Fundamentalism i kristihimmelfarts ferien
 
-Skulpturer indtager København
-Dokufilm fra fernisering
-Bange børn i Danmark
-Skideballe til dansk presse
- Debatindlæg til Politikken
-Info on fundamentalism
-Marianne Knorr synger Bertolt Brecht
 

 
 
Kære
 
Skulpture indtager København i forbindelse med  Himmelske dage, en festival  hvor titusindevis af københavnere  vil deltage i debatter, korsang, musikarrangementer, udstillinger og åndelige diskussioner i kristihimmelfartsferien, hvor centrum af København bliver lavet om til denne kæmpemanifestaton med ånd, eksistens, ansvar og etik i centrum.
 
40 kirker har haft udstillet Galschiøts flygtningeskulpturer, og de 70 kobber flygtninge vil, når festialen starter på torsdag, blive opstillet på bl.a. Rådhuspladsen og Nytorv for at minde om flygtningesituationen.
 
På Regnbuepladsen foran Vartorv står kæmpeskulpturen Fundamentalism, hvor den har stået de sidste 8 dage og hvor københavnere i tusindevis har besøgt skulpturen og fået en snak  med bl.a. Jens Galschiøt, der ekstraordinært har besluttet selv at passe sin skulpturudstilling, for at få en snak med de besøgende om de smukke og mindre smukke citater fra Toraen, Koranen og Biblen.
 
Fra ferniseringen har Niller Madsen lavet et godt TV indslag, hvor der var mødt en hel del op på tods af regn og blæst. Der var repæsentanter fra alle religioner til stede - selv den legendariske overrabbiner Bent Melchior var troppet op for at vise sin støtte på trods af sine 86 år.
 
Bange børn: Der er der kommet mange interessante samtaler ud af udstillingen. Bl.a. en rystende samtale med en muslimsk far der havde slukket for dansk fjersyn, fordi hans børn var bange for af blive smidt ud af Danmark fordi de var muslimer. Se det nedenstående debatindlæg som samtalen resulterede i, og som Politiken ikke ville optage, da de ikke mente at det var relevant nok :-(
 
Vi har iøvrigt været ret skuffet over at pressen overhovedet ikke har skrevet om udstillingen her midt i København, på trods af at den handler om ny vinkel på en af de helt centrale og profilerede dikussioner i Danmark. Det resulterede i at Galschiøt  skev nedenstående skideballe til pressen på facebook, der på en enkelt dag har fået 529 likes og 133 delinger, så han er åbenbart ikke den eneste der er bekymret over tonen og debatniveauet.
 
Vil pressen kun omtale problemer med muslimer??
 
Min FUNDAMENTALISM-udstilling i Københavns Centrum går rigtigt godt. Mange besøgende, religionsdebat og åbnede øjne. MEN HVOR ER PRESSEN OG POLITIKERNE.
 
De går i selvsving over et kvæk fra en radikal imam, en Sørine Godtfredsen-udtalelse, svømmehals-diskussion og andet der skiller vandende. Men er det ikke værd at bruge tid på en religionskritisk og fredelig debat i hjertet af København, der viser at religionerne er ret ens?
 
Jeg tror vores debatter her ved Rådhuspladsen når ind til rigtigt mange. Men det store flertal af danskerne vil stadig få tudet ørerne fulde af hvor forskellige religionerne er, at alle imamer opildner til had og at man skal frygte de anerledes...
 
Det er op ad bakke for den gensidige forståelse når stenkast og hadske udtalelser er den eneste dialog der bliver formidlet videre.
 
Så man kan godt få den tanke at det også er den danske presses ansvar når vi oplever en polarisering af dem og os. En polarisering der skaber grobund for både islamisme, ekstremisme og terror. Måske skulle pressen tage lidt ansvar på sig og begynde også at dække initiativer der skaber dialog og ikke krig.
 
 
Måske ses vi omkring skulpturen under Himmelske Dage - det skulle blive et fantastisk vejr, så guderne er  måske med os. :-)
 
Kærlige hilsener
 
Lasse Markus, sekretariatsleder
Og Jens Galschiøt og hans hårdt prøvede medarbejdere, der også skal skal passe udstlling fra d. 5. til 8. maj  under Himmelske Dage festivalen.
 
Flere oplysninger og foto af Fundamentalism skulpturen kan hentes på linksamlingen længere nede i mailen
 
 
 
  
DEBATINDLÆGGET som blev afvist af Politikken:

Noter fra en samtale med en muslim

Jeg står på pladsen ved vartorv i København og passer min kunstinstallation om religiøs fundamentalisme.
En muslimsk mand kommer forbi med tre søde børn . Han studerer indgående  kæmpeskulpturen med de mange lyse og mørke citater fra koranen, toraen og det nye testamente.

Vi falder i snak. Jeg fortæller at vi har problemer med at få skulpturinstallationen omtalt i de danske medier på trods af det aktuelle tema, jeg tror at det er fordi den ikke indbyder til konfrotation, men til dialog. Det sælger ikke aviser. Kun krigen, kritikken og konfrontationen med de fremmede tæller.

Han giver mig ret. ”Vi ser ikke dansk fjernsyn mere” siger han , ”vi kan ikke holde det ud og børnene bliver bange og utrygge når de hører om muslimer og invandrere”.Han peger på den lille pige på ca. 9 år der løber og leger og fortæller at hun kommer hjem fra skole og spørger om det er rigtigt at muslimerne ikke må være i Danmark mere. Han fortæller at det er svært at forklare for børnene hvad der er galt med at være muslim og invandrer.

Han fortæller at han altid har syntes at hans små piger ikke skulle bære tørklæde, men nu har han næsten lyst til at sige til dem at det skal de bare gøre - som en slags protest over at det er så ilde set i Danmark.
Han kan rigtigt godt lide Danmark og han mener oven i købet, at hvis Muhammed havde levet ville han have valgt Danmark som det samfund der ville være ideal for islam.

Han er libaneser, og gift med en kvinde fra det tidligere Jugoslavien. Han er selvstændig bilhandler og boligudlejer, han har altid klaret sig selv og han snakker næsten perfekt dansk og virker meget velintegreret. Men han er utryg ved tonen og stigmatiseringen af hans familie, og frygter at vi er ved at skabe et polariseret samfund som skaber grobund for ekstremisme. Netop den polarisering som han oplevede i  Libanon og som resulterede i en langvarig og rædselsfuld krig.

Jeg fortalte ham til slut at jeg for 25 år siden lavede et stort skulpturprojekt hvor jeg stillede 25 indre svinehunde-skulpturer op i hele Europa, som advarsel om forråelse af den europæiske civilation. Eventens motto var ”det er ikke de fremmede, men vores reaktion på de fremmede, der er  en trussel imod vores civilisation”.

Vi skiltes, men det nager mig at vi med vores retorik og pressefokusering på alt det dårlige, er med til at skubbe en god integreret muslimsk familie væk fra fællesskabet og solidariteten med Danmark. Er det virkelig det vi vil?

Jens Galschiøt, Kunstner

Efterskrift: efter samtalen med denne muslimske far, talte jeg med en ældre dansk kvinde og genfortalte hende historien. Hun sagede at hun netop have havft samme oplevelse med sit 7 årige barnebarn, der havde spurgt hende om ”det var rigtigt at  Fatima der var hendes hjerte veninde ikke måtte være i Danmark mere fordi hun var muslim”.
 

  

******

 
Info om udstillingen
 EUs præsidium forbød skulpturen.
Nu udstilles Fundamentalism ved Københavns Rådhus.
 
9 meter brede og 4½ meter høje kommer kæmpebogstaverne FUNDAMENTALISM til at stå. Under hvert bogstav pulserer 600 af de mørkeste og lyseste citater fra Toraen, Biblen og Koranen.
 
EU parlamentets formand Martin Schulz satte i efteråret en stopper for, at skulpturen kunne udstilles foran EU parlamentet (se letter from Schulz). Han mente ikke, at man kunne garantere for værkets sikkerhed (se Der Spiegel article). Dermed overtrumfede han, sammen med præsidiet, helt uhørt, 30 folkevalgte EU parlamentarikeres ønske om at udstille skulpturen. Her i blandt Bendt Bendtsen (K) og Margrethe Auken (SF).  Galschiøt udtaler:
 
”Jeg er meget overrasket over, at EU’s præsident er så bange for at tage religionsdiskussionen, at han stopper udstillingen. Til gengæld synes jeg at det er beundringsværdigt at Himmelske Dage (som har inviteret Galschiøt til at udstille) vælger at opstille skulpturen og Københavns Kommune lægger plads til, og dermed tage den nødvendige og samlende dialog”.  
 
Jens Galschiøts kontroversielle værk udstilles ved Københavns Rådhus fra tirsdag d. 26. april og frem til d. 8. maj. Kunstinstallationen har tidligere været udstillet på KunstCentret Silkeborg Bad med store besøgstal, mange debatter og helt uden ballade. Det er dog noget helt andet at udstille i hovedstaden siger kunstneren.
 
”Med udstillingen af Fundamentalism i hjertet af København bliver både politikerne på Christiansborg, de religiøse organisationer og medierne nødt til at tage stilling til værkets udsagn. Man er pludselig nødt til at forholde sig til, at religionernes centrale dogmer er næsten ens.”
 
Skulpturen er en del af kunst– og dialogprojektet Abrahams Børn, der søger at skabe forståelse og dialog, og bygge bro mellem Kristendommen, Islam og Jødedommen. I værket præsenteres 600 af de ’lyseste’ og ’mørkeste’ citater fra de tre religioner, som gør det klart, at de i deres dogmer er næsten umulige at skelne fra hinanden. Man kan skabe både rædselsregimer og næstekærlige samfund ud fra dem alle. Galschiøt udtaler:
 
”Med værket vil jeg vise, at alle religioner indeholder modsætningsfyldte tekster, og vil kunne bruges til både at retfærdiggøre de mest bestialske-, og begrunde de ædleste gerninger. Som jeg ser det, er den enkelte person altså ansvarlig for sine egne handlinger, ikke religionen”.
 
Det er Himmelske Dage (d. 5-8. april), der har bedt Galschiøt udstille skulpturen. Med udstillingen vil de starte en dialog omkring de monoteistiske religioner. I den forbindelse udstilles der en række skriftsøjle-skulpturer, der viser de 600 citater. Skulpturerne er udstillet i kantinen på Politikens hus, RUCs bibliotek, Københavns Domkirke, Ørestad Gymnasium, Albertslunds Rådhus, Vartorv i København, Silkeborg Business College, på Galleri Galschiøt samt på TV2 Kvægtorvet. Desuden udstilles 60 af Galschiøts flygtninge-skulpturer i kirker over hele København.   
 
Fundamentalism-udstillingen åbner officielt tirsdag d. 26. april kl 17. Skulpturen sættes op fra mandag. 
 
 
Kontaktinformation:
Jens Galschiøt, kunstner - tlf: 66184058 / 61703083 aidoh@aidoh.dk
Bendt Bendtsens (K) kontor i EU parlamentet:  Tel: +32 2 28 47125 Email: bendt.bendtsen-office@europarl.europa.eu
Himmelske Dage - Kirsten Weiss Mose - tlf. 2320 5031 kirsten@himmelskedage.dk
 
Links og baggrund
Kontakt til "Abrahams Børn" - Sekretariatsleder Lasse Markus 6618 4058/mobil 6170 3083
Abrahams Børn-hjemmesiden:  www.fundamentalism.dk
Interaktive dialogværktøjer på 8 sprogQuizzenCitatsøgning - Pauseskærme
Om kunstprojektetIntrofilm - Wikipedia  - Medieomtale - Fotos
Hæfte med beskrivelse og citater fra Abrahams Børn projektet: Hæfterne findes på: Dansk, Engelsk, Tysk, Fransk, Spansk, Hollandsk, Polsk, og Arabisk.
Om Jens Galschiøt : WikipediaCV (PDF)  (engelsk) -  Kunstbog,
 
 
 
 
Marianne Knorr synger Bertolt Brecht
på Galleri Galschiøt
 
Vi har et spænende arrangement på Galleri Galschiøt hvor sangerinden Marianne Knorr  synger Brecht sange Hun akkompagneres af de to gode tangentspillere Søren Tuxen og Torben Kjær, så der er lagt op til en rigtig god aften.
 
Arrangementet er lavet som et slags matine, et cafe arrangement hvor Jens Galschiøt vælger de Brecth sange som Marianne synger og begrunder sit sangvalg. I forbindelse med arrangementet vil der være mulighed for en snak om hvorvidt Brechts tekster siger noget om vores samfund i dag og om kunsten kan (og bør) bruges til at debattere samfundets udvikling på godt og ondt.
 
Lone Thellesen som er en af landes gode facilitatorer og tidligere direktør i Dacapo Teatret vil sørge for at vi også får en god og givende dialog om både kunst, Brechts og tilværelsens ulidelige lethed
 
Det hele foregår fredag den 13. maj kl. 20.00 i Galleri Galschiøt, Banevænget 22, 5270 Odense N
 
Biletterne koster 100 kr og inkluderer et glas vin og en kop kaffe.  Du må meget gerne tilmelde dig på 6618 4058 eller aidoh@aidoh.dk , så vi nogenlunde ved hvor mange der kommer.
 
 
 
Besøg Galleri Galschiøt
 
Galleri Galschiøt er billedhuggeren Jens Galschiøts værksted og museum på 2.500 m2. Det er et af Danmarks mest spektakulære og største private kunstværksteder. Stedet bugner af aktivitet, og der er, foruden kunstnerens værksted, også bronzestøberi, Galleri-butik, kunstskoler, pilefletværksted, Tv-studier, skulpturpark og et 400 m2 stort kunstgalleri.

Hele området er på ca. 10.000 m2 og er åbent for publikum på alle arbejdsdage mellem kl. 9 og 17 og søndage fra 12 til 16. Der er lukket om lørdagen.
 
 Man kan bestille rundvisninger med guide. Fri entré.
 
Adresse er: Galleri Galschiøt - Banevænget 22, 5270 Odense N -  Email:  aidoh@aidoh.dk  -  Info se galleriets webside  - Tlf: 6618 4058
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Denne mail er udsendt fra billedhuggeren Jens Galschiøts værksted.
Kontakt til værkstedet:
Galleri Galschiøt
Banevænget 22
5270 Odense N

Tlf : (+45) 6618 4058
Fax:(+45) 6618 4158
Database over Galschiøt skulpturer (ikke opdateret ;-)

Portræt af Galschiøt med link til alle projekter fra hans værkstedet(PDF på engelsk)
200 sider E-bog om Galschiøt på dansk (PDF)


 
****************************************** 
 ******************************************
 
Af- og tilmelding af nyhedsbrev fra Jens Galschiøt
Vil du slettes fra denne infoliste så klik her: Afmeld min e-mail fra denne liste
Vil du opdatere dit navn-email m.m på listen:  Opdater min profil
Vil du tilmelde dig til infoliste, så tryk her: Tilmelding til Galschiøts infoliste