”Verborgen” charters uit 14de- 19de eeuw blijken ware juweeltjes

Ze zaten nogal eens verscholen in envelopjes tussen andere archiefstukken. Een akte van verkoop bijvoorbeeld, van een huis aan de Hamstraat te Grave met twee uithangende schepenzegels uit 1531. Het BHIC heeft deze charters opgeknapt en meteen ook gescand. Daardoor staan nu ruim 800 scans van charters uit Grave en het Land van Cuijk uit de periode van de 14de - 19de eeuw online op onze site.

Verder lezen

Wat is het stuk van het jaar?

Eind augustus gaat het archiefstuk van het BHIC met de meeste stemmen door naar de landelijke verkiezing van ‘Stuk van het Jaar’. Die vindt plaats in oktober tijdens de Maand van de Geschiedenis. Je kunt nog stemmen!

Verder lezen

 

Beste verhalen deze maand

Op de mallemolen door de vorige eeuw

Augustus is bij uitstek de kermismaand. Over het ontstaan van de kermis bestaan uiteenlopende theorieën…

Opa’s koffer

Ans Maigret stuurde ons een mooie anekdote over de totstandkoming van het Heilig Hart Monument in Oss. De gegevens vond ze terug in een oude koffer van haar opa.

Graafse 'Pierenbak' in de Maas

Met tropische temperaturen en warme zonnestralen ontstaat al snel de behoefte aan een frisse duik. Maar voor de Graafse bewoners in de negentiende eeuw waren er nog geen keurig ingerichte zwemparadijzen.

Met blote kindervoetjes over het stoppelveld

Na enkele dagen drogen wordt de oogst van het veld gehaald maar niet zoals in de Bijbel staat: “in schuren opgeslagen”. Er werd op de akker een mijt gezet. Een mooi vervolg trouwens op: “Wanneer het roggeveld twee kontjes hoog is”. (Bijdrage: Rini de Groot)

De nieuwe dorpsgalg in Nuland

Vóór 1795 hadden de heren (en vrouwen) van Nuland de macht om misdadigers ter dood te laten veroordelen en ze vervolgens ook te laten executeren. Dat gebeurde meestal door ophanging. De executie was echter nog niet het einde van de straf.

Kneep hij de katjes in het donker?

“Vroeger was het ‘s avonds bij ons écht donker”, schrijft Rini de Groot ons. “De enige straatverlichting in de buurt brandde niet. De lamp was stuk en de gemeente liet het daarbij.”

Harba Lorifa: de allereerste protestsong

Pierre van Erve schreef een blog op “Brabant Bekijken” over de herkomst van Harba Lorifa. Dat verhaal delen we natuurlijk graag met je!

Stamboom van Dolfje Weerwolfje?

Historisch onderzoek is zelden saai. Maar het is extra leuk als je stuit op één van de voorvaders van Dolfje Weerwolfje. Tenminste... Jensson Wolssen wordt in 1632 in ieder geval weerwolf genoemd.

De scholen zijn weer begonnen!

Dit keer geen wandeling, maar we gaan terug naar het schoolplein in Uden in de jaren zestig van de vorige eeuw. Ga je mee?

Verder lezen

BHIC in de (online) media

Verder lezen

Tweet van de maand

 

 

Benieuwd naar het e‑magazine?

Klik hier! 

 

 

 

 

Vragen over vroeger? www.bhic.nl

redactie@bhic.nl

contact: +31 (0)73 681 85 00

 

 Stuur deze email door naar een vriend