Cuba                  
Wekelijks Nieuwsbrief over Cuba: 8 oktober 2017
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD 
 
  1. 1.100 abonnees!
  2. Incompetentie en politieke onwil in de Cubaanse landbouw
  3. Een aanval met onhoorbaar geluid 
  4. Che Guevara: de kracht van een legende
  5. Boek: Revolutionaire zondag
  6. Cartoon: Papieren handdoeken werpen
  7. Van 'Groepsvervoer' naar 'Buiten dienst'
  8. Zal dit ooit ophouden?
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich hier voor een gratis abonnement aanmelden.
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven: klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn hier op internet te lezen.   



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERDE
WEBLOG OVER CUBA
 
 
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Deze wekelijkse Nieuwsbrief CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
VRIJWILLIGERS



Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken: klik hier.
 
1. 1.100 abonnees!
Een dezer dagen meldt zich de 1.100ste lezer van deze CubaTips. Hij/zij ontvangt van ons een prachtig Cubaans kookboek. En een hartelijk welkom in onze community van personen die iets met Cuba hebben!
Die band kan sterk verschillen. De inhoud van CubaTips is dan ook zeer divers en beperkt zich zeker niet tot alleen het politieke verhaal.

Divers is ook de inhoud van deze CubaTips. De dood van Che Guevara, een nieuw boek van Wendy Guerra, de crisis in de Cubaanse landbouw en geheimzinnige akoustische geluiden. Elk thema komt aan de orde.

Wij wensen u veel plezier! 

De redactie

Hiernaast in de linkerkolom vindt u een link om dit nummer door te sturen naar andere personen, die iets met Cuba hebben. Misschien zijn zij de 1.100ste!
 
2. Incompetentie en politieke onwil in Cubaanse landbouw
In september en oktober kijkt de website La Chispa naar de veelzijdigheid van voedsel. In artikelen, recensies, columns en natuurlijk recepten worden van verschillende kanten de productie, de handel en het consumeren van voedsel in Latijns Amerika getoond. Van quinoa tot Coca-Cola, van archeologie tot kookscholen in Bolivia.

De special bevat een artikel van Kees van Kortenhof (Glasnost in Cuba) over de landbouw en de voedselproductie in Cuba, getiteld: 'Helft van fruit en groente verrot op het land of in pakhuizen'.

Ook al werkt een vijfde deel van de Cubaanse bevolking in de landbouw, toch moet het land 70 procent van zijn voedsel invoeren. De huidige president Raúl Castro probeerde al in 2008 het tij te keren door de uitgifte van braakliggend land. Het zet echter weinig zoden aan de dijk, zolang de logistiek voor productie en transport niet verbetert en de bureaucratie niet afneemt.
 
Nationale veiligheid
De laatste Cubanen die er in slaagden voldoende voedsel te verbouwen voor de eigen bevolking zouden de Cubaanse aboriginals zijn geweest. Nog steeds is Cuba niet zelfvoorzienend en de import aan voedsel kost het land ongeveer twee miljard dollar per jaar. Dit bedrag wordt ieder jaar hoger, maar de hoeveelheid voedsel blijft hetzelfde door de stijgende voedsel- en transportkosten op de internationale markt. Huidig president Raúl Castro probeert al sinds 2008 het tij te keren door de verstrekking van braakliggende gronden, tot nu toe met weinig succes. Ooit noemde hij het voedselprobleem ‘een zaak van nationale veiligheid’, maar intussen geeft de gewone Cubaan driekwart van zijn inkomen uit aan voedsel.

Lees verder
* Website La Chispa
Link
* Een overzicht van alle artikelen, recensies, columns en recepten in deze special van La Chispa.
 
3. Een aanval met onhoorbaar geluid?
Heb jij weleens last van piepende oren na een luid concert? Dat is natuurlijk vervelend. Maar geluid dat je niet kan horen, kan nog veel schadelijker zijn - en zelfs als wapen worden gebruikt. De VS denkt dat dit is gebeurd bij Amerikaanse diplomaten in Cuba. Meer dan twintig van hen werden namelijk ziek. Daarom trekt de VS een groot deel van zijn ambassadepersoneel terug en vraagt het Cuba hetzelfde te doen.Zo'n akoestische aanval kan gezondheidsklachten opleveren. Wil je weten hoe dat kan? De website van NOS op 3 geeft uitleg.

Sinds de beschuldigingen van Amerika aan het adres van Cuba lopen de spanningen tussen beide landen op. Cuba ontkent dat de klachten van de diplomaten en hun familie het gevolg zijn van geluidsaanvallen. Volgens audioloog Jan de Laat van het LUMC is een aanval met onhoorbare geluidsgolven technisch niet heel moeilijk. ‘Maar je kunt het niet thuis doen hoor. Dan heb ik het echt over militaire experimenten met krachtige installaties.’ 

Linken
Lees verder op de site van NOS op 3 
* A ‘Sonic Attack’ on Diplomats in Cuba? 'These Scientists Doubt It', aldus een publicatie in de New York Times van 5 oktober 2017. 
* Maria Werlau, directeur van het Cuba Archive project is juist van mening dat de akoestische aanval past in een al langer bestaand gedragspatroon van de Castro dictatuur: National Review, 7 oktober 2017
 
4. Che Guevara: de kracht van een legende
Op maandag 9 oktober organiseert Cubanismo, de Vlaamse steunorganisatie van de Cubaanse regering, in Antwerpen een bijeenkomst over: Che Guevara: de kracht van een legende, 50 jaar na zijn dood. Herdacht wordt de dood van Che Guevara, die 9 oktober 1967 in Bolvia werd vermoord.

Hoe leefde Che? Voor welke principes streed hij? Niet alleen wordt dieper ingegaan op de persoon zelf, maar ook op wat hij vandaag nog betekent voor activisten voor een betere wereld overal ter wereld.

Programma
- Poëzie: Dirk Tuypens.
Hij brengt teksten over het leven van Chemet met een Che Monoloog (tekst Leo D’hondt)
- Muziek: Fernando González
- Lezingen: Marc Vandepitte en Norma Goicochea, ambassadrice van Cuba in België

Meer informatie
- Locatie: De Groene Waterman, Wolstraat 72000 Antwerpen
- Datum en tijd: maandag, 9 oktober 2017 van 19.00 tot 21.45 uur
 
5. Boek: Revolutionaire zondag
De Cubaanse Wendy Guerra Torres Gomez de Cadiz (1970), publicerend onder de naam Wendy Guerra, is geboren in Cuba, waar ze na een studie regie aan de kunstacademie in Havana, acteerde in films en op tv. Zij volgde een schrijfcuruss bij Gabriel Garcia Marquez, die haar dagboekfragmenten in haar eerste boek zeer kon waarderen. Haar werk verscheen inmiddels in 14 talen, maar niets verscheen er in Cuba zelf.
Guus Bauer van de literaire weblog Tzum besprak dit boek dat onlangs ook in het Nederlands verscheen. 
Hier volgen enkele citaten uit Bauer’s bespreking.  
 
Guerra is in al haar werk niet uitgesproken politiek, eerder fris poëtisch. Haar kritiek bestaat uit een zo natuurgetrouwe weergave van de dagelijkse werkelijkheid. Iets waar totalitaire regimes van oudsher erg huiverig voor zijn: de kracht van het ware woord. Guerra: ‘Cuba is een hogedrukpan op stoom en de enige uitlaatkleppen zijn de kunstenaars.’
 
Revolutionaire zondag is haar meest recente roman. Een behoorlijk ironische titel die de Cubaanse autoriteiten wel móet storen, aangezien het hier niet de welbekende machtsgreep van Fidel en consorten betreft, maar juist de revolutionaire ontwikkelingen in de eerste en tweede termijn van de Amerikaanse president Barack Obama, die voorzichtige verbetering van de verhoudingen voorstond, die zelfs via de Cubaanse tv de bevolking van Cuba direct toesprak. (…) Het hoofdpersonage in Revolutionaire zondag is de Cubaanse dichteres Cleo die een gedichtenbundel in Europa publiceert en daardoor zowel verdacht wordt gevonden door het regime als door de Cubaanse dissidenten. Net als Cleo keert Guerra na buitenlandse (promotie)reizen steeds weer terug naar Havana, om zich niet verweesd te voelen. (…)

Cubaanse ballingen
Cleo is nergens meer thuis, wordt door beide zijdes als een spion gezien. Al gelijk moet je denken aan de ervaringen van Herta Müller, die nadat ze eindelijk vanuit totalitair Roemenië naar Duitsland mocht uitwijken – eerder weggeschopt werd – nog constant werd geschaduwd en in de Duitse pers en bij organisatoren van literaire festivals werd zwartgemaakt. Ze zou een spion zijn. (…)
Cleo is buiten haar medeweten tot dissident gemaakt, tot een onaanraakbare, een status die ze zelf niet heeft gewild, maar die de autoriteiten hebben geschapen. Collectief besluit men om voor haar de deur in het gezicht dicht te gooien. Ze trekt zich aanvankelijk terug in haar ouderlijk huis, een jugendstil paleis in Havana. (…) De karakterisering van de Cubaanse bannelingen in Mexico en de V.S. is glashelder, behoorlijk desastreus ook.
Het enige waar de ballingschap hen van had bevrijd, was het vermogen om te lachen om hun eigen ellende. Erom lachen betekende de pijn niet serieus nemen. […] Niemand lijkt meer op een communist dan iemand die door het communisme is teleurgesteld.
 
Bo van Houwelingen schreef op 27 juli voor De Volkskrant een minder positieve bespreking.
 
'Cubaanse schrijvers, eenzijdig en neurotisch als we zijn, worden gek of krijgen ongeneselijke kwalen. We raken de kluts kwijt. We verliezen onszelf, geven ons gewonnen, laten ons door middelmatigheid, angst en vooral door de Cubaanse ziekte overwinnen.'
Aldus Wendy Guerra (1970), de auteur uit Havana die overal succes boekte behalve in eigen land.

Die manier van doen probeert Guerra te illustreren aan de hand van haar personage in Revolutionaire zondag: de dichter Cleo, wier werk ook verboden is. 'Ik ben vast de enige in Havana die zich vandaag alleen voelt', begint ze haar verbolgen relaas. 'Niemand kende me en ze wilden me ook niet kennen.' 'Ik woonde in een land waar men kennelijk collectief had besloten de deur in mijn gezicht dicht te gooien.'
 
Cubaanse ziekte
Cleo's gelamenteer gaat ten koste van de beschrijving van de bron van haar ellende: het 'bedrieglijk toneel' dat Cuba heet. Cleo loopt soms een rondje door het 'chaotische' Havana en af en toe ruikt het ergens naar mango, maar veel meer komen we niet te weten over de impact van 'de socialistische hel' op haar bewoners. 'Om dit alles te begrijpen moet je het meemaken tot je er murw van bent', verzucht Cleo en daarmee ontheft Guerra zich van misschien wel de belangrijkste taak van een politiek geëngageerde schrijver: de dingen zo beschrijven dat het is alsof de lezer er zelf bij is en zo de situatie tóch begrijpelijk maken. We hadden best even willen lijden aan de Cubaanse ziekte, maar Guerra slaagt er niet in ons aan te steken.

Meer informatie
* Wendy Guerra – Revolutionaire zondag. Vertaald door Irene van de Mheen. De Geus, Amsterdam.
224 blz. € 19,99.

Link
* Voor de liefhebbers is er nog een 1 uur durend interview op YouTube met Wendy Guerra dat de website Diario de Cuba op 2 oktober publiceerde. Guerra bezocht toen Frankrijk. 
 
6. Papieren handdoeken werpen
 
'Als de generaal ons nu eens papieren handdoeken zou toewerpen.......'
(President Trump gooide tijdens zijn bezoek aan Puerto Rico papieren handdoeken in het publiek)
Cartoon van Santana
 
7. Van 'groepsvervoer' naar 'buiten dienst'   
Altijd al afgevraagd wat wij nou met onze afgedankte bussen doen? Nou, dit dus! Al sinds 1991 levert Nederland oude, afgedankte bussen aan het communistische eiland, dat volgens eigen zeggen vanwege een tekort aan liquide middelen en het Amerikaanse embargo geen nieuwe bussen kan kopen, aldus de website Guys.
 
Midden in Havana kan het zo maar zijn dat je in lijn 16 naar Amsterdam stapt. Cuba is overigens niet het enige land waar dit voorkomt, maar vooral in Havana sieren veel Nederlandse bussen het straatbeeld met opschriften als Terwolde, groepsvervoer, Arnhem Kronenburg, Buiten Dienst en Amsterdam CS.
 
 
8. Zal dit ooit ophouden?
Paula Henriquez, medewerker van de website Havana Times, maakt zich grote zorgen over de leegloop van de Amerikaanse ambassade in Havana. Paula vraagt zich - met duizenden andere Cubanen - af wat dit betekent voor de visa-aanvragen die zij deden. En kunnen zij hun familieleden die in de VS wonen, nog uitnodigen? Paula Henriquez schreef de volgende noodkreet.

Foto: Een Cubaanse familie die vanuit Jibacoa naar het noorden kijkt

Ik heb alles wat er tussen de VS en Cuba is gebeurd opnieuw gelezen en weer herlezen. Het lijken me slecht vertelde verhalen en kwalijke grappen. Wat doen wij? En ik zeg ‘we’ omdat we aan het eind van de dag niet weten wie wat doet.

Schuld
Sommigen geven mensen hier de schuld en anderen geven mensen daar de schuld omdat die mensen hier of daar, het eerst begonnen. Of over de vraag van een onderzoek…………………….maar heeft iemand wel eens nagedacht over de duizenden families die nu het contact zullen verliezen, de echte slachtoffers? Aan deze kant en ook daar? Wat gebeurt er met ouders die op hun kinderen wachten? Wat gebeurt er met de kinderen die op hun ouders wachten? En die mensen die elkaar regelmatig bezoeken? Wat gebeurt er met de mensen die in de komende maanden een afspraak op de Amerikaanse ambassade hebben om hun verzoek tot immigratie toe te lichten. Zullen ze alle hoop laten varen, ook al zegt het populaire gezegde dat hoop het laatste is wat we verliezen?

Isolement
Wat gebeurt er met een land dat dagelijks meer open lijkt te staan voor de wereld, maar in werkelijkheid steeds meer wordt afgesloten? De ijzeren hekwerken die ons omringen worden steeds nauwer.... en we raken steeds meer geïsoleerd. Ja, dit is een oud en slecht verteld verhaal. Het kan me niet schelen wie de schuldige is, maar ik ben er 100% zeker van dat geen van de mensen die hierdoor worden getroffen, aan deze kant of de andere kant, schuld dragen. Zal dit ooit ophouden?
 
9. Culturele Agenda
Muziek, exposities, lezingen enz.
* Concerten ‘Mujeres de Luna – Women in Cuban Music’: Estrella Acosta Group in Almere, Leeuwarden e.a.
‘Mujeres De Luna’, maanvrouwen, noemt zangeres Estrella Acosta haar favoriete Cubaanse songwriters van de laatste 100 jaar. Dat Cuba muzikaal veel moois te brengen heeft is bekend. Estrella ging op zoek naar wat er de laatste eeuw in haar geboorteland door vrouwen werd gecomponeerd en koos daar de leukste en origineelste stukken uit.
Die presenteert ze nu in een nieuwe instrumentatie die alles met vandaag te maken heeft, met ijzersterke solisten en in fantasierijke arrangementen van Hilario Durán, Michael Simon en Marc Bischoff.
Estrella en haar Latin jazzgroep, versterkt door het Pavadita Strijkkwartet, leggen links naar alles wat er vóór, na en naast Buena Vista in Cuba te horen is en was.
De concerten wordt begeleid door beelden die laten zien waar de muziek uit voortkomt en hoe de componistes, vaak tegen de stroom in, een eigen stijl en carrière ontwikkelden. Een spannend muzikaal live avontuur!
Data en plaatsen
-  8 oktober (middag) in het KAF Theater in Almere.
- 15 Oktober (middag) in De Harmonie, Leeuwarden
- 26 Oktober (avond) in Theater De Kom, Nieuwegein
- 29 Oktober (avond) in BIMhuis, Amsterdam
- 17 november (avond) in Theater De Willem, Papendrecht
- 24 november (avond) in Theater Griffioen, Amstelveen - 2 december (avond) in Agora Theater, Lelystad
- 8 december (avond) in Ostade, Amsterdam
- 15 december (avond) in Theater Ludens, Voorburg
Meer informatie over plaats en tijd: www.estar.nl
 
* Cubaanse revolutionaire affiches: tot 23 oktober 2017 in Brussel
Van 10 oktober tot 23 oktober is in Brussel een expostie over Cubaanse affiches te zien, getiteld: Cuba: De Revolutionaire Epos. De organisatie hiervan is in handen van de Cubaanse ambassadeur in Belgie en bij de Europese Unie.  Plaats: Brussel Press Club, Rue Froissart 95, 1000 BX Brussel.

* Cuba Is: tot 4 maart 2018: Expositie over Cuba in Los Angeles (USA)
In Annenberg Space for Photography in Los Angeles is sinds 9 september een controversiële expositie over Cuba te zien. De foto’s werden gemaakt door 20 fotografen, onder wie twee Cubaanse. Raúl Cañibano maakte bijvoorbeeld een serie over de begrafenis van Fidel Castro. Leysis Quesada over het ballet en Tria Giovan maakte een serie foto’s over Cubaanse kunstenaars in Cuba.
 
10. Het laatste nieuws
Dagelijks worden actuele berichten gepubliceerd in onze Cuba-weblog
The Economist: verwarring tekent koers Cubaanse economie (3-10-2017)
Het communistische regime in Havana kan niet langer vertrouwen op de vrijgevigheid van zijn bondgenoten. Volgens een commentaar van The Economist zitten de leiders in Havana met de handen in het haar. De onvermijdelijke bureaucratie schrikt buitenlandse investeerders af en de duale economie zorgt voor een sterk overschatte valutakoers. The Economist verwacht – nu zich het proces van de opvolging van Raúl Castro afspeelt –  geen verregaande besluiten op dit terrein. Dat is slecht nieuws voor de startende groep van jonge particuliere ondernemers. Lees verder
 
‘Che’ Guevara, een halve eeuw na zijn dood (4-10-2017)
Volgende week maandag zal, een halve eeuw na zijn dood, Ernesto ‘Che’ Guevara in Bolivia en Cuba worden herdacht. Vijftig jaar geleden ging er een schok door de gehele wereld toen op 8 oktober 1967 deze revolutionaire icoon van de Koude Oorlog in opdracht van de CIA werd aangehouden en een dag later door Boliviaanse militairen werd geëxecuteerd. Lees verder
 
Mensenrechtencommissie: laagste aantal arrestaties sinds 31 maanden (5-10-2017)
De Cubaaanse Commissie voor de Mensenrechten en Nationale Verzoening (CCDHRN) meldt dat zich in de maand september 253 gevallen van ‘arbitraire arrestaties van vreedzame dissidenten ingegeven door politieke motieven’ werden geteld. Dit is het laagste aantal van dergelijke arrestaties sinds 31 maanden. Tot nu documenteerde de CCDHRN voor dit jaar (2017) 3.959 politieke gemotiveerde arrestaties. Lees verder 
 
De hopeloze guerrilla van Che in Bolivia (6-10-2017)
Het leven van drie Boliviaanse journalisten is getekend door de herinneringen die zij hebben aan de guerrillastrijd, die vijftig jaar geleden onder leiding van Ernesto ‘Che’ Guevara, in hun geboorteland Bolivia, woedde. Juan Carlos Salazar, Humberto Vacaflor en José Luis Alcázar hebben hun herinneringen uit de vergetelheid gehaald en een boek geschreven vol anekdotes en humor. In 1966 werden de drie naar de streek in Bolivia gezonden waar de strijd plaatsvond. Hun boek is getiteld: La Guerrilla que contamos: Historia íntima de una cobertura emblemática en werd in juli jl. gepresenteerd. Lees verder
   
Cubaanse ambassade Washington zet consulaire diensten voort (7-10-2017)
De Cubaanse ambassade in Washington zegt ‘alle consulaire diensten’ voort te zetten, ondanks de inkrimping van het personeel vanwege de uitzetting door de VS van 15 Cubaanse diplomaten. Die is het gevolg van de zogeheten akoestische aanvallen waarvan Amerikaans en Canadees ambassadepersoneel in Havana het slachtoffer is geworden en waardoor de spanning tussen de twee regeringen toenam. Lees verder