i mycket få exemplar.) Så för säkerhets skull: maila eller ring i förväg till respektive ställe!
På Konserthuset sker avhämtning efter kontakt med Mats Kjelbye: mats@gso.se
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
|
Barnteaterakademin arbetar med att stimulera produktionen av nyskriven dramatik för barn och unga, för att utveckla barn- och ungdomsteatern samt för att öka utbudet och kvalitén på barn- och ungdomsdramatiken. Genom att beställa manus av nya och spännande dramatiker vill Barnteaterakademin ge dem möjlighet att utforska och pröva nya idéer.
Barnteaterakademin verkar också för att vitalisera och stimulera debatt och diskussioner som fokuserar på barn- och ungdomsteatern som konstform samt för att utveckla lokala samarbeten mellan institutioner, fria grupper och representanter inom skola och kultur. Angereds Teater är sedan 2008 huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp bestående av representanter från barn- och ungdomsteatrar i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Barnteaterakademin verkar på uppdrag av Göteborgs Stads kulturnämnd med stöd från Västra Götalandsregionen.
|
|
|
Tips & notiser!
Dockteater Tittut: Kanel och Kanin och alla känslorna
Kanel och Kanin är bästa vänner. Men vänskapen prövas och svartsjukan bultar i Kanins bröst. Och Kanin ger sig av. Vi följer de båda vännerna under en dag där svartsjuka, ilska och oro blandas med den härliga känslan av att återfå en vän.
För barn 2–6 år.
27- 29 nov, se länk för tider.
Frölunda Kulturhus, Lilla salen.
HejOpera: Kallocain
Nykomponerad operaföreställning byggd på Karin Boyes roman.
Leo Kall, en kemist i nationens tjänst, har i hopp om ökad säkerhet utvecklat ett sanningsserum. Med hjälp av kallocain kan staten se in i våra mest intima tankar och bedöma oss efter nytta för landet. Leo har dock egna mål, driven av svartsjuka mot sin fru och sin chef. Men vad händer när vi får sanningar vi inte räknat med.
Från 15 år
Skolpremiär 29 nov, offentlig premiär 3 dec, Teater Jaguar
|
Barnteaterakademins nyhetsbrev presenterar information om aktuella händelser och arrangemang inom barnkulturområdet.
Anmäl dig till nyhetsbrevet genom att maila
info@barnteaterakademin.se.
|
Kontakta
Barnteaterakademin
Kristina Ros, projektledare
0734-347275
info@barnteaterakademin.se
Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered
Hemsida:
www.barnteaterakademin.se
|
|
|