NIEUWSBRIEF                HUISARTSENPRAKTIJK MAASBREE
    Jaargang 6 Nr 4
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
- Nieuwsbrief
- Gezondheidscentrum
- Logo
- Inloopspreekuur
- Prikdienst
- Samenwerking
- Dorpsondersteuner
- Sociale kaart
- Verkoudheid
- Griep
- Site GZC
- Ontwikkeling HA-zorg
 
 
Huisartsenpraktijk Maasbree
Achter de Hoven 4c
5993 CR Maasbree
 
Telefoonnummer: 077-4651500
Optie 1:
spoed
Optie 2: herhaalreceptenlijn
Optie 3:
assistente
 
Fax: 0774652444
 
 
Twitter: @HpMaasbree
 
Site:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nieuwsbrief
Met deze nieuwsbrief hopen wij u nog beter te kunnen informeren over onze praktijk en haar medewerkers. Daarnaast zullen we ook aandacht besteden aan medische informatie en handige tips. Mocht u geen prijs stellen op deze nieuwsbrief, dan kunt u zich via de link onder deze mail uitschrijven. Via de link in de kolom hiernaast kunt u de nieuwsbrief doorsturen naar een vriend. Om in te schrijven klik hier. Wilt u onze vorige nieuwsbrieven nog eens bekijken, klik dan hier
 
Gezondheidscentrum
Sinds september is het gezondheidscentrum in gebruik genomen. Velen hebben de weg al weten te vinden en enkelen van u zijn nog naar de oude lokaties gelopen van de deelnemers in het gezondheidscentrum.
Zelf zijn we heel blij met de nieuwe lokatie en alle ruimte die we nu hebben om ons werk goed te kunnen doen.
We krijgen veel positieve reacties op de inrichting en we hebben vernomen dat onze nieuwe wachtkamer al de "Hoeskamer van Bree" genoemd wordt.
Uiteraard zijn er ook minpunten genoemd. Vooral is er kritiek op de toegankelijkheid buiten. We kunnen de verzonken ligging niet mooier maken dan die is en zullen het daar mee moeten doen. Er moest veel niveauverschil opgevangen worden waarbij we rekening moesten houden met alle soorten bezoekers en alle soorten vervoersmiddelen en hulpmiddelen. Ideaal zal het nooit worden, maar de huidige situatie is ook getoetst door  het VAC Peel en Maas. Ze hebben de toegankelijkheid voor m.n. mindervaliden beoordeeld vanuit het oogpunt van de gebruiker. Op basis van het advies zijn nog een aantal aanpassingen gedaan.
Het gezondheidscentrum is drempelloos toegankelijk, maar dat betekent niet dat iedereen met elk willekeurig vervoersmiddel tot in elke uithoek van het centrum kan komen. Zo kunnen scootmobielen in de hal "geparkeerd" worden en van daaruit zijn alle zorgverleners bereikbaar. Eventueel met rollator of rolstoel, al dan niet onder begeleiding van iemand van het gezondheidscentrum.
 
Tenslotte is een veelgestelde vraag of er een open dag komt. Het antwoord hierop is JA en naar verwachting zal dit ergens in januari zijn. Meer informatie hierover volgt.
 
Logo gezondheidscentrum
Voor het nieuwe gezondheidscentrum hebben we een logo laten ontwikkelen, die past bij onze visie. In deze bijlage staat de uitleg over de ontwikkeling van het logo en de betekenis ervan.
 
 
 
Inloopspreekuur assistentes
De tijden van het inloopspreekuur van de asssistentes zijn uitgebreid.
Het inloopspreekuur van de assistentes is dagelijks van 9.00 -11.00 uur en van 14.30-16.00 uur. U kunt dan zonder afspraak binnenlopen voor o.a bloeddrukmeting, oren uitspuiten, hechtingen verwijderen, wondverzorging, wrattenbehandeling e.d.
Voor bloedsuikercontrole kunt u elke dinsdag t/m vrijdag vanaf 8 uur terecht. Denk eraan dat u tevoren niets eet of drinkt!
 
Prikdienst Viecuri
De prikdienst van Viecuri is maandag t/m vrijdag van 8.00uur tot 8.30 uur in de huisartsenpraktijk aanwezig.
Neem s.v.p. uw ziekenhuispasje mee.
 
Samenwerking in de praktijk
In het gezondheidscentrum hebben we meer plek gekregen in de huisartsenpraktijk. Daarom is het nu ook mogelijk om op lokatie samen te werken en andere spreekuren in de huisartsenpraktijk aan te bieden.
 
Zo werken we samen met:
 
 
Diëtiste: Vodi Maasbree
 
Psychologenpraktijk: Neomai
 
 
 
 
Dorpsondersteuner
Wat is een dorpsondersteuner?
Een dorpsondersteuner is de verbindende schakel tussen en werkt nauw samen met inwoners, vrijwilligersorganisaties, gemeente en professionals op diverse gebieden. Signaleert, initieert en stimuleert initiatieven vanuit het dorp en organiseert hiervoor bijbehorende activiteiten.
Bij aanvang gaat bijzondere aandacht uit naar een aantal initiatieven van het kernteam Zorg en Welzijn, waaronder het opzetten en uitvoeren van het project “hulp in de huishouding”. In het laatste kwartaal 2017 moet o.a. voor ca. 100 bewoners de hulp in de huishouding geregeld worden.
 
Wij, Mia Ewalts en Nel Vaessen, zijn de Dorpsondersteuners van Maasbree. Sinds 1 november jl zijn wij actief aan de slag met de huisbezoeken voor de ondersteuning in de huishouding die per 1-1-2018 als zelfstandige voorziening van en door Maasbree zal worden gedragen. Daar ligt nu de eerste prioriteit. Onze doelstellingen zijn het tot stand brengen van ontmoetingen, laagdrempelig contact en verbindingen.
Vooralsnog hebben we geen vaste werkplek, maar we maken gebruik van een plek bij de Dorpsdagvoorziening, de bibliotheek, het Mafcentrum of elders. Natuurlijk kunt ons bellen of mailen.

Mia: 06-18834757
Nel: 06-18608314
e-mail: dorpsondersteuner@maasbree.nl
 
Sociale kaart Maasbree
 
 
In dit handzame boekje vindt u de namen en contact gegevens van organisaties en instanties die actief zijn op het gebied van zorg, welzijn en sociale voorzieningen in Maasbree. Deze sociale kaart geeft tevens aan voor wie de voorzieningen bedoeld zijn en wat het specifieke werkterrein en de werkwijze van de verschillende organisaties is.
De sociale kaart Maasbree is gemaakt voor professionals en vrijwilligersorganisaties in de zorg. En natuurlijk voor alle inwoners van Maasbree. Met de sociale kaart op zak heeft u altijd alle praktische informatie bij de hand.
Dit boekje is een initiatief van de werkgroep Kernteam Zorg en Welzijn, Dorpsoverleg Maasbree, en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Peel en Maas.
 
 
Verkoudheid
Griep en verkoudheid worden nogal eens door elkaar gehaald. Daarom hierbij wat informatie over verkoudheid en griep.
 
 
  • Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Een gewone verkoudheid beperkt zich dus niet tot de neus!
  • Mogelijke klachten zijn niezen, snotteren, hoesten, keelpijn, heesheid en oorpijn. 
  • Virussen zijn de oorzaak.
  • Medicijnen zijn bij verkoudheid niet nodig.
  • U kunt eventueel neusdruppels of spray met xylometazoline gebruiken.
  • Antibiotica helpen niet tegen een verkoudheid. Antibiotica werken alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen.
  •  
    Kijk voor uitgebreide informatie: https://www.thuisarts.nl/verkouden/ik-ben-verkouden
     
    Griep
  • Griep begint vaak met hoge koorts, koude rillingen, keelpijn, hoofdpijn en spierpijn in uw hele lichaam.
  • Uw temperatuur kunt u het beste meten via de anus. Dit is het meest betrouwbaar.
  • De oorzaak van griep is het griepvirus.
  • Sommige mensen kunnen ernstig ziek worden door de griep. Bijvoorbeeld mensen met een longziekte of hartziekte.
  • Neem bij hoge koorts genoeg rust en drink veel.
  • Wilt u weten of u de griep heeft en wat u kunt doen? Doe de Griep Check.
  •  
    Kijk voor uitgebreide informatie: https://www.thuisarts.nl/griep/ik-heb-griep
     
    Site Gezondheidscentrum
    Er is ook een site van het gezondheidscentrum. Hier staan alle zorgverleners op die in het gezondheidscentrum deelnemen.
     
    Kijk voor meer informatie op :
     
    Ontwikkelingen huisartsenzorg
    De ontwikkelingen in de huisartsenzorg gaan razendsnel. De huisartsenpraktijk van nu is niet meer te vergelijken met pakweg 10 jaar geleden. Er zijn veel taken bijgekomen voor de huisartsenpraktijken. De zorgvraag neemt steeds meer toe en ook de complexiteit wordt hoger. Daarnaast worden steeds meer kwaliteitseisen gesteld aan de huisarts(enpraktijk).
    Huisartsen zetten zich enthousiast in voor goede,
    doelmatige en betaalbare zorg in de buurt van
    hun patiënten. Om de steeds complexere patiëntenzorg
    te kunnen blijven bieden, wachtlijsten te
    voorkomen en werkplezier te verzekeren, moet
    de toenemende vraag naar huisartsenzorg worden
    opgevangen. Hiervoor heeft de huisarts meer tijd
    nodig voor zijn patiënten. Meer tijd door minder
    patiënten per fte huisarts én een stevig, breed
    inzetbaar praktijkteam.
    De landelijke huisartsenvereniging heeft de ontwikkelingen in de huisartsgeneeskunde heel mooi weergegeven in dit document
     
     
    Huisartsenpraktijk Maasbree -huisartsenpraktijkmaasbree.nl