We kijken terug op een geslaagde, feestelijke en druk bezochte opening van Amelisweerd Info, tijdens een middag die afgewisseld werd met buien en zon. Op dit platform komt informatie van diverse kanten bij elkaar over activiteiten met betrekking tot educatie over natuur en cultuurhistorie op de landgoederen Amelisweerd & Rhijnauwen.
Dit platform hebben we 20 april ingeluid met eerst vier verschillende excursies. Bij terugkeer werden enkele excursiedeelnemers en diverse betrokkenen bij Amelisweerd Info geïnterviewd door Eva Grosfeld, moderator van het tweede programma-onderdeel. Daarna werd een toost uitgebracht en kon iedereen wensen én aanbod (wat kun je zelf bijdragen?!) op kaartjes schrijven om die in de Amelisweerd Info-Boom te hangen.
Uitbreiding van ons excursieteam
We hebben gemerkt dat er in het voorjaar veel vraag is naar excursies over de dan bloeiende stinzenflora op de landgoederen. Omdat we tot nu toe met maar een paar gidsen waren hebben we in maart een driemiddaagse cursus georganiseerd voor toekomstige gidsen. Van de 13 mensen die zich hiervoor hadden aangemeld hebben zich na de cursus 11 mensen aangesloten bij het excursieteam van de Vrienden van Amelisweerd. Daar zijn we heel blij mee!
Toekomst Maarschalkerweerd-noord
Direct langs de Kromme Rijn, en alleen door de A27 gescheiden van Amelisweerd, ligt het gebied Maarschalkerweerd-Noord. Mede vanwege de nieuwbouw van de Mytylschool wil de gemeente Utrecht dit gebied nieuw inrichten. Daarbij zijn twee uitgangspunten leidend: meer groen en meer sportvelden. Zoals iedereen kan begrijpen bestaat er spanning tussen die twee doelstellingen.
De Vrienden van Amelisweerd vinden het heel belangrijk dat kansen benut worden om het karakter van het gebied als groene toegangspoort voor de stad en verlengstuk van Amelisweerd langs de Kromme Rijn te versterken. Maar we zien bijvoorbeeld geen nut en noodzaak van een fietsroute dwars door het smalle (bos)groen langs de westzijde van de A27. In een gesprek met de gemeente hebben wij onze visie toegelicht.
Oplevering eerste rapport biodiversiteit Fort bij Rijnauwen
De natuur op Fort bij Rijnauwen is met recht uniek te noemen. Dat blijkt eens te meer uit het jaarlijkse Monitorprogramma Biodiversiteit, waarin de soortenrijkdom nauwgezet in kaart is gebracht om meer inzicht te krijgen in de ontwikkeling van flora en (avi)fauna op het fort. Al deze informatie is gevat in het rapport Biodiversiteit van Fort bij Rijnauwen. Hierin staan 1243 soorten beschreven die op het fort voorkomen en het biedt voldoende handvatten om het natuurbeheer te optimaliseren. De verwachting is dat het aantal aangetroffen soorten nog zal toenemen de komende jaren, vooral binnen de nader te onderzoeken insectengroepen.
Zie voor meer informatie de site van de Vrienden Fort bij Rijnauwen.
Film Strijdbaar 3 juni in de Openbare Bibliotheek Neude
Dit is de herkansing om deze documentaire alsnog te zien, namelijk op maandagavond 3 juni om 19.30 uur. Strijdbaar is het verhaal van Jos Kloppenborg en Jan Korff de Gidts van hun strijd tegen de aanleg en de verbreding van de A27 door het bos van Amelisweerd. In de documentaire gaat filmmaker Floris Meinardi op zoek naar wat beide actievoerders drijft om zich jarenlang in te zetten voor het behoud van het bos Amelisweerd. De film wordt afgesloten met een Q&A met o.a. Jos Kloppenborg.
Insectenexcursie zaterdagmiddag 15 juni
Het is bijna de langste dag. Bloemen bloeien en er vliegen allerlei kleine beestjes, ook in de landgoederen, zoals in de kruidenrijke graslanden en langs bosranden. Welke vlinders kun je in dit seizoen tegenkomen? Wat is het verschil tussen bijen en zweefvliegen? Welke hommelsoorten vliegen er? Zijn er al weidebeekjuffers, en wat zijn dat eigenlijk? We gaan op pad onder leiding van een insectendeskundige en hopen antwoorden te vinden op deze en andere vragen.
Zie voor het aanmelden voor deze excursie onze site.