thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl
"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Pulmonaria longifolia subsp. cevennensis: niet alleen prachting lang smal gevlekt blad maar ook leuke bloemen.

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Kwekerij Bastin beheert de Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Wij kweken onze planten in samenwerking met de natuur. Er worden op onze kwekerij geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Onze potgrond is turfvrij ze is biologisch bemest en bevat geen kunstmest.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

- lavendel - vakantiegevoel - lavendeltuin - markt - muziek - lunch - terras -

lavendeldagen 2024

nu zaterdag en zondag 6 en 7 juli 2024, beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang, gratis parkeren


Voor vakantiegevoel ben je komend weekeinde in Aalbeek weer precies op je plek.

Wij verheugen ons zeer op deze dagen, niet alleen omdat we dan misschien onze meest geliefde klanten, deelnemers, vrienden en familie weer zien, maar ook omdat de lavendels nu hun hoogtepunt beleven. Ze hebben een moeilijke tijd achter de rug qua weersomstandigheden, maar de meeste hebben zich er dapper doorheen geslagen.

Het is bovendien een afsluiting van de voor ons drukste periode en feestelijk bedankje aan alle klanten die daar aan hebben bijgedragen. Het zomerse genieten begint voor ons samen met jullie deze zaterdag.

We vieren het hoogtepunt van de lavendelbloei met veel meer dan die fantastische geur alleen.

Zoals altijd is er het terras van Chef Claude, met culinaire tuingerechtjes, crepes, lavendelcakejes, bier en wijn, de chansons van Trio Laroche, Delice & Delicieux met delicatessen en confitures, handgemaakte, historisch verantwoorde potterie van Camac Machi uit Roermond, Imkerij Beelicious met alles wat bijen kunnen voortbrengen inclusief de sappige verhalen en onze vrienden van Fuenteroyos met hun Berberschalen, fascinerende fossielen, handgewoven tapijten, sieraden en schapenvachten uit Marokko maken de mediterrane sfeer compleet.

Nieuw dit jaar is Patricia Meuffels met haar glaskunst. Ze maakt kleurrijke schalen en etagieres van hergebruikt glas. Je vindt bij haar misschien wel je nieuwe favoriete fruitschaal, vogelbad, bloemenvaas, chocolatiere, fruitschaal of een uniek cadeau voor je beste tuinvriend(in). Ze doneert de helft van haar opbrengst aan 'New Life for Animals' in Roemenie, die zwerfhonden opvangen en herplaatsen.

Live muziek, lekker eten en leuke spullen dus.

Deze dagen ontmoet je lavendel in elke denkbare vorm: Vooral lavendelplanten, maar ook gedroogde lavendel bosjes, lavendelzeepjes, lavendelzakjes, etherische olie van lavendel, hydrolaat van lavandin, losse lavendelbloemen in kleine zakjes of per kilo. Bij Imkerij Beelicious hebben ze, als alles meezit, speciaal voor deze dagen bereid lavendelijs en Claude maakt lavendelkoekjes.

Welke lavendelplanten op dit moment voorradig zijn vind je hier: lavendelplanten.

In onze web-winkel kun je ook opzoeken welke andere planten voorradig zijn. Ik houd de voorraad online dagelijks bij. Zodra iets op is haal ik het weg en er komen nu wekelijks nieuwe soorten bij: Planten op dit moment in voorraad bij kwekerij Bastin

Verse voorraad

Ons kweekveld staat inmiddels helemaal vol met nieuwe verse planten waarmee we deze week onze verkoopbedden royaal hebben kunnen aanvulen. Er is dit voorjaar aardig wat weggesjouwd en met volle kruiwagens naar buiten gereden. Transporteurs hebben dagelijks goed gevulde bussen online bestellingen afgevoerd. De soorten die tijdens de stormloop dit voorjaar uitverkocht raakten zijn weer meer en meer voorradig en er zijn bovendien veel nieuwe soorten toegevoegd aan ons sortiment.

Onze verkoopbedden zijn als de zee, eb en vloed geven en nemen. Ze gaan vanaf nu weer rijkelijk geven.

wtte lavendel met een honingbij
destillatie, lavendelolie


Ik ga beide dagen in de namiddag lavendelolie destileren in onze traditionele koperen Alambiek.

De Alambiek gaat om ongeveer 14:00 uur op stoom. Dan gaat het vuur onder de koperen ketel aan. Het is een eenvoudig proces dat ongeveer een tot anderhalf uur duurt.

Ik blijf erbij en je kunt me alles vragen over lavendel.

Zodra de olie begint te stromen raak ik nog steeds in vervoering door de fantastische geur die daarbij vrij komt.

De etherische olie van lavendel zit opgesloten in microscopisch kleine ballonnetjes van hars. Stoom uit de ketel gaat door de lavendelbloemen en kookt de hars balletjes kapot. De olie wordt meegenomen door de stoom.

De stoom wordt daarna gekoeld en opgevangen. De lavendelolie drijft uiteindelijk op het hydrolaat en wordt daar dan van gescheiden. Eindelijk heb ik nu ook een Florentijnse vaas gevonden. Het is een kleintje, maar misschien lukt het daarmee uit te leggen wat het is en hoe het werkt.

Door middel van stoomdestillatie wordt niet alleen etherische olie maar ook hydrolaat van lavendel gemaakt. Het hydrolaat is anders, maar ook welriekend en is als geurig gedestilleerd water bijzonder geschikt om de was mee te strijken.

We maken deze keer olie van echte lavendel en van lavandin, de sterkst geurende lavendel. Tijdens het proces vertel ik over de historie, leg ik het verschil tussen echte lavendel en lavandin uit en laat ik je dit ook ruiken.

Vergeet niet ook eens over ons hoofdpad helemaal naar boven te lopen naar de bijenstal om daar een glimp op te vangen van onze voorraad in opkweek en de planten voor komend najaar en volgend jaar te horen groeien. Terug loop je dan door het doolhof over de smalle gemaaide paadjes door onze woeste wilde weide.

Regen

We beregenen de planten doorgaans met bronwater uit eigen 150 meter diepe bron, maar regen is nog net iets evenwichtiger, net zo lang tot het royaal meer dan genoeg is en er geen eind aan lijkt te komen. Zodra het een paar dagen droog is willen die verwende planten meteen weer meer water. Het is is tot nu toe zelden voorgekomen dat ik meer dan een paar dagen achterelkaar alle planten water heb moeten geven. Dat is bijna een dagtaak, dus ik had wat dat betreft dit voorjaar een luizenleven.

Over luizen gesproken

Ik schrijf er vaak over omdat ik merk dat veel tuiniers nog steeds in paniek raken zodra ze luizen zien. Wij worden er meestal juist blij van wanneer we ze zien. Ze zijn onderdeel van het ecosysteem met zo veel mogelijk soorten die elkaar in evenwicht houden dat we op onze kwekerij proberen te onderhouden. Hun natuurlijke vijanden gaan zonder de luizen verhuizen. We zien ze zelden en als we ze zien hebben sluipwespen er meestal al een eitje in gelegd en is het larfje bezig de luis langzaam levend leeg te eten. Andere natuurlijke vijanden van luizen zijn mussen en mezen, de larven van lieveheersbeestjes, zweefvliegen en gaasvliegen.

Toch hebben we nu even een uitdaging. Ik dacht, laten we ook wat van de meest winterharde oleander (Nerium oleander 'Villa Romaine') vermeerderen. Geheel onverwacht vanwege de vele regen zitten die nu toch vol oleanderluizen (Aphis nerii). Ook Asclepias vinden ze lekker. Oleanderluizen komen uit het zuiden net als hun waardheren, maar de natuurlijke vijanden van onze inheemse luizen zouden ze moeten herkennen. Ik weet niet precies wat er aan de hand is. Misschien genieten die zuidelijke luizen juist van de regen terwijl hun natuurlijke vijanden er nu wel genoeg van hebben.

Luizen zijn meestal een indicatie van ongunstige groeiomstandigheden zoals een verdichtte bodem, voeding-, of watergebrek. Daarom is het zo vreemd dat we nu luizen zien terwijl het zo veel regent. Het is een klein probleem wanneer het natuurlijk evenwicht even niet de oplossing kan bieden is meestal een krachtige waterstraal voldoende om ze van de plant te spoelen. Mocht dat niet werken dan kun je in noodgevallen de bekende huismideltjes toepassen. De werkzame stof in brandnetelgier is het water. Dat heb ik inmidels al te vaak uitgelegd.

lavendel planten

Wij organiseren deze dagen zodat je de vele tientallen verschillende lavendels in onze tuin op hun hoogtepunt kunt ervaren. En misschien raak je wel geinspireerd.

In onze tuin hebben ze de vele regen redelijk doorstaan. Onze overwinterde voorraad planten in pot hebben het zwaarder te verduren gehad. We hebben veel soorten diep terug moeten knippen. Omdat we ze regelmatig toppen lopen ze van onderen weer goed uit, maar sommige soorten zijn daarvan nog aan het bijtrekken en daarom nu even beperkt leverbaar.

Van een aantal soorten hebben we al een nieuwe lichting die nog moet bloeien. Die mag je best even laten bloeien, maar knip ze ook op tijd terug als je er lang plezier van wil hebben.

Welke lavendelplanten op dit moment voorradig zijn vind je hier: lavendelplanten.

Gebruik bij het uitplanten van lavendel in geen geval bemestte tuinaarde en ook geen turf.


planten per post

Het zorgvuldig inpakken van planten vergt veel tijd en aandacht. Het is niet een kwestie van een doos in een doos verpakken, dichtplakken en van een etiket voorzien. Ons ervaren team inpakkers heeft het grote aantal bestellingen dit jaar goed bij weten te houden waardoor de levertijd meestal minder dan een week was.

Planten online bestellen uit de actuele voorraad of opzoeken welke planten op dit moment voorradig zijn kan hier: Planten in voorraad bij kwekerij Bastin.

wtte lavendel met een honingbij

Lavendeldagen dus: Aanstaande zaterdag en zondag 6 en 7 juli 2024, beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang, gratis parkeren.


andere themadagen in 2024

Tijdens onze themadagen is de kwekerij ook op zondag en soms op maandag open, zoals altijd van 10:00 tot 17:00 uur.

Voor 2024 is verder de planning:

zaterdag en zondag 6 en 7 juli Lavendeldagen, grote markt, terras en muziek, veel vrolijk geurend vakantiegevoel met lavendel

zaterdag en zondag 28 en 29 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, kalebassen, siervruchten, pompoenmarkt en uitgebreid terras met onder andere pompoensoep en gebak

En natuurlijk zijn we, net als altijd, tot eind november ook gewoon open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

Aanmelden of afmelden voor deze nieuwsbrief kan hier: nieuwsbrief


met welriekende groet,

Roger en Linda Bastin