Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

De geschiedenis herhaalt zich...🍄

De tijd van guur en donker weer is aangebroken. Gelukkig heeft de herfst ook zijn charmes. Wat te denken van een frisse herfstwandeling te midden van prachtige herfstkleuren en bijzondere paddenstoelen? Binnen gaan de gordijnen dicht en steken we weer kaarsen aan. Zittend bij het knisperend haardvuur vind ik het echt goed toeven. Eindelijk tijd om urenlang te lezen en films te kijken... 
 
Dat brengt me op dit oude filmpje uit 1914 van de grote vluchtelingenstroom waar ik onlangs op stuitte in ons filmgeheugen van Brabant. Honderdduizenden Belgen vestigden zich toen in Noord-Brabant. Misschien goed om dat in het licht van de huidige vluchtelingencrisis nog eens te bekijken.
 
Margot America, redactie 
 
 
 

Nu al bijna 800.000 notaris- en schepenakten online

Huwelijksvoorwaarden, openbare verkopen, testamenten, schuldbekentenissen, minnelijke overeenkomsten en nog veel meer: notarissen legden ze in duizenden akten vast. Ontdek hierin grote en kleine historische gebeurtenissen in jouw familie, dorp of stad. lees meer

Nieuwe bronnen september online

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. In dit overzicht zetten we alle bronnen op een rij die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer
"Er zitten al meer dan 1300 filmpjes in ons filmgeheugen van Brabant. Mooi hè, die oude filmpjes van hoe we woonden, werkten maar bijvoorbeeld ook wat we droegen en hoe we Carnaval vierden. Dit aantal groeit alleen maar. Daar kun jij ook aan bijdragen, want jouw gewone, oude films zijn voor ons bijzonder! Mail info@brabantinbeelden.nl en lever ze in. Dan kunnen Brabanders over 50 of 100 jaar nog steeds terugkijken naar het dagelijks leven van toen. Neem ook een kijkje in ons filmgeheugen op BrabantinBeelden." lees meer
 
Kaya van Dun, Beeldredacteur BHIC

Beste verhalen deze maand

Balboekjes als 19e-eeuwse Tinder
Het zijn vaak net kunstwerkjes, door fraai getekende dansparen of illustraties van complete feestzalen. Maar de functie van een balboekje is uitermate pragmatisch: jongen zoekt meisje - om mee te dansen. Tinder uit de negentiende eeuw.
Wat te doen met dit meisje dat zo slecht kan zien, dat zich nauwelijks uit maar dat nu brand heeft gesticht in een schuur? In 1920 ondergaat deze Maria van Eekelen een 'psychisch onderzoek' waarbij zij verschillende opdrachten moet uitvoeren.
De valsemunter
"In de oorlog is het muntgeld van zink. NSB-mannen hebben een kermis georganiseerd op het Marktplein. Ik mag daar van mijn ouders niet komen en krijg dus geen zakgeld. Maar mijn neefje Theo bedenkt daar iets op." (Bijdrage: Martien van Dooren)
Bonje bij het klooster
Hij reed die 24e augustus van het jaar 1641 rustig op zijn paard, daar op de weg tussen het klooster van Sint Agatha en 'het gerecht', waar de Franse zoetelaars hun nering dreven, toen kapitein Zeno Tengnagel onverhoeds werd aangevallen.
Schuilnamen, codes en misdaad: James Bond in Brabant
Oké, de Martini (shaken not stirred) ontbreekt, maar voor de rest heeft het dossier van Hendrikus de Klerck uit Breda alle ingrediënten in zich voor een script van een spannende Bond-film. Lees maar.
 
 
In 1993 wordt op de katholieke begraafplaats in Terheijden een koperen plaatje gevonden met daarop de naam H.W.A. Krook van Harpen. Deze vondst brengt na onderzoek een opvallende levensloop en geschiedenis aan het licht. (Bijdrage: Jan van Vliet)
Zijn wieg staat in Tilburg, als zakenman is hij actief in Den Bosch. Echt naam maakt hij als burgemeester van Roermond en Tweede Kamerlid. Maar waarom stopt hij plots met zijn functies? Wat gaat daarachter schuil? Onderzoeker Gerard de Groot dook in de archieven.
Moord op een aanhanger van Oranje door een stel patriotten, drinken van het bloed van het slachtoffer, beschieten van de regenboog omdat die de kleur van oranje bevat: allemaal zaken die een Britse reiziger eind achttiende eeuw zegt te hebben gezien. Maar wanneer dan wel? En is dit ooggetuigenverslag wel betrouwbaar?
BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Ga naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven