Nieuwsbrief nr. 104
 
 Februari 2019
 
Beste ,
 
Het is winter. Hier ligt een laagje sneeuw en de zon schijnt. Ik heb de wilgen geknot. Het zijn er 11. Van de langste takken heb ik een hekje gevlochten voor de aardperen waar de kippen zo dol op zijn. Die kunnen er nu niet meer bij.
De kippen vinden de sneeuw maar niets. Ze staan, zacht mopperend, op 1 poot vanuit hun droge hok te koekeloeren of het al dooit of doen voorzichtig, zij aan zij, een stapje buiten het hok.
 
 
Ook al is het echt nog winter ik kan een gevoel van naderende lente niet onderdrukken. Hier en daar piept al voorzichtig nieuw groen boven de grond en ik kan niet wachten tot ik kan gaan zaaien.
Hoe is dat voor jou, dit weer? Houdt het je binnen, kruip je eerder bij de kachtel of op de bank, eet je meer door de kou, verlang je naar meer licht?
Hoe het ook zij, over 48 dagen begint de astronomische lente. Wil je tot die tijd energiek blijven gebruik dan dagelijks een vitamine D tablet, de zon in een pilletje.
 
'Flexitariënde' Ministers
    
Diners die georganiseerd worden voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW), zijn voortaan standaard vegetarisch tenzij je daar uitdrukkelijk bezwaar tegen maakt. Wie dan toch vlees of vis wil moet dat even melden.
 
Zo komt Minister van Engelshoven tegemoet aan een verzoek van de Partij voor de Dieren. Deze vroegen de sociale norm om te keren en plantaardig eten als norm te maken. Zo blijft de keuzevrijheid in stand. Wie dieetwensen heeft, vlees of vis, moet dat even kenbaar maken. 
 
Foto: Marco Oriolesi -met toestemming-
 
Deze toezegging van van Engelshoven is een doorbraak te noemen. Ook binnen de D'66 wordt gepleit voor het omdraaien van de sociale norm. 'Carnivoor? Geef het door!'.
 
De Duitse regering heeft al eerder besloten dat alle regeringsdiners vegetarisch zijn. Ik vind dit een goede zet. Wie volgt .... 
 
https://fairhups.nl/2018/05/08/flexitarier-goed-voor-milieu/
 
Even introduceren: Claire
  
Claire is waarschijnlijk nieuw voor jou beste . Zij is al jaren werkzaam met yoga, reizen, gezond eten en ontzuren en deelt dit met jou in deze nieuwsbrief.
Intuïtieve Yoga:
Maak contact met je Innerlijke Stem, en met jouw kracht en motivatie om deze innerlijke informatie te volgen. Het is de yinne weg, het pad van eenvoud, natuur en stilte. Even wennen misschien in het begin, aan het vertragen, 'luisteren' en niet-doen, en verbaasd kun je zijn over wat het geeft, al heel snel: een stevige basis in jezelf, contact met je hart, en de start van openen naar Aarde en Hemel.
Kijk eens op de website en doe bijvoorbeeld mee aan de workshop Gemberpakking op zondag 24 februari van 16 - 18 uur, of zaterdag 9 maart 2019 van 15.30 - 17.30 uur.
 
Linzensoep met mango
   
Dit is een voedzame maaltijdsoep voor als je een dag geen vlees wil eten, of misschien wel vegetariër bent. Een mooi alternatief als bron van eiwitten. 
4 personen, Bereidingstijd 35 minuten, Oosters
 
Ingrediënten
75 g rode linzen
75 g beluga- of dupuy linzen
2 cm gember                                  
1 sereh
koriander
1 rode peper
1 sjalot
1 mango
400 ml kokosmelk
1 limoen
3 lente uitjes in ringen
1 teen knoflook
1/4 tl komijnzaadjes
1/4 tl korianderzaad
1/4 tl currypoeder
1 kaneelstokje
1 liter groentebouillon
 
Bereiden
Linzen afspoelen.
Knoflook, gember, sereh, komijn, korianderzaad, currypoeder, korianderstelen en peper tot pasta vermalen en met de ui fruiten.
Kaneel en de helft van de mango erbij met linzen, kokosmelk en bouillon.
op het laatst de rest van de mango erbij, 20 min koken.
Afmaken met limoensap, serveren met lente ui, koriander en, eventueel, een schepje yoghurt.
 
Bronvermelding: Eerlijk eten.
 
Agenda
Kasteel Aerwinkel wandeling
 
Elke eerste dinsdag van de maand (5 februari-5 maart - 2 april - 7 mei - 4 juni - 2 juli) kun je op stap met een ervaren vogelaar/plantenkenner tijdens een natuurwandeling. Een wandeling door de tuin van Kasteel Aerwinkel waarbij je informatie krijgt over wilde (on-)kruiden. Ondertussen wordt er verteld welke vogelgeluiden we horen. Je leert er een paar herkennen. Start 10.00 bij Kasteel Aerwinkel op het middenplein. Duur ca. 1,5 uur. Voor aanmelding mail je even.
 
Geluksweek Roerdalen
In maart is er de Geluksweek Roerdalen waar we wederom aan meedoen. Van maandag 18 t/m zondag 24 maart is er elke dag iets te doen bij Op een Blaadje. Van Gelukscafé tot Tuintafel en wildplukwandelingen met kleine proeverijtjes. Zet de data alvast in je agenda. 
 
 
In de winter is de natuur in rust, zo ook de wildplukwandelingen en het koken op open vuur. Wil je toch iets doen, of heb je iets te vieren, neem dan contact op dan kijken we naar de mogelijkheden.
 
 
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige- Natuurgeneeskundige
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.