Nieuwsbrief september-October 2015 
Deze uitgave van onze nieuwsbrief is wat "Jialing-lastig", maar wat moet je anders bij zo'n goed lopende produkt? En die formulering is bewust dubbelzinning bedoeld....

De herfst is in volle pracht en we genieten al veel langer dan een week van prima herfstweer, ook wel Indian Summer genoemd. Een toerrit in al dit fraais loont zich in elk geval!

ABS niet verplicht voor zijspanmotoren
Het duurt niet meer zo lang en dan schrijven we alweer 2016. In dat jaar start de geleidelijk aan sterker wordende verplichting voor ABS op motorfietsen. Vanaf 2016 mogen fabrikanten nog zonder ABS uitleveren, maar daarna wordt dat verboden en is ABS verplicht bij motoren.

Enkele klanten hebben ons naar deze nieuwe ABS-regelgeving gevraagd en hoe dat dan bij zijspannen geregeld is? Dit betreft dan zowel zijspanmotoren af fabriek (Jialing en URAL) en de zijspan producten die door diverse zijspanbouwers worden geleverd.
 
De EU heeft voor zijspanmotoren beslist dat voor nieuw geproduceerde zijspanmotoren de ABS installatie niet verplicht wordt. Dus, voertuigen in de categorie L4e (asymmetrische driewieler met 3 zitplaatsen) mogen straks nog steeds zonder ABS worden geproduceerd en uitgeleverd.
 
een bericht geplaatst genaamd "ABS-Pflicht für Gespanne vom Tisch" aan beschrijft daarin uitvoerig de details rond het ABS-besluit.

Het 1. Jialing Treffen "Drachenboot Festival"
 
Het zijspantijdschrift Sidecar Traveller had het recht op de eerste publicatie rond dit unieke zijspantreffen. Daarom leest u hier pas enkele maanden nadat dit succesvolle event heeft plaatsgevonden dit korte verslag.
 
Van 24 t/m 26 juli hebben twee enthousiaste Jialing JH600B-A rijders gezamenlijk het 1. Merktreffen voor de Jialing JH600B-A genaamd "Drachenboot Festival" georganiseerd. De plaats van samenkomst was Unterhofkirchen, niet ver van Erding bij München.
 
De twee organisatoren Klaus Kühnl en Gerhard Edenhofer hadden het goed gezien, er zijn 15 zijspanmotoren met vaak volle bezetting op dit initiatief afgekomen. Daar waren twee zijspannen bij van onbekende makelij - ik meen Honda of BMW te hebben gelezen, maar daar heb ik nog nooit van gehoord - en weliswaar 13 Jialing zijspanmachines!
 
In de grote tuin van Marina, Conni en Gerhard - en natuurlijk hun hond Alfred niet te vergeten - waren enkele paviljoententen neergezet, een echte BBQ-uitrusting stond al te gloeien en het weer had het beste met ons voor.
 

 
Meer als 30 deelnemers van jong tot ver boven de 80 - Fritz en Ilse reden ons nog allemaal eruit! - waren al op vrijdag aangekomen. Wij van MOTORWERK waren natuurlijk ook van de partij en wij mochten de unieke "Drachenboot"-koffiemokken als geschenk aan iedereen uitdelen.

Op zaterdag een fikse rit (bijna 200 km) naar de langste burcht ter wereld in Burghausen, aan de Beiers-Oostenrijkse grens. Daar troffen wij een van onze handelaren, Alois Löw van Löw Gespanne GmbH, die zich speciaal hiervoor de tijd had genomen.
 
's Avonds terug in Unterhofkirchen was er meer dan genoeg te eten en het bier ontbrak ook niet. Daarna tekenfilms en motorracesport-films met een heuse filmprojektor in de Open Air bioscoop. 
 
 
Dit erg geslaagde 1. Jialing Merktreffen verliep soepel en in opperbeste stemming. Op zondag stond de uitnodiging voor het 2. Jialing Merktreffen in 2016 al vast: Iris en Günther Kloppert organiseren dit feest in Noord-Duitsland aan de kust!

(Terzijde opgemerkt: deze Günther en Iris hebben kort na dit treffen besloten hun BMW te verkopen en een tweede Jialing JH600B-A aan te schaffen).
 
13 Jialing JH600B-A opgesteld in de Burcht von Burghausen

Volgende zending Royal Enfield 350 Bullet staat klaar
In New Delhi heeft onze leverancier de binnenkort uit te leveren serie van drie Royal Enfield 350 Bullets gereed. De motoren en onderdelen worden nu ingepakt en dan wordt de zaak verladen op de boot.

Een klant uit Duitsland telt al de nachten voordat hij zijn motorfiets met bouwjaar 1968 of 1969 kan komen afhalen in Venlo.
 
 Nog even wat laatste dingetjes doen voor het inpakken
 
Herbst - Indian Summer met Jialing
Herfstlicht in België aan de grens met Limburg

We beleven een heel mooie herfst deze dagen en nog steeds belooft het weer een staalblauwe hemel met aangename temperaturen. Maar, helaas, niets zo veranderlijk als het weer. Dus, laten we van die mooie dagen maar goed genieten!
 
Afgelopen donderdag ben ik er op onze Jialing solo nog alleen op uit geweest om zondags dan gezellig met zijn tweetjes van Zuid-Limburg in de herfst te genieten. Alweer met een Jialing en waarom? Die dingen rijden gewoon goed....
 

 In Nederland hebben we ook bergen! Nou ja, heuvels dan...

Eine Chang Jiang 750 M1 als US-Army Vehicle?
Nu: Veghel, vorig jaar - Toen: US soldaten op oorlogsbuit niet ver van Veghel, september 1944 (op een R12 overigens)

Een klant van ons, Sybren van der Velden, heeft jaren geleden een Chang Jiang 750 M1 als replica van een BMW R71 omgebouwd. Zijn hobby is in eerste instantie de oorlogshistorie die zich in onze omgeving tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld en minder die oude zijkleppers. Daarbij is de Chang Jiang 750 M1 wel een uitstekende basis gebleken. Omgebouwd, goed onderhouden en vrijwel het gehele jaar in gebruik, biedt zijn zijspanmotor hem de gelegenheid dit verleden vandaag de dag uit te beelden en te tonen.
 
R71 replica op basis van CJ750 M1 met originele I8 Infantriekarren

Men bouwt flink aan en om
We blijven even bij het zelfbouw thema. Intussen wordt de Jialing alweer 5 jaar door ons geleverd. In de loop van de tijd zijn er meer en meer accessoires beschikbaar gekomen. Daarvan laten we er hier een aantal zien.
 

Günther Kloppert stuurde dit plaatje uit noord-Duitsland: zijn twee JH600B-A met links een windscherm op de boot en rechts een koffer op de bagageklep gemonteerd om snel zijn foto-apparatuur te kunnen pakken. Als beroepsfotograaf best slim!

Ook Rainer Hagen heeft aan- en omgebouwd. Ook hier een windscherm voor de passagier plus de hoge versie van het windscherm voor de rijder.

De olijfgroene JH600B-A van Rainer Hagen
 
Maria-Auxiliatrix Run
Hassan en Ibrahim kort voor de start

Op onze homepage staat een klein logo van een zijspanmotor met een rolstoel als zijspanwagen. En in die rolstoel een gelukkig kind!
 
Dát is precies wat de Maria-Auxiliatrix Run (kort MA-Run) beoogt: Kinderen die het minder goed getroffen hebben tóch een mooie dag bezorgen!
 
Op 19 september j.l. ging de 29. uitgave van de MA-RUN van start. Met bijna 250 zijspanmotoren zeker een van de grote runs.
 
Zelf hebben wij lang geleden tijdens de 80-er en 90-er jaren zo'n 8 MA-Runs meegereden, maar daarna kwamen er ander proriteiten. Nu was het weer eens tijd om die oude gewoonte weer op te pakken. Ik had Hassan en zijn vader Ibrahim aan boord. Beiden zonder echte handicaps, maar als oorlogsvluchteling zijn ze op een andere manier beschadigd. Hassan heeft een achterstand in zijn taalontwikkeling en wordt m.b.v. speciaal onderwijs hierbij geholpen daarvan af te komen.
 
Zo rond zes uur 's avonds en na de uitvoerige BBQ werd ik door  Ibrahim intensief omarmd. Ze hadden beiden een schitterende dag beleefd. Volgend jaar weer heb ik hun beloofd!
 

We zijn onderweg!

 
 
 
Tot slot gewoon iets moois....

Foto: Günther Kloppert
 
Agenda
 
Central Classics


19., 20. december
Expohallen Houten (bij Utrecht)
 
MOTORWERK is aanwezig op deze nieuwe oldtimerbeurs en staat er met Royal Enfield 350 en Chang Jiang 750 zijspannen


 
 
 
Inhoud
ABS niet verplicht voor zijspanmotoren
 
Het 1. Jialing Treffen "Drachenboot Festival"
 
Volgende zending Royal Enfield 350 Bullet staat klaar

Herfst - Indian Summer met Jialing
 
Een Chang Jiang 750 M1 als US-Army vehicle?
 
Men bouwt flink aan en om
 
Maria-Auxiliatrix Run 2015

Agenda

 
MOTORWERK -  betaalbaar modern en klassiek motorplezier -  www.motorwerk.nl