Cuba                          
19 april 2015
 
 

Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 1. Hopelijk geen 25 jaar meer
 2. Nederlandse bedrijven op handelsmissie naar Cuba
 3. Dialoog, met wie?
 4. Gesprek Rutte met Raúl Castro
 5. Rwandees nam deel aan expeditie 'Che'
 6. Blog Karlijn Travels over Cuba
 7. Bert Koenders en Guantánamo Bay
 8. El Sexto krijgt Václav Havelprijs
 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 
 
Alles over CubaTips

 

U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier 
 
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
 
De Stichting is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De gemaakte kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
Actueel Cuba-Nieuws op Twitter

Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter
Glasnost in Cuba op Facebook
  
 
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook
 Best geïnformeerde webpagina over Cuba
 

‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 

(Citaat Dagblad Trouw)


KLIK HIER!
Het digitale Cuba-archief
 
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode van 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 
 Disclaimer

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Hopelijk geen 25 jaar meer
Gisteren bestond onze Stichting Glasnost in Cuba 25 jaar. Dan dringt zich de vraag op: 'Hoe lang nog?'
 
De recente toenadering tussen Cuba en de VS stemt tot optimisme. Historische gebeurtenissen zijn het. Maar één handdruk volstaat niet. Tegelijkertijd worden namelijk elke zondag in Cuba de vrouwen van de Damas de Blanco door de politie lastiggevallen, werd de rapper El Critico opnieuw gevangen gezet, gaat graffiti-artiest El Sexto zijn 5e maand celstraf in en heeft de performance-kunstenaar Tania Bruguera een reisverbod. Politieke dissidentie leidt maandelijks tot zo'n 500 aanhoudingen. 

Waar politici, ministers, ondernemers, vakantiegangers en anderen licht euforisch worden, is het noodzakelijk dat Glasnost in Cuba en andere mensenrechtenorganisaties de situatie van de mensenrechten in Cuba op de voet blijven volgen en voortdurend aan de bel trekken. Maar hopelijk geen 25 jaar meer.
 
Redactie Cuba Tips
 
2. Nederlandse bedrijven op handelsmissie naar Cuba
In navolging van de VS wil ook Nederland de banden met Cuba aanhalen. Een kleine twintig Nederlandse bedrijven gaan daarom op handelsmissie naar Cuba. De missie staat gepland voor 20 tot 24 april en wordt geleid door het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering.

Geheimzinnigheid
Liggen er meer kansen op Cuba nu hun relatie met de Verenigde Staten verbetert? En is het dan ook tijd voor een politieke missie? In het radioprogramma De Ochtend van 17 april kwamen Jochum Haakma, voorzitter van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering en Harry van Bommel, Tweede Kamerlid voor de SP, aan het woord. De handelsmissie gaat met veel geheimzinnigheid gepaard. Het NCH verstrekt geen lijst met namen van de 17 bedrijven die deel uitmaken van de missie. Van Bommel kondigt een politieke missie aan naar Cuba voor na de zomer.

Geen civil society
De zakenlieden laten de civil society in Cuba - zoals de onafhankelijke vakbeweging - gewoon links liggen. Hopelijk maken de parlementariers in september niet dezelfde fout. De stem van de Damas de Blanco, kritische bloggers, rappers en onafhankelijke journalisten kunnen zij toch niet negeren?
 
3. Dialoog, met wie?

 
'Eindelijk gaat de regering de dialoog aan?
'Met de oppositie?
Nee, met de Amerikanen
 
(Cartoon van Santana)
 
4. Gesprek Rutte met Raúl Castro
Premier Mark Rutte leidde afgelopen zondag een handelsmissie in Panama. Datzelfde weekend was ook de Amerika-top in Panama. Rutte sprak daar zaterdagavond 11 april met de Cubaanse president Raúl Castro.
 
Versterking relaties
Het overleg duurde een uur. Ze spraken over de historische toenadering tussen Cuba en de Verenigde Staten en de betekenis voor de regio. Ook de economische ontwikkeling en versterking van de relaties tussen Nederland en Cuba kwamen aan de orde. Nederland onderhoudt al diplomatieke relaties met het communistische land. Rutte: “Hopelijk leidt de toenadering tot meer openheid, economische groei en democratische ontwikkeling van Cuba. Dat is belangrijk voor de regio, waaronder het Caribisch deel van ons Koninkrijk.”
 
Geen gesprek met dissidenten
Het nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid meldt niet, of Rutte ook met de dissidenten gesproken heeft. Dat deed president Obama wel! De website Leuk en Informatief zette het bezoek van Rutte in VVD-perspectief. .
 
 
5. Rwandees nam deel aan Afrikaanse expeditie van ‘Che’
Jérôme Sebasoni, nu zeventig jaar oud, is de meest onvermoeibare strijder uit het Grote Merengebied. Deze rebel, guerrillero, revolutionair, kameraad, soldaat beleefde de geschiedenis aan de zijde van zij die de geschiedenisboeken vullen. Twee Vlamingen willen het leven van Jérôme Sebasoni verfilmen en de 70-jarige zou zelf nog graag naar Cuba willen gaan om er zijn onbekende zoon te ontmoeten.  
 
Afrikaanse expeditie Ché
Kayibanda, Lumumba, Louis Rwagasore,  Kabila, Mobutu, Thsombé, Kasavubu, Mulélé, Fidel Castro, Che Guevara, … Hij kent ze allemaal persoonlijk. Jeroen Janssen en Hilde Baele tekenden het verhaal op van Jérôme Sebasoni, een Rwandees die deelnam aan de Afrikaanse expeditie van Ché Guevara. Het exclusieve beeldverhaal verscheen eerder in het lentenummer van MO*magazine. Evrard Niyomwungere schoot een serie eerste beelden want het trio plant een film rond het leven van Jérôme Sebasoni. Om het project tot een goed einde te brengen is het trio op zoek naar een productiehuis. Wie hen wil helpen in hun zoektocht, kan contact opnemen met Hilde of Jeroen.

Link
 
6. Blog Karlijn Travels over Cuba
De weblog Karlijn Travels wordt samengesteld door een reisgek. Dit weekend vertrekt Karlijn voor een wereldreis richting Istanbul, het startpunt van een reis van acht maanden.

Karlijn zegt over zichzelf:
'Ik ben een fanatieke reisfotograaf en ik ben mijn blog begonnen omdat ik graag mijn foto’s wilde showen aan familie en vrienden. Mijn foto’s breidde ik al snel uit met verhalen en tips, want zoveel mogelijk delen over reizen is enorm leuk. Met karlijntravels.com wil ik andere reizigers graag inspireren om de wereld te ontdekken. Ik blog voor onafhankelijke reizigers, die graag zelf bepalen wat ze willen zien, doen en beleven. Mijn doel: zorgen dat iedereen zijn reisdromen waar kan maken!' Vorig jaar bezocht ze Havana

In de straten van Havana
Zodra je de taxi uitstapt voel je het: Havana is een speciale plek. Het is een stad vol sfeervolle straten, met levendige pleinen en kleurrijke koloniale gebouwen die soms op instorten lijken te staan. Het leven speelt zich af op straat: mensen voeren hele gesprekken vanaf hun balkonnetjes, jochies honkballen in de smalle straten en mannen sleutelen aan hun Amerikaanse oldtimers. Havana is een stap terug in de tijd, een magische stad die nooit verveelt. In deze post mijn mooiste foto’s van de Cubaanse hoofdstad.

Link
 
7. Bert Koenders en Guantánamo Bay
Op 24 maart vermeldde minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders het terloops, tijdens een debat in de Eerste Kamer: een hernieuwd verzoek van de Verenigde Staten aan Nederland om enkele gevangenen uit Guantánamo Bay op te nemen.
 
122 mensen
Op dit moment zitten er nog 122 mensen vast in de Guantánamo Bay Detention Facility. Van hen worden 56 personen nergens meer van verdacht en zij mogen gaan. Hun thuislanden weigeren echter om hen toe te laten. Ze lopen het risico bij terugkeer gevangengezet en gemarteld te worden of kunnen om andere redenen niet uitgezet worden.
 
Tegenstrijdig
De achtergronden van dit “betreurenswaardige hoofdstuk in de Amerikaanse geschiedenis”, zoals Barack Obama dit zelf noemde tijdens zijn verkiezingscampagne in 2008, mogen bekend zijn wat betreft de gevangenis voor echte of vermeende moslimterroristen. De achtergronden van de Amerikaanse marinebasis zelf zijn dat veel minder, en bovendien tegenstrijdig: wel op Cuba maar niet in Cuba, behorend tot Cuba, maar niet vallend onder het gezag van Havana, beheerd door de Verenigde Staten, maar geen deel daarvan.
 
 
8. El Sexto krijgt Václav Havelprijs
Graffitikunstenaar Danilo Maldonado ‘El Sexto’ krijgt de mensenrechtenprijs Václav Havel als erkenning voor zijn werk waardoor ‘het tirannieke karakter van het Castroregime zichtbaar wordt’. De prijs wordt op 27 mei uitgereikt in Oslo door de Human Rights Foundation (HRF).  Danilo Maldonado zit nu bijna 4 maanden in voorarrest.

Gevangenisstraf
Op 25 december vorig jaar werd Maldonado aangehouden toen hij per auto op weg was naar het Parque Central in Havana om daar tijdens een performance twee varkens los te laten. Op de ruggen van de beesten stond de namen Fidel en Raúl geschreven. El Sexto presenteert zijn werk in de publieke ruimte, meestal op straten in Havana. Hij is aangeklaagd voor ‘belediging’, waar een maximale gevangenisstraf van 3 jaar op staat.

Angst regime
De Roemeens oud-president Emil Constantinescu zei bij de bekendmaking: ‘Een regering die angst heeft voor een kunstenaar en zijn werk, toont zo zijn tiranniek karakter.’
Behalve El Sexto gaat de prijs ook naar de geweldloze strijder Girifna uit Soedan en de Indonesische humorist Sakdiyah. In 2013 kregen de Damas de Blanco deze prijs en vorig jaar de Russische groep Pussy Riot.
 
9. Culturele Cuba Agenda
* 40 Belgische kunstenaars in Havana: t/m 26 april 2015
Tot en met 26 april vindt in Havana de expo The importance of Being plaats met werken van 40 Belgische kunstenaars. Het gaat om klinkende namen als Michaël Borremans, Berlinde De Bruyckere, Wim Delvoye en Carl De Keyzer. Ook de stemhokkeninstallatie van Antwerps beeldhouwer en installatiekunstenaar Guillaume Bijl wordt tentoongesteld. De tentoonstelling is tot en met eind april te bezichtigen in het Museo Nacional de Bellas Artes in Havana, daarna reist hij verder naar Argentinië en Brazilië.
 
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: in verschillende plaatsen
Vanaf september 2014 is Tango Extremo weer met een bijzonder programma gekomen: Los Maestros de La Habana. Klik hier voor een overzicht van alle voorstellingen.
 
* Twee Cubaanse films op MOOOV-Festival: 24 april t/m 3 mei in 9 Vlaamse steden
Films met zicht op de wereld luidt de ondertitel van een filmfestival dat van 24 april tot en met 3 mei in een negental Vlaamse steden plaats vindt. Er worden dit jaar twee Cubaanse films gepresenteerd, nl. Conducta en Obra del Siglo. Meer informatie
 
10. Het laatste nieuws
* Historische handdruk en tientallen arrestaties Cubaanse oppositie
De toenadering tussen Cuba en de VS is zaterdag op de top van Amerikaanse staten in Panama-stad bezegeld met een gesprek van 80 minuten tussen Barack Obama en Raúl Castro. De presidenten hebben, zo zei Obama, ‘een nieuwe bladzijde omgeslagen’ in de betrekkingen tussen beide landen na 53 jaar van vijandschap. Lees verder
 
* Eduardo Galeano 1940 – 2015
Marjolein Van De Water noemde hem in De Volkskrant ‘de troetelschrijver van linkse leiders in Latijns-Amerika’ en ‘al anders-globalist voordat de term was uitgevonden.’ Eduardo Galeano’s poëtische maar vaak pijnlijk realistische beschrijvingen van het onrecht in Latijns-Amerika vormen sinds de jaren zeventig een inspiratiebron voor anti-kapitalisten en linkse intellectuelen. Maandag overleed Galeano op 74-jarige leeftijd aan longkanker. Lees verder 
 
* Cubaanse- Amerikaan Marco Rubio kandidaat van ‘de nieuwe eeuw’
De Cubaans-Amerikaanse senator Marco Rubio heeft zich dinsdag jl. als Republikein kandidaat gesteld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Marco Antonio Rubio werd op 28 mei 1971 geboren in Miami. Zijn Cubaanse ouders emigreerden in 1956 naar Florida. Lees verder
 
* Stars & Stripes vervangen El ‘Che’
Een man die met nieuwsgierige ogen een meisje nakijkt, gekleed in een strakke broek waarop de Amerikaanse vlag is afgebeeld, bekent aan een verslaggever van de New York Times: ‘Ik zie zaken in Cuba waarvan ik niet kon vermoeden dat ik die nog zou zien’. De krant die een reportage maakte over de nieuwe relatie tussen de VS en Cuba, constateert dat het enkele jaren geleden onmogelijk zou zijn geweest zoveel Amerikaanse vlaggen te zien. Lees verder
   
* Havana en Washington over Amerikaanse politieke vluchtelingen in Cuba
Washington en Havana spreken tijdens de onderhandelingen over een nieuwe dialoog ook over twee door de VS gezochte vluchtelingen, c.q. terroristen  die op dit moment in Cuba wonen. Een van de vluchtelingen is Joanne Chesimard, alias Assata Shakur, die ontsnapte uit een Amerikaanse gevangenis en vervolgens asiel kreeg aangeboden van Fidel Castro. Chesimard wordt beschuldigd van de moord in 1973 op een politieagent in New Yersey. Lees verder
 
* Spaanse ondernemers ondertekenen samenwerkingscontract met Cuba
De Spaanse handelsmissie op bezoek in Cuba, ondertekende donderdag een samenwerkingsovereenkomst met het doel de samenwerking tussen geïnteresseerde bedrijven in Spanje en bedrijven in Cuba, te versterken. De Spaanse handelsdelegatie was een van de vele missies, die nu Cuba aandoen en telde 45 ondernemingen. Volgende week bezoekt een Nederlandse handelsmissie het eiland en eind van deze maand reist een grote Engelse delegatie naar Havana af. Lees verder