Nieuwsbrief nr. 64 - April 2015
 
Beste ,
 
Heb jij al een stukje moestuin, een groentenborder, een tafeltje op je balkon of de vierkante meterbak waar je zaaien kunt? De moestuin is hipper dan ooit. Dat blijkt uit onderzoek van tuinportaalsite Tuin Tuin, verkoopcijfers van tuincentra, het succes van de minimoestuinpotjesactie van AH en het tv-programma Van Hollandse Bodem. Misschien krijg je er zin in met deze nieuwsbrief, die licht en luchtig is. Lekker kopje koffie erbij, veel leesplezier.
 
 
Ossa Basecamp Outdoor

Op Tweede Paasdag staat Ossa Basecamp Outdoor bol van de activiteiten. Daar kun je bij zijn. De start van het nieuwe seizoen wordt ingeluidt met diverse activiteiten voor jong en oud waaronder een kruidenwandeling o.l.v. een natuurvoedingskundige (ondergetekende), yoga, klimwandactiviteiten voor de kinderen en eieren zoeken. Laat je me weten of je komt? Graag van tevoren hier aanmelden. Kijk ook bij de persoonlijke uitnodiging in de bijlage.
 
Uit de tuin van ...
 
 
Het is voorjaar en dat merk je aan alles. Planten lopen ondanks de koude grondtemperatuur uit en vogels bezingen hun territorium en hun wijfjes. Ook bij Truus en Esmé, de vaste correspondenten van deze nieuwsbrief is het seizoen begonnen. Vanaf het aprilnummer zullen zij weer maandelijks verslag doen van de groenontwikkelingen vanaf het Bennekoms Balkon en uit de tuin van Truus. 
Ook bij Op een Blaadje staan de plantjes te popelen om naar buiten te mogen.
 
 
 
Fijne Pasen

 
In de tijd dat de postbode nog twee keer per dag langskwam stuurde men elkaar een kaart met 'Fijne Pasen', vaak exemplaren met een opgezette haas en wat vrolijk gekleurde eieren. Inmiddels sturen we elkaar van alles via internet maar niet met Pasen, dat is niet meer. 
Veel mensen zijn een paar dagen vrij en gelukkig wordt het beter weer. Tijd om in de tuin te werken of alvast te zaaien. Bonen en peulen kunnen de grond in en slazaad en worteltjes kunnen ook wel een stootje hebben. Het is dalende maanbaan wat goed is voor alles wat zich in de aarde afspeelt. En dat blijft het nog tot 11 april.
 
Wild
 
 
Wat is er al weer veel lekkers te plukken in het wild! Speenkruid, daslook, brandnetel, paardenbloem, margrietjes, muur, maarts viooltje, varkensgras, toch al aardig wat vind je niet ? 
Maak eens een mix van wat je herkent en durft te plukken, was het en hanteer de regel 'hoe steviger het blad des te langer je het even blancheert of roerbakt'. In die volgorde bij elkaar doen en afmaken met een lekkere dressing. Van Speenkruid eet je de knolletjes, waaraan het plantje zijn naam dankt want ze lijken op speentjes, rijk aan vitamine C. Eet alleen jonge exemplaren.
Mijn computer was gecrasht dus je moet het even zonder printbaar recept doen. Volgende maand beter.
 
Correspondenten binnen de grens
 
Ditmaal geen correspondent van over de grens maar een bericht van een rechtenstudent uit de grote Universiteitsstad Rotterdam.
 
  
 
 
Geachte lezer, als student weet ik maar al te goed: voeding is essentieel in het leven. Want zonder goede voedingsbodem, hoe moet ik dan groeien, bloeien en leven? Om succesvol te zijn in mijn inspanningen, ontwikkelingen en ambities daarvoor moet er ruimte zijn voor ‘voer’, ‘vreten’, 
‘kanen’, ‘bikken’, ‘schrokken’ en ‘schransen’. 
Het doet mijn epicuristische hart verdriet als ik zie hoe sommige van mijn medestudenten zich volstouwen met een verscheidenheid een smerigheden. Verfijnde smaken zijn ook dichtbij te vinden voor een klein prijsje, want dure superfoods, dat zit er niet in op een studentenbudget.

Een klein voorbeeld van mijn verdriet. Er was eens een student, vermoeid kwam hij thuis na een dag hard studeren. Mejuffrouw Bussemaker zal blij met hem zijn geweest, de hele dag met de neus in de boeken. Student, afgepeigerd, ging op zoek naar een brandstof om zijn lege tank mee te vullen. De stoom sloeg nog van zijn hersenen terwijl hij zijn onderzoek voortzette in zijn voorraadkast op zoek naar een snelle hap. Geluk was met hem, want wat zag hij daar staan. Verse groenten? Noten, een mooi vers stuk vlees, of vis, zo van de markt geplukt? Nee, nog veel mooier, een potje en een kant en klaar maaltijd. Als een uitgehongerde wolf wendde hij zich tot zijn magnetron om daar zijn warme feestmaal in te bereiden. Even later zat hij daar, zich tegoed te doen, schrokkend en schransend.
Maar ‘Mens sana in corpore sano’ is mijn motto. Het studentenleven zit vol spannende wendingen en is onregelmatig pur sang. Voeding kan hierbij voor een constante stroom van energie zorgen. Kent u iemand in deze situatie schuif hem of haar dan eens een gezond bordje dampende liefde voor, en u zult merken: liefde gaat daadwerkelijk door de maag.

Santé, Advocaat Nozem
 
Agenda

 
Op Tweede Paasdag start het nieuwe seizoen bij Ossa Outdoor met diverse activiteiten voor jong en oud waaronder een kruidenwandeling o.l.v. een natuurvoedingskundige, yoga, klimwandactiviteiten voor de kinderen en eieren zoeken. Laat je me weten of je komt. Graag van tevoren hier aanmelden.
 
Supermarktservival
Heb je al eens een supermarktsurvival gedaan? In ca. twee uur tijd word je wegwijs gemaakt in de supermarkt en kijken we welke keuzes we gewoonlijk maken. We staan stil bij welke weg je voedsel heeft afgelegd voordat het bij jou in je winkelwagentje gaat en wat je ermee doet. Leerzaam en leuk! Op aanvraag te houden in elke supermarkt naar keuze. Prijs en data op aanvraag. 
 
Plukken, proeven en proosten
In april gaan we voor een wildpluk de velden in rondom Sint Odiliënberg. De wildpluk gaat door bij goed weer (als het maar droog is) en start en eindigt bij ons thuis. Daar wacht ons een 'Zweedse hoek' waar een vuurplaats zorgt voor warmte. We maken soep en meer lekkersvvan wat we geplukt en gevonden hebben. Dit doen we in Dutch Ovens, gietijzeren pannen, onder het genot van een glaasje. Prijs en data op aanvraag. 
  
 
 
 
Praktijk:

Reutjesweg 35
6077 NA Sint Odiliënberg
0475-527561 / 06-46022065

 

 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
Copyright

Niets van deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.
Foto's: Marianne Janssen-Willems