Producentbyrån Nyhetsbrev 15 februari 2018

Att skapa konst kan liknas vid en slags kommunikation. Någon vill säga något om någonting. Det kan handla om högst privata upplevelser, minnen eller anekdoter som genom konstnärens praktik och presentation kan förvandlas till något allmänmänskligt. Eller det kan handla om mer strukturella betraktelser över samhälleliga system, historiska epoker, konflikter, sociala hierarkier, kön eller något helt annat.

Många av de som vi på Producentbyrån har arbetat med under åren har genomgående haft en vilja att på något sätt kommunicera med sin publik och att ha en dialog. En dialog där verket som skapas är en del, och där publiken är den andra. Där de två tillsammans skapar någonting som är större än summan av de enskilda delarna. Och konsten kan mycket väl skapas i något slags vakuum, men vi tänker att den kanske inte kan leva och frodas i ett vakuum. Vi tror att konsten behöver en mottagare, och mottagaren behöver i allra högsta grad konsten, även om hen inte alltid kanske är medveten om det eller ibland ens håller med om det påståendet…
 
Ibland vill man som publik vara delaktig till den grad att man faktisk blir en integrerad del av verket, och ibland kan det vara skönt att bara låta sig översköljas av en stark scenkonstupplevelse. Det ena behöver inte vara mer värt än det andra egentligen, och det måste få vara ok att bara vara en ”passiv mottagare” och inget mer. Men vi tror dock att det gemensamma för hur vi upplever konst är nog att vi alla på något sätt vill känna oss sedda eller hörda. Vi vill kanske att vår blick, vårt gillande, vårt huvudkliande eller vår frustration ska betyda någonting för den eller de som har skapat verket. Det handlar om nåt slags givande och tagande.

Vi är övertygade om att konsten behöver möta en publik. Detta är också en av anledningarna till att vi sedan ganska många år nu har engagerat oss i frågor som rör publikutveckling. Den 23-24 augusti presenterar RePublik konferensen Publiken i fokus? under årets upplaga av Göteborgs dans- och teaterfestival. Vi arbetar nu tätt tillsammans med RePublik för att sätta programmet, och just nu snurrar tusen frågor och perspektiv i huvudet. Vad menar vi egentligen med publik? Hur når vi förbi representation till inkludering på riktigt? Och måste vi verkligen inkludera alla? Mer om detta kan ni läsa lite längre ner i det här nyhetsbrevet!

Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Spinns föreställning Kryptisk sportgymnastik av Ida Görsch var en av tolv föreställningar som presenterades på Saltos utbudsdag i Hässleholm den 5 februari. Duetten reste sedan vidare till Hisingen där deltagarna i projektet Hislingan fick ta del av både föreställningen och ett efterföljande samtal. Veckan slutade med en spelning på Folk och Kultur i Eskilstuna. Även där samtalades det om normer, denna gång under ledning av Matilda Johansson från Scenkonstguiden.
 
Under sportlovet ges workshops arrangerade av Röhsska Museet och Projektet Lighthouse, och Emilia Wärff, Berith Stennabb, Billie Hammarberg och Veera Suvalo Grimberg medverkar på Kulturkraft 2018 i Mölnlycke och bidrar där till kompetensutveckling för estetlärare. Den här veckan befinner sig Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg dessutom i Archangelsk i Ryssland för att leda workshops i projektet Kluchi som Share Music & Performing Arts driver. Arbetet sker tillsammans med kompositören och musikern Tomas Hulenvik.
 
Den 5 mars kl 18.00-20.30 är Veera Suvalo Grimberg och Ika Nord gäster på ett Fåtöljsamtal på Barnteaterakademin. Samtalet leds av Torben Kulin och hålls på Masthuggsteatern på Masthuggsterrassen 3 i Göteborg. Läs mer om detta här. Spinn återvänder även till Uppsala den 9 mars och visar Kurvatur. Föreställningen äger rum kl 14.00 på Sjukhusbiblioteket Ing 10 som ligger i Psykiatrins Hus. I samband med detta spelas även Gård av träd av Tanja Eloranta på Gottsunda Dans och Teater kl 19.00, i ett samarbete med Dansfiket och Maud Karlsson.
 
SpinnUnga är i full gång med vårens repetitioner och i Spinnstudion pågår febril kreativ aktivitet. Närmst kan ni se SpinnUnga under den avslutande konserten för ljusmanifestationen River of Light som äger rum den 20 februari kl 19:00 på GöteborgsOperan. Där framför de låten Hardships tillsammans med Nadia Nair. För att ta del av konserten behöver du ha deltagit i manifestationen som startar kl 16:30 vid HDK. Lyktor finns på plats och det är gratis att delta.
 
foto: Patrik Gunnar Helin


PROJEKT
Publiken i fokus?
Den 23-24 augusti 2018 presenterar RePublik/Kultur i Väst i samarbete med Göteborgs dans- och teaterfestival konferensen Publiken i fokus? – en konferens om publiken, konsten och kulturen.

”Vi är många inom kultursfären som funderar på och försöker hitta strategier för hur vi ska kunna nå en bredare grupp än de vi brukar nå, hur vi ska kunna betyda något för fler.

RePublik/Kultur i Väst har i år den stora äran att få presentera Göteborgs dans- och teaterfestivals konferens. Vi vill ta upp, belysa och diskutera arbetet med att fokusera på publiken. Vad innebär det att faktiskt arbeta med publiken i fokus, och vilka möjligheter och utmaningar medför det? Hur kan institutionerna arbeta för att en bredare grupp människor, med olika bakgrund och förutsättningar, ska ta del av kulturutbudet? 

Att välkomna och skapa plats för en ny publik innebär ofta att tänka nytt, och att ifrågasätta invanda mönster och strukturer. Det handlar om att visa på allas självklara rätt att vara en del av kulturlivet, både som utövare, inom en kulturorganisation och som publik.”


Vi på Producentbyrån arbetar med programläggningen av konferensen tillsammans med RePublik/Kultur i Väst och Göteborgs dans- och teaterfestival.

Publiken i fokus? äger rum på Stora Teatern i Göteborg i samband med årets upplaga av Göteborgs dans- och teaterfestival. Mer information kommer under våren, men anteckna alltså redan nu torsdag till fredag den 23-24 augusti. 

Läs mer på Göteborgs dans- och teaterfestivals hemsida!


Halland Opera & Vocal Festival
Det är med stor glädje som vi nu kan meddela att vi har inlett ett samarbete med Halland Opera & Vocal Festival – Sveriges mest samtida operafestival! Årets upplaga, som är den tredje i ordningen arrangeras den 5–7 juli 2018 och temat är People and Creatures.

Med fokus på det nyskrivna, nytänkande och nyskapande sätter Halland Opera & Vocal Festival strålkastarljuset på dagens kreatörer och på aktörer med utpräglad profil. I ett internationellt program presenteras ledande artister och ensembler i kammarkonserter, musikdramatik i mindre format, artistiska performances och utforskande ljudexperiment. Målet är att utgöra en betydande scen för den samtida vokalkonsten samt skapa möten mellan dagens upphovspersoner, scenkonstnärer och publiken.
 
Vi på Producentbyrån ansvarar för att övergripande koordinera och projektleda festivalen i samverkan med Region Halland, Halmstad kommun samt Laholms kommun.

www.hallandopera.se





Moving Beyond Inclusion
Den 19-23 februari står Danskompaniet Spinn värd för ett choreographic research i Spinnstudion i Göteborg. Under labbet kommer isländska koreografen Lára Stefánsdóttir att arbeta med dansare från Spinn, medverkande från projektet Moving Beyond Inclusion och med ett antal inbjudan gäster.

Labbets teman utgår, med Láras egna ord från ”hur vi koreografiskt kan arbeta med ”less is more” och hur vi kan hantera energi i förhållande till tanke i vårt rörelsespråk. Den övergripande strukturen handlar till stora delar om repetition, stillhet, fokus, timing, mellanrum, sammanlänkning och motvikt.”
 
De som medverkar är Spinns egna dansare Emilia Wärff, Celia Berndtzen, och Soledad Howe samt konstnären Berith Stennabb. Från SpinnUnga medverkar Felicia Sparrström, Adam Henriksson och SpinnUngas verksamhetsledare Anna Bergström. Från de andra projektparterna i Moving Beyond Inclusion medverkar Bernhard Richarz från Tanzfähig i Berlin och Esther Kunz från BewegGrund i Bern. Utöver detta medverkar även Madeleine Månsson från Skånes Dansteater, och frilansdansaren Eva-Britt Andréson.

www.movingbeyondinclusion.eu





Göteborgs Stadsteater - Motherdog
Den här helgen, den 16-17 februari, spelas de två sista föreställningarna av Motherdog på Göteborgs Stadsteater!

Motherdog är ett mycket säreget scenkonstverk som blandar fysisk teater och dans. Verket bygger till stor del på ordlös interaktion och på suggestiva och abstrakta stämningar där ljud, ljus och förinspelade röster är lika viktiga beståndsdelar som den sparsmakade dialogen och skådespelarnas repetitiva rörelsemönster. Föreställningen är skapad av den belgiske regissören och koreografen Hans van den Broeck, konstnärlig ledare för performance-gruppen SOIT. Hans van den Broeck är även känd för sitt arbete med les ballets C de la B som besökt Sverige vid ett flertal tillfällen.

Pressen har bl.a. skrivit om föreställningen: ”vackert och stämningsfullt formexperiment” – GP och ”fascinerande koreografiskt skådespel” – BT.
 
Motherdog spelas nu på fredag 16 februari kl 19:00 och på lördag den17 februari kl 18:00. Passa på att se detta mycket speciella verk. Läs mer om Motherdog på Göteborgs Stadsteaters hemsida.
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med projekten och grupperna Clownkliniken, Danscentrum, och Kurage.


Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se