Cuba                  
Wekelijks E-Magazine over Cuba: 14 mei 2017
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Commentaar
  2. Cubaanse student bij terugkeer VS aangehouden
  3. 15 jaar geweldloze actie Varela
  4. Cartoon: 'Dames eerst'
  5. Nederlandse expansie in de 17e eeuw
  6. Gentse documentairemaakster zoekt heil in Cuba
  7. Film: De laatste dagen in Havana
  8. On Line: Cuba, sprong in het duister
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Commentaar: So you think you can dance!
Dit succesvolle tv-programma heeft een even succesvolle Cubaanse evenknie Bailando en Cuba / Dansend in Cuba. Het is een spectaculair programma dat de kwijnende Cubaanse staatstelevisie veel jonge kijkers oplevert. Opvallend fenomeen is dat een half miljoen Cubanen met een sms-bericht via hun mobieltje laten weten wie hun favoriete koppel is.
 
Het leidde op sommige websites o.a. die van OnCuba tot de constatering dat meer gebruik moet worden gemaakt van nieuwe technologieën om de participatie in de samenleving en het raadplegen van de bevolking te verbeteren. Sociale media hebben bewezen dat zij het vermogen hebben tot mobilisatie. Bij OnCuba viel zelfs de term ‘politieke participatie’ en ‘directe democratie’ hoewel de site ook vaststelt dat het bereik van internet nog veel te wensen over laat.

Bastion
OnCuba
roept op afscheid te nemen van het dogmatisme, het extremisme, de persoonsverheerlijking, het opportunisme, de dubbele moraal, de corruptie en de angst voor de democratie. Een pleidooi waar elke democratische Cubaan mee kan instemmen. Maar deze pleidooien moeten wel overal gehoord en bediscussieerd kunnen worden. Tot nu toe dringen deze pleidooien niet door in de staatsmedia, die bastions zijn van de ene en juist mening. Integendeel daar heersen de tekortkomingen zoals boven beschreven. Daar is  de angst voor de democratie springlevend.

De redactie
 
2. Cubaanse student Felix Llerena bij terugkeer uit VS aangehouden
Volgens Christian Solidarity Worldwide (CWS) is de Cubaanse vrijheidsactivist en student Felix Yuniel Llerena Lopez door de Cubaanse overheid aangehouden en geïntimideerd. Ook familieleden werden slachtoffer van intimidatie. Zo werd zijn moeder voor ondervraging meegenomen.

Volgens Mervyn Thomas van CSW is Llerena Lopez bij zijn aankomst op de Abel Santamarialuchthaven in Santa Clara meteen gearresteerd. De student keerde terug uit de VS. Daar had hij op uitnodiging van CSW, een mensenrechtenorganisatie die schendingen van de godsdienstvrijheid documenteert en aanklaagt, getuigd over de schending van de godsdienstvrijheid in Cuba en had hij Amerikaanse politici in Washington ontmoet.

Absurd
Mervyn Thomas: 'Wij maken ons ernstig zorgen over de arrestatie van deze dissident, die ook wordt beschuldigd van betrokkenheid bij terreur. Die beschuldigingen zijn absurd en brengen zijn familie in gevaar. Wij roepen de Cubaanse overheid op hem vrij te laten en de aandacht te richten op de bestrijding van de schendingen van de godsdienstvrijheid.'

Bron
* Christian Solidarity Worldwide, 6 mei 2017
 
3. 15 jaar geweldloze actie Varela 
Op 10 mei jl. was het 15 jaar geleden dat drie Cubanen, te weten Oswaldo Payá Sardiñas, Antonio Diaz Sánchez en Regis Iglesias Ramírez, met dozen vol petities aanklopten bij de burelen van het Cubaans parlement. Het was het resultaat van een lange geweldloze campagne, het zogeheten Varela Project.
 
De 11.020 afgeleverde handtekeningen ondersteunden het pleidooi om meer vrijheid in Cuba en drong aan op een referendum zoals voorzien in de Cubaanse grondwet. Centraal stonden de eisen voor een grotere meningsvrijheid, amnestie voor politieke gevangenen en meer ruimte voor eigen particuliere bedrijven.
 
Vreedzame verandering
De voorman van het Project Varela Oswaldo Payá (links op de foto) noemde de ondertekenaars ‘de maatschappelijke voorhoede voor vreedzame verandering in Cuba.’ De drie activisten zouden een hoge prijs betalen voor dit pleidooi. In maart 2003 werden Antonio Diaz Sánchez en Regis Iglesias gearresteerd, er volgden showprocessen en lange gevangenisstraffen gevolgd door gedwongen verbanning. Oswaldo Payá kwam op 22 juli 2012 onder nooit opgehelderde omstandigheden om het leven bij een verkeerongeluk.

25.000 handtekeningen
Tien maanden later op 18 maart 2003 vond de Zwarte Lente plaats waarbij tijdens een massieve nationale actie 75 activisten van de civil society werden opgepakt en na korte processen tot hoge gevangenisstraffen werden veroordeeld, soms wel tot 28 jaar.
Het regime deed alles om het petitieproject onschadelijk te maken. Het organiseerde een eigen referendum dat leidde tot een grondwetsherziening waarbij de eerder bestaande mogelijkheid het initiatief te nemen tot een referendum, onmogelijk werd gemaakt. Andere activisten gingen echter door en boden op 5 oktober 2003 nog eens 14.384 handtekeningen aan.
 
Lees verder
* Website Cuban Exile Quarter: 10 mei 2017: Project Varela: Looking back at the nonviolent campaign 15 years later.
 
4. Cartoon: 'Dames eerst'
In 2016 werden in Cuba 40 journalisten gearresteerd.
De cartoonist verwijst met Las Damas Primero / Dames Eerst naar een andere zwaar vervolgde groep in Cuba, namelijk de Damas de Blanco.
 
5. Nederlandse expansie in 17e eeuw
In samenwerking met Athenaeum Boekhandel organiseert Spui 25 op woensdag 17 mei een lezing met Wim Klooster en Michiel van Groesen over het Atlantisch gebied en de Nederlanders in de zeventiende eeuw. In de zeventiende eeuw ontplooiden Nederlanders niet alleen tal van commerciële en militaire activiteiten in de Indische Oceaan, maar ook in het Atlantisch gebied. Ze richtten handelsposten op in Afrika en stichtten koloniën in Noord-Amerika, het Caribisch gebied en Brazilië.

Deze expansie ging gepaard met veel geweld, vooral doordat de koloniën vaak niet vreedzaam tot stand kwamen, maar door de Nederlanders werden veroverd op hun Europese rivalen. Het Nederlands bestuur van de koloniën werd bijna altijd door buitenlanders betwist. Zo kon de strijd om Brazilië uitgroeien tot de grootste zeventiende-eeuwse oorlog tussen Europese mogendheden in de Nieuwe Wereld. De verovering van Brazilië, indertijd ’s wereld grootste suikerproducent, leidde daarnaast tot het begin van de Nederlandse handel in Afrikaanse slaven.

Aspecten
In hun lezingen belichten Wim Klooster en Michiel van Groesen de ontwikkelingen in het Nederlands Atlantisch gebied ten tijde van de grote expansie in de zeventiende eeuw. Aan de orde komen de rol van geweld in het Nederlandse kolonialisme, de bijdragen van buitenlanders (Europeanen, Afrikanen en Inheemsen) aan de Nederlandse expansie, de erfenis van de slavernij en de rol van media in tijden van oorlog.

Over de sprekers
Michiel van Groesen promoveerde aan de UvA in 2007, werkte als UHD aan dezelfde universiteit en is sinds 2015 hoogleraar Maritieme Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Wim Klooster promoveerde aan de Universiteit Leiden in 1995, werkte als post-doc op de Brown University en Harvard en is hoogleraar Atlantische geschiedenis op de Clark University in de V.S.

Aanmelden
* Datum lezing: 17 mei 2017 van17.00 - 18.30
* Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Meld u zich via spui25@uva.nl of 020 525 8142.

* Tekening van Theodore de Brye; Columbus landt op het eiland Hispanolië
 
6. Gentse documentairemaakster zoekt heil in Cuba  
Vanaf 18 mei kunt u in de Sphinx in Gent de documentaire 'Añoranza' zien - Spaans voor zowel verlangen als heimwee - van de jonge Gentse filmmaakster Flo Flamme. Via de mijmeringen van de drie bejaarde Habanero’s Luis, Carmelo en Ernesto probeert ze vat te krijgen op Cuba, een land waar Flamme ook tijdens haar studententijd verbleef.
 
Flo Flamme (1986) studeerde audiovisuele kunsten aan het LUCA in Brussel en maakte onder andere al videowerk voor Wim Vandekeybus en zijn dansgezelschap Ultima Vez. Voor haar langspeelfilmdebuut  'Añoranza' trok ze met een kleine ploeg en 100 filmrollen van 16 mm naar Havana om er met de camera op de huid te zitten van drie oudere heren die de revolutie nog hebben meegemaakt.
 
Veranderingen
Ze kunnen als geen ander vertellen over hoeveel er veranderde toen Cuba na jaren als geïsoleerd eiland, plots horden toeristen in haar hoofdstad mocht verwelkomen. De opheffing van het financieel en economisch embargo tussen het land en de VS passeerde niet onopgemerkt en maakte ook veel los. Iets waar Luis, Carmelo en Ernesto begeesterend over kunnen vertellen. Hun persoonlijkheden lopen uiteen, maar ze hebben als rode draad dat ze alle drie balanceren tussen hun revolutionair verleden en hun onzekere toekomst.
 
Geen pijnpunten
De documentaire toont wat voor arm land Cuba nog steeds is, maar de nadruk ligt er niet op. Zo woont Luis in een psychiatrisch tehuis waar de leefomstandigheden erbarmelijk zijn. Maar die beelden zijn met opzet niet voor de film gebruikt. Het gaat veel meer om de herinneringen en verlangens van Cuba's oudste generatie dan om de pijnpunten die er nu zijn.

'Añoranza' is een productie van Minds Meet, in coproductie met Stempel Films en Tax shelter ethique. De film kon onder andere rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz en staat vanaf 18 mei drie weken lang ononderbroken in de Sphinx geprogrammeerd.
 

Linken
 
7. Film: De laatste dagen in Havana
Van 30 mei tot 4 juni vindt weer het Spaans Filmfestival plaats in Amsterdam met een selectie van films uit Spanje en Spaansprekende landen. De voorstellingen vinden plaats in het Ketelhuis and Bimhuis en ook in Pathé Tuschinski and Eye. Op het programma staat één Cubaanse film namelijk Ultimos dias en la Habana / De laatste dagen in Havana.

De Cubaanse filmmaker Fernando Pérez maakte een sympathiek portret van een dodelijk zieke homoseksuele man en zijn vriend, omgeven door zijn surrogaatfamilie van vrienden, buren en geliefden, hun liefde, toewijding en stoïcijns uithoudingsvermogen. Op de achtergrond wordt in dit individuele verhaal de werkelijkheid van de Cubaanse samenleving zichtbaar met al zijn tegenstellingen. De film overspant de kloof tussen feiten en fictie, de documentaire en het verhaal. In 2017 kreeg deze film op het Filmfestival van Malaga de publieksprijs als de beste Ibero-Amerikaanse Film.

Informatie
* De film wordt op 31 mei vertoond in Pathé Munt en begint om 19 uur.
Duur 93 minuten, Spaans met Engelse ondertitels

Websites
*
Spaans Filmfestival 2017
* Trailer 5 minuten
 
8. On Line: Cuba, sprong in het duister
De televisiezenders ARD en ARTE-TV zonden afgelopen week een documentaire uit over de toekomst van Cuba. Deze documentaire van 1 uur is nog tot 8 juli on line te zien.
 
In deze uitzending komen diverse Cubanen aan het woord zoals de voormalige minister van Economische Zaken, José Luis Rodriguez, de filosoof Yohanka Léon del Rio en de econoom Antonio Romeria. Beelden zijn verder te zien van het megaproject Mariel, de sigarenfabriek Partagas, een coöperatieve textielfabriek, de modeshow van Chanel in hartje Cuba vorig jaar en het blitze uitgaanscentrum Fabrica de Arte voor de Cubaanse jetset.

Ongelijkheid en pluralisme
De socioloog Juan Valdéz Paz spreekt over de groeiende economische ongelijkheid en de kritische Lenir González over pluralisme in Cuba. Ook is gesproken met Rosa Myriam Elizalde van de website Cubadebate, snel van vormgeving, maar orthodox van inhoud.
 
 
9. Culturele Agenda
* Festival Latino Americano Rotterdam: 3 tot 27 augustus 2017
LantarenVenster presenteert de tweede editie van het Festival Latino Americano Rotterdam. Opnieuw vijf dagen lang Latijns-Amerika. Met ruim dertig filmvertoningen, drie concerten en een doorlopend randprogramma met feesten, diverse talkshows, dans, dj’s en vele interessante gasten brengen ze de Latijns-Amerikaanse sfeer naar de Wilhelminapier.

Film
Van Haïti tot Argentinië, van Mexico tot Uruguay: het filmprogramma toont de diversiteit van het continent. Met zowel interessante commerciële films als de kleinere arthouse-films uit en over Latijns-Amerika. Met vorig jaar spraakmakende titels als Quilapayún, más allá de la canción (Chili), Aquarius (Brazilië) en Desde allá (Venezuela).

Muziek
Latijns-Amerika kent een enorme verscheidenheid aan muzikale genres en stijlen. Het festival presenteert deze en laat LantarenVenster uit zijn voegen barsten op de donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond. Vorig jaar stonden onder anderen op het podium een uitverkocht La-33 (Colombia), Alfredo Rodríguez (Cuba), Flavia Coelho (Brazilië/SP) en Conjunto Papa Upa (Venezuela/GB/NL).

Link
*
Facebook
In juni wordt het volledige programma bekend gemaakt.
 
10. Het laatste nieuws
* Geld van ‘vijand uit het Noorden’ het meest gewild
Volgens Zunilda Mata van de website 14ymedio wordt de financiële markt in Cuba niet geregeerd door de CUC (convertibele peso), noch door de nationale peso CUP. Cubanen blijven onverkort vertrouwen hebben in de dollar, hoewel de officiële wisselkoers 1 dollar voor 0,87 CUC ongunstig blijft. Dollars hebben toch de voorkeur omdat niemand weet hoe de al vaak aangekondigde eenwording van de huidige twee valuta (CUC en CUP), zal uitpakken. Lees verder
 
* Opnieuw politieke verwijdering van universiteitstudent
Opnieuw is een student in Cuba verwijderd van de universiteit om politieke motieven. Félix Llerena López, student aan de Universidad de Ciencias Pedagógicas Enrique José Varona in Havana, is tevens promotor in Oost- Cuba van de campagne CubaDecide / Cuba beslist. Hij wordt sinds zijn terugkeer in april uit de VS waar hij cursussen volgde, door het regime lastig gevallen. Ook zijn moeder is drie uur door de geheime dienst ondervraagd. Lees verder
 
Lastercampagne tegen verwijderde studente
Staatsmedia in Cuba zijn een lastercampagne begonnen tegen de studente Karla Pérez González, recent verwijderd van de Marta Abreu-Universiteit vanwege haar lidmaatschap van de oppositiegroepering Somos+. Karla Pérez González wordt op regeringsgezinde websites uitgemaakt voor ‘huurlinge, een Paard van Troje, volgelinge van een oppositiegroep, contrarevolutionair en een politieke en ideologisch zwakzinnige.’ Ook bloggers en universitaire studenten nemen aan de systematische haatcampagne deel. Lees verder 

* Kardinaal: ‘Dialoog tussen Cuba en de VS gaat door’
Kardinaal Jaime Ortega is niet bang dat de dialoog tussen Cuba en de VS met de komst van president Donald Trump, zal worden afgeremd. Hij pleit voor voortzetting van de opening op het eiland, maar hij geeft toe dat deze wel ‘een beetje traag verloopt’, aldus de voormalige aartsbisschop van Havana, die vorig jaar vanwege zijn leeftijd terugtrad. Ortega nam in Madrid deel aan een forumbijeenkomst, georganiseerd door Nueva Economía Foro. Lees verder
 
* Ideeënstrijd of ideologische oorlogsvoering?
De afgelopen weken publiceerde onze Cubaweblog diverse berichten over de  verwijdering van scholen en universiteiten van studenten en docenten wegens hun afwijkende politieke opvattingen. Het overkwam ook andere Cubanen, zoals de medewerker van het Museum voor Moderne Kunsten in Havana, die vlak na de dood van Fidel Castro liet weten niet te zullen rouwen en vervolgens werden ontslagen. Fernando Ravsberg van de website Cartas desde Cuba publiceerde een opvallende tekst over deze nieuwe heksenjacht. Ravsberg staat positief tegenover de revolutie en onderhoudt goede contacten met hervormingsgezinde personen en groepen aan de macht. Hij werd de afgelopen maanden dan ook scherp aangevallen door pro-regime blogs als La Pupila Insomne. Ravsberg maakt zich vooral zorgen over de schadelijke gevolgen van al deze incidenten voor het internationale imago van Cuba. Hier volgt zijn tekst.