Voor zondag 30 mei
Goedemorgen lieve lezers,

Wat ziet de zondag er anders uit met mooi weer!

En ook leuk: er gaan weer verschillende activiteiten van start. In het maandblad las u al over 'Kijken in elkaars tuinen'.
Ook begint er weer een koffieclub, namelijk die in De Eendracht, en gaat Claire weer een muziek-ochtend verzorgen. Lees verder hieronder.
   ....  l  
Het Senver-bestuur had ook al weer een gesprek met de directeur van de bibliotheek, Els Brons, zie foto rechtsboven, om activiteiten voor te bereiden.
Oh ja, en kijk nog even naar dit filmpje, door Mia ingestuurd. En wie ondanks het mooie weer tóch nog een cabaret-oppepper nodig heeft: Brigitte Kaandorp met 'Dingen'.

Prettige zondag, dat wordt je deze keer gewenst door: Claire, Bertine, Helmi, Freek, Henja, Carol, Marijke en Ineke
 
Vraag: pakketten van de Voedselbank rondbrengen

    
Er is bij het Senver-bestuur het volgende verzoek binnengekomen: er zijn enkele mensen in Hilversum die afhankelijk zijn van de Voedselbank, maar die de pakketten niet zelf kunnen ophalen vanwege hun gezondheid. Wie wil dit enkele keren per week doen. Voedselpakketten ophalen bij de Voedselbank en afleveren bij de mensen/gezinnen in Hilversum. Stuur een mailtje naar info@senver.nl en Bertine vd Pluijm (secretaris Senver) brengt je met de juiste instantie in contact.
      
 
Seniorencafé in De Eendracht (Jonge Haan) start maandag weer

    
A.s. maandag, 31 mei, starten we weer met het SeniorenCafé, de koffieclub op het terras van de voormalige Jonge Haan, nu De Eendracht geheten. Aanvang 10.30 uur.
 
Henderkien Slim is weer gastvrouw en heeft er zin in om iedereen welkom te heten. Ze hoopt dat er veel mensen komen. Ook de leiding van de Eendracht vindt het gezellig als we weer komen op maandagmorgen.
Wat een heerlijk idee, toch? Neem wel een mondkapje mee, en gebruik dat tot je zit.
      
 
Muzieklezing zondagochtend 6 juni door Claire Verlinden
Claire Verlinden had natuurlijk gehoopt in juni te kunnen starten met de muzieklezingen in de bibliotheek, maar helaas. Dan nog maar een keer op zondagmorgen een webinar. Van verschillende kanten horen we dat mensen dat het wel een passend zondagochtend ritueel vinden. Zondag 6 juni om 10.00 uur 'doet' Claire: Jan Pieterszoon Sweelinck. (Claire hoopt wel weer snel 'live' muziekbijeenkomsten te kunnen verzorgen.)
 
Waarom Sweelinck?
Hij is 400 jaar geleden overleden op 16 okt 1621. Voordat het feest-spektakel daarover losbarst, is het fijn om die componist al een beetje te leren kennen. Hadden we de vorige keer Purcell, de Britse Orpheus, nu hebben we het over de Amsterdamse Orpheus, want zo werd hij echt genoemd.


 
Hij was zéér beroemd, vooral onder organisten door heel Nederland en Duitsland en indirect heeft hij veel invloed gehad op de grote Bach.  Met hem staat het orgel centraal in dit webinar, maar ook klavecimbel, piano, koorzang. Ik hoop dat je na deze ochtend onze grootste Nederlandse componist beter hebt leren kennen.
Schrijf je gratis in via deze link.
We kennen Sweelinck wel van ons oude
25-guldenbriefje
    

 
Kijk in de sterren - Jupiter
Jupiter is de grootste planeet van ons zonnestelsel. Hij is vernoemd naar de Romeinse oppergod. De oude Grieken associeerden de planeet met de oppergod Zeus. Er passen zo’n 1320 aardes in de planeet. De reuzenplaneet is de vijfde planeet vanaf de zon gerekend en staat 5,2 keer zo ver van de zon als de aarde.
 De planeet is het derde helderste object aan de nachtelijke hemel, na onze maan en de planeet Venus. Met een verrekijker of een kleine telescoop kun je zelfs het spel van zijn vier grote manen in hun rondjes om Jupiter zien. Hij is tweeënhalf keer zo zwaar als alle andere planeten bij elkaar en maar tien keer zo klein als de zon. Samen met de – ook zware - planeet Saturnus heeft Jupiter er vermoedelijk voor gezorgd dat door hun zwaartekracht voorkomen is dat rotsblokken tussen Mars en Jupiter samenklonterden tot een (nieuwe) planeet.     
De dominantie van Jupiter in het zonnestelsel heeft geleid tot veel ruimtevaartmissies naar en langs de planeet, te beginnen met de 'flyby' van de Pioneer 10 in 1973.
Lees het verhaal van Carol van den Wijngaart verder.


 
Beleef de lente: het regent schattige kuikens
In de eerste afleveringen was pa kerkuil een beetje een sukkel maar nu toont hij toch wat hij waard is: veertien muizen in één nacht! (ok, eentje van moeders). Het oudste kuiken wordt al aardig groot. Ook pa kauw hoeft zich voor zijn kijkers helemaal niet te schamen. Er moeten bloedstollende gevechten worden geleverd om de nestkast.  Als dat maar goed afloopt….

Bij de scholekster zijn in korte tijd alle vijf de kuikens uit het ei gekropen. Ze hebben meteen een enorme schattigheidsfactor. Mooi om te zien hoe zich ‘indekken’ tegen gevaar.
De jonge zeearenden oefenen hun vleugels al, maar schuilen nog wel bij mama voor de storm.
En de koolmeesjes? Die zijn alle vijf uitgevlogen.
 
Op de foto rechts de kleine scholeksters, een soort puzzelfoto...
    
 
Puzzelfoto van de week
Hier weer een nieuwe zondagse fotopuzzel.

Vraag van Freek is:
 
Hilversum kent weinig zuilengalerijen. Deze galerij staat op de plek van een vroeger bekend hotel/restaurant. Aan welke straat is deze galerij te vinden?
 
Stuur je antwoord naar oppepper@senver.nl

      
Uitslag puzzelfoto vorige week
De foto van de vorige keer was van een koepel. Tja, een koepel ergens hoog in een gebouw. Wie let daar nu op ? dachten wij. Maar jawel hoor, weer veel oplettende Senver-leden die deze koepel precies konden thuisbrengen: Ella, Willem, Cok, Claire K, Angelique en Ed wisten het. Ed (van Mensch) schreef erbij: "Deze foto roept bij mij vele herinneringen op. Lang ben ik werkzaam geweest bij het Goois Museum en heb meegewerkt aan het realiseren van de nieuwbouw achter het Oude Raadhuis aan de Kerkbrink."


      
Zijn verhaal gaat verder: "In 2004 ging het Goois Museum over in Museum Hilversum. De puzzelfoto is van de binnenzijde van de lichtkoepel die staat op de aanbouw uit 2005, gebouwd naar ontwerp van de architect Hans Ruijssenaars. Hij wist achter het Oude Raadhuis een functioneel museumgebouw te ontwerpen, in een nieuwe stijl maar passend bij het gebouw uit 1881 in de stijl van de neo-renaissance. De lichtkoepel brengt licht in de tentoonstellingsruimten op drie niveaus. 
 
Naar we allen hopen gaat binnenkort Museum Hilversum weer open waarna iedereen de tentoonstellingszalen met deze lichtkoepel met eigen ogen kan bekijken."
 
De wens van Ed van Mensch gaat snel in vervulling. De musea gaan open op 5 juni.